nessie-jp 15.01.09, 04:24 Niech znany varsavianista pan Zieliński przypomni lepiej, co się stało z ulicą Stołeczną. Niech wyjaśni, dlaczego kiedyś w naszym mieście nadawano ulicom nazwy ładne i pozytywne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sławek Tybetańska zamiast ronda Wolnego Tybetu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 06:06 Czy radni miejscy nie mają za grosz wyobraźni i konieczna jest im aż taka wizualizacja, wszak wykonanie takich tabliczek też kosztuje. oni rzeczywiście żyją w innym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zefir ul. Rugi polskie- na czasie, patriotyczna IP: *.centertel.pl 15.01.09, 07:45 A ja uwazam, ze ulice powinny nas czegos uczyc, ksztaltowac nasza swiadmosc zostawiac slad przyszlym pokoleniom moze jak przestaniemy patrzen na Tybet i spojrzymy na wlasne podworko dostrzezemy ul Rugi polskie bardzo patriotyczna i niestety jeszcze nie historia bo dalej nasze panstwo ruga pod plaszczykiem ze kiedys odda albo ul Pogromu kieleckiego czy historia? Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Ulica im. Pogromu Kieleckiego... 15.01.09, 08:24 Ludzi powinni uczyć ludzie, nie zaś nazwy ulic. Pomysł ulicy imienia Pogromu Kieleckiego ciekawy. Jest jeszcze Jedwabne itd. Ja wolę jednak neutralne i sympatyczne, najlepiej też krótkie nazwy ulic i rond. Lubie ulice Kubusia Puchatka a nawet Osiołka Porfiriona. Szału dostaję, słysząc o skwerze imienia Konstantyna Szczebrzeszewickiego, pseudonim "konstantynopolitańczykiewicz", zastępcy dowódcy II plutonu IV kompanii 16 pułku AK imienia Cudu nad Wisłą. Tak samo wkurzały mnie tabliczki z napisem ulbojowolidem. Oczywiście ulica imienia Bojowników o Wolność i Demokrację... W moim rodzinnym mieście skretyniali radni zmienili nazwę ulicy z PCK na Czerwonego Krzyża. Za to podobno gospodarni poznaniacy, gdy zażądał od nich jakiś IPN usunięcia ulicy ZMP /Związku Młodzieży Polskiej/ zostawili tabliczki zmieniając "na czasie" nazwę na Zwiastowania Marii Panny... Światu niewiele się pomoże wymyślaniem nazw dla jakiegoś warszawskiego placyku czy ronda "imienia Wolnego Tybetu", Czeczenii czy Krymu. Równie dobrze można tabliczki dać "imienia ofiar palestyńskiej intifady" - elektronicznie zmieniając jej numer i ilość ofiar z "łamaniem" przez '/' arabskich i żydowskich Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Ulica im. Pogromu Kieleckiego... 15.01.09, 12:13 sekwana2005 napisał: > Oczywiście ulica > imienia Bojowników o Wolność i Demokrację... Podobno w jakimś mieście była tabliczka "ul. Związku Bojowników o W. i D." Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Profesor Handke wymiata :))) 15.01.09, 13:14 Brakowało mi bardzo tego, żeby Profesor Językoznawca wytłumaczył mi różnicę pomiędzy różnymi rodzajami faktów "To fakt bieżący, de facto nie jest to fakt definitywny i nie wiadomo, w którą to stronę pójdzie" Nie aż tak mocne, jak 3 rodzaje prawdy Tischnera, ale i tak super :))) A upamiętnienie pogromu kieleckiego wg mnie jak najbardziej. Tylko może nie samego pogromu, ale jego ofiar ;) Ulica to za mało, ale przecież "Plac Defilad" jest już be. Pomyślcie, centralny plac miasta nazywamy "Placem Ofiar Pogromu Kieleckiego", jak to pięknie brzmi :) Może też być ew. "Plac Autonomi Śląska". Nabijamy się, ale czas na myślenie był wcześniej, zanim Chińce zaczęli protestować. Teraz nie ma już innego wyjścia niż nazwać to nieszczęsne rondo "Wolnym Tybetem". Inaczej wyjdziemy na mięczaków, którym ambasada chińska dyktuje, jak nazywać ulice. Urzędasy z MSZ, uwierzcie, że teraz już mniej stracimy w oczach Chińczyków wku....wiając ich tą nazwą niż ustępując i tracąc twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobbysta Tybetańska zamiast ronda Wolnego Tybetu? IP: *.109.broadband9.iol.cz 15.01.09, 08:10 Nie nalezy zapominac, ze trzeba jeszcze zmienic niektore nazwy ulic, rond i placow, ktore kojarza sie z momuna na: Szamila Basajewa, Saakaszwilego, Thaciego czy Ognia. Przydal by sie tez Vaclav Havel bo juz chyba dlugo nie ociagnie i pojdzie w zapomnienie albo George Busch, wielki przyjaciel Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Tybetańska zamiast ronda Wolnego Tybetu? IP: *.w90-29.abo.wanadoo.fr 19.01.09, 20:28 Smiechu warte, Busha, tego niepoczytalnego i niebezpiecznego faceta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bler Rondo Wolnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 08:48 Jestem ciekaw jak Szanowni Radni by zareagowali jakby np. w Berlinie powstało Rondo Wolnego Śląska. W komentarzu do artykułu P. Blumsztajn nazwał to działanie "aktem czysto politycznym" więc równie dobrze RFN może politycznie wspierać oddzielenie Śląska od reszty Polski. Czy wtedy Polacy całkiem słusznie nie nazwaliby tego "wtrącaniem się Niemiec w sprawy Polskie" czy też próba "zamachu na integralność Polski". Politykę zagraniczną pozostawmy jednak MSZ a P.radny Kubiak niech się zajmie sprawami dla których został wybrany czyli np. dziurami w chodnikach na Woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Rondo Wolnego Śląska IP: *.w90-29.abo.wanadoo.fr 19.01.09, 20:30 Brawo ! Zamiast zmieniac nazwy lepiej polatac dziury na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Tybetańska zamiast ronda Wolnego Tybetu? 15.01.09, 09:40 Tak jest, Tybetańska! Czyżby ktoś mnie czytał? :D /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowa a może AL. Wolnej Palestyny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 12:30 a może AL. Wolnej Palestyny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKE zamiast r. Dmowskiego, a skwer Tienanmen do 1989 r IP: *.chello.pl 17.01.09, 16:01 W VI-1989 r. proponowalismy, by chodnik przed ambasada ChRL nazwac skwerem (placem) Niebianskiego Spokoju Tien-An-Men. Do wymiany nazwy na Wolnego Tybetu najlepiej nadaje sie rondo Romana Dmowskiego - taki wstyd w srodku miasta, tylu gosci ze swiata obok... Oczywiscie tez, najlepiej nadawac nazwy takim miejscom, by byly w adresach instytucji, najelepiej czesto powtarzanych w zwiazku z ChRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Tybetańska zamiast ronda Wolnego Tybetu? IP: *.w90-29.abo.wanadoo.fr 19.01.09, 20:25 A moze tak Wolnej Palestyny ? Uwazam, ze to bardziej pasuje Odpowiedz Link Zgłoś