Dodaj do ulubionych

Zamknęli ul. Słowackiego

IP: 62.233.201.* 08.10.03, 11:07
A ja ze zmian jestem zadowolony. Mieszkam na Ząbkowskiej pracuję
przu Rondzie Babka i mam teraz bezpośredni tramwaj nr 6. Nie
muszę się przesiadać lub jechać autobusem 103 lub 170 i stać w
korku. Może 6 zostanie na stałe na tej trasie.
Obserwuj wątek
    • Gość: bodi takze Podlesna zakorkowana IP: *.osw.waw.pl 08.10.03, 11:37
      na calej dlugosci podjazdu Podlesnej byl korek. Kolektorska tez
      chwilami byla zakorkowana z powodu trudosci skretu w lewo w
      Podlesna...
      Potocka to byla tragedia
    • Gość: Zoliborzanka Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: 195.136.95.* 08.10.03, 14:16
      Ja mieszkam na Słowackiego i cieszę się, że wreszcie budują
      metro, chociaż muszę chodzić na piechotę do PL. Wilsona do
      tramwaju. Jestem tylko przeciwna planom zbudowania ulicy na
      skwerze Poczobutta, gdzie trzeba wyciąć drzewa, aby mogły
      jeździć samochody.
      • Gość: jozka Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.03, 18:51
        hmmmm to jest istna tragedia, ale ja jestem wyjatkiem mam
        dodatkowy tramwaj do szkoły (4) oraz 2 nowe autobusy :D
        Egoistyczne podejscie, ale w sumie zyjemy po to aby przezyć.
    • Gość: BRozwenc Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 14:26
      Szanowni Państwo,
      Do ZDM wysłałem kolejnego e-maila o następującej treści:
      Nie wiem czy do Państwa powinienem kierować te zastrzeżenia,
      ale Wasza instutucja chyba powinna wiedzieć co dzieje się
      na Warszawskich ulicach.
      W związku z budową stacji metra na Placu Wilsona,
      całkowicie została zmieniona organizacja ruchu samochodów jak i
      pieszych.
      Czy nikt nie sprawdza jak to jest robione?
      Na początek tylko kilka zastrzeżeń:
      1) Dlaczego przesuwając przejście przy przestankach na
      Słowackiego,
      zrobiono to na dwóch głebokich kałużach (to nie zawsze widać),
      ale dlaczego wchodzi się z niego na błotnisty trawnik,
      czy tak trudno ułożyć kilka metrów chodnika?
      2) Dlaczego nowe malowanki na Słowackiego, sugerują,
      że chciano utworzyć trochę miejsc parkingowych wzdłuż tej ulicy,
      ale nie zdjęto znaku zakazu zatrzymywania od strony Hali
      Marymonckiej?
      Gdzie mają zostawiać swoje samochody okoliczni mieszkańcy,
      szczególnie ci co starają się przestrzegać przepisów?
      3) Co uzasadniało zablokowanie dojazdu do parkingu pod teatrem
      Komedia
      od strony Słowackiego? Przecież to generuje tylko niepotrzebny
      ruch
      na Popiełuszki, Krasińskiego i potem Suzina itd.
      4) Dlaczego na plocie nagle grodzącym naturalny ciąg dla pieszych
      ulic Suzina-Cieszkowskiego nie pojawia się najmniejsza
      informacja
      w którą stronę znajduje się najbliższe przejście przez
      Słowackiego?
      Starszym osobom, a tych dużo idzie do przychodni na Szajnochy,
      trudno się zorientować jak przedostać się na drugą stronę.

Czy mogę dostać odpowiedź, a jeszcze lepiej widziałbym usunięcie
      tych nonsensów.
      z uszanowaniem
      Bogdan Rozwenc
      P.S. Z tego listu usunąłem jedno pytanie dotyczące zakazu wjazdu
      w Ulicę Cieszkowskiego od strony Szajnochy, ten znak zniknął,
      ale nie wiem czy poprzedni list miał na to wpływ?
      • ragana Re: Zamknęli ul. Słowackiego 17.10.03, 23:15
        Zgadzam się! Do listy rzeczy do poprawki dodałabym wydzielenie czasowych
        przejść przez Słowackiego dla pieszych (ja sobie mogę przegalopować od
        Krechowieckiej do Merkurego, bom w wieku niezbyt zaawansowana, ale naród
        emerycki klnie pod nodem jak tylko wypada, szczególnie, że przejścia są źle
        oznakowane, a ostatnio nawet trzeba się przedzierać przez bazarek na
        Filareckiej, bo chodnik rozkopali) oraz zmianę statusu przystanku Suzina z "na
        żądanie" na stały. Przed remontem był to przystanek stały dla 121 oraz 122,
        więc o co chodzi teraz??? Nie mówię, że miałby być stały przystanek dla
        wszystkich linii. Zamieszanie i tak jest potężne, po co zatem zrobiono
        dodatkowe? Nie wspominając o tym, że ten przystanek jest rozmieszczony ze
        średnim pomyślunkiem...

Ragana
    • Gość: pat Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.03, 23:46
      myslałem że koło Hali bedzie gorzej ale jest a 6 raczej na tej trasie nie
      zostanie
      • Gość: Grzesio Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: *.chello.pl 06.11.03, 12:38
        Sądzę, że po zakończeniu budowy pierwszej linni metra linię tramwajową od
        Muranowskiej do Hali i na Marymont można śmiało zlikwidować. Bedzie wtedy tak
        jak w Al. Niepodległości. Osoby, które korzystaja z tramwaju, żeby przejechać
        jeden lub dwa przystanki bedą miały dotychczasowe linie autobusowe. Problemem
        może stać się brak tramwaju przy Zajączka, ale może w przyszłości powstanie
        przejście podziemne łączące metro przy Gdańskim z Zajączka. Autobusy w okolicy
        będą służyły głównie dowożeniu ludzi do metra, tak jak na Ursynowie. Co wy na
        to?
        • tarantula01 Tramwaj, czy autobus 06.11.03, 14:47
          Po otwarciu stacji pl. Wilsona nie powinno się likwidować tramwajów.
          Sensowniejsze jest:
          409 - skrócenie do Pl. Wilsona,
          415 - skrócenie do Pl. Konstytucji, czyli jej likwidacja na odcinkua Huta - Pl.
          Konstytucji,
          508 - korekta trasy: Nowodwory...Pl.Wilsona - Krasińskiego - Stołeczna - JP II -
          Okopowa - Towarowa...Dw. Zachodni (nie wiem, czy sensowne),
          515 - patrz 415, w zamian zasilenie np. linii 181 i poprowadzenie jej przez
          Bielany po trasie 415 i 515.
          520 - bez zmian
          524 - skrócenie do Pl. Wilsona, na odcinku mokotowskim nowa linia po trasie 524
          do M. Wilanowska.

Może są to trafne zmiany, może nie. Na pewno jednak czeka nas:
          Rewolucja komunikacyjna
        • hki Re: Zamknęli ul. Słowackiego 06.11.03, 15:18
          Jestem przeciwny likwidowaniu tramwajów.Tramwaje laczą częsci miasta do których
          metro nie dojedzie.Zresztą likwidacje juz były-w latach 70-tych i niezbyt
          dobrze na tym wawa wyszła.Tramwaj ma szansę byc najszybszym uzupełnieniem dla
          metra.
          • Gość: Grzesio Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: *.chello.pl 07.11.03, 11:17
            hki napisał:

> Jestem przeciwny likwidowaniu tramwajów.Tramwaje laczą częsci miasta do
            których
            >
            > metro nie dojedzie.Zresztą likwidacje juz były-w latach 70-tych i niezbyt
            > dobrze na tym wawa wyszła.Tramwaj ma szansę byc najszybszym uzupełnieniem dla
            > metra.
            Ja myślę tylko o odcinku Potocka- Stawki, czyli ul. Słowackiego i Mickiewicza.
            6 i 15 po otwarciu stacji pod Halą mogą zostać na obecnej trasie.
            • hki Re: Zamknęli ul. Słowackiego 07.11.03, 16:58
              Zostawiłbym Marymont-36 ciagnie az na Wyscigi.a poza tym ew.likwidacja w
              przypadku jakiegos problemu na Jana Pawła odcina całkowicie Zoliborz od reszty
              sieci tramwajowej.
              • Gość: Grzesio Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: *.chello.pl 08.11.03, 14:03
                36 od dawna nie dojeżdża na Wyścigi. Nie boję się ewentualne awarie. To nie
                jest dobry argument za utrzymaniem tej linii.
                • hki Re: Zamknęli ul. Słowackiego 08.11.03, 14:39
                  Racja-mój błąd z 36;)Zapomniałem. Tramwaj jest w przeciwienstwie do metra
                  srodkiem transportu lokalnego.Zreszta drałowanie dla starszych ludzi z okolic
                  Pl.Inwalidów i Zajączka do metra to chyba niezbyt kusząca perspektywa.Najwyzej
                  mozna by częsc połączen zlikwidowac i zostawic 2 linie-jedna na Marymont,druga
                  przez Słowackiego. Lepiej jak jest dodatkowa mozliwosc przejazdu niz miałoby
                  zabraknąc jej.
                  • Gość: Grzesio Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: *.chello.pl 09.11.03, 10:45
                    Przecież gdyby zlikwidowało się tramwaj, to zostaną na pewno 116, 157 itd. Dla
                    potrzeb starszych mieszkańców można będzie stworzyć przystanek przy Zajączka,
                    choćby na żądanie. W przestrzeni ul. Mickiewicza tramwaj wytwarza ogromny
                    hałas. Jego brak na pewno zadoliłby starszych ludzi.
                    • hki Re: Zamknęli ul. Słowackiego 09.11.03, 13:16
                      Hałas? Autobusy i komunikacja samochodowa tez cicha nie jest.A czy jestes
                      ogólnie przeciwnikiem tramwajów,czy tylko w tamtym rejonie?
                      • Gość: Grzesio Re: Zamknęli ul. Słowackiego IP: *.chello.pl 09.11.03, 19:03
                        Hałas trawmajowy jest większy, a jego uciążliwość polega na tym, że nie jest
                        ciągły, jednostajny, jak w ruchu samochodowym.
                        Gorąco popieram rozwój komunikacji szynowej, podziemnej i nadziemnej, z
                        przynajmniej kilku ważnych powodów, ale w tym przypadku likwidacja fragmentu
                        sieci tramwajowej byłaby uzasadniona.
                        • tarantula01 Tramwaje na Mickiewicza 10.11.03, 11:24
                          Badania dowodzą, że hałas jednostajny jest bardziej destrukcyjny niż chwilowy
                          (oczywiście w granicach rozsądku). Poza tym tramwaj będzie coraz cichszy (nowy
                          tabor, modernizacja torowisk). No i jak pokazuje historia, likwidacja torowisk
                          tramwajowych nie jest wskazana (tramwaj do Wilanowa). Metro nie załatwia
                          wszystkich aspektów komunikacyjnych, nawet wspomagane autobusem (tramwaj ma
                          większe możliwości przewozowe).
                          • Gość: Grzesio Re: Tramwaje na Mickiewicza IP: *.chello.pl 10.11.03, 14:50
                            Ale czy ma sens utrzymywanie w stosunkowo mało zaludnionej części Żoliborza ( w
                            porównaniu z innymi rejonami miasta) aż trzech środków komunikacji ? Czy na
                            Żoliborzu nie wystarczą linia tramwajowa Popiełuszki, Broniewskiego oraz
                            autobusy po niezbędnych korektach i dodaniu krążącej po dzielnicy 'dowózówki'?
                            Co do hałasu mołem się mylić, ale dlatego, że długie lata sąsiedztwa trasy AK
                            spowodowały, że na jednostajny hałas nie jestem wrażliwy. Dzięki temu moje
                            życie już jest o parę lat skrócone..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka