IP: *.multimo.pl 15.07.09, 16:56
ZTM jest jednostką budżetową organu samorządowego, a nie spółką powołaną w celu osiągania zysków. Tym bardziej nie jest prywatnym przedsiębiorstwem. Ma pewną misję, powierzoną mu przez samorząd. Czyli nas wszystkich.

Jako jednostka organu samorządowego ZTM podlega ustawie o dostępie do informacji publicznej. Tymczasem zmiany w komunikacji często ogłasza z minimalnym wyprzedzeniem tylko na swojej stronie internetowej. Nie każdy ma obowiązek posiadać internet.

Do tego ZTM zawsze motywuje zmiany zupełnie arbitralnie. "W celu poprawy połączenia", "w celu lepszego skomunikowania", "w związku z postulatami mieszkańców". A kto mierzy poprawę? Jak się stwierdza, że nowe skomunikowanie będzie lepsze? Ile było postulatów mieszkańców, w jakiej formie, jaki odsetek mieszkańców dzielnicy je zgłaszał? Nidy się tego nie dowiadujemy.

Tymczasem wystarczy ogłaszać projekt zmiany na stronie internetowej, nakleić plakat na drzwiach ratusza danej dzielnicy, wystawić w hallu urnę i poczekać dwa tygodnie. To mieszkańcy dzielnicy, nie planiści, wiedzą najlepiej jak chcą gdzie dojechać, ZTM jest tylko jednostką budżetową samorządu - który wybierają mieszkańcy. Głosowanie nawet nie musi być imienne, przecież nikomu będzie się chciało jechać do Wawra, jak mieszka na Bemowie. Głosy z urny można przeliczyć i podać: 800 za, 1200 przeciw, projekt zmian przepadł. I to jest jakiś wymierny wynik.

Alternatywnie można zlecać badania opinii firmom badawczym i ogłaszać: badanie na reprezentatywnej próbie mieszkańców dzielnicy wykazały, że 40% jest za, 60% przeciw zmianom, wiec zmian nie będzie.

Jasne kryteria, pomiar, wynik, decyzja i jej ogłoszenie. Jawność i przejrzystość. Tak się to robi w cywilizowanym świecie, jak się operuje funduszami publicznymi. I lojalnie ostrzegam panów planistów z ZTMu, że ciągłe żonglowanie trasami na podstawie zupełnie niejasnych kryteriów denerwuje nie tylko mnie, ale i całkiem spory odsetek Warszawiaków.
Obserwuj wątek
    • pawel.777 Re: ZTM 16.07.09, 08:57
      Jasne. Niech każdy z mieszkańców powie gdzie chce dojechać. Pani Zosia domaga się, aby 103 jeździło na lotnisko, bo raz do roku przylatuje wnuczka z Kanady. Pan Jacek domaga się, aby 103 jeździło na Dw. Wschodni (no bo tyle lat tam jeździło). Wnuczka radnego zapisała się na balet do PKiN, więc dobrze, aby 103 zahaczyło o pl. Defilad.
      A przykładowo konsultacje można opisać tak:
      Pyt. 1: Czy chcesz powrotu 103 na trasę do Dw. Wschodniego?
      Odp. A - oczywiście, to bardzo dobry pomysł, (70% głosów)
      odp. B - jasne, przyda się takie połączenie, (20%)
      odp. C - niekoniecznie, jakby co pojadę z przesiadką. (10%)

Pyt. 2: Czy skorzystasz z nowej trasy 103 (-> Dw. Wschodni)
      Odp. A - nie, a po co mam tam jechać, (80%)
      odp. B - sporadycznie wykorzystam to połączenie, (15%)
      odp. C - tak, bardzo ułatwi mi to dojazd. (5%)

• Gość: kuna ankieta godna ztm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.09, 09:10
        Skupiłeś się, za przeproszeniem, na najmniej istotnym problemie wątku i nie
        wyszło to najlepiej. Po twoim przykładzie ankiety widać, iż nie masz pojęcia o
        statystyce i metodach przeprowadzania badań. Przy tym wierzę niezłomnie, że
        właśnie taką ankietę jest zdolne wyprodukować ztm.
        Raczej zostawcie sprawę
        fachowcom.
        Zwróć może jednak uwagę na pierwszą część wypowiedzi naszego przedmówcy - trudno
        się z nim nie zgodzić. Mam nieodparte wrażenie, że dopiero gromadny apel do
        władz stolicy o odwołanie wierchuszki ztm, postawi te firmę w jakiejkolwiek
        gotowości do współpracy z obywatelami.
        • pawel.777 Re: ankieta godna ztm 16.07.09, 10:12
          Jasne. Nie ma bardziej reprezentatywnego badania, niż urna w hallu Urzędu Dzielnicy :)
          • Gość: kuna Re: ankieta godna ztm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.09, 10:37
            "Alternatywnie można zlecać badania opinii firmom badawczym..." - TO CYT. Z
            POSTU GECKO. Jeszcze jakiś problem?
            • pawel.777 Re: ankieta godna ztm 16.07.09, 10:55
              1. www.ztm.waw.pl/uwzgledniamy.php
              2. ftp://85.128.61.18/INFORMACJA_O_WYBORZE_NAJKORZYSTNIEJSZYCH_OFERT/Badania_marketingowe.pdf
              3. ftp://85.128.61.18/INFORMACJA_O_WYBORZE_NAJKORZYSTNIEJSZYCH_OFERT/LE_7_2009_Badania_ankietowe.pdf

Podawać dalej?
              • Gość: kuna Re: ankieta godna ztm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.09, 14:04
                Pawełku, nie wiesz na co mi to? Czego to dowodzi? Że nieudolni są w ztm już w
                każdym zakresie? W zamówieniach publicznych siedzę od kilku lat i już szczerze
                powiedziawszy, wiesz co mi się chce na ten temat ;-) Niepotrzebne mi ztm-owskie
                działania przetargowe, potrzebne pozytywne efekty i wymierne wyniki. Nic mi z
                tego co podałeś, gdyż nie przekłada się to w żaden sposób na poprawę jakości
                usług ztm. A odnośnie do wypowiedzi naszego przedmówcy, a propos służebnej roli
                ztm wobec społeczeństwa, jakoś wszyscy milczą...
              • Gość: gecko demagogia godna ztm IP: *.multimo.pl 17.07.09, 12:43
                To miło, że ZTM organizuje przetargi i zamierza zlecać badania opinii
                publicznej. Mamy rozumieć, że póki takie badania nie zostaną przeprowadzone, a
                wyniki takich badań opublikowane, decyzje o zmianach tras są podejmowane - tak
                jak wszyscy przypuszczają - zupełnie arbitralnie?
          • Gość: gecko ankieta godna ztm? jaka ankieta? IP: *.multimo.pl 17.07.09, 12:49
            W jaki sposób zmierzono, na przykład, że 501 jadące od bemowskiego ratusza prosto Górczewską do pętli jest lepsze od 190, a 190 jadące Powstańców, Człuchowską i Lazurową od 501?

Gdzie jest badanie popytu na przewóz z Dworca Zachodniego Ostroroga i Tatarską na Piaski i Żoliborz (linią 103 lub jakąkolwiek inną?)

etc.

Są jakieś obiektywne pomiary tych zmian? I dziesiątek innych rocznie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka