Gość: MFC IP: *.liber.uw.edu.pl 06.08.01, 17:11 Nie wymaga komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: max Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 17:40 mam nadzieje że zostanie wyburzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 17:44 A naszym Wietnamskim gosciom przydzielimy bezplatne wille w Konstancinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MFC Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.liber.uw.edu.pl 06.08.01, 17:49 Nie pozwolimy zburzyć naszego UKOCHANEGO osiedla !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.zigzag.pl 06.08.01, 18:37 za jakis czas samo sie rozpadnie;tandetny La Corbusier legnie w gruzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indris Spróbuj IP: *.ibspan.waw.pl 07.08.01, 13:42 Kto zechce się tego podjąć niech się najpierw pożegna z rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sds Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 22:15 czemu to osiedle jest tak nielubiane ,widziałem brzydsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.zigzag.pl 06.08.01, 22:35 To fakt,mozna znalezc jeszcze gorsze.Jednakze Zelazna Brama znajduje sie niemal w centrum miasta na najcenniejszych terenach,ktore powinne byc zabudowane zgodnie z ranga tego miejsca.Szczegolnie groteskowo wyglada z gory(z PKINU); zupelnie jak wielkie pudelka od zapalek obok siebie.Ktos kto to zaprojektowal musial byc chyba niespelna rozumu albo wyjatkowym ignorantem(lub tez oba te czynniki razem).Noi te wielkie korytarze,tzw.luksfery na ktorych mozna krecic piruety na lyzworolkach. Zreszta wszystkie blokowiska sa fizycznie i moralnie zuzyte i obrzydliwe i trzeba poczekac az je kiedys wyburza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MFC Re: Moje Osiedle ..... !!!! IP: *.liber.uw.edu.pl 07.08.01, 09:39 Moje osiedle nie jest może najpiękniejsze ,ale wydaje mi sie,że inne np.Ursynów potrafią być jeszcze paskudniejsze.Za Zelazną jest przynajmniej dużo zieleni. No i jeszcze aspekt multikulturowy .... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bocian Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: 157.25.119.* 07.08.01, 10:29 Wydzje mi się że problem osiedla Za Żelazną Bramą jest znacznie bardziej złożony. Oczywiscie że osiedle to nie nalezy do urodziwych; jest wrecz szpetnym blokowiskiem w centrum miasta na bardzo atrakcyjnych gruntach. Niektore bloki grożą zawaleniem (pęknięcia na budynku najbliżej Atrium). Wiec jakość budynków oraz architektura też są beznadziejne. Niektórzy nazywają te blokowiska wylegarnią prusaków i karaluchów (sam tam mieszkalem - walka z tym robactwem przypominała walkę z wiatrakami). Ale z drugiej strony jesli dobrze pamietam jes tam okolo 30 "mieszkań na pietrze" * 16 pieter * 3 osoby na mieszkanie = ok. 1500 osób/blok. Tych bloków jest 10 - 15 (nie wiem dokładnie - licze na was!) co razem daje około 20 tys. mieszkańców!!!! W centrum stolicy! Oczywiscie ze zyja oni w warunkach średnio ciekawych (sam tam mieszkalem w 5 osób w 2 pokojach!) ale takie sa warunki w naszej Polsce. I kto mówił żeby je wyburzyć? A co zrobisz z 20 tys. ludzi? Musiał bys znależć inwestora kóry zapewnił by im lokale na stale które by zaakceptowali. Ten plan jest jak wybudowanie nowej dzielnicy. Mysle ze pomysl nie jest zly - ale strasznie kosztowny. Dlatego wejdzie w zycie dopiero po zawaleniu się któregoś z tych budynków!. Oby wcześniej wysiedlono z tamtąd ludzi! Pozdrawiam bocian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.zigzag.pl 07.08.01, 18:50 Nie twierdzilem,iz wyburzenie tego szkaradzienstwa jest kwestia najblizszej przyszlosci,jednak biorac pod uwage zuzycie fizyczne i moralne wydaje sie to byc jedynym racjonalnym wyborem w przyszlosci. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oko Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: 10.129.1.* 10.08.01, 09:42 Nie sądzę, żeby udało się zlikwidować to osiedle nawet w perspektywie 20 - 30 lat. Jak kolega obliczył mieszka tam ok. 20 tys. ludzi. Musilibysię znaleść inwestorzy, którzy w zamian za grunt pod nowe inwestycje zbudowaliby nowe osiedle (osiedla) dla tych ludzi, co może nie byłoby wielkim problemem. Na prawde trudną sprawą okazałoby się "zachęcenie" wszytkich mieszkańców danego bloku czy bloków do przeniesienia się na nowe miejsce, nawet gdyby to nowe było lepsze niż stare. Zawsze znaleźliby się tacy, którzy chcieliby tam zostać, a inni znów zażyczyliby sobie gigantycznych odszkodować, etc. Sprawa jest więc nie do rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.zigzag.pl 10.08.01, 17:24 Ja jednak nie widzialbym tak czarno tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 11:07 Osiedle to było ucieleśnieniem gomułkowskiej koncepcji rozwiązania problemów mieszkaniowych (czy więcej mieszkań, ale małych, czy mniej, za to większych). W następnym etapie miano budować mieszkania, w których na kilka rodzin przypada jedna kuchnia. Miałem przyjemność poznać kiedyś autora tej koncepcji. Była to "twórcza adaptacja koncepcji towarzyszy radzieckich do warunków polskich". Autor, o którym mówię, dostał od ekipy gomułkowskiej za swój "pomysł" wysokie odznaczenie państwowe. Gdy nastała epoka Gierka, projekt poszedł do kosza a normy mieszkaniowe zostały nawet poprawione (tak się wtedy wszystkim zdawało). Nieszczęśliwy pomysłodawca przez wiele lat obnosił się ze swoją krzywdą twierdząc, że pomysł był wręcz fantastyczny a on sam padł ofiarą spisku, ze względu na swoje pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MFC Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - CUD Architektury !!! IP: *.liber.uw.edu.pl 07.08.01, 14:54 Niewielu wie ,że sam Towarzysz Wojciech brał udział w sadzeniu drzew na tym osiedlu.Niestety źródła milczą ,ile drzewek zasadził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloggi Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.aged.pl 10.08.01, 01:13 Gość portalu: MFC napisał(a): > Nie wymaga komentarza. Czas wziąć leki drogi MFC : ))) Zawsze Twój s. Odpowiedz Link Zgłoś