Dodaj do ulubionych

Protest lokatorów: Polska nas sprzedała

IP: *.chello.pl 18.03.09, 20:51
"..jeżeli czynsz zostanie podniesiony w nieuczciwy sposób..." - A więc jakie
jest kryterium oceny nieuczciwości przez urzędnika? Rozumiem, że chciał
powiedzieć "mamy ich w d..pie! niech sobie sami radzą, bo mamy nareszcie
demokrację". Uważam, ze teraz miasto musi zapewnić im lokale kwaterunkowe w
stanie nie gorszym niż dotychczasowym. Wszak z kwaterunku zmienia się ich
status na najemców komercyjnych i już nikt im nie pomoże!!! A że gorszych
warunków już nie można w kwaterunku znaleźć to pozostaje jedyne wyjście -
wybudować kolejne bloki kwaterunkowe albo po prostu odkupić od deweloperów
pustostany. A działki budowlane niech nadal szaleńczo zwyżkują - ku uciesze
właścicieli. Może kataster na niezabudowane działki (spekulacje cenowe) w
końcu rozpoczęty zostanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 20:56
      "żądamy pomocy:, chyba o pomoc się prosi, a nie jej żąda
      • Gość: Świder Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.09, 21:08
        A ja uważam, że miasto nie powinno budować mieszkań komunalnych. Nie od tego
        jest przecież!
        Powinno wprowadzić się wynajmowanie mieszkań na zasadach rynkowych, a dla ludzi,
        których nie stać na wynajem mieszkania miasto powinno wypłacać pieniądze
        rekompensujące wysokie czynsze.
        I tak:
        - miasto pozbyłoby się kłopotu oczekujących na mieszkania komunalne, bo
        wynajmowane mieszkania pochodziłyby od "prywaciarzy"
        - pieniądze dla urzędasów, którzy zajmują się budową i potem obsługa takich
        mieszkań można by przeznaczyć na dofinansowanie najuboższych
        - pozbylibyśmy się problemu tworzenia "gett", tj. lokatorzy tacy mieszkaliby
        pomiędzy innymi ludźmi, co z punktu społecznego jest pozytywne - nikt nie
        traktowałby takich budynków jako państwowych, czyli niczyich.

W Hiszpanii świetnie sprawdził się taki model - jest tańszy i lepszy niż socjal
        rodem z PRL-u uprawiany w Polsce.
        • Gość: orient Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 22:27
          To co piszesz, to są brednie i absurd ekonomiczny. Lokale komunalne powinny być
          i są i to w bardzo dużej liczbie. Jedyne co się powinno zrobić, to to aby
          lokator zjawiał się co roku z PIT-em w zębach i udowadniał, że jest ubogi a nie,
          że zamożni mieszkają w zasobach komunalnych i pasożytują na reszcie
          społeczeństwa. Nie jesteś ubogi, stać cię na inny lokal, to won szukaj lokalu
          na wolnym rynku. I to jest cała filozofia. Należy też wstrzymać wykup lokali
          komunalnych. Niby czemu społeczeństwo ma fundować komuś mieszkanie za psi grosz?
          • Gość: Świder Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.09, 22:58
            A niby czemu to są brednie i absurd ekonomiczny?
            Gdzie indziej to się sprawdza i nikt nie mówi o żadnym absurdzie.
            • Gość: adv Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.chello.pl 18.03.09, 23:04
              Że niby w Hiszpani to sie sprawdza?! W kraju w którym stoi kilkaset
              tysięcy pustych mieszkań , a tzw pokolenie 1000 euro gnieździ sie po
              wynajmowanych pokojach do 40 roku życia ? Chyba sobie kpisz.
              Tamtejszy rynek wynajmu i budowlanu jedna wielka spekulacja (co sie
              czkawką im dziś odbija)
              Jeżeli codzi o lokale komunalne to własnie są pozytywne przykłady z
              zachodu , gdzie nawet po kilkadziesiąt procent mieszkań t o
              komunałki (np tak jest w wiedniu)
              • Gość: jpg Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 23:29
                > Jeżeli codzi o lokale komunalne to własnie są pozytywne przykłady z
                > zachodu , gdzie nawet po kilkadziesiąt procent mieszkań t o
                > komunałki (np tak jest w wiedniu)

tyle, że nie dostajesz najmu dożywotnio bez względu na dochody i nie dostajesz
                potem jeszcze tego mieszkania w prezencie na koszt reszty obywateli za 1/10 jego
                wartości

jak to jest , że jedni ludzie chca i potrafią dojsć do wszystkiego włąsną praca,
                a inni leżą do góry jajami i tylko ządają - dajcie mu żreć, dajcie mu mieszkac -
                najlepiej za darmo , najlepiej w centrum , najlepiej w zabytkowej kamienicy
                i nic z tego, że w ukradzionej !

napalmem to pokryć, do wora i pod lód

• Gość: Gosciu Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: 148.81.230.* 19.03.09, 11:29
                  Czesc!

Jak to jak? Za przyzwoleniem duzej czesci spoleczenstwa, niestety.
                  Osobiscie znam takiego zlodzieja, ktorego spoko byloby stac na kredyt
                  hipoteczny. Ale uznal, ze tylko frajerzy kupuja sami mieszkania. No bo po co,
                  skoro mozna pasozytowac na wspolobywatelach. Kolo ma kase na wyjazdy z rodzina
                  na wakacje za granica, na super bryke, drogie ciuchy, a komunalke dostal bez
                  problemu (w centrum miasta dodam) i juz sobie kombinuje, ze jak ja za grosz
                  wykupi, to po jej sprzedaniu bedzie mial akurat na dzialke i budowe domu.
                  W tym czasie wielu z tych, na ktorych on pasozytuje, splaca kredyty tlumaczac
                  dziecku, dlaczego nigdzie nie pojada na wakacje, dlaczego nie dostanie nowego
                  komputera itp.
                  Na moj komentarz pod adresem tego osobnika (nie jest to zreszta jedyny stosowany
                  przez niego sposob na wyludzenie czegos za darmo), ze jest zwyklym naciagaczem,
                  zlodziejem i pasozytem, wiekszosc obecnych przy tym bardzo sie obuzyla (ze niby
                  zero uznania dla jego SPRYTU!).
                  Dopoki spoleczenstwo samo nie zacznie napietnowac takich naciagaczy, nic sie
                  nie zmieni. W Polsce niestety takich ludzi sie podziwia :(

Pozdrawiam,
                  robal.
        • Gość: gościnnie Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 17:07
          Bzdury gadasz pisząc, że miasto nie powinno prowadzić mieszkań
          komunalnych. Chyba konstytucji nie znasz - tam wyraźnie stoi, że
          Państwo ma obowiązek zapewnić mieszkania wszystkim obywatelom.
          Poczytaj, radzę zanim zaczniesz takie rzeczy wymyślać. To jest
          zresztą zapis wzięty z konstytucji europejskiej, a u nas i tak
          niemal każda młoda rodzina musi sobie kupić mieszkanie i do końca
          życia spłacać wysokie kredyty, bo inaczej nie ma gdzie mieszkać.
          Łaski nie robią i dobrze o tym wiedzą, stąd te preferencyjne
          kredyty, dopłaty rządowe, czy TBSy (swoją drogą oszustwo do
          kwadratu...), które są tylko namiastką realizacji naszego prawa.
    • polska_potega_swiatowa na calym swiecie mieszkania wynajmuje sie na 1 rok 18.03.09, 21:22
      Boze co za kraj, wprowadzi sie taki raz, i sadzi ze to jego
      wlasnosc, i moze decydowac mieszkaniu w ktorym rezyduje do konca
      zycia. Nonsens!
      Na calym swiecie to wyglada tak; wyprowadzasz sie od mamy, idziesz
      do tzw; "rental office- biura wynajmu" mowisz ze chcesz wynajac
      mieszkanie, jesli sie kwalifikujesz, zarabiasz wystarczajaca, i
      jesli tobie odpowiada mieszkanie, to podpisujesz kontrakt na jeden
      rok, potem mozesz go przedluzyc, jesli placisiles na czas caly rok.
      Jesli nie, to moga tobie nie odnowic kontraktu. Poza tym wlasciciel
      wynajmowanego mieszkania, moze miec inne plany i na nastepny rok nie
      odnowic tobie kontraktu na wynajem mieszkania, bo np moze chciec
      wyremontowac mieszkania i zrobic z nich luksusowe, albo cokolwiek.
      To nie jest interes wynajmujacego, bo kontrakt jest tylko na 1 rok z
      mozliwoscia przedluzenia, powtarzam; tylko mozliwoscia.

Lokator nie moze dyktowac wlascicielowi niczego.

Mam nadzieje ze w Polsce rowniez skonczy sie ten cyrk z bieda
      najemcami ktorzy nie chce sie ruszyc z cudzej posesji...az do
      smierci :)
    • sralimuchibedziewiosna Polska zmusza mnie do łozenia na tą HOŁOTĘ 18.03.09, 21:34
      z jakiej racji musze łożyć na utrzymanie tych darmozjadów?
      z jakiej racji ja musze na swoje mieszkanie zapracować?
      z jakiej racji wyppracowane przeze mnie pieniądze w formie podatków idą na
      zapewnienie mieszkań dla tych ludzi - tylko dlatego, że istnieją?
      z jakiej racji musze łożyć na ich utrzymanie, tym bardziej, że niejeden być może
      zarabia więcej niż ja, ponieważ kryterium dochodowe brane jest pod uwagę jedynie
      przy skierowaniu do zawarcia umowy najmu lokalu komunalnego, a potem można być
      nawet miliarderem ?
      z jakiej racji w lokalach komunalnych zamieszkują potomkowie ich pierwotnych
      najemców , niezaleznie od dochodów ?

z jakiej racji mieszkania te sa im "sprzedawane" za 10-20% ich wartości ?
      dlaczego majątek miasta jest im oddawany ZA BEZCEN ?

Warszawa i ja i kazdy normalny jej obywatel dźwiga na sobie garb kilkudziesięciu
      tysięcy utrzymanków - zwykłych cwaniaczków żerujacych na nas

z jakiej racji w dodatku ta HOŁOTA ma czelność protestować przed oddaniem
      własności komuś, komu ją UKRADZIONO ???

• dyktator_bolandy Re: Polska zmusza mnie do łozenia na tą HOŁOTĘ 18.03.09, 21:48
        z racji demokracji- lud wybiera system niesprawiedliwości społecznej
        (socjalizm) więc tak jest.
      • Gość: adv Re: Polska zmusza mnie do łozenia na tą HOŁOTĘ IP: *.chello.pl 18.03.09, 23:06
        Z jakiej racji musiałem łożyć na edukacje takiej hołoty jak ty.
        • Gość: lpg Re: Polska zmusza mnie do łozenia na tą HOŁOTĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 23:23
          g... łozyłeś
    • malwina666 hahahahahahahaha 18.03.09, 21:35
      9 zł za metr płacą? czyli 450 zł czynszu za pięcdziesięciometrowe
      mieszkanie??? przecież to jest 1/5 czynszu rynkowego. 1/5 tego,, co płacą
      ciężko pracujący ludzie, którzy nie mieli farta być zakwaterowanymi w czasie
      komuny, tylko normalnie wynajmują i uczciwie płacą prywatnemu właścicielowi.
      Ci ludzie najchętniej mieszkaliby w cudzym (gminnym) mieszkaniu za darmo i
      jeszcze mieli "w cenie" remonty, wodę, prąd, ogrzewanie, codziennie śniadanko
      i robienie laski. Bo narzekają, że warunki złe!
      • sralimuchibedziewiosna to są zwykłe pasożyty 18.03.09, 21:38
        malwina666 napisała:

> 9 zł za metr płacą? czyli 450 zł czynszu za pięcdziesięciometrowe
        > mieszkanie??? przecież to jest 1/5 czynszu rynkowego. 1/5 tego,, co płacą
        > ciężko pracujący ludzie, którzy nie mieli farta być zakwaterowanymi w czasie
        > komuny, tylko normalnie wynajmują i uczciwie płacą prywatnemu właścicielowi.
        > Ci ludzie najchętniej mieszkaliby w cudzym (gminnym) mieszkaniu za darmo i
        > jeszcze mieli "w cenie" remonty, wodę, prąd, ogrzewanie, codziennie śniadanko
        > i robienie laski. Bo narzekają, że warunki złe!
        • Gość: olo Co Ty bredzisz IP: *.pgi.waw.pl 19.03.09, 08:00
          450 zł za 50 m to wysoki czynsz dolicz jeszcze wszystkie media to wyjdzie Ci
          jakieś 700 zł. Jaka 1/5 normalnego czynszu chyba ze w apartamencie bo na moim
          osiedlu spółdzielnia WSM na Bielanach za 50 m w 10 letnim bloku płace 500 zł
          czynszu (bez mediów).
          • Gość: szymciolo Re: Co Ty bredzisz IP: *.chello.pl 19.03.09, 23:57
            To policz, ile byś płacił, gdybyś wynajmował to mieszkanie. Albo spłacał ratę
            kredytu. Wtedy porozmawiamy o kosztach!
    • dyktator_bolandy Protest lokatorów: Polska nas sprzedała 18.03.09, 21:42
      "warunki są złe - nie ma gazu, centralnego ogrzewania, ciepłej
      wody, tylko ubikacja i światło, a 9 złotych za metr."
      skoro złe warunki, to czemu tam siedzą na siłę?

• sralimuchibedziewiosna ta hołota kłamie - stawka to 6 zł a nie 9 /m2 18.03.09, 21:44
        .
        • dorsai68 W komunalnym nie prywatnym. nt. 18.03.09, 22:24
          • Gość: lpg Re: W komunalnym nie prywatnym. nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 22:51
            dokładnie - stawki czynszów w mieszkaniach komunalnych w Warszawie to 5,4 zł/m2
            , 6 zł/m2 i 6,6y zl za m2 - zależnie od strefy już po podwyżkach

Praga okolice Jagiellońskiej to strefa ze stawką 6 zł/m2 , a nie 9zł /m2, jak
            jest podane w artykule

• Gość: adv Re: W komunalnym nie prywatnym. nt. IP: *.chello.pl 18.03.09, 23:08
              Tym czasem w reprywatyzowanych kamienicach czynsz sięga za ten sam
              lokal za który dotąd było 6 zł , nawet do 100 zł za m.
              • Gość: lpg Re: W komunalnym nie prywatnym. nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 23:22
                i bardzo dobrze - jak cię nie stać - wynajmij gdzieś indziej
      • Gość: xxl Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: 62.29.251.* 19.03.09, 13:21
        bo lokalizacja nienajgorsza, a pijaków nigdzie nie chcą... ot, kulturka lokalna
    • Gość: PP Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: 212.180.128.* 18.03.09, 22:12
      No i kolejny kwiatek:
      "Kamienica, w której zamieszkują lokale komunalne"

Brawo!
      • Gość: ooo Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 22:17
        no i :

"Niestety jednak nie doszło do bezpośrednich rozmów między urzędnikami, którzy
        już zapowiedzieli kolejne protesty."

przeciwko czemu mają zamiar protestować ci urzędnicy ? LOL
    • Gość: Mieszkaniec Zdjęcia IP: *.gprs.plus.pl 18.03.09, 23:04
      Zdjęcia z protestu
      warszawa78.blox.pl/2009/03/Protest-lokatorow.html
    • Gość: Zen Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 23:40
      Polska to nas dopiero sprzeda jak PO uda się przegłosować ustawę
      reprywatyzacyjną dla Warszawy. Bierut to przy nich" mały pikuś". Jakubiak, ten
      to dopiero potrafi pisać uchwały( i zmieniać je w ustawy). Co ci urzędnicy
      bredzą o pomocy. Oni przecież uchwalili kilka uchwał na podstawie, których będą
      mogli wysiedlać lokatorów z mieszkań komunalnych . Potem będą sprzedawali całe
      wolne kamienice. Forsy to z tego nie będzie, bo sprzedadzą na 20-letnie raty. No
      ale przecież sprzedadzą. A ze swoim, to już mało ważne. Za to bardzo transparentne.
    • Gość: sprzedana Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 00:12
      dlatego że nie mamy się gdzie wyprowadzić.Buduje się dla nas
      kontenery.To że nie jesteśmy ludzmi zamożnymi,nie oznacza że można
      nam odbierać godność obywatelską.Kamienice takie są zasiedlane przez
      nas od 50,60-ciu lat.lokale remontowane własnymi rękoma.Co Ty byś
      zrobił,gdyby z dnia na dzień kazano się wyprowadzić?wmawiano Ci,że
      nie masz żadnych praw?na ulicę?,pod namiot ze swoją rodziną.w
      kolejce po mieszkania komunalne czekaliśmy latami,jednym pismem
      odebrano nam bezpieczeństwo.czynsze nie są adekwatne do warunków w
      kamienicach.Nie sądzę że czynsz 25zł od metra jest śmieszny za
      cztery ściany i kran z zimną wodą,pękające rury i latające
      szczury.Polska nas sprzedała nie pytając się nikogo z nas,czy chcemy
      zajmować lokale prywatne, które z dnia na dzień zmieniły swój status
      prawny.prywatni właściciele to krwiopijcy a państwo Polskie handluje
      ludzmi jak niewolnikami.
      • Gość: . Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 01:12
        prywatni włąsciciele to nie krwiopijcy, tylko ludzie, którym oddano coś , co im
        ukradziono a z czego Ty - wiedząc o tym, że to kradzione siedziałaś 50 czy 60 lat

to nie oni sa więc krwiopijcami tylko Ty pasożytem, alebo paserem jak wolisz

jesli komuś odebrano godność obywatelską , to wąsnie tym, którym ukradziono ich
        własność i którym wsadzono do ich własności m.in. Ciebie

czekaliście latam,i na mieszkania komunalne - no straszne - tylko , że inni na
        mieszkania LATAMI PRACUJĄ , a nie wpisują się na listę i latami z potem na czole
        CZEKAJĄ AŻ IM KTOŚ DA BO ŁUN CHCE MIESZKANIE

weź się do roboty - poczuj siłę swojej pracy - dwoeisz się jak to jest jak na
        cos zapracujesz, a potem Ci to ukradną - tak jak tym, na których teraz psioczysz
        • Gość: . Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 01:18
          PS

i nikt Cie nie sprzedał - wręcz przeciwnie- możesz sobie iść wolna gdzie sobie
          życzysz. tylko z łaski swojej nie siedź w czyimś mieszkaniu .

• Gość: co za debilizmy Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 22:08
          Ty głupi ch...u, nie każdy zarabia tyle, żeby stać go było na kredyt. Zapie...m
          jak wół w panstwowej instytucji-Uniwersytet Warszawski na stanowisku adiunkta.
          Kształcąc sie praktycznie całe życie i wierząc, że edukacja=wygrane życie
          zarabiam 1900 zł. Mieszkam sama i mam poważne kłopoty zdrowotne...mieszkam na
          Pradzeod 30 lat, płacąc słony czynsz 600 PLN za mieszkanie w rozwalającej sie
          kamienicy z grzybem na ścianie. Nie moja wina, że jako rodowita Warszawianka
          odziedziczyłam po rodzinie to mieszkanie i miałam dzieki temu lepszy start w
          życiu niż inni....nie moja też wina też, że ci inni to w wiekszości sprowadzona
          za robotą do warszawy sie cała okoliczna wieś i że dla nich nie było i nie
          bedzie lokali komunalnych.
      • Gość: EUROpejczyk Re: Protest lokatorów - komuna mentalna IP: *.acn.waw.pl 19.03.09, 05:09
        Godność obywatelska? A co to takiego, bo nigdy nie słyszałem. Ja znam tylko jeden mechanizm: mieszkasz - płacisz. Nie płacisz - wylatujesz na bruk. Bardzo proste i uczciwe zasady. Myślicie, że mieszkanie to "sie należy"? Myślicie, że ja uwierzę w jakieś wymyślone godności obywatelskie? Nie ma czegoś takiego!Jak zapłacicie właścicielom budynków, tyle, ile chcą, będziecie mieszkać, jak wam za drogo, to do baraków wypad! Nie każdy musi być właścicielem mieszkania i zamieszkiwać na kilku pokojach. Jak ktoś nie ma kasy, mieszka na przedmieściach w klitce. Proste, nie?
      • Gość: Gosciu Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: 148.81.230.* 19.03.09, 11:59
        Czesc!

Strasznie Ci wspolczuje - bidulka, sprzedali ja niegodni, a wczesniej ze
        szczurami mieszkala....straszne...chyba pojde sie powiesic z rozpaczy z powodu
        Twojego losu....
        Kobieto! Zdarzalo mi sie mieszkac w bardzo zlych warunkach, za ktore przyszlo mi
        placic RYNKOWA cene (lokal z najmu, nie komunalka)!!! Do najecia mieszkania
        zmusila mnie sytuacja (brak bogatych dziadkow/wujkow/innych laskawcow) i jakos
        nie przyszlo mi do glowy, zeby pasozytowac na spoleczenstwie. I nie pisz takich
        lzawych bzdetow "To że nie jesteśmy ludzmi zamożnymi....". Tez nie jestem, ale
        zasuwam na to niewiele, co mam, odmawiajac sobie wszystkiego, czego sie da. Po
        prostu ciezko pracuje na siebie, zamiast czekac, az dostane wszystko za darmo
        kosztem innych. I zdradze Ci, ze korona mi z tego powodu nie spadla z glowy.
        A najlepsze jest to, ze znam pare baaardzo biednych rodzin, ktore nigdy nie
        upomnialy sie o lokal komunalny, bo maja godnosc, ktora tak chetnie poslugujesz
        sie w swoim poscie.

Pozdrawiam,
        robal.
        • Gość: mmm Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 13:20
          Ale wiekszosc z was nie wie dokladnie o co tu chodzi. chca sprzedac
          mieszkania tzn kamienice wlascicielowi jakim jest Zyd....jezeli
          chodzi o to co placimy nie widze przeszkod....ja moge placic to co
          place, ale na Boga przeciez chca o wiele bardziej podniesc te
          oplaty!!! a z czego oplaca to starsi ludzie, ktorzy zapieprzali
          cale zycie jak woly robocze a amaja taka rente ze na oplaty moze nie
          starczec??? Nad tym sie nie zastabawiacie?? Dprzedadza kamienice,
          oplaty pojda w gotre i wlasciciel bedzie mial w
          du.....reszte...placisz albo pa na wlasna reke!! A na Pradze juz
          kamienica jedna sprzedana, tam gdzie sklep byl Magda i rybny i
          wiecie po co?? Bo Zyd sprzedal w zamian za to by powstalo tam muzeum
          Zydowskie. I ciekawe komyu bedzie do smiechu jak towarzystwo sie
          zjedzie....Polska to Polska....a Wy najwidoczniej POlakami nie
          jestescie!!!!!!!!!!!!11
          • Gość: debilizmy piszecie Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 22:15
            Dokładnie, nie rozumieją, że tu nie chodzi o to, że my nie chcemy płacić
            normalnej ceny rynkowej. My nie chcemy płacić czynszów po 2000, 3000 tysiące!
            Nie każda rodzina ma zdolność kredytową, nie każdego stać nawet na wynajem
            kawalerki za 1500 PLN, nie każdy wiec tak ochoczo jak wam sie wydaje powinien
            sie wyprowadzić. Wysyłacie nas do baraków? Sory, ale dla mnie coś takiego to
            sku...synstwo, w takiej sytuacji mółgby sie znalesc każdy z was, ja bym nawet
            wrogowi baraku nie życzyła!
    • Gość: freeman Ale o co chodzi? IP: *.chello.pl 19.03.09, 07:42
      No niestety jest to WŁASNOŚĆ PRYWATNA i nie ma tu co protestować bo
      właściciel ma prawo ustalić taki czynsz jaki uzna. A jeśli kamienica
      jest w takim kiepskim stanie to nie ma co się dziwić że pieniążki
      trzeba na ten remont zebrać. To chyba logiczne. Proponuję
      protastować przed urzędami odpowiedzialnymi za takie zaniedbanie tej
      komienicy.
    • Gość: jabłonka Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 17:12
      Bo ludzie swoich praw nie znają. Solidarność nauczyła, że jak coś
      się nie podoba, to protestować, a nie pomocy szukać, bo nie ma u
      kogo. Szkoda mi tego pokolenia, bo nawet młodsze, już demokratyczne
      niby społeczeństwo ma czasem problem, aby uzyskac informację o
      swoich prawach, choć wie, gdzie szukać. Tymczasem obowiązkiem
      urzędników jest poinformować o prawach, więc pan zamiast wypowiadać
      się do dziennikarzy powinien ludzi zaprosić i pomóc wypełnić wnioski
      o mieszkania komunalne, które proponuje.

PS 9zl za metr to normalny czynsz i to po podwyżkach, taki płacę w
      komunalnym lokalu na Pradze Pd, gdzie jest woda, prąd, kanalizacja
      itp. A tu ludzie mają warunki z poprzedniej epoki, nic dziwnego że
      się boją podwyżek, tymbardziej że prawo wcale tak do końca ich nie
      chroni przed nimi, więcej praw ma właściciel już od paru lat.
    • Gość: cośpodobnego Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 17:30
      Straszna znieczulica w naszym społeczeństwie... Aż żal to wszystko
      czytać. Fakt, że powinno być określone, kto może zajmować lokal
      komunalny a komu on nie przysługuje, bo stac go na kredyt
      hipoteczny, w ten sposób ci gorzej sytuowani mieliby szansę
      normalnie żyć, a nie kombinować skąd wziąc na kawalerkę na wolnym
      rynku, zwłaszcza po tych podwyżkach cen mieszkań, jak ludzie
      zarabiający krocie chwalą się swoim sprytem zajmując państwowe
      mieszkania, gdy stac by ich było na własne. Ale mówić, że my
      wszysscy płacimy na darmozjadów, którzy mieszkają w państwowych
      mieszknaiach to już gruba przesada! Przecież oni nie siedzą tam za
      darmo, tylko normalnie płacą czynsz, który pokrywa wszystkie
      wydatki, a pewnie i trochę więcej bo widzę, że nie takie znowu mały
      jest. Co do sprzedaży takich mieszkań za grosze to też trochę
      przesadzacie - przecież to zazwyczaj stare bloki, gdzie wszystko do
      remontu, a ludzie swoje mieszkania remontują za własne pieniądze,
      chociaż wiele z tego powinna zrobić administracja (np. wymianę
      okien). Rząd wie co robi sprzedając te mieszkania - bynajmniej nie
      rozrzutnie dysponuje naszymi podatkami. Utrzuymanie starych bloków
      to ogromne koszty, a tak prywatni właściciele będą musieli sami
      powymieniać rury, centralne, ocieplić dom itd. i państwo tylko na
      tym zyska. Trochę pomyślunku i empatii wam życzę, a tym ludziom, aby
      właściciel ich nie wycyckał, bo ci właściciele którym teraz się
      zwraca kamienice to zazwyczaj przecież żydzi lub kombinatorzy,
      którzy się dorobili kamienic nie zawsze uczciwie.
      • Gość: szymciolo Re: Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.chello.pl 20.03.09, 00:25
        Wypowiedź bardzo dobra, do czasu
        do czasu kiedy napisałeś o mieszkaniach za złotówkę.
        Czym jest lokal komunalny, lub lokatorski? Tym, że mieszkańcy zgodnie z
        rzeczywistością płacą normalne opłaty za wodę, śmieci i inne, a oprócz tego
        jakąś opłatę za WYNAJEM tego mieszkania.
        Więc jak? Jak Ty wynajmujesz komuś mieszkanie, to czas wynajmu upoważnia tą
        osobę do wykupu tego mieszkania za bezcen? (owszem znam taką sytuację, ale ten
        bezcen to kwota 130.000 zł)
    • Gość: ds Protest lokatorów: Polska nas sprzedała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 03:53
      Popieram przedmówców - 2 ostatnie posty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka