Gość: miecio IP: *.acn.waw.pl 16.12.08, 00:26 To jest mozliwe? Co ta Hania wyprawia? Niech za uszy wytarga tego burmistrza !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zen Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 01:22 To jest możliwe i dzieje się w Warszawie. Miasto stawia do sprzedaży lokale mieszkalne w danym budynku i zgodnie z ustawą o ochronie lokatorów to właśnie lokatorzy /najemcy/ mają prawo do ich pierwokupu. Jest tak, że miasto nie może wystawić do sprzedaży tylko jednego mieszkania w kamienicy. Musi postawić wszystkie. Pewnie w tym domu mieszka ktoś komu miasto chce sprzedać mieszkanie. Ale żeby zaraz mieli wykupić wszyscy to dla ZGN byłaby już przesada. Zaczyna się wynajdowanie prawnych haków, przewlekanie sprawy itp. Dochodzi do absurdów takich, że jeden lokator wykupił szybko i bez problemu a pozostali wciąż muszą przynosić jakieś zaświadczenia, które po 3 miesiącach tracą ważność i znów od nowa, bo potem wycena jest nieaktualna. Ten jeden jednak jakimś cudem wszystko miał aktualne. To samo dotyczy lokali użytkowych. Miasto po prostu kręci. Nie możemy zrealizować tego do czego jako obywatele tego miasta mamy prawo. Okazuje się, że teoretycznie prawo mamy wszyscy, tylko że niektórzy/ wybrani/ mogą z niego skorzystać. Niektórzy to za mało. Art.32 Konstytucji mówi, że jesteśmy równi bez względu na wiek, płeć....i znajomości lub bycie lub nie bycie w układzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 02:00 To jest jakiś absurd i kompletny skandal! Mówiąc brutalnie - ta pani ma swoje lata, dajcie jej w spokoju dożyć swoich dni. Nie przesadza się starych drzew. Panie burmistrzu, to jest nieludzkie. Ciekawe dla kogo usiłuje Pan odzyskać to mieszkanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron Polska kraj "urzednikow" IP: *.centertel.pl 16.12.08, 03:47 Skandalem jest to, ze sa tacy urzednicy, bo jak staruszce odpuszcza, bo afera w mediach sie zrobila to znajda sobie kolejna ofiare, by zadarmo przejac mieszkanie, a pozniej juz moga nim rozparzadzac wedle wlasnego uznania. Wybieraja sobie osoby slabe, samotne,chore czesto alkoholikow,bo tacy nie potrafia sie juz obronic niby prawo dzungli,a gdzie ta demokracja w naszej niby wolnej POlsce? Do dzisiaj sprawa utraconych majtkow po wojnie jest nierozwiazana a to jest 300tys pokrzywdzonych rodakow ktorzy nic innego nie robia jak walcza z urzedami o swoje. I piekne jest to ze nasi Politycy dostrzegli pokrzywdzonych Tybetanczykow przez rezim chinski ale juz dostrzec problemu rodakow nie potrafia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila z Senior Cafe Re: Polska kraj "urzednikow" IP: 62.37.220.* 16.12.08, 09:41 Wezme babcie do Jury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciu Re: Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: 94.254.252.* 23.12.08, 13:06 Dla kogo chce odzyskac? Pewnie dla jakiegos cwaniakowatego kolesia. Znam takiego cwaniaczka - dochod na 3 osoboa rodzine waha sie pomiedzy 8000-10000 PLN, a kolo wyszarpal mieszkanie komunalne w dobrym punkcie w centrum miasta. Za jakis czas wykupi je za grosze. I oczywiscie smieje sie w nos tym, ktorych nie stac na wlasne M i ktorzy placa podatki na takich wlasnie darmozjadow. Taki mamy pogiety kraj - zmieniaja sie rzadzacy, napychaja wlasne kieszenie, a syf jak byl tak jest :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EC Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 03:57 Ja miałem właśnie tu u siebie sytuację "psucia" wykupu (nie podaję dzielnicy, bo urzędasy są bardzo aktywni na tym forum i nie przeszkadzają im w tym publiczne IP urzędu oraz posty w godzinach pracy). Wszyscy sąsiedzi załatwili to szybko a mojej babci utrudniano. Dokładnie jak 2 posty wcześniej - poprzednie zaświadczenia traciły ważność i ciągle coś było nie tak i nieustannie konieczne było uzupełnianie papierów. Na szczęście dysponent lokalu (pewne ministerstwo) nie robiło problemu i wydawało co potrzeba. Z kolei ja "nachodziłem" urzędników codziennie, skutecznie uprzykrzając im życie 9i plotki + picie kawy). Sprawa ciągnie się od 2001 roku ale - nie chcę zapeszać - widzę światełko w tunelu. W sprawie wykupu lokali polecam dobrego prawnika albo wnikliwą lekturę kodeksu cywilnego, ustawy o gospodarce nieruchomościami oraz uchwałę m. st. Warszawy z grudnia 2004 o zbywaniu lokali. A przede wszystkim trzeba być "ciętym" i mega upierdliwym. Ja potrafiłem chodzić do urzędu nawet codziennie i arbitralnym tonem wygłaszać swoje racje. Na szczęście urząd jest czynny od 8 a ja pracuję od 9. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.ip.netia.com.pl 16.12.08, 08:13 Niestety, któś kto to pisał nie ma pojęcia o sprawach lokalowych. Tak jak zostało to opisane niestety jest nie możliwe żeby dostać wezwanie do opróżnienia lokalu. W systuacji opisanej ta Pani na podstawie ustawy z 1994 ma tytuł prawny do lokalu, chyba że w tekscie zostały pominiete ważne sprawy. Ale jeżeli jest tak jak napisali sąd potwierdzi wstapienie z mocy prawa w stosunek najmu. Tylko będzie urzędowi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: Burmistrz straszy eksmisją staruszkę 16.12.08, 08:46 > Tylko będzie urzędowi wstyd. Chciałbyś. Ci ludzie wstydu nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luska Re: Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.g2.isko.net.pl 16.12.08, 13:12 O jakim wstydzie mowimy i czyim.To nie miesci sie w glowie,ale takich burmistrzow jest wielu.Mieszkanko pewnie potrzeb dla syncia albo corci wiec Pania trzeba wywalic.A przydaloby sie urzedasow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.ip.netia.com.pl 16.12.08, 08:15 Niestety, któś kto to pisał nie ma pojęcia o sprawach lokalowych. Tak jak zostało to opisane niestety jest nie możliwe żeby dostać wezwanie do opróżnienia lokalu. W systuacji opisanej ta Pani na podstawie ustawy z 1994 ma tytuł prawny do lokalu, chyba że w tekscie zostały pominiete ważne sprawy. Ale jeżeli jest tak jak napisali sąd potwierdzi wstapienie z mocy prawa w stosunek najmu. Tylko będzie urzędowi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB ustawa o ochronie praw lokatorów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.08, 15:57 No właśnie. Art. 30. 1. Osoba zajmująca lokal bez tytułu prawnego do dnia wejścia w życie ustawy przez okres nie krótszy niż 10 lat wstępuje z mocy prawa w stosunek najmu tego lokalu po upływie 12 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, jeżeli właściciel nie wniesie w tym okresie powództwa o nakazanie tej osobie przez sąd opróżnienia lokalu lub jeżeli w tym samym terminie nie wniesiono powództwa o ustalenie nieistnienia stosunku najmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 08:22 Znaczy "Czytelnik" wybudował dom i pozwolił swoim pracownikom mieszkać w mieszkaniach. A teraz ktoś kto nie zapałacił za niego złotówki chce go mieć? To tak można? To ja mogę wprowadzić się do dowolnego nowego domu wybudowanego przez dewelopera i nie płacąc złotówki tylko za czynsz tam mieszkać ? I mieć w poważaniu tych co kupują mieszkania i biorą kredyty na 30lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co ty pleciesz ??? Re: Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 08:34 "Znaczy "Czytelnik" wybudował dom i pozwolił swoim pracownikom mieszkać w mieszkaniach. A teraz ktoś kto nie zapałacił za niego złotówki chce go mieć?" mieszka z tytułem najmu od 1959 roku, i płaci cały czas czynsz, czytaj tekst ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doc Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: 148.81.27.* 16.12.08, 09:53 Pracowałem w tym urzędzie za poprzedniego burmistrza - Brodowskiego. Była masa problemów z różnymi ludźmi, rożnymi najemcami. Ale takiej sprawy na pewno by nie było. Zarządziłby uregulowanie sytuacji prawnej. Nie jestem zwolennikiem poprzednich władz warszawy, ale urząd był dużo mniej polityczny, i o wiele bardziej ludzki, niż dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 13:06 Przecież to banalna sprawa. Zamiast do gazety wystarczy pójść do prawnika. Złożyć pozew o ustalenie istnienia stosunku najmu przesłać jego opis urzędowi i eksmisja zostaje wstrzymana. Jeśli stan faktyczny odpowiada temu co opisano w artykule lokatorka uzyska korzystny wyrok w 2-3 miesiące i żadna eksmisja nie wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Ruskie "prawo" 16.12.08, 13:46 Ruskie (bo jeszcze carskie) prawo ma jeden paragraf: "Wadza ma zawsze rację". A Warszawa zdaje się dość długo podlegała temu "prawu". W Prusach nawet Drzymały z wozu nie można było wyrzucić - bo to było Państwo Prawa - a nie "czinowników". A Obywatel ma prawo opłacić, wpis sądowy i może próbować dowodzić, że nie jest wielbłądem! Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Burmistrz straszy eksmisją staruszkę 16.12.08, 13:50 banda nieczulych szmaciarzy i idiotow, ich wszystkich nalezy wyrzucic na bruk, a najlepiej z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko1.1 Burmistrz straszy eksmisją staruszkę 16.12.08, 15:12 wybraliscie buraków z PEŁO to teraz macie .niedługo będa mieli 102 % POparcia Odpowiedz Link Zgłoś
pralkafrania Burmistrz straszy eksmisją staruszkę 16.12.08, 15:26 Mieszka przez pomyłkę? Przez pomyłkę urzędnicy zajęli ciepłe posady. No i może kombinują mieszkanko dla kogoś znajomego? Niedawno była gruba afera ze sprzedawaniem mieszkań komunalnych. Ja tym ludziom nie wierzę. To skandal, żeby osobę 82-letnią narażać na takie stresy. Mam ojca w tym wieku, więc wyobrażam sobie jak ta Pani mogła się czuć czytając o eksmisji. I wszystko odbywa się w majestacie prawa! Jakie to jest prawo? A już na pewno nie sprawiedliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz W koncowce hossy mieszkaniowej, 16.12.08, 17:28 trzeba czym predzej wyrzucac, aby jeszcze troszeczke zarobic. Znam cale grupy ludzi, co poluja na osoby powyzej 70 roku zycia, aby przejac ich lokale nim dojdzie do spraw spadkowych. Widac te metody dotarly do urzedow, ale o czym tu mowic... Teraz urzadas powiadomi policje, ktora to bedzie badac autentycznosc dokumentow sprzed 30 lat. Z uwagi na przepracowanie i braki kadrowe wsrod technikow, potrwa to 2 lata i zostanie uznane, ze wszystko jest falszywe (bo takie sa kompetencje tych technikow - zalezy ile mamony im sie podsypie) i jeszcze bedzie miala sprawe w sadzie za poslugiwanie sie falszywymi dokumentami. Przykro, ze czlowiek moze spokojnie egzystowac przez 82 lata, aby dopiero teraz dowiedziec sie w jakim kraju zyje. To rozczarowanie. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilka Pozwijcie miasto o odszkodowanie i zadośćuczynieni IP: *.elartnet.pl 16.12.08, 17:51 Szanowny synu tej miłej staruszki, Z całą pewnością sytuacja powyższa odbijła się negatywnie na zdrowiu Twojej Matki (lekarstwa, środki uspokajające, wizyty u lekarzy, konieczność zapewnienia ze strony Rodziny dodatkowej opieki....). Z całą pewnością na długie tygodnie zatruła jej spokój i niewykluczone, że skróci życie. Pozwijcie urzędników o odszkodowanie i zadośćuczynienie! Przegrają i następnym razem dwa razy się zastanowią nad tym, co robią. Służę pomocą, tak jak i całe mnóstwo prawników w Wa-wie. pozdrawiam, PRAWNIK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poch Re: Pozwijcie miasto o odszkodowanie i zadośćuczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 19:48 Emilko = jesteś zwykłą piz... a nie prawnikiem urzędnik za nic nie odpowie. choćby przegrał 100 spraw, bo w Polsce system prawny nie przewiduje personalnej odpowiedzialności urzędników za decyzje złe, głupie kub sprzeczne z prawem jeśli już to odpowie miasto - czyli wszyscy mieszkańcy Odpowiedz Link Zgłoś
czubak2 Burmistrz straszy eksmisją staruszkę 16.12.08, 18:20 Gdzie jest w takich sprawach rząd i pani prezydent Warszawy,że tacy burmistrzowie istnieją w naszej stolicy,bo to nie dotyczy tylko Mokotowa ale także Pragi Południe,gdzie podobne chwyty są stosowane,może wreszcie ktoś się tym zajmie i weżmie w obronę ludzi starszych,którzy są w takich sytuacjach zupełnie bezsilni,a bezduszne urzędy zamiast im pomagać,tylko szukają haków biurokratycznych aby pozbyć się niewygodnych dla swych pokrętnych celów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine tak sie bedzie jeszcze dlugo w Polsce dzialo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:24 dopoki urzednicy nie beda odpowiadac za swoje decyzje i dopoki nie beda karani finansowo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Burmistrz straszy eksmisją staruszkę IP: *.aster.pl 16.12.08, 23:23 Kolejny urzędas pokazał ,że jest idiotą, jak w państwie prawa możliwa jest taka manipulacja prawem - zawsze na niekorzyść obywatela. Mnie też "pachnie" tu lewym interesem , bo skoro jeden urzęds mówi ,że nie ma problemu , tylko...jakieś papiery trzeba odnowic , to po co cała sprawa , co robili przez tyle lat. Przypominam ,że jest prawo własności przez ZASIEDZENIE -nawet wtedy gdy mamy burmistrza idiotę , co robi z igły widły. W tej sprawie nie widać uczciwości i dobrej woli ze strony burmistrza i urzędu, zapominają,że to oni są SŁUGAMI dla obywateli ,a nie odwrotnie . Burmistrzu to nie fair twoje zachowanie - godne pogardy. Proszę prasę o pilotowanie tej sprawy , bo trochę żyję na tym świecie i wiele "przekrętów" w ...imię prawa już widziałem. Ciekawe na jakiej podstawie Sąd wydał eksmisję,mam bardzo żła opinię o Sądach gdy moja sprawę z ZUS rospatrywano ...5 min. , bo wyrok na moją niekorzyść był już zapisany ...przed sprawą i dopiero Sąd Najwyższy przyznał racje takim emerytom jak ja-choć to było jasne dla wszystkich , tylko nie dla "podporządkowanych" sądów, które pozwalały ZUS oszukiwać nas ponad 3 lata ( zwrocono mi tylko za kilka miesiecy. Dlatego uważam ,że "sprwiedliwość jest ostoją Rzeczpospolitej" -to puste słowa.Przykład tej starszej pani to kolejny dowód na zdziczenie urzędniczych i sądowych obyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
andhy Burmistrz straszy eksmisją staruszkę 17.12.08, 09:26 Gdyby nie zainteresowanie mediów starsza pani dostałaby, za mniej więcej rok, wezwanie do sądu na rozprawę. Gdyby z jakichś powodów się na niej nie stawiła (ona lub jej pełnomocnik) dostałaby sądowy nakaz eksmisji bez prawa do zastępczego lokalu socjalnego. Taka jest polityka miasta, bez względu na dzielnicę. Napiszmy to jasno - to nie jest "wypadek przy pracy" kilku nadgorliwych urzędników wydziału lokalowego jednej tylko dzielnicy. To REGUŁA funkcjonowania urzędów lokalowych w warszawskich gminach. Zasada miejskiej dżungli, w której urzędnik wydziału lokalowego jest - wprost a nie w przenośni - bogiem z prawem decydowania kto, gdzie i w jaki sposób będzie żył. Gdyby media regionalne (warszawskie) zainteresowały się tylko ułamkiem tego co dzieje się w tej kwestii na mieście miałyby o czym pisać przez następnych kilkanaście miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś