Gość: jan IP: *.piap.pl 02.01.09, 11:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lalka [...] IP: *.chello.pl 02.01.09, 11:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: OdPISzczyć świat 02.01.09, 19:35 Gość portalu: lalka napisał(a): > Zacieranie historii to fałszowanie historii. "Historia to zbiór uzgodnionych kłamstw" (Napoleon Bonaparte) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dante_waw tylko ziewne takie to interesujace IP: *.airclub.pl 02.01.09, 11:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chomik Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: 212.75.100.* 02.01.09, 11:48 Pewnie, wywalmy wszystko co się da, zdejmijmy tablice, zmieńmy teksty podręczników, wytnijmy drzewa, w końcy większość z nich też była sadzona za komuny, zaprzeczmy temu co się działo i przypiszmy sobie wszelkie zasługi, wymażmy całą historię pomiędzy 1945 a 1989 rokiem, nie trzeba będzie zaprzeczać i się tłumaczyc, a takich "radnych" jak pan Górski wyślijmy na Madagaskar... Albo nie, to zbyt duże nieszczęście dla tak malutkiej wyspy... Na Antarktydę, tam wszystko jest białe, brak odcieni czerwieni, nawet różowego nie ma, więc nic go nie bedzie w oczka gryzło a my będziemy mieli spokój od taki "yntelygentych" pomysłów... Ech, chwilami aż szkoda klawiatury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczoland Atakuje Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę ... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 02.01.09, 16:30 A w tej historyczno-histerycznej glupocie (jak zwykle...) przoduja osobnicy w glowa gleboko zanurzona w PiSuarze! Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 11:50 Wiszącą tam spiżową tablicę z nazwiskiem gen. Karola Świerczewskiego "Waltera" chce usunąć radny Krzysztof R. Górski. - Trzeba oczyścić miejską przestrzeń - apeluje. Moim zdaniem trzeba oczyścić polską przestrzeń z takich poprawiaczy polskiej historii na koszt mieszkańców.:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x15 Lista celów dla Górskiego IP: *.acn.waw.pl 03.01.09, 00:13 A możeby znaleźć jakiś inny pożyteczniejszy cel na którym mógłby wyżywać się PiSSowski jastrząb Górski? W końcu kampania przeciwko pamiątkowej tablicy nie jest godna tego ambitnego i bezkompromiowego fightera. Najlepiej, gdyby te cele nie były związane z rozkopywaniem grobów ani z drażnieniem sąsiadów Polski. Ma ktoś pomysł? Co można mu podsunąć? Może np. niech zwalcza pomysły PO zagospodarowania części Łazienek Królewskich na luksusowe ekskluzywne apartamentowce, tudzież zabudowania Pól Mokotowskkich 15 piętrowymi blokami. Zarobiłby dużo więcej głosów niż na głupiej tablicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neostrader Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 11:54 Panie Górski, pan się nie martwi, niedługo pana partia, pan i pański szef znajdziecie się tam, gdzie powinniście - na śmietniku historii i nawet pies z kulawą nogą po was nie zapłacze. Co ci durniu przeszkadza tablica z nazwiskiem Świerczewskiego? Może jeszcze jakieś "inteligentne inaczej" pisiory wpadną na pomysł by dekomunizować zbiory numizmatyczne i filatelistyczne? To by się wam udało. Przecież zbieracze znaczków i monet i banknotów też należą do układu. Uprzejmie niniejszym donoszę, że mam w klaserze znaczki z Bierutem, Stalinem i Leninem, a w kopercie w marynarce starej wiszącej w szafie mam banknoty z PRLu ze Świerczewskim, Waryńskim i Dąbrowskim na pamiątkę dla wnuków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Kolejny Górski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 12:01 Ilu oni tych Górskich tam mają, i ilu z nich to takie mędrki?? To pamiątka po ludziach, którzy w obelżywym systemie wylewali pot i krew, spisana językiem tamtych czasów. Może wypada jakąś małą, estetyczną tabliczkę obok umieścić, ale wara głupkom od wciąż żywych pamiątek po cierpieniu ludzi więcej od nich wartych. Górscy w góry! Byle jakieś odległe... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita81 Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 12:05 Zdumiewa mnie zacietrzewienie tzw."naprawiaczy historii".To tak jak by ktoś próbował zatrzeć wszystkie wspomnienia z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 03.01.09, 18:56 jowita81 napisała: > Zdumiewa mnie zacietrzewienie tzw."naprawiaczy historii".To tak jak by ktoś > próbował zatrzeć wszystkie wspomnienia z dzieciństwa. ========================================== Gorski nie mial dziecinstwa. Jest tak opozniony w rozwoju, ze tkwi do dzisiaj w przedszkolnych lekcjach "jedynie slusznej" ideologicznie katechezy. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_andrzej Zdekomunizować wszystkich!!! 02.01.09, 12:18 Bardzo słuszna inicjatywa.Znaczy się tak:wszystkim co mają dyplomy, tytuły naukowe albo zawodowe, którzy mają jakiekolwiek osiągnięcia życiowe sprzed 1989 trzeba to wszystko anulować. Toż to komuchy zacietrzewione, agenci sowieccy zdrajcy ojczyzny!! A najlepiej to ich wszystkich do Moskwy wysłać!.Zostaną tylko prawi,Polacy, katolicy, patrioci i.....sami idioci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urodzony w PRL Zdekomunizować wszystkich!! niegłupi pomysł... IP: 62.148.94.* 02.01.09, 12:32 gdyby kazać im zdawać raz jeszcze to by było nawet ciekawe... Ilu by zdało obecną mature? promil? pół promila? i bezrobocia by nie było!!! ty wiesz ty masz niegłupi pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Zdekomunizować wszystkich!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 13:09 Zgoda: na poczatek odbierzmy PRLowskie doktoraty braciom Kaczynskim! I oglosmy ich bekartami (bo niewazne sa tez PRLowskie dokumenty stanu cywilnego)... Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Słuszna dekomunizacja 02.01.09, 12:29 Gdyby sowiecki agent Swierczewski wlasnymi rekami wybudowal te trase (badz ja ufundowal z wlasnego majatku), to co innego, moznaby dyskutowac. Natomiast oddawanie holdu temu sowietowi i kolonizatorowi naszej ojczyzny przez wiernopoddancza tablice powieszona dla ukontentowania komunistow, a wiszącą nadal w wolnej Polsce jest nieporozumieniem, lagodnie mowiac. Ponadto, pomyslcie o tych Polakach, ktorych Karolowie Swierczewscy pomordowali - dlatego ze walczyli o wolna Polske. Daty na tablicy sa niezgodne nawet z komunistyczna propaganda. 22 lipca 1944 to nie data wyzwolenia Polski spod okupacji niemieckiej, ale data ogloszenia tzw. Manifestu Lipcowego, napisanego i wydrukowanego w Moskwie, przez komunistow. Zwlaszcza w Warszawie takie stwierdzenie o wyzwoleniu Polski na tydzien przed wybuchem Powstania potwierdza jedynie nikczemnosc komunistow. Dlaczego dzis, w wolnym kraju, podtrzymujemy znieksztalcanie naszej historii i macenie ludziom w glowach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Re: Słuszna dekomunizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 12:47 > Gdyby sowiecki agent Swierczewski wlasnymi rekami wybudowal te trase > (badz ja ufundowal z wlasnego majatku), to co innego, moznaby > dyskutowac. Natomiast oddawanie holdu temu sowietowi i > kolonizatorowi naszej ojczyzny przez wiernopoddancza tablice > powieszona dla ukontentowania komunistow, a wiszącą nadal w wolnej > Polsce jest nieporozumieniem, lagodnie mowiac. Ponadto, pomyslcie o > tych Polakach, ktorych Karolowie Swierczewscy pomordowali - dlatego > ze walczyli o wolna Polske. To łatwiej wyrzucić i pozwolić o tym zapomnieć (a młodym nawet się o tym nie dowiedzieć), niż pozostawić i odpowiednio objaśnić, żeby pozostało jako świadectwo tamtych potwornych czasów? Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Słuszna dekomunizacja 02.01.09, 13:17 Takie "objasnianie" komunizmu mialoby zapewne sens historyczno- dydaktyczny. Nie za bardzo jednak wiem, kto i kiedy by to mogl zrobic. Ponadto jak bedzie WIELKA tablica ku czci Swierczewskiego i mala objasniajaca kto on zacz, to proporcje beda powaznie zachwiane i 3/4 przechodniow przeczyta tylko tę dużą. Wlasciwsza bylaby chyba jedna tablica, opisujaca pokrotce historie tej ulicy. Zawiedzionym sympatykom sowieta Swierczewskiego nalezaloby jednak umozliwic oddawanie holdow. Co roku, 22 lipca, delegacja SLD, bylych ubekow oraz przymulonych internautow z Forum moglaby klasc pod tablica gustowną wiazankę czerwonych gozdzikow, przepasanych wstega z sierpem i mlotem. I po odspiewaniu Miedzynarodowki przechodzic - by wiernopoddanczo poklonic sie - pod gmach KC, ambasade sowiecka lub wille Jaruzelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Słuszna dekomunizacja 02.01.09, 13:23 ritzy napisał: > Takie "objasnianie" komunizmu mialoby zapewne sens historyczno- > dydaktyczny. Nie za bardzo jednak wiem, kto i kiedy by to mogl > zrobic. Szkoła. > Ponadto jak bedzie WIELKA tablica ku czci Swierczewskiego i > mala objasniajaca kto on zacz, to proporcje beda powaznie zachwiane > i 3/4 przechodniow przeczyta tylko tę dużą. Oj to są szczegóły. Ta mała może być jaskrawa na przykład. Może mieć ustalony format i kolorystykę. Może być odniesienie do strony internetowej. > Wlasciwsza