robert_wwa 06.08.08, 17:49 I to jest liczba która będzie wreszcie odczuwalna. I oby w przetargu wystartowali nie tylko nasi producenci, ale i jakieś porządne firmy. Chciałbym aby to nasze wygrywały, ale nie uśmiecha mi się 186 nowych PES. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RMF Re: Miasto podpisało umowę z Tramwajami Warszawsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 17:58 Jeżeli głównym warunkiem będzie cena, to choćby wystartowali wszyscy, wygra albo PESA z 120N, albo Cegielski z Pumą (o ile dopuszczą niepełną niską podłogę), albo Solaris z tym nowym prototypem. Odpowiedz Link Zgłoś
mkm_101 Re: Miasto podpisało umowę z Tramwajami Warszawsk 06.08.08, 19:20 Gość portalu: RMF napisał(a): > Jeżeli głównym warunkiem będzie cena, to choćby wystartowali > wszyscy, wygra albo PESA z 120N, albo Cegielski z Pumą (o ile > dopuszczą niepełną niską podłogę), albo Solaris z tym nowym > prototypem. Nie sądzę by ci dwaj ostatni mieli jakieś szanse mkm101 tramwar.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Miasto podpisało umowę z Tramwajami Warszawsk 07.08.08, 08:13 > Cegielski z Pumą O tym zapomnij. Bubel 118N został oddany przez MPK Poznań po testach z uwagą, że wagon nie nadaje się do obsługi pasażerów. > Solaris O tym też zapomnij. To mają być wagony sprawdzone, które mają już być eksplatowane ja kimś mieście - prototypy OUT. Odpowiedz Link Zgłoś
mkm_101 Re: Miasto podpisało umowę z Tramwajami Warszawsk 06.08.08, 19:18 Więcej o zawartości umowy pod adresem tramwar.republika.pl/tw-umowa2008.html mkm101 tramwar.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
444a Tylko PESA! 06.08.08, 20:39 Nie wiem co Ci się w PESAch nie podoba. Są ergonomiczne (porównaj to do żółtych niewypałów z podłogą raz wysoko, raz nisko, z kilkoma siedzeniami - w dodatku krępującymi). Owszem było kilka problemów technicznych, które szybko rozwiązano, opłaciło się zaryzykować z kupnem czegoś nowego. Dziś tramwaje są już przetestowane, więc nie będzie niespodzianek, których można się spodziewać po Bombardierze, czy Alstozłomie. Do tego są ładne. Uważasz, że to jest konkurencja? : tramwar.republika.pl/tw116na1.html tramwar2.republika.pl/tw123n.html tramwar4.republika.pl/tw116na.html Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Tylko PESA! 06.08.08, 21:07 Po pierwsze mój błąd bo pisząc PESA powinienem to wyjaśnić bo chodzi mi o prototypy a nie konkretnie o nich. A co do twojego zdania to jesteś maksymalnie niewiarygodny, z jednej strony piszesz że jest ok, a z drugiej pytasz czy chciałbym stare trupy które wiadomo że nie wystartują więc jeśli twoja wiedza na temat awaryjności PES jest taka jak na temat tego kto wystartuje w przetargu i z czym to należało by założyć że nie masz pojęcia o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Tylko PESA! 07.08.08, 02:14 > na temat tego kto wystartuje w przetargu i z czym to należało by założyć że nie > masz pojęcia o czym piszesz. Na razie nikt nie wie, jakie będą oferty. Oferty Bombardiera itp. są nieznane, a znając naszą rzeczywistość może zwyciężyć "tanie i dobre", czyli brzydkie i nieergonomiczne, albo "wysokiej jakości" czyli awaryjny drogi eksperyment z Zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Tylko PESA! 07.08.08, 20:08 Pytasz czy wg mnie konkurencją będą: tramwar.republika.pl/tw116na1.html tramwar2.republika.pl/tw123n.html tramwar4.republika.pl/tw116na.html , czyli sugerujesz że takich będzie miał przeciwników. Więc nie wiesz o czym piszesz. A czy aby nie wiadomo? Wiadomo co ma Siemens czy Bombardier, wiadomo co mają nasi producenci i śmiało można założyć że o 2mld powalczą wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Tylko PESA! 07.08.08, 08:17 > chodzi mi o prototypy To znaczy? Bo 120N nie jest już prototypem. > twoja wiedza na temat awaryjności PES Jak chodzi o awaryjność 120N, to po 3 miesiącac ich eksploatowania awaryjość tych