ignatz 02.03.09, 11:26 I spoko, najlepiej zamknij dzieci w piwnicy i karm zmieloną wyborczą. Wyrosną piekne, zdrowe i o otwartych umysłach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapitan.kirk Dziwaczny tekst 02.03.09, 11:43 Czy Autorka oczekuje od filmu nakręconego w 1939 r., że będzie obrazował dzisiejszy sposób myślenia i pojmowania pewnych spraw? Przecież dlatego właśnie m.in. dawne dzieła sztuki są tak zajmujące, że pokazują nam, w jaki sposób myślano i postrzegano świat w czasach ich twórców! Mam nadzieję, że deklaracja Autorki, że nie będzie zapoznawać swoich dzieci z takim dziedzictwem, to tylko niezbyt mądra prowokacja - bo jeśli nie, to musiałaby ona konsekwentnie nie zapoznawać córki z tworzącymi historię ludzkości setkami dzieł z zakresu literatury, plastyki, filmu etc., które raczej rzadko są "politycznie poprawne" w dzisiejszym sensie tego pojęcia i zgoła idiotyzmem byłoby od nich tego oczekiwać. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm A co ma piernik do wiatraka ,Szanowna Pani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 11:45 Szanowna Autorko! Wytoczyła Pani ciężkie działa a.d.2009. A to tylko rozrywka! Trochę spokoju nie zaszkodzi czyli take it easy, realax. Tomorrow's just another day! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erty Re: A co ma piernik do wiatraka ,Szanowna Pani? IP: *.aster.pl 02.03.09, 11:51 na takiej rozrywce wychowujemy nasze dzieci i budejmy ich widzenie swiata. 'przeminelo z wiatrem' lezy na jednej polce z konikami pony i lalkami barbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: A co ma piernik do wiatraka ,Szanowna Pani? IP: *.aster.pl 02.03.09, 12:03 Ale mimo wszystko to klasyka,a wychowywanie polega na wyjaśnianiu i ROZMOWACH z dziećmi (między innymi).Zamiast zabraniać i nie pokazywać lepiej wyjaśnić i podsunąć odpowiednią lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: A co ma piernik do wiatraka ,Szanowna Pani? 02.03.09, 13:38 wystarczy mlodemu pokoleniu przed pokazaniem tego filmu (bo dzieci nalezy zapoznawac z klasyka) wytlumaczyc pare kwestii, m.in. sposob ukazania niewolnikow oraz ogolne relacje miedzy bialymi i kolorowymi, ktore prawie 70 lat po obaleniu niewolnictwa pozostawaly niezmienione i taki seans moze byc bardzo cenna lekcja historii. Ale do tego potrzebny bylby rozsadny rodzic/opiekun/nauczyciel, a tych ostatnio coraz mniej :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek Ignorancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 12:28 Zgadzam się, że porównywanie sposobu myślenia z 1939 roku do 2009 jest bardzo, ale to bardzo śmieszne i zachacza o ignorancję. Tak, jest to film pełen stereotypów. Tak, jest rasistowski. Ale w żaden sposób nie odbiera to filmowi uroku i wdzięku. Czy współczesne romansidła filmowe są aż tak bardzo różne od 'Przeminęło z wiatrem'? A co z 'Casablancą'? Nie bądźmy ignorantami, bo to nas zniszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatorbzdur Wybiorcza czyli mistrzowie manipulacji 02.03.09, 12:49 W tytule mamy: "najslynniejszy film ...", w podtytule: "jeden z najslynniejszych filmow...) No comments. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamkow1 Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.acn.waw.pl 02.03.09, 13:48 A kiedy dadzą Casablancę? Dolarową Trylogię? Blade Runnera? Na to bym się cholera przeszedł do kina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.aster.pl 02.03.09, 19:34 Casablanca 14 marca w Kinotece :) Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Do kin powraca najsłynniejszy film w historii 02.03.09, 13:51 Ta 'recenzja' to prowokacja? Rok 1939 w USA to nie rok 2009 w Polsce... a zreszta Pani 'redaktor' chyba niwiele rozumiala z tego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkow1 Cóż za brednię popełniła autorka tekstu 02.03.09, 13:54 Czy GW mogłaby nie zatrudniać idiotów? Jak widzę, to pretensją do filmu jest to, że nakręcany 70 lat temu film o czasach wojny secesyjnej, przedstawia murzynów jako niewolników a główna para filmu jest heteroseksualna. ROTFL! Tępa babo, ja na prawdę nie wiem czy ty próbujesz być bardziej "nowoczesna" i bardziej poprawna politycznie niż... nie wiem co. Bo porównania nie ma. Ten tekst to jakieś wypociny psychicznej wojującej feministki zaczytanej w politpoprawnych frazesach. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Cóż za brednię popełniła autorka tekstu 02.03.09, 14:17 bardziej niż Kinga Dunin :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Cóż za brednię popełniła autorka tekstu IP: *.cmc.ec.gc.ca 02.03.09, 20:54 hahaha! zeczywiscie, az smutno czytac. Nie ze to wspanialy film jakis, ale o wiele lepsza strata czasu niz czytanie tych bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Do kin powraca najsłynniejszy film w historii 02.03.09, 14:02 uch, uwielbiam taki bełkot podparty jeszcze nazwiskiem pani Graff, ktorej sposob widzenia swiata coraz bardziej zbliza sie do koślawej wizji rodem z "Seksmisji". Film sam w sobie jest swietnym dokumentem swoich czasów i właśnie to, jak w latach 30tych XX w. widziano relacje białych i ciemnoskorych niewolników jest jego wartoscia dodaną. A co do Hattie McDaniel, to Wyborcza juz kolejny raz w ramach powrotu PRZEMINĘŁO Z WIATREM na nasze ekrany podkresla, ze nie mogla ona uczestniczyc w premierze. Ale dodajmy, ze premiera filmu miala miejsce w Atlancie, gdzie wlasnie trwaly zamieszki na tle rasistowskim i sama McDaniel zrezygnowała z udziału w premierze, bo nie chciała jątrzyć konfliktu. Ciekaw jestem, czy dla pani McDaniel w ogolnym rozrachunku wazniejsze bylo to, ze nie byla na premierze, czy to, ze za swoja role dostala Oscara? Bo Oscar dla ciemnoskorego aktora byl sprawa bezprecedensowa* i mocno wyprzedzającą ducha epoki. Wystarczy dodać, że na następnego Oscara dla ciemnoskorej aktorki trzeba bylo czekac do 1990r. * bezprecedensowa była też jej nominacja i to, że była pierwszą ciemnoskórą osobą, która pojawiła się na rozdaniu nagród w roli gościa, a nie obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.mpips.gov.pl 02.03.09, 14:15 chryste ta kobieta powinna się leczyć Odpowiedz Link Zgłoś
monten Dwa razy czytałam zanim pojęłam że to na serio 02.03.09, 14:55 Autorce z serca życzę nieco więcej dystansu do rzeczywistości. Pozdro dla tych, którzy widzą różnicę w postrzeganiu świata AD 1939 a 2009. Od redaktorów GS domagałabym się jednak nieco więcej refleksji nad tym, jakiej jakości "dzieła" wpuszczają na łamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajet niewątpliwie teksty pani Magdy są jedyne... IP: 164.143.244.* 02.03.09, 15:22 ...w swoim rodzaju. Dopracowane, kosekwentne, buntownicze pieprzenie głupot. Bicie piany. Wypociny na tematy o niczym w niepowtarzalnym stylu intelektualno-brukowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linia Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 15:53 bez przesady, to jest film głównie o miłosci uwielbiam go :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichoo Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.134.130.22.static.crowley.pl 02.03.09, 16:10 Autorka artykułu chyba miała okres albo pokłóciła się ze swoim ukochanym mężczyzną :) widac wylewane jej łzy, upublicznianie swoich rozterek i uprzedzeń... przykro mi bardzo... przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.acn.waw.pl 02.03.09, 18:14 z jakim mezczyzna? tak postepowa kobieta moze miec tylko partnerke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thybbuk abstrahując od poglądów utorki tekstu - IP: *.acn.waw.pl 02.03.09, 16:21 - jak się mierzy "słynność" filmu? Odpowiedz Link Zgłoś
waupsztas Wiemy, komu na tym filmie w kinach zależy 02.03.09, 17:45 Czarna mafia spostrzegła, że traci wpływy i postanowiła bydło katolickie przywołać do porządku i do Jedynej Słusznej Moralności takimi filmami jak ten. Idealna propaganda; kto się odważy zaprotestować przeciwko 'najlepszemu filmowi wszechczasów'? Brawa dla autorki tekstu za odwagę i sprzeciwienie się klerowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Wiemy, komu na tym filmie w kinach zależy IP: *.acn.waw.pl 02.03.09, 18:15 chodzicie do tego samego lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 02.03.09, 18:04 oczywiście zdaniem autorki ten film powinien być o czarnoskórych bohaterach połączonych ze sobą homoseksualna miłością. Jeśli tak to ja swojej córki bym na niego nie zabrała. A teraz z przyjemnością obejrzę jeden z kultowych filmów, który od 70 lat jest niezmiennie zachwycajacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hann Re: Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.acn.waw.pl 02.03.09, 18:12 no i widać że autorka nie przeczytała książki po angielsku, bo romans przecież udany był, tylko niedouczony tłumacz przekręcił zakończenie :> ja "Przeminęło z Wiatrem" ubóstwiam, mimo ckliwości, kiczowate nie jest. A co do przedstawienia afro-amerykanów, cóż, takie czasy a film to odzwierciedla. Odpowiedz Link Zgłoś
partyzant82 Do kin powraca najsłynniejszy film w historii 02.03.09, 20:56 Nie no, jakby ta wielka miłość była homoseksualna, to autorka tekstu nie miałaby pewnie nic przeciw temu, żeby wybrać się z córką na film... Dziwna logika. No ale tak już jest - uważajmy "heterycy", bo pod taką presją, jaką wywiera Biedroń i jemu podobni, niedługo trzeba nam będzie zejść do podziemia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myha co do tej co napisała ten "artykuł" IP: 62.87.160.* 04.03.09, 08:28 co do tej co napisała ten "artykuł" cytuje za wikipedią: Cytat: Hattie McDaniel (ur. 10 czerwca 1895 w Wichita, Kansas, zm. 26 października 1952), aktorka i śpiewaczka amerykańska, laureatka Oscara. W 1940 została pierwszą czarnoskórą zdobywczynią Oscara za najlepszą rolę drugoplanową Mammy w Przeminęło z wiatrem. i to ma byc przejaw rasizmu?? to ja sie nie znam!! lubię jak debile piszą w gazetach , bo jest sie z czego pośmiać ale nobez przesady, w GW granice nie kompetecji i głupoty przekraczane sa codziennie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myha Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: 62.87.160.* 04.03.09, 08:29 co do tej co napisała ten "artykuł" cytuje za wikipedią: Cytat: Hattie McDaniel (ur. 10 czerwca 1895 w Wichita, Kansas, zm. 26 października 1952), aktorka i śpiewaczka amerykańska, laureatka Oscara. W 1940 została pierwszą czarnoskórą zdobywczynią Oscara za najlepszą rolę drugoplanową Mammy w Przeminęło z wiatrem. i to ma byc przejaw rasizmu?? to ja sie nie znam!! lubię jak debile piszą w gazetach , bo jest sie z czego pośmiać ale nobez przesady, w GW granice nie kompetecji i głupoty przekraczane sa codziennie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek oO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 13:48 ten tekst to chyba jakas prowokacja i to marna? bo nie wydaje mi sie aby autor tekstu był tak głupi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Do kin powraca najsłynniejszy film w historii IP: *.aster.pl 08.03.09, 17:34 Co to znaczy "to trzeba obejrzeć"? Nie widziałam i się nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś