Dodaj do ulubionych

Tramwaj na Gocław

IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 14.09.03, 17:18
Czy ktoś może zna projektowany przebieg linii tramwajowej na Gocław? Czy
prawdą jest, że ma ona przebiegać Zamieniecką i Fieldorfa? Czy nie można jej
poprowadzić którymś z n/w wariantów:
- Francuską, Paryską, Lotaryńską, Saską, Egipską, Bora-Komorowskiego;
- Saską, Egipską, Bora-Komorowskiego;
- Międzynarodową, Afrykańską, Bora-Komorowskiego?
Dziękuję za wszelkie informacje i zapraszam do rzeczowej dyskusji nad
przyszłością Warszawy.

Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Tramwaj na Gocław IP: *.acn.waw.pl 14.09.03, 22:27
      Żadna z podaych przez Ciebie tras nie jest zgodna z planami. Wg planów trasa na
      Gocław ma przebiegać następująco:
      od al. Waszyngtona za kanałkiem kamionkowskim w prawo (wzdłuż kanału przy
      ogródkach działkowych) i tak w linii prostej (wiadukt nad Trasą Łazienkowską)
      do ul. Bora-Komorowskiego, ul. Bora-Komorowskiego do pętli Gocław-Lotnisko
      (obecny bazarek przy pętli autobusowej)
      • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Gocław IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 15.09.03, 15:37
        Dzięki wielkie. A czy są może jakieś plany zagospodarowania ogródków
        działkowych po obu stronach Trasy Łazienkowskiej przed skrzyżowaniem z
        Ostrobramską? Wydaje mi się, że logicznym rozwiązaniem byłaby zabudowa
        mieszkaniowa, a linia tramwajowa byłaby świetnym rozwiązaniem komunikacyjnym
        dla tego rejonu.
        • Gość: mieszkaniec Re: Tramwaj na Gocław IP: *.acn.waw.pl 15.09.03, 22:02
          Plan zagosp. przestrzennego przewiduje tam zabudowę mieszkaniowo-usługową.
          • Gość: albert Re: Tramwaj na Gocław IP: *.acn.pl / *.acn.pl 16.09.03, 21:04
            oraz Trasę Tysiąclecia
            • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Gocław IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 11.10.03, 10:52
              Trasa Tysiąclecia raczej nie powstanie. Mieszkańcy Saskiej Kepy walczą o
              usunięcie jej z planów i są bardzo bliscy sukcesu. Ciekaw tylko jestem jaka
              niespodzianka pojawi się w nowym planie zagospodarowania przestrzennego?
              Przecież zamiast Trasy Tysiąclecia musi powstać coś, co rozwiąże problemy
              komunikacyjne tego rejonu...
        • Gość: Robal Re: Tramwaj na Gocław IP: *.acn.pl 16.09.03, 23:10
          >A czy są może jakieś plany zagospodarowania ogródków
          > działkowych po obu stronach Trasy Łazienkowskiej przed skrzyżowaniem z
          > Ostrobramską? Wydaje mi się, że logicznym rozwiązaniem byłaby zabudowa
          > mieszkaniowa, a linia tramwajowa byłaby świetnym rozwiązaniem komunikacyjnym
          > dla tego rejonu.

Zabudowa mieszkaniowa? Każdy skrawek ziemi chcesz zabudować? Ja bym tam zrobił
          park, a tramwaj niech się nie zatrzymuje i szybko jedzie to przynajmniej będzie
          atrakcyjny dla mieszkańców Gocławia
          • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Gocław IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 17.09.03, 00:17
            A mieszkańcu Saskiej Kępy, bloków przy Międzynarodowej, Brazylijskiej, Saskiej
            to niby mają na piechotę zasuwać? Podoba mi się opcja tramwaju tuż przy Kanale
            Kamionkowskim, wtedy można stworzyć aleję z ciekiem wodnym, tramwajem, ścieżką
            rowerową i chodnikiem.
            Trasa Tysiąclecia to osobny problem. W planach jest już dobrych 40 lat, mam ją
            nawet zaznaczoną na albumie z projektami Trasy Łazienkowskiej z 1976 roku jako
            tzw. NS Praski. Miała przebiegać od ul. P. Wysockiego, dalej Odrowąża,
            Szwedzką, Tysiąclecia, Bliską, Międzynarodową i dalej. Nie bardzo tylko wiem po
            co, przecież ruch bez tej trasy odbywa się całkiem sprawnie. Poszerzenie Wału
            Miedzeszyńskiego oraz Wybrzeża Szczecińskiego i Helskiego wydaje się być
            lepszym rozwiązaniem...
            • Gość: Thomas78 Re: Tramwaj na Gocław IP: *.acn.waw.pl 17.09.03, 10:49
              Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> A mieszkańcu Saskiej Kępy, bloków przy Międzynarodowej, Brazylijskiej,
              Saskiej
              > to niby mają na piechotę zasuwać? Podoba mi się opcja tramwaju tuż przy
              Kanale
              > Kamionkowskim, wtedy można stworzyć aleję z ciekiem wodnym, tramwajem,
              ścieżką
              > rowerową i chodnikiem.
              > Trasa Tysiąclecia to osobny problem. W planach jest już dobrych 40 lat, mam

> nawet zaznaczoną na albumie z projektami Trasy Łazienkowskiej z 1976 roku
              jako
              > tzw. NS Praski. Miała przebiegać od ul. P. Wysockiego, dalej Odrowąża,
              > Szwedzką, Tysiąclecia, Bliską, Międzynarodową i dalej. Nie bardzo tylko wiem
              po
              >
              > co, przecież ruch bez tej trasy odbywa się całkiem sprawnie.

"Całkiem sprawnie"?! Ty chyba nigdy nie jechałeś Targową w godz. szczytu. A
              Trasa Tysiąclecia miała ją właśnie odciążyć.
            • Gość: Robal Re: Tramwaj na Gocław IP: *.acn.pl 17.09.03, 11:39
              > A mieszkańcu Saskiej Kępy, bloków przy Międzynarodowej, Brazylijskiej,
              >Saskiej to niby mają na piechotę zasuwać? Podoba mi się opcja tramwaju tuż
              >przy Kanale Kamionkowskim, wtedy można stworzyć aleję z ciekiem wodnym,
              >tramwajem, ścieżką rowerową i chodnikiem.

Gdyby ten tramwaj poszedł po drugiej stronie kanałku (od strony działek) byłby
              odseparowany od bloków i wtedy po co przystanki? A jechałby za to szybko, ku
              uciesze mieszkańców Gocławia, którym na szczątkowe metro każe się czekać
              jeszcze 20 lat.

Jeżeli przybliżysz tramwaj do bloków to po pierwsze będą protesty, że głośno
              pod oknami; po drugie tam i tak nie są zbyt zaludnione tereny (wyjąwszy wysokie
              bloki przy Międzynarodowej).
              • Gość: Thomas78 Re: Tramwaj na Gocław IP: *.acn.waw.pl 17.09.03, 12:34
                Gość portalu: Robal napisał(a):

> > A mieszkańcu Saskiej Kępy, bloków przy Międzynarodowej, Brazylijskiej,
                > >Saskiej to niby mają na piechotę zasuwać? Podoba mi się opcja tramwaju tuż
                > >przy Kanale Kamionkowskim, wtedy można stworzyć aleję z ciekiem wodnym,
                > >tramwajem, ścieżką rowerową i chodnikiem.
                >
                > Gdyby ten tramwaj poszedł po drugiej stronie kanałku (od strony działek)
                byłby
                > odseparowany od bloków i wtedy po co przystanki? A jechałby za to szybko, ku
                > uciesze mieszkańców Gocławia, którym na szczątkowe metro każe się czekać
                > jeszcze 20 lat.
                >
                > Jeżeli przybliżysz tramwaj do bloków to po pierwsze będą protesty, że głośno
                > pod oknami; po drugie tam i tak nie są zbyt zaludnione tereny (wyjąwszy
                wysokie
                >
                > bloki przy Międzynarodowej).

Tramwaj ma być po stronie działek, gdyż ma zapewnić szybki dojazd na Gocław.
                Przystanek ma być przy Waszyngtona, następny dopiero nad Trasą Łazienkowską a
                potem już przy Bora-Komorowskiego. Mimo, że ta trasa jest trochę naokoło to z
                powodu ograniczenia przystanków tramwaj będzie dużo szybszy niż krążące po
                Saskiej Kępie 111 i 123 i będzie stanowić alternatywę dla wiecznie zapchanych
                autobusów, stojących w dodatku w korkach.
                • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Gocław IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 17.09.03, 14:10
                  Czasem jeżdżę Targową do Tesco na Stalowej, jednak nie w czasie szczytu
                  porannego i popołudniowego. Źle to ująłem - nie jest łatwo się tam poruszać,
                  jednak nie jest to kompletny paraliż. Pytanie tylko czy Trasa Tysiąclecia ma
                  jakieś szanse na realizację, bo o ile na Saskiej Kępie jest pod nią sporo
                  miejsca, to w okolicach Dworca Wschodniego nie będzie to już takie łatwe.
                  Najprostszym rozwiązaniem na obecną chwilę byłoby poszerzenie Wybrzeża
                  Szczecińskiego i Helskiego, jednak w dłuższej perspektywie tylko Trasa
                  Tysiąclecia, z tramwajem, połączona z Bora-Komorowskiego jest dobrym
                  rozwiązaniem.
                  Tramwaj po drugiej stronie kanałku jak najbardziej, w perspektywie jest
                  zabudowa ogródków działkowych na Kępie Saskiej i Gocławskiej, stąd logicznym
                  wydaje się umieszczenie choć jednego przystanku, np. na wyskości Holenderskiej.
                  Jeden przystanek więcej to tylko minuta dłużej jazdy, a dzięki temu 111 i 123
                  nie musiałyby krążyć przez Brazylijską. Hałas da się wyeliminować - ekrany
                  akustyczne redukują go nawet o 25 dB, okna dźwiękoszczelne o drugie tyle.
                  • Gość: Gocławianin Re: Tramwaj na Gocław?O czym Wy rozmawiacie? IP: 213.195.173.* 12.10.03, 12:30
                    To chyba tylko pobożne życzenia,które się nigdy nie spełnią :(
                    • hki Re: Tramwaj na Gocław?O czym Wy rozmawiacie? 12.10.03, 12:40
                      Niestety ale przyłączam sie do czarnowidztwa Gocławianina. Juz widzę, jak nasi
                      włodarze robia przejazd nad trasą i biora sie do roboty. Prawda jest taka, że
                      maja w dupie komunikacje tramwajową- nie ma co marzyc o tramwaju na Gocław,
                      trzeba miec nadzieję, żeby nie zlikwidowali torów na Marszałkowskiej.
                      • Gość: versus Re: Tramwaj na Gocław?O czym Wy rozmawiacie? IP: *.acn.waw.pl 12.10.03, 15:12
                        hki napisał:

> Niestety ale przyłączam sie do czarnowidztwa Gocławianina. Juz widzę, jak
                        nasi
                        > włodarze robia przejazd nad trasą i biora sie do roboty. Prawda jest taka, że
                        > maja w dupie komunikacje tramwajową- nie ma co marzyc o tramwaju na Gocław,
                        > trzeba miec nadzieję, żeby nie zlikwidowali torów na Marszałkowskiej.

A co daje komuś z Gocławia tramwaj na Marszałkowskiej, skoro musi do niego
                        jechać w korkach (nawet do 30 min). Sieć tramwajowa powinna obejmować tak duże
                        osiedle! I odbudować skręt z Al. Jerozolimskich w Marszałkowską. A tak
                        wszystkie linie jadą pół miasta tą samą trasą, bo porozbierali za Gierka
                        większość skrętów.
                        • hki Re: Tramwaj na Gocław?O czym Wy rozmawiacie? 12.10.03, 15:19
                          Mnie nie musisz przekonywac o potrzebie rozbudowy sieci tramwajowej.Pewnie, że
                          tramwaj powinien isć na Bora-moim skromnym zdaniem przez Saską Kępę. Piszę o
                          Marszałkowskiej,gdyz po prostu boje sie, że ZTM i władze Wawy maja
                          nas ,pasazerów gdzies. Co do skrętów to jestem za!
                  • Gość: zwolennik Re: Tramwaj na Gocław IP: *.acn.waw.pl 12.10.03, 15:21
                    BUDOWAĆ i koniec! Dlaczego jedni mają mieć metro, tramwaje, autobusy a inni
                    tylko autobusy, stojące częściej niż jadące. Wszyscy płacą podatki, a nie tylko
                    Mokotowianie, czy Ursynowianie. Lepszy byłby ten tramwaj w przebiegu od
                    Waszyngtona i dalej wzdłuż kanałku kamionkowskiego do Bora niż metro, które - o
                    ile powstanie za 50-100 lat - ma docierać na Gocław naokoło przez Pragę, Dw.
                    Wschodni, Kamionek, Grochów i Wiatraczną. Ten plan to dopiero nierealny
                    bezsens, natomiast projekt tramwajowy jest SUPER!
                    • hki Re: Tramwaj na Gocław 12.10.03, 15:32
                      a do Gocławian powinni dołaczyc mieszkancy Bródna z naciskami,coby i tam
                      powstał tramwaj. Projekt drugiej linii na Bródno tez mi pachnie perspektywą 20
                      lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka