Dodaj do ulubionych

Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!!

IP: *.liber.uw.edu.pl 06.08.01, 17:11
Nie wymaga komentarza.
Obserwuj wątek
    • Gość: max Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 17:40
      mam nadzieje że zostanie wyburzone
      • Gość: Bor''ka Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 17:44
        A naszym Wietnamskim gosciom przydzielimy bezplatne wille w Konstancinie.
        • Gość: MFC Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.liber.uw.edu.pl 06.08.01, 17:49
          Nie pozwolimy zburzyć naszego UKOCHANEGO osiedla !!!!!!!
          • Gość: michal Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.zigzag.pl 06.08.01, 18:37
            za jakis czas samo sie rozpadnie;tandetny La Corbusier legnie w gruzach.
      • Gość: Indris Spróbuj IP: *.ibspan.waw.pl 07.08.01, 13:42
        Kto zechce się tego podjąć niech się najpierw pożegna z rodziną.
    • Gość: sds Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 22:15
      czemu to osiedle jest tak nielubiane ,widziałem brzydsze.
      • Gość: michal Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.zigzag.pl 06.08.01, 22:35
        To fakt,mozna znalezc jeszcze gorsze.Jednakze Zelazna Brama znajduje sie niemal
        w centrum miasta na najcenniejszych terenach,ktore powinne byc zabudowane
        zgodnie z ranga tego miejsca.Szczegolnie groteskowo wyglada z gory(z PKINU);
        zupelnie jak wielkie pudelka od zapalek obok siebie.Ktos kto to zaprojektowal
        musial byc chyba niespelna rozumu albo wyjatkowym ignorantem(lub tez oba te
        czynniki razem).Noi te wielkie korytarze,tzw.luksfery na ktorych mozna krecic
        piruety na lyzworolkach.
        Zreszta wszystkie blokowiska sa fizycznie i moralnie zuzyte i obrzydliwe i
        trzeba poczekac az je kiedys wyburza.
        • Gość: MFC Re: Moje Osiedle ..... !!!! IP: *.liber.uw.edu.pl 07.08.01, 09:39
          Moje osiedle nie jest może najpiękniejsze ,ale wydaje mi sie,że inne np.Ursynów
          potrafią być jeszcze paskudniejsze.Za Zelazną jest przynajmniej dużo zieleni.
          No i jeszcze aspekt multikulturowy ....
          Pozdrawiam
    • Gość: bocian Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: 157.25.119.* 07.08.01, 10:29
      Wydzje mi się że problem osiedla Za Żelazną Bramą jest znacznie bardziej
      złożony.
      Oczywiscie że osiedle to nie nalezy do urodziwych; jest wrecz szpetnym
      blokowiskiem w centrum miasta na bardzo atrakcyjnych gruntach. Niektore bloki
      grożą zawaleniem (pęknięcia na budynku najbliżej Atrium). Wiec jakość budynków
      oraz architektura też są beznadziejne. Niektórzy nazywają te blokowiska
      wylegarnią prusaków i karaluchów (sam tam mieszkalem - walka z tym robactwem
      przypominała walkę z wiatrakami).
      Ale z drugiej strony jesli dobrze pamietam jes tam okolo 30 "mieszkań na
      pietrze" * 16 pieter * 3 osoby na mieszkanie = ok. 1500 osób/blok. Tych bloków
      jest 10 - 15 (nie wiem dokładnie - licze na was!) co razem daje około 20 tys.
      mieszkańców!!!! W centrum stolicy! Oczywiscie ze zyja oni w warunkach średnio
      ciekawych (sam tam mieszkalem w 5 osób w 2 pokojach!) ale takie sa warunki w
      naszej Polsce.
      I kto mówił żeby je wyburzyć? A co zrobisz z 20 tys. ludzi? Musiał bys znależć
      inwestora kóry zapewnił by im lokale na stale które by zaakceptowali. Ten plan
      jest jak wybudowanie nowej dzielnicy.
      Mysle ze pomysl nie jest zly - ale strasznie kosztowny. Dlatego wejdzie w zycie
      dopiero po zawaleniu się któregoś z tych budynków!. Oby wcześniej wysiedlono z
      tamtąd ludzi!
      Pozdrawiam
      bocian
      • Gość: michal Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.zigzag.pl 07.08.01, 18:50
        Nie twierdzilem,iz wyburzenie tego szkaradzienstwa jest kwestia najblizszej
        przyszlosci,jednak biorac pod uwage zuzycie fizyczne i moralne wydaje sie to
        byc jedynym racjonalnym wyborem w przyszlosci.

pozdrawiam
      • Gość: Oko Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: 10.129.1.* 10.08.01, 09:42
        Nie sądzę, żeby udało się zlikwidować to osiedle nawet w perspektywie 20 - 30
        lat. Jak kolega obliczył mieszka tam ok. 20 tys. ludzi. Musilibysię znaleść
        inwestorzy, którzy w zamian za grunt pod nowe inwestycje zbudowaliby nowe
        osiedle (osiedla) dla tych ludzi, co może nie byłoby wielkim problemem. Na
        prawde trudną sprawą okazałoby się "zachęcenie" wszytkich mieszkańców danego
        bloku czy bloków do przeniesienia się na nowe miejsce, nawet gdyby to nowe było
        lepsze niż stare. Zawsze znaleźliby się tacy, którzy chcieliby tam zostać, a
        inni znów zażyczyliby sobie gigantycznych odszkodować, etc. Sprawa jest więc
        nie do rozwiązania.
        • Gość: michal Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.zigzag.pl 10.08.01, 17:24
          Ja jednak nie widzialbym tak czarno tej kwestii.
    • Gość: palker Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 11:07
      Osiedle to było ucieleśnieniem gomułkowskiej koncepcji rozwiązania problemów
      mieszkaniowych (czy więcej mieszkań, ale małych, czy mniej, za to większych).
      W następnym etapie miano budować mieszkania, w których na kilka rodzin przypada
      jedna kuchnia. Miałem przyjemność poznać kiedyś autora tej koncepcji. Była
      to "twórcza adaptacja koncepcji towarzyszy radzieckich do warunków polskich".
      Autor, o którym mówię, dostał od ekipy gomułkowskiej za swój "pomysł" wysokie
      odznaczenie państwowe. Gdy nastała epoka Gierka, projekt poszedł do kosza a
      normy mieszkaniowe zostały nawet poprawione (tak się wtedy wszystkim zdawało).
      Nieszczęśliwy pomysłodawca przez wiele lat obnosił się ze swoją krzywdą
      twierdząc, że pomysł był wręcz fantastyczny a on sam padł ofiarą spisku, ze
      względu na swoje pochodzenie.
      • Gość: MFC Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - CUD Architektury !!! IP: *.liber.uw.edu.pl 07.08.01, 14:54
        Niewielu wie ,że sam Towarzysz Wojciech brał udział w sadzeniu drzew na tym
        osiedlu.Niestety źródła milczą ,ile drzewek zasadził.
    • Gość: sloggi Re: Osiedle Za Żelazną Bramą - Najpiękniejsze Miejsce Na Świecie !!!!! IP: *.aged.pl 10.08.01, 01:13
      Gość portalu: MFC napisał(a):

> Nie wymaga komentarza.

Czas wziąć leki drogi MFC : )))

Zawsze Twój s.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka