Gość: maruti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 22:15 Kryzys = ceny spadają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klient Almy Ceny stoją w miejscu IP: *.gprs.plus.pl 13.11.08, 22:54 To jest próba fałszowania obrazu rzeczywistości. Pomidory były po 4-5 zł a są po 9.99 zł - patrz sklep Alma. Bakłażany i cukinie podrożały o 40% Co za brednie się tu wypisuje? Człowieku co piszesz, jak Ci każą zmanipulować rzeczywistość to rób to inteligentniej!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: if Re: Ceny stoją w miejscu IP: 195.8.217.* 14.11.08, 08:09 Człowieku, mów o cenach w normalnym sklepie a nie Almie. W szczycie sezonu, gdy truskawki na straganie kosztują 2-3 zł za kilogram, w Almie sprzedawano je po 11,99/kg. Kajzerka kosztuje tam 0,59. To nie jest normalny sklep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baton Re: Ceny stoją w miejscu IP: 82.160.83.* 14.11.08, 08:23 no tak cukinie i bakłażany to podstawa polskiej kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great W supermarketach Katowic ceny wzrosły !!! 14.11.08, 21:28 W supermarketach Katowic ceny wzrosły !!! Gość portalu: klient Almy napisał(a): > To jest próba fałszowania obrazu rzeczywistości. > Pomidory były po 4-5 zł a są po 9.99 zł - patrz sklep Alma. > Bakłażany i cukinie podrożały o 40% > Co za brednie się tu wypisuje? > Człowieku co piszesz, jak Ci każą zmanipulować rzeczywistość to rób to > inteligentniej!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzyniu1971 Ceny stoją w miejscu 14.11.08, 21:31 A schabowe bez kości to kosztuję w moim ulubionym mięsnym 15.99 za kg A pomidory też są po 2zł ale już niestety marnej jakości(mówię tu o Polskich pomidorach) te lepsze to 5 do 6zł za kilo (jeszcze dwa trzy tygodnie i nie będzie ich wcale) A te importowane są poprostu do dupy i szkoda je kupować nawet za złotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Ceny stoją w miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 10:39 Chlep domowy w Realu , niedawno 1.69 wczoraj 2.09 . Takiej propagandy to nawet za komuny nie było . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Ceny stoją w miejscu IP: *.aster.pl 14.11.08, 21:37 Kupiłem dzis jogurty owocowe zott jogobella 200 g w auchan piaseczno po 0,89 zł, a na opakowaniu maja nadrukowana cenę sugerowana producenta 1,19 zł. Deserki czekoladowe trio piruet po 1,34 a w megasamie na ursynowie po 1,85 zł. wzięłem całą zgrzewke - będzie na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas SBcka propaganda pod publike IP: *.adsl.alicedsl.de 14.11.08, 22:02 robia wszystko aby nie odszlo do nieuniknionej rewolty w kraju.Pie... takie same bzdety jak 5 min przed upadkiem bandy Gierka. Wypisz wymaluj bolszewicka propaganda.Napisz pisnaku o nedzy w kraju,bezrobociu i klamstwach Donalda Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrufka Re: SBcka propaganda pod publike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 23:35 > Napisz pisnaku o nedzy w kraju,bezrobociu > i klamstwach Donalda Tuska. napisał *.adsl.alicedsl.de Ja mam pracę, wszyscy moi znajomi ją mają - może nie zarabiamy kokosów, ale praca jest. A mnie ciągle i niezmiennie fascynuje to, ile do powiedzenia o "ojczyźnie" mają ci, którzy Ją opuścili... "Patrioci" z Niemiec, panie Andreas. Gdzie płacisz podatki, żeby ujadać na jakąkolwiek polską władzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: SBcka propaganda pod publike IP: *.hotspot.bialystok.pl 15.11.08, 10:22 Poziom zatrudnienia w Polsce to mniej niż 50 % :) Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: SBcka propaganda pod publike 15.11.08, 20:29 Chyba zbyt otymistycznie go oceniasz, jeśli sądzisz, że w ogóle gdziekolwiek płaci podatki. Najbardziej pyszczą zawsze tacy, co to w życiu nie shańbili się pracą, tylko wyciągają łapę "bo im się należy". To może i lepiej, że wyciąga ją po pieniądze niemieckie, a nie moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Ceny stoją w miejscu IP: *.toya.net.pl 14.11.08, 22:05 nie spadły? :D:D:D jasne, sprawdź sobie dziennikarzyno ceny innych produktów, prawie wszystko podrożało, ale jak się wzięło produkty z aktualnej promocji to może się wydawać że staniało Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Ceny stoją w miejscu 15.11.08, 20:33 Jak nie rozumiesz pojęcia "podstawowy koszyk", to spróbuj się dokształcić, a nie wypisuj bzdur. Głupota podobno nie boli, ale bywa irytująca. Dla wszystkich, oprócz samego głupka oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwny <------------------- IP: *.ists.pl 14.11.08, 22:12 Nie jestem nachalnym naganiaczem, ale zwracam Waszą uwagę, że odkąd przestałem jeść mięso dużo mniej wydaję na zakupy spożywcze :) Miasto bez mordów: miasto.bubb.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwóźdź i co jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 23:24 Ser kosztuje drożej niż szynka. Kebab w budce kosztuj więcej jak jakieś wegetariańskie zapiekanki w greenway'u. Chyba że żywisz się kremem czekoladowym lub serkami topionymi - to wtedy faktycznie jest taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady Re: i co jeszcze IP: *.access.telenet.be 15.11.08, 11:43 niekoniecznie. ja tez nie jem miesa i moje miesieczne wydatki na jedzenie sa male. soczewica, ciecierzyca, cieciorka, soja, grube kasze, brazowy ryz, warzywa, owoce, rosliny straczkowe. z tego da sie zrobic mnostwo dobrych i smacznych dan. np. makaron z sosem pomidorowym bez miesa za to z odrobina parmezanu. 1 puszka pomidorow, 1 paczka makarony, 2-3 zabki czaosnku, 1 cebula, 2 lyzki oliwy. koszt obiadu dla czterosobowej rodziny - 5 zlotych. ciekawe czy za tyle ugotujesz obiad z miesem jesli na osobe trzeba srednio 120 gram miesa czyli pol kilo na rodzine ... dodajmy jeszcze, ze wiekszosc wegetarian nie zywi sie ani serem ani maslem czekoladowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: i co jeszcze 15.11.08, 20:31 Ale "prawdziwy Polak" jak nie zje codziennie schabowego z kapustą (i nie dostanie na starość zawału, a wcześniej nadwagi 30 kg) to i tak będzie twierdził, że "rząd go głodzi". Co z tego, że warzywa zdrowsze i tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arg Ceny stoją w miejscu-czy na pewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 22:14 jeśli ceny w miesiac wzrosły o 93 gr to po roku za ten sam koszyk zakupów zapłacimy o 11,16 zł więcej co dla ceny wyjściowej na poziomie 190,23 daje zmianę wysokości 5,86% - to całkiem wysoka zmiana panie redaktorze nie sądzi Pan? może warto by spojrzeć na temat bardziej szeroko niż tylko przez pryzmat "symbolicznych 93 groszy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ał_Tor Re: Ceny stoją w miejscu-czy na pewno IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 15.11.08, 09:30 odejmij od tego inflację i weź pod uwagę wzrost wynagrodzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Ceny stoją w miejscu-czy na pewno IP: *.chello.pl 15.11.08, 11:21 Jaki wzrost wynagrodzen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Ceny stoją w miejscu IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.08, 23:01 Ceny w listopadzie, tak? I sprawdzacie raz w miesiącu, tak? A wiecie że TERAZ jest listopad? 14-ty wypada jakoś tak w połowie. I porównujecie do cen z listopada, ech... dziennikarze z bożej łaski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erroor Eureka normalnie IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.08, 23:01 Autor artykulu wykazal sie brakiem elementarnej wiedzy ekonomicznej. Dokladnie tak jak Kaczor wypowiadajacy sie na temat wprowadzenia albo nie euro w Polsce (ten od brata ktory nawet konta w banku nie ma ale na tematach ekonomicznych zna sie jak malo kto). Normalnie szok, ze "ceny na sklepowych półkach zachowują wręcz stoicki spokój wobec wszechobecnego kryzysu". Co w tym takiego dziwnego? Jak jest kryzys to i ceny spadają. Normalne (wrecz podstawowe) prawo ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
mentorlevicy podpowiem autorowi dlaczego pomidory nie drożeją.. 14.11.08, 23:49 dlatego przyjacielu że takie barachła w owocach , warzywach i jarzynach głównie tych importowanych dawno nie było...utrzymuje się ceny kosztem jakości...taka mutacja Biedronki... Chciałbym autowi podpowiedzieć że z uwagi na małowybrednych klientów do Polski nie sprowadzono nigdy prawdziwych bananów i ananasów , pomarańcz , pamelo , avocado i kiwi...a tylko zgniłki których nie chcą jeść nawet Jakuci i Czukcze u których rośnie tylko śnieg.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: podpowiem autorowi dlaczego pomidory nie droż IP: *.pruszcz.mm.pl 15.11.08, 13:00 chrzanisz ! Jakość i swieżość owoców w Biedronce w ostatnich miesiącach naprawdę jest wysoka, poza tym można tak kupić dobre produkty polskich firm np Mlekowity (masło extra 2,49). Narzekanie na Biedronkę nie ma sensu, jest to sklep na który ludzie głosują nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: podpowiem autorowi dlaczego pomidory nie droż IP: *.pools.arcor-ip.net 15.11.08, 17:29 a ty pewnie jesteś kierownikiem Biedronki:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dietetyk Re: podpowiem autorowi dlaczego pomidory nie droż IP: *.pools.arcor-ip.net 15.11.08, 18:18 Glodowanie jest zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: podpowiem autorowi dlaczego pomidory nie droż IP: *.tktelekom.pl 15.11.08, 13:54 Myślę że jestem snobem któremu nie wypada chodzić do Biedronki, w Biedronce są takie same produkty jak w innych sklepach a może i nawet lepsze tyle że po prostu tańsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krata 93gr z ok. 200zł.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 23:49 to jest ok. 0,5% więcej. jak na miesięczny wzrost to całkiem niemało. rocznie to by dało jakieś 6%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OP 1 Ceny stoją w miejscu IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 00:37 NIE PISZCIE BZDUR ŁAJDAKI WCHODZICIE W DUPĘ RUDEMU TUSKOWI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OP 1 Ceny stoją w miejscu IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 00:57 WASZE INFORMACJE SĄ JAK SONDAŻE -FAŁSZYWE.CZY NIE WIDZICIE ŻE NORMALNY CZŁOWIEK WIE ŻE MANIPULUJECIE NIM.NIEDŁUGO POWIECIE ŻE LENIN BYŁ KUDŁATY I WYNALAZŁ KOMPUTER . CZY MYŚLICIE ŻE MACIE MONOPOL NA WŁADANIE UMYSŁAMI LUDZI. TO SIĘ JUŻ DAWNO SKOŃCZYŁO.MICHNIK TO NIE JEST GURU DLA MYŚLĄCYCH POLAKÓW.CIEMNOTA GO BIERZE W CIEMNO ,ALE OBUDZĄ SIĘ Z RĘKĄ W NOCNIKU.PRAWDZIWY DZIENNIKARZ JEST OBIEKTYWNY.NIE CHORĄGIEWKA.CO MYŚLEĆ O TYCH LUDZIACH KTÓRZY W IMIĘ KASY PISZĄ CO IM KARZĄ.DZIWIE SIĘ ŻE ŻADEN PO CZASIE NIE POMYŚLAŁ CO ROBI ZŁEGO DLA OJCZYZNY.PIENIĄDZ MÓZG WYDRENOWAŁ.WSTYD PSEUDO DZIENNIKARZE.CZAS POKAŻE WASZE UCZYNKI. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Ceny stoją w miejscu 15.11.08, 20:35 A umiesz wyłączać Caps Locka, czy to już przekracza twoje możliwości intelektualne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes ale od ponad roku wzrastaly.. IP: *.dip.t-dialin.net 15.11.08, 01:25 autorka zapomniala dodac ze ceny artykulow juz od ponad roku mialy trend wzrostowy i w koncu rowniez w tym wypadku przyjdzie korekta jak to mialo miejsce z cena ropy lub zakupem domow w USA (nie tylko) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Docent A cena transportu to stoi w miejsu, dziennikarzu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 02:14 Kurde, jak cena benzyny podskakuje to od razu się trąbi, że cena żywności podskoczy, bo transport drożeje itepe... Jak cena benzyny spadła to nagle dziwy, że ceny nie rosną... Oczywiście powinno być taniej, ale jaki sprzedawca sam z siebie obniży ceny...A tak super fajni sprzedawcy nie podwyższają cen i wszyscy zadowoleni. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Ceny stoją w miejscu 15.11.08, 02:26 I tu wyłazi niebezpieczeństwo opierania swoich wniosków na tak mało zróżnicowanej próbce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamyk Wegetarianizm IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 04:16 Gdyby wszyscy przerzucili by się na wegetarianizm, ceny żywności znacznie by spadły, a problem głodu na świecie dawno by zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4u5 Re: Ceny stoją w miejscu IP: *.centertel.pl 15.11.08, 08:20 Ceny w sklepach spadają bo - były dobre zbiory (w przeciwieństwie do zeszłego roku) - staniała ropa (spadają koszty dystrybucji). - wyhamowały płace - kryzys zmniejsza sprzedaż i sklepy obniżają ceny aby utrzymać klienta (zwiększyć sporzedaż) Będą rosły bo - ceny towarów importowanych bo złotówka trochę osłabła ale na wiosnę prawdopodobnie znów się wzmocni. - rosną koszty energi, wywozu śmiecie, itd Efekt netto będzie dla klientów pozytywny (tzn. ceny będą spadać) przynajmniej do lata 2009. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady Ceny nigdy stoją w miejscu IP: *.access.telenet.be 15.11.08, 12:08 wlasciwie to mogliby porownc np. ceny do poprzedniego roku albo ile wzrosly z dwoch lat. och nie, wtedy by wyszlo, ze wiekszosc podstawowych produktow spozywczych poszla do gory o 100%. przyjezdzam do domu w polsce co dwa miesiace i co dwa miesiace ciezko sie zastanawiam jak ludzie w polsce jeszcze sobie radza. ale propaganda wszedzie jest ta sama. mieszkam w belgii i tu byla wielka debata i w koncu im wyszlo ze srednio ceny wzrosly tylko o ok. 6% !! potem sie okazalo, ze do tego nie wlicza sie pradau i gazu - 67% w ciagu roku, cen paliw - o jakies 40%, cen transportu publicznego - 25%. za to wliczony ceny elektroniki, ubran i czegos tam jeszcze i wyszlo 6%. no i najwiekszy dramat - cytryny podrozaly o 73% a zolty ser tylko 30%. tylko, ze zolty ser kazdy kupuje na codzien, a cytryny niekoniecznie. chleb - w malej piekarni na mojej ulicy, rok temu 1.10 euro, dwamiesiace temu 1.40 euro, a teraz 1.60. i wez tu zyj czlowieku. moja pensja zostala zindeksowana o 2.5% plus 4% podwyzki co dalo mi 75 euro brutto, wyzszy prog podatkowy i cale 32 euro netto miesiecznie. tymzasem moj rachunek za prad i gaz wzrosl ze 127 euro na 163 plus 200 euro doplaty, cotygodniowe zakupy z 50 euro na 65 (kupuje mniej wiecej to samo zawsze), bilet na pociag kosztowal 66 euro miesiecznie - teraz 72. czyli comiesiecznie wydatki wzrosly o 102 euro conajmniej a moja pensja o 32 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robiacy zakupy Ceny stoją w miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 13:54 Benzyna szła w góre to w sklepie tydzien po tygodniu (było nawet dzień po dniu) żywnośc to o 10 groszy to o 15 groszy w ciągu trzech miesięcy takie typowe zakupy żywności wzrosły u nas na dwie osoby o 12zł!!! A kupujemy jak zawsze chleb, coś do smarowania, wędlina, troche warzyw, owoce jakiś ser. Teraz realnie na stacjach cena paliwa spadła o ok. 80gr. za litr. A w sklepie cena stoi w miejscu, na pytanie dlaczego nie tanieją niektóe produkty słyszę odpowiedz: że też sklep musi jakoś zarobić. Moje pytanie: Czy rzecznik praw ochrony konsumenta nie powinien jakoś na ten mechanizm zareagować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Ceny stoją w miejscu IP: *.multimo.gtsenergis.pl 15.11.08, 14:59 No. Powinien zamknąć spekulantów jednych ten rzecznik! Słyszałeś kiedyś pojęcie "wolny rynek"? Ceny urzędowe już przerabialiśmy, nie pamiętasz? Chcesz żeby teraz było tak samo? Powoła się Ministerstwo Handlu Wewnętrznego, ustali komisje cenowe i hajda! Chleb, mleko, mięso wołowe bez kości, kawa, czekolada etc, etc, etc. Może jeszcze kartki się wprowadzi, to ułatwi nam życie. I sklepikarzom. Znam ja takiego jednego krzykacza. Pracował obok. Jego zdaniem szef był zdziercą. Zdzierał z klientów i pracowników - bo od jednych brał kupe forsy a drugim płacił grosze. No i oczywiście kiepska jakość usługi była. Krzykacz po jakimś czasie "sie wziął i zwolnił" jak zapowiadał po czym otworzył własną działalność. Kilku ludzi od nas za nim poszło... I co? I wrócili. Bo krzykacz jak się okazało ceny miał wyższe niż my ale pensje wcale nie były większe. Tak to jest z krzykaczami... Więc drogi robiący zakupy: zrób dobrze nam wszystkim (i sobie) i otworz swoj sklep. W ktorym bedziesz tanio sprzedawał dobry towar, zatrudnisz kompetentnych sprzedawców za wysokie stawki a parking przed Twym sklepem zawsze będzie miał puste miejsca tuż przed wejściem... Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Ceny stoją w miejscu 15.11.08, 20:40 Podejrzewam, że znaczna część tych "geniuszy ekonomicznych" z forum nie miałaby nic przeciw cenom urzędowym, reglamentacji i kartkom, byle tylko sąsiad nie mógł zjeść lepiej. Jak w dowcipie - Amerykanin na widok sąsiada, któremu się lepiej powodzi, mówi sobie "Za rok ja muszę lepiej zarabiać", Polak w takiej samej sytuacji - "Za rok on musi gorzej zarabiać". Jeden z mitycznych "21 postulatów" z 1980 r. też żądał wprowadzenia kartek. Dużo się chyba nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Ceny stoją w miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 15:30 Ja zanalizowalem oferte Aliora pod moim kątem i mi się nie opłaca: inwestujwsiebie.blogspot.com No ale z drugiej strony jakość jest bezcenna podobno. A jak będzie zobaczymy :-) Swoją stówkę na pewno zgarnę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drevny mydlenie oczu IP: *.pools.arcor-ip.net 15.11.08, 16:54 porażka nawet nie ma czego komentować... to że człowiek traci młodość, życie, zachrzaniając codziennie od świtu, a potem okazuje się że ledwo mu starcza na zakupienie "artykułów spożywczych" i ewentualnie odzieży jest przerażające...komu wy wszyscy chcecie zamydlić oczy i wmówić że wszystko jest świetnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: mydlenie oczu 15.11.08, 20:42 Kto ci każe "zachrzaniać codziennie od świtu"? Ja mam pracę, która jest jednocześnie moim hobby (i z całą pewnością nie od świtu), i stać mnie na coś więcej niż "artykuły spożywcze". Ale gdyby mi się praca przestała podobać - to bym ją zmienił. A jak ktoś niczego innego nie potrafi niż "zachrzaniać"? Cóż, trzeba było się uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Bo gów..o nie może być już tańsze.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.11.08, 16:57 Dobre zawsze będzie kosztować. Wybieram droższe jedzenie ale lepsze. Nie będę oszczędzał na własnym organizmie. Nie stać mnie na leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cudak Nie ma cudów:( IP: *.wro.vectranet.pl 15.11.08, 17:15 Nie ma cudów:( Japka dalej po 2 zł:( Odpowiedz Link Zgłoś