michael112
02.09.08, 20:33
Po zmianie trasy linii 521 i szybkim jej powrocie na starą trasę wymyśliłem mały projekt zmian ponownie usuwających dubel tramwajów, jakim jest 521 i jednocześnie zachowując połączenie z Centrum zarówno Falenicy jak i Szczęśliwic. W życie wprowadziłbym go przy okazji wprowadzenia komunikacji na ul. Kadetów. Moje propozycje:
119 - zmiana trasy: DW. CENTRALNY - ... - Wał Miedzeszyński - Kadetów - Wąbrzeska - Lucerny - Szpotańskiego - Patriotów - Bysławska - FALENICA
Częstotliwość: w szczycie co 15 min, poza szczytem i w weekendy co 20 min.
Uwagi: ustawienie rozkładów umożliwiające przesiadki z i do linii 147 dla mieszkańców Zerznia.
147 - podwyższenie częstotliwości: w szczycie co 15 min, poza szczytem i w weekendy co 20 min.
Uwagi: ustawienie rozkładów umożliwiające przesiadki z i do linii 119 dla mieszkańców Zerznia.
515 - przedłużenie trasy: REMBERTÓW-KOLONIA - ... - al. Armii Ludowej - Waryńskiego - Marszałkowska - al. Jerozolimskie - Grójecka - Bitwy Warszawskiej 1920 r. - Białobrzeska - Opaczewska - Szczęśliwicka - SZCZĘŚLIWICE (powrót: SZCZĘŚLIWICE - Dickensa - Białobrzeska)
Częstotliwość: bez zmian.
521 - likwidacja linii
702 - korekta trasy: WIATRACZNA - Grochowska - Płowiecka - Widoczna - Lucerny - Trakt Lubelski - ... - OTWOCK
Częstotliwość: bez zmian.
Jak widać, projekt zakłada tym razem całkowitą likwidację 521 i zastąpienie jej na ul. Patriotów i w Falenicy przez linię 119, której częstotliwość równocześnie nieco wzrośnie. Zapewni ona bezpośrednie połączenie ze Śródmieściem krótszą drogą przez most Siekierkowski zabierając po drodze mieszkańców ul. Lucerny, osiedla Las i, dzięki dogodnej przesiadce z linii 147, także mieszkańców osiedla Zerzeń, dla których linie te pojadą częściej niż dotychczas. Nie zapominajmy również o ofercie kolejowej linii kursującej równoległą trasą - wciąż obowiązuje na tym odcinku "wspólny bilet" dla biletów dobowych i dłuższych i o tym, że już "niedługo" powróci tam SKM.
Natomiast na Szczęśliwicach linię 521 zastąpi linia 515. Dzięki temu zachowane zostanie połączenie z centrum nie tylko tego rejonu, ale i Rembertowa, czego brakuje mi w obecnej końcówce tej linii na Politechnice.
Jedyny problem w moim projekcie stanowią przystanki SOLIDNA i PKP WAWER, których nie obsłuży linia 119. Nie opłaca się dla tych dwóch przystanków marnować brygad na nową linię np. na trasie FALENICA-WIATRACZNA, dlatego zdecydowałem się na wygięcie 702 tak, aby zahaczyła o te przystanki. Nie chciałem tam wysłać 142, bo to by spowodowało znaczący ubytek w obsłudze komunikacyjnej Traktu Lubleskiego, którym nie kursuje kolej. Zresztą, gdyby na tym odcinku nie było przystanku SOLIDNA, a jedynie PKP WAWER, w ogóle nie puściłbym tam żadnej linii, tylko kazał korzystać z kolei. Tym niemniej, z tymi dwoma przystankami jest problem, dlatego jeśli w zaproponowanym układzie istnieje jakieś alternatywne rozwiązanie, warto by je zastosować.
A na Grochowskiej i alejach Jerozolimskich kursują z wysoką częstotliwością tramwaje 9 i 24.