wagonów jest porównywalna do awaryjności innych typów, więc została opanowana i wagony świetnie spisują się w ruchu liniowym. Mogę dodać, że awaryjność 120N jest od początku mniejsza od awaryjności 116N po sprowadzeniu do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Tylko PESA! 07.08.08, 20:05 Prototypem była jak wchodziła do nas i u nas się szlifowała, słychać że zęby ostrzą sobie Cegielski z Pumą która nigdzie jeszcze nie jeździła (mówię o normalnej codziennej pracy) czy Solaris z czymś czego jeszcze nie ma w ogóle. Napisałem źle się wyraziłem bo nie chodziło mi konkretnie o Pesę ale sytuację w której kupimy 186kotów w worku, jak to było też przy zakupie 15 PES. Ale fakt faktem jest nieźle z tą awaryjnością. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Tylko PESA! 08.08.08, 08:38 > że zębyostrzą sobie Cegielski z Pumą Wagon 118N zwany pumą został przez MPK Poznań zwrócony do FPS-u z adnotacją, że nie nadaje się do wożenia pasażerów ze względu na źle rozwiązany układ elektryczny i wysoką awaryjnośc układu mechanicznego. > Solaris z czymś czego jeszcze nie ma w ogóle Warunkiem startu w przetargu jest wyprodukowanie conajmniej 5 niskopodłogowych wagonów w przeciągu ostatniego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Tylko PESA! 07.08.08, 08:39 Czy układ siedzeń w PESA-ch też uważacie za sukces? Moim zdaniem jest to porażka i zaprzeczenie tego wszystkiego, co się rozumie pod "pojęciem transport masowy w dużym mieście". Odpowiedz Link Zgłoś
milleniusz Niech tylko nie będą tak brzydkie... 06.08.08, 21:33 Jak te paruletnie polskie przegubowce z oknami na różnym poziomie. Nie wiem, jaki szaleniec mógł coś takiego kupić. Przecież estetyka też się liczy i powinna być ujęta w warunkach przetargu. Może da się je zezłomować jakoś niedługo, może nie będą musiały jeździć przez 30-40 lat jak obecnie najstarsze wozy. Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Niech tylko nie będą tak brzydkie... IP: *.chello.pl 06.08.08, 22:09 Stoszesnastki, czyli częściowo niskopodłogowe wagony o których piszesz, miały jedną, podstawową zaletę - były tanie. Tak tanie, że tańsze od wysokopodłogowych składów kupionych po nich (seria 105N2k/2000 i 123N), o pełnych niskopodłogowcach z Pesy nie wspominając. Naprawdę. Za 850 tysięcy dolarów - było warto. Nie są one już produkowane, ale warto zaznaczyć, że ich wersje rozwojowe, jeżdżące w Katowicach i Gdańsku, posiadają nowszą konstrukcję wózków napędowych, która umożliwiła zastosowanie niższej podgłogi nad nimi a w konsekwencji - równej linii okien, której brak jest podstawowym mankamentem estetycznym 116Na*. Wagon gdański jest zresztą funkcjonalnie dość udany i spokojnie może stawać w szranki z krakowskim NGT6Kr (chociaz Krakusi z pewnością zaprzeczą... ;) ). W artykule jest drobna nieścisłość - artykuł nie przewiduje budowy trasy na Tarchomin z budżetu TW, lecz z budżetu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
beejay02 Re: Miasto podpisało umowę z Tramwajami Warszawsk 06.08.08, 21:39 Umowa opiewa na 20 lat, czyli za dwadzieścia lat będziemy mieli całkowicie wymieniony tabor (liczba tramwajów nie musi się zmienić), który znowu będzie w dużej mierze stary i będzie wymagał wymiany. To oczywista oczywistość, xD więc nie wiem na czym polega wielkość tej umowy. Normalna długoterminowa wymiana taboru. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Miasto podpisało umowę z Tramwajami Warszawsk 07.08.08, 08:19 > za dwadzieścia lat będziemy mieli całkowicie > wymieniony tabor (liczba tramwajów nie musi się zmienić), który > znowu będzie w dużej mierze stary i będzie wymagał wymiany. Byłoby tak, jakby tramwaje wymieniać wszystkie co 20 lat. Tabor ma różny wiek i wiadomo, że w pierwszej kolejności będą wymieniane wagony najstarsze. A z innej strony tramwaj 20-letni, o który się będzie dbało i na bieżąco modernizowało nie jest niczym dziwnym. Odpowiedz Link Zgłoś