Dodaj do ulubionych

Pałac Kultury to zabytek Warszawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 18:02
Pałac Kultury to nie świątynia stalinizmu. Andrzejowi Wajdzie się poplątało w
głowie i nie wie w jakim okresie żyje. Żeby nie PRL to pan Andrzej byłby
niczym i to bez kasy. PRL dała mu możliwość darmowego studiowania i dalszego
rozwoju jako reżyser filmowy. Pałac Kultury to zabytek minionej epoki symbol
Warszawy tak jak inne wielkie budowle świata Tauer, Piramidy Zamek Królewski
itp. Wajda do tej pory nic nie wybudował ale krytykować to potrafi jak "grecki
filozof". Szkoda mi Wajdy, że na stare lata nie wie co to jest świątynia.
Panie Andrzeju Wajda radzę Panu, zapisać się do szkoły podstawowej w IV RP bo
komunistyczne szkoły wypaczyły Panu poprawne rozumowanie. Bardzo mi Pana
szkoda. Co zrobić lata robią swoje.
Obserwuj wątek
    • teclaw Re: Pałac Kultury to zabytek Warszawy 09.05.08, 22:23
      Abu go wybudowac wyburzono masę innych zabytków...

Za to jak Warszawa wygląda podziękuj Niemcom...
    • ukos Wajda wyraził ostrożną opinię, że 09.05.08, 22:33
    • ukos Pajac jest zanadto wyeksponowany 09.05.08, 22:33
    • ukos Słysząc to sowieckie bydło 09.05.08, 22:34
    • ukos Niemal dostało amoku 09.05.08, 22:34
      • morfeusz_1 Re: Niemal dostało amoku 09.05.08, 22:41

Ukos a wal ty się ze swoim andżejem na cyce,wy to chyba nie Warśawy
        ino z Suwałk obaj jesteście
        • ukos Re: Niemal dostało amoku 09.05.08, 23:11
          morfeusz_1 napisał:

>
          > Ukos a wal ty się ze swoim andżejem na cyce,wy to chyba nie
          Warśawy
          > ino z Suwałk obaj jesteście

Ty byś za to pasował do Moskwy.
          • morfeusz_1 Re: Niemal dostało amoku 09.05.08, 23:36

Nie pajacuj ukos jak ja ulotki do Gdańska woziłem to ciebie mamuśka
            przewijała.
            Chciałeś żeby ktoś cipo wiedział to odpowiedziałem,weź na klatę i
            nie bądź wiejskim ciulem.

A teraz zjazd bo nie kce mi się z tobą gadać
            • Gość: dzik0 Re: Niemal dostało amoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 22:38
              A mi pałac się podoba.Spodobały mi się szczególnie pomniki ustawione
              wkoło niego,kobiety o ramionach cyklopa a nawet biały murzyn.
              Mam już trochę lat i dla mnie pałac jest taką ikonką stolicy.
              Sądzę jednak,że prawdziwi Warszawiacy mogą go źle kojarzyć i to
              ich prawo.Ja byłem w Warszawie jako turysta i tyle.
              Pozdrawiam wszystkich Warszawiaków.
              • Gość: calagan Re: Niemal dostało amoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 23:02

Nie wiem co sie ludzie tak tego palacu czepiaja. No postawili go
                ruscy, trudno, taka nasza historia. No ladny za bardzo nie jest - to
                tez jest czesc historii, ze tak sie kiedys budowalo u nas (gorsze sa
                kamienice wowczas budowane, a jakos nie slysze o checi ich
                wyburzania). Ale po tych 50 latach to jest juz symbol miasta. Jego
                ikona. Chcecie sie bawic w talibow, ktorzy posagi niszczyli, bo nie
                ich? Gdyby kazda zmiana ustrojowa, spoleczna, czy gospodarcza miala
                zaczynac sie od wyburzania budowli poprzednikow, to do dzis byscie w
                ziemiankach zyli. Grecy nie wyburzaja jakos niczego po rzymianach,
                sami wlosi tez nie robia tego. W skandynawi na byle kupe kamieni z
                przeszlosci sie czule patrzy jak na skarb narodowy, a u nas to tylko
                burzyc, bo to komunistyczne. Kurde 85% budynkow mamy
                komunistycznych. Wyburzyc to wszystko doszczetnie. Pamietajcie, ze
                zamek krolewski tez jest komunistyczny.
              • Gość: ritzy zaban. dzik0, ale Warszawa ma byc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 01:56
                w pierwszym rzedzie miastem przyjaznym dla jego mieszkancow.
                Turysci, ktorzy traktuja nas jako kolejna ciekawostke do zwiedzania
                tez sie oczywiscie jakos tam licza. Ale to jest miasto przede
                wszystkim nasze i dla nas. I mnie Pekin wqrwia. I tyle. Chcesz, to
                wez go sobie. Ja bede przyjezdzal na wycieczki do Stalinogrodu, aby
                sobie te figury obejrzec. A na codzien bede mial normalnie, bez
                nachalnie rzucajacych sie w oczy sladow okupacji sowieckiej.
                • dorsai68 Re: dzik0, ale Warszawa ma byc 11.05.08, 11:09
                  Ritzy, ale jakiż ten JEDEN budynek ma wpływ na to, że miasto jest bądź nie jest przyjazne dla ludzi?

I przeciwnicy i wielbiciele PKiN trakatują go jak jakieś jajo (odpowiednio: zbuka albo szczerozłote), a to po prostu budynek, ani lepszy ani gorszy. Urbaniści zamiast dyskutować "co zrobić z pałacem", powinni skoncentrować się na dyskusji co zrobić z terenem wokół pałacu.
                  Ja mam przy dyskusjach o kolejnych pomysłach, projektach i wizjach nieodmiennie wrażenie, że PKiN jest wygodnym wytrychem, za którym urbaniści ukrywają swoją impotencję twórczą. Zawsze w trakcie takich dyskusji, po krytycznych słowacha dotyczących pomysłu pojawia się nieodmiennie jedno usprawiedliwienie: "bo pałac przeszkadza". Jasne, gdyby nie pałac zaprojektowaliby Warszawie takie centrum że ho, ho!

Tymczasem sztuka polega na tym, by zaprojektowali miastu takie "ho, ho!" centrum POMIMO pałacu, a właściwie WRAZ z pałacem.
                  • Gość: dzik0 Re: dzik0, ale Warszawa ma byc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 12:14
                    Rozmawiacie o pałacu,a nie dostrzegacie koszmarnej hali targowej
                    obok niego.To jest prawdziwy potworek.
                    • Gość: ritzy zaban. Re: dzik0, ale Warszawa ma byc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 13:28
                      Barak MarcPolu dotrzegamy, a jakze. To dziecko naszego,
                      ogolnopolskiego lumpen-kapitalizmu. Ale ten barak ktoregos dnia
                      zniknie. Juz w zeszlym roku mial byc rozebrany, ale wladze miasta
                      widocznie nie maja tzw. jaj, by to postanowienie sfinalizowac.

I nie zapominaj tez o hali KDT, na rogu Swietokrzyskiej. Ale ona
                      rowniez kiedys zniknie. Natomiast pieprzony Tort Sowiecki bedzie
                      stal i stal, przypominajac warszawiakom smutne i bolesne czasy, a
                      cieszac oczy turystow i naplywowych.
                  • Gość: ritzy Dorsai68 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 13:38
                    > Ritzy, ale jakiż ten JEDEN budynek ma wpływ na to, że miasto jest
                    bądź nie jest
                    > przyjazne dla ludzi?

Ojej, widze, ze niedziela rano nie jest dobrym czasem dla dyskusji.
                    Chodzilo mi o to, ze jesli mamy do wyboru alternatywne kryteria: czy
                    dla mieszkancow, czy dla turystow - w pierwszym rzedzie wybieramy
                    kryterium przydatnosci dla mieszkancow, ich aprobate. Warszawa to
                    nie skansen, tu zyja ludzie, my, warszawiacy, i gowno mnie, za
                    przeproszeniem, obchodzi, ze turystom z Japonii PKiN sie podoba.
                    Chca takie cos obejrzec, to niech sobie jada do Moskwy - tam stoja
                    podobne "torty", zbudowane przez ruskich dla ruskich.

A ze architekci nie maja pomyslu, co zrobic z centrum, to zupelnie
                    inna sprawa. Ale architekci nie maja pomyslu, a wladze miasta woli,
                    aby cos zmienic.
                    • dorsai68 Re: Dorsai68 11.05.08, 19:00
                      Gość portalu: ritzy napisał(a):

> Ojej, widze, ze niedziela rano nie jest dobrym czasem dla dyskusji.

No... może i racja :D

> Chodzilo mi o to, ze jesli mamy do wyboru alternatywne kryteria: czy
                      > dla mieszkancow, czy dla turystow - w pierwszym rzedzie wybieramy
                      > kryterium przydatnosci dla mieszkancow, ich aprobate. Warszawa to
                      > nie skansen, tu zyja ludzie, my, warszawiacy, i gowno mnie, za
                      > przeproszeniem, obchodzi, ze turystom z Japonii PKiN sie podoba.
                      > Chca takie cos obejrzec, to niech sobie jada do Moskwy - tam stoja
                      > podobne "torty", zbudowane przez ruskich dla ruskich.

Jakąś przydatność ten "Pekin" jednak ma. Centrum transmisji sygnału RTV, basen, Sala Kongresowa, przyzwoite kino, część wydziałów ratusza też ma tam swoje siedziby.
                      Nie jest więc najgorzej z tą użytecznością.
                    • Gość: calagan Re: Dorsai68 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 21:22
                      > Chodzilo mi o to, ze jesli mamy do wyboru alternatywne kryteria:
                      czy
                      > dla mieszkancow, czy dla turystow - w pierwszym rzedzie wybieramy
                      > kryterium przydatnosci dla mieszkancow, ich aprobate.

Ale w czym przeszkadza ten palac? Bloku sobie tam postawic nie
                      mozesz, czy jak? Ja zrozumialbym te glosy, gdyby to cos stalo w
                      jakims cholernie dogodnym miejscu do zabudowy mieszkaniowej i
                      zajmowalo maaaaase miejsca. A to jest jeden budynek, w miejscu
                      ktorego i tak nie postawisz bloku, najwyzej kolejna stalowo-szklana
                      gablote. Tak lubisz te wierzowce? Bo ja akurat ich nie trawie i 100
                      razy bardziej wole palac w tym miejscu.
                      A mieszkancy tez maja jakis pozytek Pare rzeczy ten palac miesci w
                      sobie.
                      • Gość: ritzy zaban. Ale czy Ty tego nie rozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:41
                        ze jak codzien widze Pekin, to mi sie przypomina jego historia (im.
                        Jozefa Stalina) i wsystkie pie....ne zjazdy partii komunistycznej (w
                        Kongresowej) i wyburzenie Srodmiescia (tego co zostalo po wojnie),
                        aby ten symbol dominacji sowieckiej postawic etc. etc.

Czemu ja mam taka traume kazdego dnia przezywac? A wraz ze mna
                        dziesiatki tysiecy prawdziwych warszawiakow tamtedy
                        przejezdzajacych. Ale nawet nie musze kolo niego przejezdzac - z
                        ktgoregokolwiek miejsca nie spojrze, to te gowno widac.
                        • Gość: calagan Re: Ale czy Ty tego nie rozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 20:49

Ale ja widze tylko Twoj wpis, a nie kilkudziesieciu tysiecy. Czemu
                          wypowiadasz sie za innych? Dla Ciebie to gowno, a dla mnie nie - i
                          co? Jesli Ty pamietasz czasy wyburzen, historie zjazdow, to mysle,
                          ze nie ma co wyburzac palacu. Za kilka lat i tak zejdziesz z tego
                          swiata.
                        • Gość: fanstonsów Re: Ale czy Ty tego nie rozumiesz IP: *.aster.pl 16.05.08, 00:30
                          Gość portalu: ritzy zaban. napisał(a):
                          > ze jak codzien widze Pekin, to mi sie przypomina jego historia (im.
                          > Jozefa Stalina) i wsystkie pie....ne zjazdy partii komunistycznej (w
                          > Kongresowej) i wyburzenie Srodmiescia (tego co zostalo po wojnie),
                          > aby ten symbol dominacji sowieckiej postawic etc. etc.

a mi serce rośnie, kiedy pomyślę ilu Tytanów rokendrola grało w tej pięknej Sali Kongresowej niosąc kaganek oświaty muzycznej ;-)

pozdrO dla dzika;-)
                      • Gość: Ania Ohyda IP: *.aster.pl 23.05.08, 14:01
                        Też niecierpie tych szklanych,szarych,zimnych wieżowców.Sto razy
                        bardziej wolę pałac.W Stanach są takie,to i my musimy te obrzydliwe
                        wieżowce postawić.Zasłaniają niebo,przestrzeń,panoramę.Panoszą się w
                        nieładzie.Wciskają je gdzie popadnie.W każde wolne miejsce.Niedługo
                        na przystanku postawią.
                • Gość: DR Re: dzik0, ale Warszawa ma byc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 12:39
                  ritzy,ciebie pałac wqu..a ,a mnie taki debil jak ty.
                  • Gość: ritzy zaban. DR (amat) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 13:20
                    DRamacie logiczny, calkiem mozliwe, ze cie wqu..am. Glupsi
                    przewaznie na madrzejszych sie wku..aja. Zwlaszcza jak zaczynaja z
                    nimi dyskutowac.

Musisz jednak przyznac, mimo ze ranne piwa zapewne nieco maca Ci
                    obraz swiata, ze nie mam 230 m wysokosci i codzien mnie, chyba, nie
                    ogladasz. A ponadto, nie jestem dzieckiem Stalina. Ani nawet jego
                    dalekim krewnym.

Natomiast Ty mi sie wydajesz spadkobierca ideowym tego bandyty. A na
                    pewno kryteria estetyki masz tozsame z dzicza azjatycka.
                  • Gość: ritzy zaban. DR (amat) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 13:20
                    DRamacie logiczny, calkiem mozliwe, ze cie wqu..am. Glupsi
                    przewaznie na madrzejszych sie wku..aja. Zwlaszcza jak zaczynaja z
                    nimi dyskutowac.

Musisz jednak przyznac, mimo ze ranne piwa zapewne nieco maca Ci
                    obraz swiata, ze nie mam 230 m wysokosci i codzien mnie, chyba, nie
                    ogladasz. A ponadto, nie jestem dzieckiem Stalina. Ani nawet jego
                    dalekim krewnym.

Natomiast Ty mi sie wydajesz spadkobierca ideowym tego bandyty. A na
                    pewno kryteria estetyki masz tozsame z dzicza azjatycka.
                    • Gość: DR Re: DR (amat) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 19:07
                      przemawia przez ciebie ritzu typowy bolszewicki pis-uar.
                      • Gość: fanstonsów Re: DR (amat) IP: *.aster.pl 12.05.08, 00:45
                        z rozbitegodzbana to można tylko polewke robić taką samą jak z jego wodzusia :-D
                        pl.youtube.com/watch?v=gAHkasP0N-A
              • Gość: Ania Lubię pałac IP: *.aster.pl 23.05.08, 13:48
                Lubię pałac.Nie kojarzy mi się żle,mimo,że jestem warszawiwnką.Jest
                i tyle.Bez niego było by dziwnie.
    • milleniusz Prawda. I dlatego... 15.05.08, 21:00
      To prawda. A konkretniej ten trzeci rodzaj prawdy.

I dlatego uważam, że tę ultradysfunkcjonalną świątynię socrealizmu należałoby
      zburzyć.
    • etov Zabytek i dobytek 29.05.08, 15:16
      To nie tylko zabytek, ale i cały historyczny dobytek! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka