Gość: ru IP: *.chello.pl 15.12.08, 01:29 Dali się oszukać. Kilkadziesiąt tysięcy za wran, który trzeba było wyłowić i wyremontować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
4-nexo Pasek reanimuje dworzec wodny 15.12.08, 04:40 To nie jest przystań z warszawskiego podzamcza, a z Płocka! Co bynajmniej nie oznacza, że mniej wartościowa. www.netjan.info/pchacze/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=33 Odpowiedz Link Zgłoś
4-nexo Re: Pasek reanimuje dworzec wodny 15.12.08, 05:23 Tutaj o przystani pisało płockie wydanie Gazety: miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,5141602.html?skad=rss Odpowiedz Link Zgłoś
4-nexo Re: Pasek reanimuje dworzec wodny 15.12.08, 14:51 Oczywiście Gazeta nie wniesie poprawek w swoim artykule, bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
4-nexo Re: Pasek reanimuje dworzec wodny 15.12.08, 14:52 www.netjan.info/pchacze/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0 Odpowiedz Link Zgłoś
ogul_bobra Wawa potrzebuje więcej takich ludzi 15.12.08, 08:22 Fajna akcja, pogratulować! Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 więcej takich ludzi 15.12.08, 10:10 Kłopot w tym, iż Przemek chce być sam jeden, najważniejszy. Sam mając świetne pomysły niestety plagiatuje też innych - z wytaczaniem nadwiślańskich szlaków, pisaniem o nich. Aż mi głupio, iż w GW o każdej jego inicjatywie więcej niż o wszystkich pozostałych - razem wziętych. Doceniam jego "pijar" - ale coś innym zabieracie, przynajmniej opisu ich ciężkiej i też efektywnej pracy. Choć nie tak efektownie sprzedawanej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość statek zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 13:03 Może dorzuci się konserwator zabytków bo statek o ile dobrze wiem jest w rejestrze zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Ktoś mi powie co oni betonują na zdjęciu? :) IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 15.12.08, 15:44 To ta dziura była od góry? a do tego barka ma betonowe burty i rośnie na niej trawa? Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Ktoś mi powie co oni betonują na zdjęciu? :) 15.12.08, 16:06 Żaden warszawski obiekt pływający nie znajduje się w rejestrze zabytków.Gazeta myli się co do historii tego statku. Nie jest on zacumowany w porcie Praskim od lat 70 lecz od roku 89. Przed tem,po wycofaniu go z eksploatacji jako dworca wodnego służył Żegludze Warszawskiej jako pływający warsztat naprawczy w porcie Żerań, trzeci basen. Przemek trochę się z tym zakupem podłożył. Kadłub statku to istne rzeszoto i Urząd Żeglugi nie wyda pewnie pozwolenia na przeholowanie do stoczni. Żaden kapitan nie weżmie na siebie takiego ryzyka, a doprowadzenie obiektu do stanu pozwalającego na odbycie takiego rejsu na miejscu jest praktycznie niemożliwe. Trzeba też pamiętać, że docelowo statek na drodze wodnej musi posiadać komplet dokumentów żeglugowych. Sytuacja jest patowa też ze względu na koszty remontu ale 2-3 mln to przesada. Za takie pieniądzę można wybudować dwa statki pasażerskie takie jak " Zefir". Myślę, że 200tys powinno na taki remont z powodzeniem wystarczyć. Bardzo skomplikowana odbudowa i przeróbka holownika którym dowodzę zamknęła sie w kwocie ok 300tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Ł. Re: Ktoś mi powie co oni betonują na zdjęciu? :) IP: *.subscribers.sferia.net 15.12.08, 22:15 To, że nie jest wpisany do rejestrów to prawda, lecz wkrótce ma być. Jeśli chodzi o holowanie to pewnie masz rację, ale będziemy się starać, obecne działania to początek drogi do jego przywrócenia. Koszt jest na razie wstępny i to nie tylko remont kadłuba lecz również części drewnianej. Jeśli masz doświadczenie i mógłbyś ew coś podpowiedzieć - skontaktuj się z nami, każda rada będzie dla nas cenna. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: Ktoś mi powie co oni betonują na zdjęciu? :) 16.12.08, 08:29 Procedury prawne są dość skomplikowane i uznanie obiektu za spełnający warunki aby mógł odbyć jakiś rejs w sumie nie zależą od armatora lecz od Urz. Żegl. i PRS Wspomniany remont holownika polegał na wymianie praktycznie wszystkiego oprócz silnika tak, że koszt remontu dworca został grubo zawyżony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Ł. Re: Ktoś mi powie co oni betonują na zdjęciu? :) IP: *.subscribers.sferia.net 15.12.08, 21:59 To co na zdjęciu to właściwie jego mieszanie, betonowanie odbywało się w środku, na samym dnie. Dworzec wbrew temu co napisano niema betonowych burt, tylko stalowe nitowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hero_nim To stara przystań z Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 15:58 Szczegóły: galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-9392 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: To stara przystań z Płocka IP: *.chello.pl 15.12.08, 22:02 domagam się sprostowania ze strony GW. Czuję się urażony faktem, że została sfałszowana historia tego obiektu. Z Warszawą ma on tyle wspólnego, co poznańskie rogale w Krakowie - po prostu są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cichy Re: To stara przystań z Płocka IP: *.gprs.plus.pl 16.12.08, 09:14 Fakt, w Plocku o tej barce mowi sie juz od kilku lat. Wladze miasta nawet glosno zapowiadaly ze sprowadza ja spowrotem. Niestety skonczylo sie tylko na zapowiedziach. Pozostaje miec nadzieje ze UMP dogada sie jakos z fundacja "Ja Wisła". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirra Re: To stara przystań z Płocka IP: *.acn.waw.pl 16.12.08, 09:25 Gazeta Gazetą, Warszawiacy sobie i Ci którzy się interesują miastem wiedzą, że to nie nasza przystań. Jak widać jednak przez prawie 20 lat Płock miał w nosie co się dzieje z barką, kupił ją Szwed bo chciał ją wywlec do Szwecji (gratuluje obrotności) wtedy też nikt się słowem nie odezwał, także Warszawskie rządy. Gdyby ratusz Płocki dalej się tak mobilizował mógłby co najwyżej wyławiać deski z dna Wisły. Fundacja Ja Wisła działa w Warszawie, ale żeby móc zrobić to co chce osiągnąć musi się dogadać jakoś z innymi miastami. A czy ktoś wie jak jest z wpisywaniem do rejestru zabytków obiektów pływających?? Miałam styczność jedynie z budynkami, a ciekawa jestem jak to funkcjonuje w przypadku barek, łodzi itd. :) Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: To stara przystań z Płocka 16.12.08, 16:14 Tak Warszawa jak i Płock nie miały w tej sprawie nic do gadania. Po likwidacji PP Żegluga Warszawska jej majątek wykupił prywatny armator, który dość szybko splajtował. To co pozostało po nim w Warszawie przeął Wojewoda.Wpisanie tego obiektu do rejestru zabytków jest możliwe ale ma też złe strony. Odbudowa-remont będzie odbywał się pod nadzorem konserwatorskim. Co pięcioletnie remonty klasowe rówmierz. W grę nie wchodzą żadne przeróbki. Odnoszę wrażenie, że Przemek nie bardzo wie w co się wpakował. Jest takie stare wodniackie powiedzenie- kto ma statki ten ma wydatki. O innych problemach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
4-nexo Re: To stara przystań z Płocka 17.12.08, 00:27 > Wpisanie tego obiektu do rejestru zabytków jest możliwe ale ma też > złe strony. Odbudowa-remont będzie odbywał się pod nadzorem > konserwatorskim. Co pięcioletnie remonty klasowe rówmierz. W grę nie > wchodzą żadne przeróbki. Dla samej przystani to akurat dobrze. Warto zachować jej autentyczność, a nie robić z niej jakiegoś lunaparku. Ps. A mam taką wątpliwość i wynikające z niej pytanie. Obiekt ten jest przystanią, czyli nie jednostką pływającą (ani z napędem, ani holowaną). Czy tego typu infrastruktura podlega także PRS i remontom klasowym? Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw7 Re: To stara przystań z Płocka 17.12.08, 08:27 Dla samego dworca zachowanie autentyczności jest jak najbardziej wskazane. Dla armatora to spory problem. Tego typu obiekty podlegają ustawie Przepisy Żeglugowe. Przecież statek ma być zacumowany na drodze wodnej i mają przebywać na nim ludzie. To wiąże się z uzyskanim kompletu dokumentów żeglugowych, a z kolei to w tym wypadku stanowi spory problem. Wdrażane są już przepisy wg. których identyczne zasady będą obowiązywać też na akwenach zamkniętych. Odpowiedz Link Zgłoś