bylaby chyba > jedna tablica, opisujaca pokrotce historie tej ulicy. Tak, ale oryginalna tablica ma dużo większą wartość poznawczą. Teoretycznie to samo a praktycznie inaczej mózg pracuje jak wiesz, że widzisz oryginał. > Zawiedzionym sympatykom sowieta Swierczewskiego nalezaloby jednak > umozliwic oddawanie holdow. Co roku, 22 lipca, delegacja SLD, bylych > ubekow oraz przymulonych internautow z Forum moglaby klasc pod > tablica gustowną wiazankę czerwonych gozdzikow, przepasanych wstega > z sierpem i mlotem. I po odspiewaniu Miedzynarodowki przechodzic - > by wiernopoddanczo poklonic sie - pod gmach KC, ambasade sowiecka > lub wille Jaruzelskiego. Coś ci leży na wątrobie? Napisz co konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Moja wątroba 02.01.09, 13:39 Otoz lezy mi na niej to, ze chodzac ulicami MOJEGO miasta natykam sie na upiory przeszlosci. I gdy ktokolwiek proponuje, aby przywrocic normalnosc, czyli aby karac historyczne zlo a nagradzac dobroc, to zaraz podnosi sie wrzawa poglowkow badz nihilistow, a najczesciej przyjezdnych, ktorym jest absolutnie wszystko jedno, czy mieszkaja przy ulicy Stalina, czy Pilsudskiego. Chodzi jedynie o to, aby bylo tanio (zmiana nazwy to koszty!) i mozna bylo opic sie piwa. Co czywiscie jest pewna filozofia zycia, w demokracji dopuszczalna. Ale ta sama demokracja pozwala mi takiej filozofii sie sprzeciwiac. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Moja wątroba 02.01.09, 13:53 ritzy napisał: > Otoz lezy mi na niej to, ze chodzac ulicami MOJEGO miasta natykam > sie na upiory przeszlosci. Tobie tak. Znakomitej większość przechodniów nie. Czy to źle? Nie mnie to oceniać. Fascynacja historią nie jest udziałem większości społeczeństwa. Cierpienia z tytułu przeszłości kiedy nic nas nie boli są udziałem jeszcze mniejszej ilości osób. > I gdy ktokolwiek proponuje, aby > przywrocic normalnosc, czyli aby karac historyczne zlo a nagradzac > dobroc, to zaraz podnosi sie wrzawa poglowkow badz nihilistow, a > najczesciej przyjezdnych, ktorym jest absolutnie wszystko jedno, czy > mieszkaja przy ulicy Stalina, czy Pilsudskiego. Nie można ukarać historycznego zła bardziej niż o nim wiedzieć. Zacieranie jego śladów to brak rozsądku. Zmiany nazw ulic to dość oczywista rzecz choć przy tej okazji pełno żenujących spektakli w postaci kłótni o bohaterów i wyciągania im ciemnych sprawek. > Chodzi jedynie o to, > aby bylo tanio (zmiana nazwy to koszty!) i mozna bylo opic sie piwa. > Co czywiscie jest pewna filozofia zycia, w demokracji dopuszczalna. > Ale ta sama demokracja pozwala mi takiej filozofii sie sprzeciwiac. I o to właśnie chodzi. Dla każdego coś miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Moja wątroba 02.01.09, 23:56 ritzy napisał: > Otoz lezy mi na niej to, ze chodzac ulicami MOJEGO miasta natykam > sie na upiory przeszlosci. I gdy ktokolwiek proponuje, aby > przywrocic normalnosc, czyli aby karac historyczne zlo a nagradzac > dobroc, to zaraz podnosi sie wrzawa poglowkow badz nihilistow, a > najczesciej przyjezdnych, ktorym jest absolutnie wszystko jedno, czy > mieszkaja przy ulicy Stalina, czy Pilsudskiego. Chodzi jedynie o to, > aby bylo tanio (zmiana nazwy to koszty!) i mozna bylo opic sie piwa. > Co czywiscie jest pewna filozofia zycia, w demokracji dopuszczalna. > Ale ta sama demokracja pozwala mi takiej filozofii sie sprzeciwiac. ====================================== >>>ze chodzac ulicami MOJEGO miasta <<< Idioto !!! Twoje to jedynie może być tylko miejsce na cmentarzu i to w przypadku, jeżeli sam lub ktoś z rodziny zapłaci za nie, a nic poza tym. Twoje "ego" jest wybujałe do niebotycznych rozmiarów. Poza tym napewno lat masz naście, a wypowiadasz się, jak gdybyś przeżył 2 wojny światowe. Ty dopiero tworzysz własną historię, a tą z którą tak zajadle walczysz zostaw nam starym, a my już sobie z nią poradzimy. Niech Cię o to Twój pusty baniak nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczoland Atakuje Re: Słuszna dekomunizacja etc. IP: *.dhcp.embarqhsd.net 02.01.09, 16:35 "Co roku, 22 lipca, delegacja SLD, bylych ubekow oraz przymulonych internautow z Forum moglaby klasc pod tablica gustowną wiazankę czerwonych gozdzikow, przepasanych wstega z sierpem i mlotem." --------------------------------------------------------------------- A tak, poza tym, panie "ritzy" - czy wszyscy w domu zdrowi??? Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Słuszna dekomunizacja etc. 02.01.09, 17:03 W domu, dziekuje, grypa nas omija. A wracajac do meritum, to chcialbys jeszcze jakas grupe ludzi wymienic, ktorym zalezy na podtrzymywaniu holdowniczej pamieci wobec komunistycznych agentow sowieckich? Byc moze faktycznie nie wszystkich wymienilem. Dorzuć, jak Ci jeszcze ktos przyjdzie do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Słuszna dekomunizacja etc. 03.01.09, 00:03 >>>W domu, dziekuje, grypa nas omija.<<< Tu nie chodzi o grypę, baranie. Wypisujesz idiotyzmy i dlatego padło to pytanie. Pewnie od psychiatry masz zaświadczenie, żeś zdrowy na ciele, jedynie na umyśle ździebko szwankujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Re: Słuszna dekomunizacja etc. 03.01.09, 08:50 Wymyślanie od baranów jest niegrzeczne,wręcz chamskie.Jeżeli nie potrafisz wypowiadać się bez używania inwektyw nie pisz.Nie popieram zamazywania historii ale i ubliżania za poglądy . Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Słuszna dekomunizacja etc. 03.01.09, 19:09 ritzy napisał: > W domu, dziekuje, grypa nas omija. > > A wracajac do meritum, to chcialbys jeszcze jakas grupe ludzi > wymienic, ktorym zalezy na podtrzymywaniu holdowniczej pamieci wobec > komunistycznych agentow sowieckich? Byc moze faktycznie nie > wszystkich wymienilem. Dorzuć, jak Ci jeszcze ktos przyjdzie do > glowy. ====================================== Te, >ritzy<, taka twoja mac byla brzydka, a gdziez to tak dobrze poznales sposoby rozpoznawania "sowieckich" agentow? To tatus-aparatczyk tak ciebie wyszkolil? Czyzby jako wykorzystywany i molestowany przez nadmierna milosc tatusia, przeciwstawiasz sie poniewczasie wpojonym ideom, tlumoku? Przeciez tobie potrzebna jest fachowa pomoc conajmniej doswiadczonego psychologa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IPN Re: Słuszna dekomunizacja IP: 89.191.147.* 02.01.09, 17:29 Ostry jesteś . Prawdziwy Polak .Ciągle byś walczył. W gacie wojskowe się przebierasz i po górkach z Ruskimi walczysz ? A do książki nie łaska . Z takich niedouków -patriotów zależnych od sytuacji składało się ORMO , milicja i wojsko . Założę się gdyby czasy wróciły tacy osobnicy stanowiliby czołówkę komunizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ququ O Świerczewskim pisal Hemingway i pisal dobrze w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:42 "Komu bije dzwon".Więc może tak sprecyzować na czym agenturalność jego polegala? Byl doświadczonym wojskowym i Polakiem toteż trafil do polskiej armiii.Na pewno byl lepszym i uczciwszym Polakiem od rodziców Kaczyńskich a zwlaszcza ich krewnego z Naczelnej Prokuratury Wojskowej;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Słuszna dekomunizacja 02.01.09, 13:10 ritzy napisał: > Natomiast oddawanie holdu temu sowietowi i > kolonizatorowi naszej ojczyzny przez wiernopoddancza tablice > powieszona dla ukontentowania komunistow, a wiszącą nadal w wolnej > Polsce jest nieporozumieniem, lagodnie mowiac. Nieporozumieniem jest usuwanie śladów niechlubnej przeszłości. > Ponadto, pomyslcie o > tych Polakach, ktorych Karolowie Swierczewscy pomordowali - dlatego > ze walczyli o wolna Polske. Naprawdę myślisz, że DZISIAJ taka tabliczka to HOŁD? > Dlaczego dzis, w wolnym kraju, podtrzymujemy znieksztalcanie naszej > historii i macenie ludziom w glowach? Zniekształceniem historii byłoby usunięcie tej tablicy. Kim był Świerczewski i jaką pełnił rolę w komunistycznej Polsce każdy może sobie sprawdzić. I to powinno być pamiętane. Taka tablica może w tym pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Jestes nie tylko unhappy, ale i unrealistic 02.01.09, 13:30 > Kim był Świerczewski i jaką pełnił rolę w komunistycznej Polsce każdy może sobie sprawdzić. I to powinno być pamiętane. Taka tablica może w tym pomóc. Prawda jest, ze "kazdy moze sobie sprawdzic". Natomiast wyrażam watpliwosc, czy procent przechodniow, ktorzy z tego prawa skorzystaliby, przekroczylby liczbe 1. Natomiast podtrzymuje, ze wszelkie nazwy ulic, pomniki, gloryfikujace tablice etc. to sa oznaki HOLDU. W normalnych krajach przeznaczonych dla ludzi zasluzonych dla narodu czy lokalnych spolecznosci. Zas sladów niechlubnej przeszlosci nie należy usuwac. Zgadzam sie. Ale nalezy te slady objasniac. Na miejscu. Tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Jestes nie tylko unhappy, ale i unrealistic 02.01.09, 13:38 ritzy napisał: > > Kim był Świerczewski i jaką pełnił rolę w komunistycznej Polsce > każdy może sobie sprawdzić. I to powinno być pamiętane. Taka tablica > może w tym pomóc. > > Prawda jest, ze "kazdy moze sobie sprawdzic". Natomiast wyrażam > watpliwosc, czy procent przechodniow, ktorzy z tego prawa > skorzystaliby, przekroczylby liczbe 1. Ale w czym problem? Chesz kogoś zmuszać żeby się interesował historią? > Natomiast podtrzymuje, ze wszelkie nazwy ulic, pomniki, > gloryfikujace tablice etc. to sa oznaki HOLDU. W normalnych krajach > przeznaczonych dla ludzi zasluzonych dla narodu czy lokalnych > spolecznosci. Nie będą oznakami hołdu jeśli zostaną objaśnione. > Zas sladów niechlubnej przeszlosci nie należy usuwac. Zgadzam sie. > Ale nalezy te slady objasniac. Na miejscu. Tu i teraz. Okey. Ale odpuść sobie aluzje do mojego nicka bo to raczej domena maniaków których spotykam tu i ówdzie. A unhappy nie jestem :D Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Jestes nie tylko unhappy, ale i unrealistic 02.01.09, 14:05 No wiec jesli zgadzasz sie, ze ludzi w zasadzie historia nie interesuje, to tym bardziej tablice trzeba usunac. Zaczynasz sie troche platac, jesli chodzi o oznaki holdu. Wpierw twierdzisz, ze taka tablica nim nie jest, a teraz piszesz, ze jednak tabliczka objasniajaca by sie przydala. Zas jesli chodzi o szacunek dla nicka internetowego, to mnie troche rozbawiasz. Nie moge wykluczyc, ze wymieniam opinie z komputerem, ktory sam sobie wybral algorytmicznie nicka i teraz generuje odpowiedzi. Zas na szacunek do komputera jak na razie zdobyc sie nie jestem w stanie. Byc moze, ze w miare rozwoju cywilizacji cybernetycznej przyjdzie i na to czas. Bede jednak wtedy żądał szacunku rowniez dla mojej komorki. Mowie na nia "żabka". Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Re: Jestes nie tylko unhappy, ale i unrealistic 03.01.09, 08:54 unhappy napisał: > ritzy napisał: > > > > Kim był Świerczewski i jaką pełnił rolę w komunistycznej Polsce > > każdy może sobie sprawdzić. I to powinno być pamiętane. Taka tablica > > może w tym pomóc. > > > > Prawda jest, ze "kazdy moze sobie sprawdzic". Natomiast wyrażam > > watpliwosc, czy procent przechodniow, ktorzy z tego prawa > > skorzystaliby, przekroczylby liczbe 1. > > Ale w czym problem? Chesz kogoś zmuszać żeby się interesował historią? -Naród który zapomina o swojej historii przestaje istnieć. > > > Natomiast podtrzymuje, ze wszelkie nazwy ulic, pomniki, > > gloryfikujace tablice etc. to sa oznaki HOLDU. W normalnych krajach > > przeznaczonych dla ludzi zasluzonych dla narodu czy lokalnych > > spolecznosci. > > Nie będą oznakami hołdu jeśli zostaną objaśnione. > > > Zas sladów niechlubnej przeszlosci nie należy usuwac. Zgadzam sie. > > Ale nalezy te slady objasniac. Na miejscu. Tu i teraz. > > Okey. Ale odpuść sobie aluzje do mojego nicka bo to raczej domena maniaków > których spotykam tu i ówdzie. A unhappy nie jestem :D Odpowiedz Link Zgłoś
japolak pieprzą sie króliczki pod sufitem... 02.01.09, 15:30 "22 lipca 1944 to nie data wyzwolenia Polski spod okupacji niemieckiej, ale data ogloszenia tzw. Manifestu Lipcowego, napisanego i wydrukowanego w Moskwie, przez komunistow. Zwlaszcza w Warszawie takie stwierdzenie o wyzwoleniu Polski na tydzien przed wybuchem Powstania potwierdza jedynie nikczemnosc komunistow." Komuchy takie nikczemne, iż tydzień przed powstaniem złosliwie manifest wydały? To nie Stalin znał termin powstania, lecz Reagan wprowadzenia stanu wojennego.. W jakiejś przechowalni leżą przez robotników wykopane w czasie budowania sracza na Krakowskim Przemieściu kości oficerów AL, walczących w Powstaniu. Szkoda kasy na pochowanie... Jakimś przypadkiem nie Anders, lecz Świerczewski by żołnierzy z Rosji wyprowadzał /niektórzy twierdzą, iż była to ucieczka przed "pewną" kapitulacją Staliningradu/. Na pewno frontów nie wybierało 99 % ich żołnierzy - jednego i drugiego. Żeby przynajmniej Świerczewskiego zabił Stalin czy Hitler - ale nasz ukraiński sojusznik? Rano czytałem iż IPN domaga się w Bytomiu Odrzańskim usunięcia nazwy ulicy XXV-lecia PRL. Bo to totalitarna propaganda. Wszyscy wiemy, iż PRL nie było, co najwyżej w Moskwie wydrukowali... A Trasę W-Z i Warszawę "tymi rencami" i skrzydłami zbudowały dwa bracia - yntylygynty z Żoliborza. To też IPN już w teczkach wykrył.Dowodem jest ślad pióra - a nawet wielu... A jeśli ktoś mnie zapyta, czy chcę w dziub - wyjaśnię że nie ten adres... Gdyby głupota mogła latać... ... bracia z częścią swego elektoratu wniebowstąpienia by dostąpili ! Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Jabolak 02.01.09, 16:14 Wydaje mi sie, ze piszesz bez sensu. Byc moze to nadmiar emocji,a byc moze efekt naduzycia (napojow). Postaraj sie uspokoic i napisz to jeszcze raz. Obiecuje, ze jesli bedzie warte - to odpowiem. Azeby moze jednak troche ukierunkowac Twa biegunke myslowa na tory naszej dyskusji, chcialbym zadac Ci dwa pytanie: 1. Czy data 22 lipca 1944 byla - wdlg Twojej wiedzy - data wyzwolenia Polski? 2. Co maja Kaczory, a takze IPN, wspolnego z wystepowaniem wciaz w Warszawie pamiatek wychwalajacych kolonizacje sowiecka i sowieckich agentow? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Jabolak 02.01.09, 20:30 Jeśli dowodem nikczemności komunistów jest, iż na tydzień przed Powstaniem Warszawskim manifest ogłosiły - dla mnie to skomplikowana logika. Jeśli dziesiątki tysięcy Polaków (w tym Janek Kos i Szarik) nie zdążyli do Andersa, bo jeszcze miesiącami na Sybirze zmarzłą brukiew żarli - to nie ich wina, że zapisali się do kolejnej armii, idącej na wojska Hitlera. Jeśli dziś tym dziadkom próbuje się odbierać uprawnienia kombatanckie a dać tym, którzy po 1980 roku choć jedną ulotke schowali, to jest s...o Nawet jeśli ktoś o swoje uprawnienia kombatanckie walczy, bo zwalczał PRL bimberek pędząc... ... albo ryngrafy z Matką Boska wręczając Pinochetowi - lub "pobożnym" obalaczom hiszpańskiej republiki. Była jak Świerczewski antykościelna, po obu stronach było tyle samo zapewne morderstw. A może w ramach "kompromisu" zmienić nazwę na tablicy i poświęcić ją /także dosłownie, będzie zapewne zniżka/ mordercom gen. Sikorskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Jabolak 02.01.09, 20:33 Tfu... Trupa Świerczewskiego, nie Sikorskiego Tego drugiego już patryidioci wykopali, szukając w szkielecie dowodów, że był zamordowany przez Ruskie i Angole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: Jabolak IP: *.mas.airbites.pl 02.01.09, 20:40 japolak napisała: ...Jeśli dziesiątki tysięcy Polaków (w tym Janek Kos i Szarik) nie > zdążyli do Andersa, bo jeszcze miesiącami na Sybirze zmarzłą brukiew > żarli - to nie ich wina, że zapisali się do kolejnej armii, idącej > na wojska Hitlera. > Jeśli dziś tym dziadkom próbuje się odbierać uprawnienia > kombatanckie a dać tym, którzy po 1980 roku choć jedną ulotke > schowali, to jest s...o... A ktoś wystąpił oficjalnie z taką propozycją? Myślę o kimś, kto jest władny podejmować takie decyzje, a nie o oszołomach z PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Jabolak, nie kumasz 03.01.09, 01:20 > Jeśli dowodem nikczemności komunistów jest, iż na tydzień przed > Powstaniem Warszawskim manifest ogłosiły - dla mnie to skomplikowana logika. Nie o to chodzi, ze komuchy oglosiły swoj (czyli sowiecki) Manifest przed Powstaniem (bo tego przewidziec nie mogli), ale ze powiesili tablice z taka trescia lata PO WOJNIE. Gdy bylo wiadomo, ze Niemcy wymordowali ludnosc i zniszczyli nasze miasto, a Ruski staly sobie wtedy za Wisla. Odpoczywajac. W "wyzwolonym kraju". Jak wiec zatem nazwiesz wieszanie W WARSZAWIE w 1949 roku tablicy, na ktorej napisali, ze w lipcu 1944 Polska byla wolna (i w dodatku wybijajac na niej nazwisko agenta sowieckiego)? Jesli nie nikczemnoscia, to jak? Prowokacja? Pokazywaniem warszawiakom wała? Nie bardzo rozumiem to, co piszesz o odbieraniu uprawnien kombatanckich naszym zolnierzom, ktorzy walczyli u boku Armii Czerwonej z Niemcami. Sam to wymysliles? Starszy brat ci powiedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak nie kumasz 03.01.09, 05:41 Nie starszy brat, lecz pewne bliźniaki wpładły na kolejny pomysł, by coś w rodzaju "korpusu kombatantów" stworzyć, na wzór przedwojennego. Z założeń wynika, iż nie miałby prawa należenia do nigo nikt ze służących na Wschodzie, jedynie ci co służyli na Zachodzie - oraz działacze opozycji. Z prawem odrzucenia kandydata przez IPN. Z tego co czytałem, poparły to już niektóre organizacje kombatanckie, w tym mała a głośna z Krakowa, założona przez faceta parę lat po wojnie urodzonego. Obok świadczeń materialnych - prawo do noszenia munduru etc. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Słuszna dekomunizacja 03.01.09, 15:07 ritzy napisał: > Gdyby sowiecki agent Swierczewski wlasnymi rekami wybudowal te trase > (badz ja ufundowal z wlasnego majatku), to co innego, moznaby > dyskutowac. Natomiast oddawanie holdu temu sowietowi i > kolonizatorowi naszej ojczyzny przez wiernopoddancza tablice (...) Zgadzam się, ale na równi z usunięciem tablic i nazw poświęconych księżom katolickim - zdrajcom Polski i kolonizatorom, piewcom ciemnoty i zacofania. Wysadźmy parę kościołów powstałych z ukradzionych Polakom środków, odbierzmy ziemie wyłudzone przez kler od naszego państwa, ukradzione nieruchomości. Bo w przeciwnym przypadku, jesteś tylko poputczikiem obecnych okupantów. Mimo wszystko okres PRLu rozwinął cywilizacyjnie nasz kraj i nieco wyrwał z biedy i zacofania spowodowanego katolicyzmem. Można zaryzykować tezę, że okres PRLu był wielką szansą dla naszego kraju, umęczonego zabobonami i wyczerpanego służebnością kościelną. Serio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jf 1908 Re: Słuszna dekomunizacja IP: 217.76.112.* 03.01.09, 16:17 Ritzy a mi wywali przeogromny pomnik wyszyńskiego przez blokiem. Fajnie, że nawet on nigdy nie był na mojej dzielnicy (wtedy ta nie istniała). I co to też mogę usunąć? a wierz mi wszyscy są dookoła wkurzeni... Istnieje za to ulica wyszyńskiego też nie wiadomo czemu tak nazwana. Walcz młocie z komuną, bo za dwadzieścia lat będą walczyli z takimi oszłomami jak ty... katobolszewicka propaganda :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Tadeusz Re: Słuszna dekomunizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 20:14 Niejaki JPII tez nic nie zbudował za własne pieniądze lub własnymi rękami, a pomników i szkół jego imienia jest bez liku. I całe życie służył obcemu państwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.chello.pl 02.01.09, 12:31 To może Pan "Radny" odda świadectwa szkolne wydane przez władze PRL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 12:37 czemu tak ujadacie? generał, "który się kulom nie kłaniał", to najeźdżca z 1920 r, obywatel i żołnierz sowiecki, na potrzeby okoliczności historycznych, tzw.pop, czyli pełniący obowiązki Polaka, kogo wy bronicie? Faktem jest bezspornym, że ulica nosiła jego imię, ale czy pamięć o tym jest taka ważna? Cała Polska pełna jest jeszcze ulic Świerczewskich, Wasilewskich, Janków Krasickich i wielu jeszcze przedstawicieli "czerwonego" władztwa, skompromitowanych przynależnością do WKPb, NKWD i dobrowolnych obywateli ZSRR? Też mamy ich tolerować dalej w imię pamięci historycznej? Czy w imię Waszego wygodnictwa, a może tęsknot? Wszak "za Gierka" bylo lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chomik Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: 212.75.100.* 02.01.09, 13:05 >ale czy pamięć o tym jest taka ważna? tak, pamięć o tym jest BARDZO WAŻNA, bo dzieki temu będziemy my i nasze dzieci pamiętać dlaczego tak się stało i dzieki temu będziemy WIEDZEĆ, że NIGDY, ale to NIGDY nie możemy dopuscić do takiej powtórki z historii. Jesli dziś zmienimy teh fragment historii- bo to jest historia - poprzez usunięcie tablic upamiętniających tamte czasu to za chwilę będziemy modyfikować treść podręczników i wprowadzać cenzurę, poza tym tablica ta, którą między innymi chce usunąć pan "radny" upamiętnia wysiłek tysiecy ludzi budujących trasę wz nie dla władz komunistycznych, nie dla partyjnej chwały i biało- czerwonych goździków ale dla miasta, dla Warszawy, dla stolicy i dla nas, jej mieszakńców i NIE WOLNO nam o nich zapomnieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcent Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.aster.pl 02.01.09, 12:48 A mnie się wydaje że trzeba koniecznie usunąć tego radnego. Czy naprawdę nie ma większych problemów do załatwienia w Warszawie. Tablica jako pamiątka minionych lat niech sobie wisi bo nikomu nie przeszkadza. Jeżeli ten radny jest taki wrażliwy to należy uchwałą rady wprowadzić dla niego zakaz poruszania się po trasie W-Z. Należy go również jak najszybciej skierować do lekarza. Myślę że jakiś psychiatra ma podpisany kontrakt z NFZ na ten rok. Odpowiedz Link Zgłoś
drlaserovitz Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 13:03 Zalosne. Niech lepiej usunie najpierw z Warszawy bezrobocie i bezdomnosc, wprowadzone do stolicy przez NSZZ Solidarnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 13:06 Panu radnemu marzącemu o czyszczeniu przestrzeni publicznej należałoby doradzić wyczyszczenie przestrzeni między uszami. Na początek :D Odpowiedz Link Zgłoś
felicjan15 Górski weź się za doktorat i habilitację LK 02.01.09, 13:13 Teksty prac LK są obficie okraszone aprobującymi cytatami z Lenina. Idąc tokiem rozumowania Górskiego prace LK powinny być przekazane na makulaturę. Dorobek naukowy pisowskiego prezydenta nie istnieje więc PiS przestanie go tytułować profesorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toż_to_jaja_są! aprobującymi cytatami z Lenina! IP: *.chello.pl 02.01.09, 20:18 "Teksty prac LK są obficie okraszone aprobującymi cytatami z Lenina." jesli to prawda, to dla mnie jest to niezla jazda, :). i co? nikogo to nie zainteresowalo, a sam heroiczny prezio nikczemnie udaje trupa? po prostu nie wierze w te "aprobujące cytaty". apeluję o zamieszczenie w internecie stosownych fragmentów. Odpowiedz Link Zgłoś
radoslawdobry Re: aprobującymi cytatami z Lenina! 02.01.09, 23:46 wyborcza.pl/1,75478,3235880.html Po Sejmie krąży, wzbudzając powszechną wesołość, praca doktorska Lecha Kaczyńskiego z 1979 r. Pracę pt "Zakres swobody stron w zakresie kształtowania treści stosunku pracy" cytowały wczoraj "Fakty" TVN. Kaczyński przywołuje w niej Lenina: "Możliwość dążenia administracji zakładu pracy do realizacji postawionych zadań kosztem naruszenia uprawnień pracowników została dostrzeżona już przez Lenina. Odegrała ona pewną rolę w kształtowaniu leninowskiej koncepcji związków zawodowych". Kaczyński pisze też: "Może ona służyć zasadzie socjalistycznej sprawiedliwości społecznej nakazującej przyznawać równe uprawnienia za równe obowiązki". Zapytany o doktorat brata Jarosław Kaczyński wyjaśnił "Faktom": - Ja wiem, że w latach 70. w Polsce w każdej praktycznie pracy doktorskiej z dziedziny prawa gdzieś tam Marks czy Lenin był wspominany. My z kolei zapytaliśmy kilku prawników, czy rzeczywiście nie dało się napisać pracy doktorskiej bez powoływania Lenina. Prof. Ewa Łętowska nie chciała się wypowiedzieć, udostępniła nam natomiast swoją pracę doktorską z 1970 r. "Umowa o świadczenie przez osobę trzecią". Nie ma w niej Lenina, a w przypisach z literatury radzieckiej jest tylko radziecki kodeks cywilny i napisana po rosyjsku praca węgierskiego autora. Prof. Leszek Kubicki, minister sprawiedliwości rządu.... powiedział nam: - Rzeczywiście trudno było sobie wyobrazić, aby nie powołać się przynajmniej na doktrynę radziecką, szczególnie przy temacie z zakresu prawa pracy. Inaczej uważa prof. Adam Zieliński: - Bywało, szczególnie we wstępach do pracy, że autorzy powoływali się na jakieś aktualne wypowiedzi polityków, że na takim, a takim plenum KC PZPR powiedziano to lub tamto. Ale to nie był obowiązek. Nie było ani zwyczaju, ani konieczności przywoływania Lenina. I na pewno nie było tak, że od powołania się na Lenina czy doktrynę radziecką uzależniano to, czy ktoś obroni pracę, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaa Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.net-partner.pl 02.01.09, 13:30 ale dlaczego ograniczać się do historii najnowszej? Wyburzyć i zniwelować wszystko, co przed IV RP! Ortografię i gramatykę, Konstantynów i Aleksandrów (to przecież nazwy wiernopoddańcze!), i uczyć historii świata dopiero od Wielkiego Kaczego Wybuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
zsp2008 Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 13:43 Proponuję, aby razem ze Świerczewskim na wschód udał się też PiS. Tam ich wzorce i korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo [...] IP: *.merinet.pl 02.01.09, 13:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michalw111 Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 14:00 Oto nareszcie doczekaliśmy się słusznego głosu!!! Brawo, poseł Górski!!! Tak trzymać! Tablicę trzeba zastąpić nową. Napisać że trasę zbudowali panowie Lech i Jarosław K. (bliźniacy), z błogosławieństwem naszego Wielkiego Rodaka JP2. A pomagał im w zbożnym dziele radny Krzysztof R. Górski. Trzeba też zmienić nazwę Trasy. "Wschód" - nawiązuje do naszych wschodnich sąsiadów, wrogów i ciemiężycieli. Niech nosi ona dumną nazwę "Trasa Zachód-Zachód"!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NASZ (nie ich) U.! Re: Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z IP: *.aster.pl 02.01.09, 14:24 A gdzie był ten pan radny jak PiS rządził w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski Oczyścić przestrzeń publiczną z kleru 02.01.09, 14:26 Dość tysięcy nazw "JP2" "arycbiskupa" i "kardynała Wyszyńskiego". Wolna szkoła! Religia won do kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk54 Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 14:32 Panie G. dobry psychiatra jest za darmo w NFZ-ie.Oczyść Pan swoją głowę ze złogów jak już nic innego nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
andhy Radny PiS dekomunizuje Trasę W-Z 02.01.09, 14:58 Niech pan radny zacznie oczyszczać miejską przestrzeń metr dalej i wniesie swój wkład w remont zamkniętych schodów wiodących na rynek. A potem porozmawiamy o zagrożeniach ideologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś