Gość: 20 lipca - Deszcz IP: 212.180.168.* 20.07.09, 08:10 a kiedy rozbiorka zlotej teresy? czy samos ie zawali jak popada jeszcze troche? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss KDT - koniec epoki 20.07.09, 08:18 Jestem Anty-KDT, ale prawda też jest taka, że włodarze miasta nie mają pomysłu na powstanie nowego bazaru, który przeciągnie ludzi. Nie oszukujmy sie, Różyć to już przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: KDT - koniec epoki IP: 195.117.230.* 20.07.09, 09:12 sibeliuss napisał: > Jestem Anty-KDT, ale prawda też jest taka, że włodarze miasta nie > mają pomysłu na powstanie nowego bazaru, który przeciągnie ludzi. > Nie oszukujmy sie, Różyć to już przeszłość. Owszem, czasy Różyca i temu podobnych się kończy. Mija epoka bazarowisk - symbolu lat '90. Po rozpadzie PRL-u nastała plaga w całej Polsce na targowiska i bazarki... To był prawdziwy koszmar. Powoli, ale jednak Polska cywilizuje się i tak samo handel staje się przyzwoitszy. Czas na pozbycie się takich wrzodów nie tylko w centrum Warszawy! Ten czas już nadchodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
forum.humorum.defekalium jeronimo martins biedronka zarobi na polskim ciulu 21.07.09, 19:14 tepe polskie ciule o czym nie wiedza to to ze zyski kupcow z tych blaszakow ZOSTAJA W POLSCE. i tu sa wydawane. moze stoisko z blachy nie wyglada fajnie ale kasa z niego to zysk POLSKI biedronka i wszystkie inne supermarkety to sieci zagraniczne. worami wywoza kase z polski. co tu zostaje? no z 700 zlotych pensji zameczonej kasjerki stojacej na kasie caly dzien ktorej nawet nie pozwola pojsc sie wysikac pl.wikipedia.org/wiki/Biedronka_(sieć_handlowa)#Oskar.C5.BCenia_o_naruszenia_praw_pracowniczych tu macie zdjecia polskich idiotow co nie kumaja ze w dluzszej perspektywie likwidacja takich bazarkow sami straca prace. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80269,6842420.html?i=16 i beda wpier.dalac sciane w domu. pewnie piersi pojda cwaniaczyc i zasilek albo rente. polacy zawsze sluzyly innym nacjom za nastawiacza dupy do walenia w nia i nic sie nie zmienilo. kto sie tepym urodzil, tepym bedzie zyl i takim zdechnie Odpowiedz Link Zgłoś
cipera szmato wyborcza, nie zesraj sie tym newsem 21.07.09, 19:18 forum.humorum.defekalium napisała: > tepe polskie ciule o czym nie wiedza to to ze zyski kupcow z tych blaszakow ZOS > TAJA W POLSCE. i tu sa wydawane. moze stoisko z blachy nie wyglada fajnie ale k > asa z niego to zysk POLSKI > > biedronka i wszystkie inne supermarkety to sieci zagraniczne. worami wywoza kas > e z polski. co tu zostaje? no z 700 zlotych pensji zameczonej kasjerki stojacej > na kasie caly dzien ktorej nawet nie pozwola pojsc sie wysikac > pl.wikipedia.org/wiki/Biedronka_(sieć_handlowa)#Oskar.C5.BCenia_o_naruszenia_praw_pracowniczych > > tu macie zdjecia polskich idiotow co nie kumaja ze w dluzszej perspektywie likwidacja takich bazarkow sami straca prace. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80269,6842420.html?i=16 i beda wpier.dalac sciane w domu. pewnie piersi pojda cwaniaczyc i zasilek albo rente. > > polacy zawsze sluzyly innym nacjom za nastawiacza dupy do walenia w nia i nic s > ie nie zmienilo. kto sie tepym urodzil, tepym bedzie zyl i takim zdechnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Jeden rzucający w Policję kamieniami namierzony. IP: *.xdsl.centertel.pl 21.07.09, 22:17 Czekamy na ujawnienie się następnych terrorystów, którzy dziś dokonali aktu terroru w centrum Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
krenglik W KDTbyły również polskie marki. 22.07.09, 00:34 Pragnę zauważyć, że w KDT miały swoje stoiska jako jedyne w Warszawie takie polskie marki jak "de facto" www.df.net.pl - odzież damska, czy "Carsona" - firma obuwnicza zdobywca złotego medalu międzynarodowych targów poznańskich,nota bene ubierająca prezenterki telewizyjne. Nie prawdą jest, że w KDT była sama chińszczyzna i badziew. W Polsce jest mnóstwo średniej wielkości przedsiębiorstw sprzedających dobrej jakości produkty. Produkty te były dostępne w KDT i dało się je wyłuskać. Robiąc zakupy odwiedzę Klif oraz Arkadię czasem Złote Tarasy, ale do innych centrów handlowych się nie zapuszczam, bo nie ma po co. Wszędzie są te same marki. Jak czegoś nie mogłem znaleźć tam, to na pewno było to w KDT. Tak więc rozsądnie sądziłem, że w Warszawie powstanie wielkie centrum handlowe położone w centrum Warszawy w pięknym budynku, ale przeznaczone jako rynek zbytu dla firm średniej wielkości. Na tym miasto też mogłoby zrobić interes, na wspoły z kupcami. Nawet w Londynie ulice targowe zamieniają się w określone dni w targowiska typu mydło i powidło oraz jedzonko prawie jak na tureckim straganie. Niech takim przykładem będzie Portobello Road w dzielnicy Nottig Hill. Są tam również hale targowe i jest ich kilka. Niestety nie stało się tak jakby nakazywał rozum, jako konsument zostałem pozbawiony możliwości wyboru towaru jaki był w KDT. Niezmiernie smutne jest, że został okrojony pluralizm (możliwość wyboru) na rzecz wielkich firm będących w centrach handlowych. Fakt ten nie sprzyja konkurencji. Na koniec pragnę zwrócić uwagę, że swego czasu dośyć szczególowo przeglądałem internet pod kątem polskich firm odzieżowych które osiągnęły sukcesy w konkursach lub targach. Było to spowodowane małym wyborem w centrach handlowych (powtarzające się marki). Znalazłem wiele firm mających świetny towar poparty nagrodami za jakość i wzornictwo, niestety rzadko która z nich ma sklep w Warszawie. Cóż pozostanie mi robienie zakópów w Orsay'u , Reserved, Bytomie, Willsoorze, Lacosta' itp. Od święta buszowanie po Łódzkim Centrum Ptak lub w Nadarzynie, ale te obiekty są mi rzadko po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
oryona Re: KDT - koniec epoki 21.07.09, 21:16 Gość portalu: World napisał(a): > sibeliuss napisał: Mija epoka bazarowisk - symbolu lat '90. Po rozpadzie PRL-u nastała plaga w > całej Polsce na targowiska i bazarki... To był prawdziwy koszmar. > Powoli, ale jednak Polska cywilizuje się i tak samo handel staje się > przyzwoitszy. Czas na pozbycie się takich wrzodów nie tylko w > centrum Warszawy! Ten czas już nadchodzi :) ciekawe kiedyż to Krosno i ściana wschodnia się doczeka chaayL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty KDT Bazary to mogę być na wsi !!! IP: *.chello.pl 21.07.09, 13:56 A po CHolere Bazar ? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Bazary to mogę być na wsi !!! 21.07.09, 17:01 Każda stolica ma targowisko, ale cywilizowane, z prawdziwego zdarzenia na którym dobrze zarabia. To czy handluje się tam badziewiem czy nie jest nieistotne - stoiska są czyste i opłacane i tylko to się liczy. U nas najgłośniej bazary krytykują Ci, którzy kupują w innych, nie lepszych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iks Re: Bazary to mogę być na wsi !!! IP: *.acn.waw.pl 21.07.09, 17:39 > Każda stolica ma targowisko, ale cywilizowane, z prawdziwego > zdarzenia na którym dobrze zarabia. Mogę ci podać przynajmniej 10 stolic, które nie maja bazarów więc nie kłam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Bazary to mogę być na wsi !!! IP: *.ds.pg.gda.pl 21.07.09, 18:09 to podaj :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Bazary to mogę być na wsi !!! IP: 94.254.192.* 21.07.09, 18:30 Chyba nie jest w stanie. Ja byłem na Wembley i takiej ilości pirackich płyt jak tam to nie widziałem nawet na stadionie XX lecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamba8 Re: Bazary to mogę być na wsi !!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.07.09, 18:28 Dokładnie. Mogliby zrobić jeden np. pod Uniwersamem ze wszystkim, a inne polikwidować.I tak dużo hal wybudowali dla bazarowych ciuchów tj. Maximus np. Centrum miasta wyglądało groteskowo z tymi halami. Uważam, że nasze miasto powinno wyglądem coś reprezentować, czyms przyciągać potencjalnych turystów a do tego jak najszybciej nadrobić zaległości ze stacjami metra. Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Bazary to mogę być na wsi !!! 21.07.09, 18:33 Jako praząnin od urodzenia NIE CHCĘ powiększania syfilisu pod Uniwersamem. Ten obecny jest wystarczająco paskudny. (Prawie) Rondo Wiatraczna powinno być centrum Pragi Południe. Ale nie jestem przeciw pomysłowi na jakieś sensowne targowisko w pobliżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamba8 Re: Bazary to mogę być na wsi !!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.07.09, 18:38 amTak mi się nasunęło, bo tam jest sporo terenu na wybudowanie np nowych hal. Na pl. szembeka czy gdzie indziej niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-warszawa Re: Bazary to mogę być na wsi !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.09, 19:37 Wieś Polska jest piękna i mieszkają tam znacznie bardziej kulturalni ludzie niż w tej waszej Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Bazary to mogę być na wsi !!! IP: *.ovh.net 21.07.09, 19:40 Marny trolling - ale doceniam, że się starałeś. :) Tak naprawdę nie ma różnicy, gdzie ktoś mieszka, a autorowi tego tematu chodziło o coś innego. Szkoda, że nie zrozumiałeś. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuma Re: Bazary to mogę być na wsi !!! IP: 88.220.105.* 22.07.09, 11:04 bo jast taka społeczna potrzeba. ROZUMIESZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: KDT - koniec epoki IP: *.aster.pl 21.07.09, 18:24 Jak odczuwasz potrzebę pójścia na bazar, to wróć na wieś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas Re: KDT - koniec epoki IP: 150.237.85.* 21.07.09, 18:43 koniec z tym dziadostwem jak chca bazar to na obrzeżach miasta a nie w centrum, jak to wygladalo?? masakra Ja bym jeszcze zaproponowal przeprowadzenie kontroli tych "kupcow" pod kontem legalnosci toworow i przeswietlil ich zeznania podatkowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-( KDT - koniec epoki IP: 193.200.232.* 20.07.09, 09:54 Prawda jest taka, że taką mamy włądzę, takie państwo, które wykańcza wszystko co POLSKIE!!! No ale jak wybraliście Żydów i Szwabów no to macie... Teraz kolej na każdego innego pracownika polskiej firmy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: KDT - koniec epoki IP: 78.133.255.* 20.07.09, 09:57 > Prawda jest taka, że taką mamy włądzę, takie państwo, które wykańcza > wszystko co POLSKIE!!! Ech, ci internauci z sieci osiedlowych value. Kiedy ty widziales jakis towar wyprodukowany w Polsce w KDT? No, chyba ze prase i zapalki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciezarowka Re: KDT - koniec epoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 10:00 Bzdura. Np. Ubiory Ciazowe sa tylko polskich producentow. Nie widzialam rzeczy z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domcia Re: KDT - koniec epoki IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 10:10 Ubiory ciążowe to dość nietypowy towar a cała pospolita reszta to w większości made in China lub w innych azjatyckich krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupiec Re: KDT - koniec epoki IP: *.chello.pl 20.07.09, 22:34 Buty polski Baldowskiej. Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: KDT - koniec epoki 21.07.09, 21:45 Gość portalu: Ciezarowka napisał(a): > Bzdura. Np. Ubiory Ciazowe sa tylko polskich producentow. Tak, polskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEHE Re: KDT - koniec epoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 08:16 To sprawdź gdzie są szyte (a nie gdzie projektowane) :) Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: KDT - koniec epoki 22.07.09, 14:24 wszyscy teraz produkują w chinach, nie o to tu chodzi zupełnie nawet jak jest metka "Made in china" a sprzedaje to Polak to pieniądz zostaje w kraju. A Wyborcza jest miejscami wręcz przekomiczna: interesy kupcom psuje "Mityczny Żyd", a na następnej stronie nomen omen Seweryn Blumsztajn namawia do bojkotu kupieckiej terrorki :) Mogli chociaż innego mentora wybrać :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: KDT - koniec epoki 22.07.09, 15:24 > A Wyborcza jest miejscami wręcz przekomiczna: interesy kupcom psuje "Mityczny > Żyd", a na następnej stronie nomen omen Seweryn Blumsztajn namawia do bojkotu > kupieckiej terrorki :) Mogli chociaż innego mentora wybrać :) Przepiękny przykład antysemityzmu mitycznego. Facet może mieć rację, może mówić z sensem, no ale nazwisko mu się kończy na "sztajn", to musico podły i podstępny agent wrażej nacji, planujący światową dominację i deptanie polskiego prawa do robienia zadymy, siania bajzlu i plucia nienawiścią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prahnitz Od kiedy Wietnam należy do Polski?? IP: 212.244.73.* 20.07.09, 10:22 Co 3 stragan to śkośni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Od kiedy Wietnam należy do Polski?? IP: 94.254.192.* 21.07.09, 18:33 faktycznie, ale oni nie protestowali. Azjaci są jednak zdecydowanie bardziej praworządni. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: Od kiedy Wietnam należy do Polski?? 22.07.09, 09:33 > faktycznie, ale oni nie protestowali. Aha, skośni, których wyciągnęła policja to się tacy zrobili jak zobaczyli funkcjonariuszy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natynazi Re: Od kiedy Wietnam należy do Polski?? IP: 88.220.105.* 22.07.09, 11:03 a rasista a jak to sa nasi obywatele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: KDT - koniec epoki IP: *.centertel.pl 21.07.09, 18:50 > Prawda jest taka, że taką mamy włądzę, takie państwo, które wykańcza > wszystko co POLSKIE!!! Twierdzisz, że w KDT handlowano POLSKIM towarem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladi Kdt - koniec epoki - nareszcie!!!!! IP: *.acn.waw.pl 20.07.09, 10:09 czekam na jutrzejszy dzien z nadzieja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.kuki Re: Kdt - koniec epoki - nareszcie!!!!! IP: *.chello.pl 20.07.09, 22:51 Przykre ze tragedia tak wielu rodzin rodzi nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atociekawe dlaczego im się udawało ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 10:44 przez 20 lat (do czasu) władze miejskie szły kupcom na rękę. ciekawe jai same miały w tym interes? może wejdźmy do KRS i zobaczmy kto z kim współpracował. zacznijmu od Dariusza Połcia, gościa z KDT www.ktokogo.pl/Dariusz_Po%B3e%E6#e4a0323abaf4c79e420a267b79a925c2 widzimy Tomasz Lenarczyk i Wiesław Nabdralik. a gdzie był Lenarczyk swego czasu? wybory2002.pkw.gov.pl/grada/gw1/w14/m1465/d146507/index.html PO Praga Południe. haha, wiemy doskonale, że w tej dzielnicy wybuchł bunt przeciwko Piskorskiego, pod wodzą Mirosława Sztybra. a zobaczmy profil Lenarczyka: www.ktokogo.pl/Tomasz_Lenarczyk Ładnie, jest i Sztyber. obaj są powiązali ze sobą w spółce Centrum Handlowe Szembeka, tylko Sztybera nie ma w KDT, a to nie przeszkadza mu, żeby pomagać kolegom. zobaczmy jego profil na tej samej stronie: "Byli i obecni współpracownicy* w przeszłości działali w: 1. Kupieckie Domy Towarowe Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000021688" Idźmy dalej. Mamy pewną wypowiedź: "- Nie mamy żadnych informacji z miasta i myślę, że szybko niczego nowego się nie dowiemy - powiedział Wiesław Nabrdalik ze Stowarzyszenia Kupców KDT." http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6115632,Termin_minal__kupcy_z_KDT_handluja_dalej.html zobaczmy, czy pan Nabrdalik kandydował kiedyś w wyborach wybory2002.pkw.gov.pl/grada/dk1/w14/m1465/o12320/k2875.html ano kandydował, z list PO. proszę zobaczyć kto na miejscu -Sztyber. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: dlaczego im się udawało ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 12:43 tak Haniu, powinnaś pamiętać kto rozbił PO Piskorskiego i dzięki komu zostałaś przewodniczącą. ta wspomniana frakcja sprytnie lawirowała. najpierw byli w KLD i UW, potem w PO, a kończyli jako przybudówka PiSu. u szczytu swej potęgi takie inicjatywy jak KDT czy Bazar Szembeka sprytnie przechodziły mając poparcie władz miasta. Kaczor też był przeciwko KDT, ale jak mu Sztybrowcy złożyli propozycję to nagle zmienił zdanie i popierał już KDT: -afera w wyniku której warszawską PO rządził komisaż (HGW) -satelickie koło w Radzie Warszawy i głosowanie za Kaczorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: dlaczego im się udawało ??? IP: *.acn.waw.pl 21.07.09, 17:45 > -afera w wyniku której warszawską PO rządził komisaż (HGW) Te - KOMISARZ, ty sobie lepiej słownik kup, skończ szkołę i dopiero potem bierz się za komentowanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
realestate1 Re: dlaczego im się udawało ??? 22.07.09, 11:32 a ten co w sieci poprawia ortografię to chyba musi syzyfem być! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: dlaczego im się udawało ??? 22.07.09, 15:26 realestate1 napisał: > a ten co w sieci poprawia ortografię to chyba musi syzyfem być! Przynajmniej na pewno jest Polakiem, który dba o język polski na polskim forum internetowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosa Re: dlaczego im się udawało ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 00:44 a to ciekawe, bo znalazłam w twoim linku jeszcze jeden związek - władze kdt i władze miejskiej spółki przeznaczonej do sprywatyzowania przez obecne władze Warszawy czyli MPRO - miejskie przedsiębiorstwo robót ogrodniczych - które miało przejąć inwestycję kupiecką. Po odrzuceniu jesienią przez kdt tej propozycji rozmowy się zakończyły, a że zbliżał się koniec okresu dzierżawy - miasto do dalszych rozmów wysłało komornika. WSTYD!!! Odpowiedz Link Zgłoś
realestate1 Re: dlaczego im się udawało ??? 22.07.09, 11:34 TAAAk - sytuacja wcale nie jest tak czarno - biała jak twierdzi Blumsztain i HGW Odpowiedz Link Zgłoś
realestate1 Re: dlaczego im się udawało ??? 22.07.09, 11:30 pierwszy ciekawy wpis w tej dyskusji ociekającej agresją i przemocą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman KDT - koniec epoki IP: *.chello.pl 20.07.09, 11:01 KDT to totalne bezprawie. Ten syf powinien zniknąć z centrum już dawno temu. W tym mieście potrafi bezczelnie rościć sobie prawa do miejsca w którym handluje nawet babka z wiadrem pełnym słoneczników kupionym na giełdzie rano (jak na Wałbrzyskiej). Całe miasto pełne jest porozkładanych handlarzy gdzie się da czy będzie to odremontowane Krakowskie czy kawałek wydeptanej ziemi jak przy Metrze Wilanowska. Kiedy to badziewie zniknie z ulic....nieprędko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: degust08 KDT - koniec epoki IP: *.sydskane.nu 20.07.09, 12:03 Nareszcie, nareszcie i jeszcze raz NARESZCIE!!! Nie mogę jeszcze uwierzyć, że doczekam się końca tego wrzodu na tkance miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmieszni jesteście Nie mówcie hop IP: 62.233.167.* 20.07.09, 14:07 Przyjezdne chłopki z wsi koło Lublina, Olsztyna itd... Co wy możecie wiedzieć o polskim handlu? O Warszawie? Jej mieszkańcach i kupieckich tradycjach? Dla was jest ogromnym awansem,że załapaliście się na pensyjkę w korporacji za 2500 tyś brutto i to gdzie....w Warsiawie. Ale garniturkiem i krawcikiem, nie przykryjecie swojej przaśności. Dziś jeden zaskowyczy KDT won, reszta burków zawtóruje mu w ujadaniu, jutro np. anty PKiN, psiaki również obszczekują(tak jest trendy), juto dajmy na przykład hasło "uwolnić ryby z puszek" to ciapki znowu w skowyt bo tak trzeba... i tak można mnożyć...Nie dociera do was że miasto nie respektuje umów i chce wyhuśtać tych ludzi..tylko szczek szczek hau hauuu... No ale trzeba odreagować, bo w końcu szef w pracy nie pozwala się rozprężyć, jesteś zwykłym popychadłem...to choć na forum podreperujesz swoje kompleksy...pisząc mądrości o KDT nie mając pojęcia o całej sytuacji. KDT TRZYMAJCIE SIĘ ! WALCZCIE O SWOJE MIEJSCA PRACY! URODZENI WARSZAWIACY SĄ Z WAMI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodowity w-wiak Re: Nie mówcie hop IP: *.acn.waw.pl 20.07.09, 14:29 chcialbym tyle zarabiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Nie mówcie hop IP: 94.254.192.* 21.07.09, 18:45 ja też "załapaliście się na pensyjkę w korporacji za 2500 tyś brutto"- przecież dwa i pół miliona to nie jest pensyjka chyba ,że autor tego wpisu jest d.ebilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prahnitz Re: Nie mówcie hop IP: 212.244.73.* 20.07.09, 16:27 > Przyjezdne chłopki z wsi koło Lublina, Olsztyna itd... Jakieś Twoje frustracje z tym się wiążą? > Nie dociera do was że miasto nie respektuje umów Aha - więc powinno przymykać oko na to, że się państwu handlarzom skończyła umowa i tolerować ich byznes nadal. Dodatkowo powinno się nadal promować KaDeciarzy i trzymac ich za free w centrum. A inni handlowcy powinni byc urzynani czynszami? O nie - na to zgody NIE MA. Handlarze z KDT MAJĄ GDZIE IŚĆ. Jest masa wolnych lokali w tym mieście, bazary świecą pustkami. Co do urodzonych warszawiaków - wiekszość paragonów wydawanych w KDT ma na wydrukach siedziby firm w Parczewie, Ożarowie Maz., Lublinie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Nie mówcie hop IP: 62.233.167.* 20.07.09, 18:12 Umowa-porozumienie zawierała to ,że przejdą płynnie z hali do wybudowanego przez SIEBIE obiektu.Za jakie free?? Przecież oni płacą ciężkie pieniądze za dzierżawę...Te wolne lokale o których piszesz to śmierdzące bramy i suteryny.. Nie widzę związku między siedzibą firmy, a tym ,że ludzie z Warszawy ich popierają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WaWa Re: Nie mówcie hop IP: *.aco.net.pl 21.07.09, 12:26 Wolne lokale stoją np na Jana Pawła. Co drugi jest "na sprzedaż". Dlaczego nie ma chętnych ? Pewnie dlatego, że ruch tam mniejszy, a czynsz większy. W KDT mają jak pączki w maśle. Czynsz niziutki a ruch ogromny. I nikt by się nie czepiał gdyby wybudowali za zarabiane pieniądze coś ładnego w tym miejscu. Jednak to sa cwaniaki z miodem w uszach. Kasę jaką zarabiają tylko przejadają. Zamiast wyłożyć swoje pieniądze na budowę, lepiej rzucac cegłą. Koleś wymieniony w artykule dał 26tyś PLN. Śmieszne to jest. Tyle wynosi dwumiesięczny czynsz za lokal w centrum handlowym !! Wyzywanie od Żydów ? Żydzi mieli łeb na karku. Odłożyli kasę i wybudowali te cholerne Złote Tarasy i nikt się do nich nie przypieprza. Polak zeżarł co zarobił i teraz są efekty. Przecież te hale w samym centrum miasta zamieniają Warszawę w jakieś kurna slamsy w Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
lkt33 Re: Nie mówcie hop 22.07.09, 11:00 A dlaczego mieliby płacić wysoki czynsz? Przecież wybudowali tą hale za własne pieniądze! Zbuduj se dom i płać se czynsz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nie mówcie hop 22.07.09, 15:22 lkt33 napisała: > A dlaczego mieliby płacić wysoki czynsz? Przecież wybudowali tą hale za własne > pieniądze! Zbuduj se dom i płać se czynsz !!! Tak, zbuduj se dom na CUDZYM terenie i zobacz, czy ci pozwolą czynszu nie płacić... Ludzie, czy wy macie w ogóle jakiekolwiek pojęcie o prawie, finansach czy ekonomii? Z takim komunistyczno-socjalistycznym podejściem, jakie prezentujesz, to ja się nie dziwię, że się totalnie pogubiłaś w sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieurodzony Re: Nie mówcie hop IP: *.acn.waw.pl 21.07.09, 17:46 > URODZENI WARSZAWIACY SĄ Z WAMI! Nieurodzeni też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamba8 urodzona warszawianka nie jest z wami/nt. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.07.09, 18:34 Oczywiście współczuję utraty tak dobrych dochodów, ale to już się szykowało od dłuższego czasu. Z tego co widzę, to podjęto działania mające na celu ułatwić wam znalezienia miejsca po tym zajściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WARSZAWA Re: Nie mówcie hop IP: *.acn.waw.pl 21.07.09, 19:19 sam jesteś śmieszny chomącie spod grójca! kdt to obrzydliwy wrzód w samym sercu miasta, syf, badziew dla motłochu (takiego jak ty i twoi buraczani pobratymcy wysypujący się z pociągów na pobliskich dworcach). won z tymi paskudnymi budami z naszego miasta!!!! prawdziwi warszawiacy mają was w dupie i nie życzą sobie takiego syfu w centrum stolicy - wynocha na wiochę!!!!! i nie podszywaj się obszczymurze pod warszawiaków, co za bezczelny debil!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEHE Re: Nie mówcie hop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 08:22 UUU... i kto tu pokazał kompleksy. Podstawowa wiedza z zakresu psychologii niepotrzebna żeby wyłapać Twoje problemy z kontrolowaniem gniewu i obiektem agresji :). Większość wypowiadających się mówi, że ten blaszak w centrum to poczwara była - jeżeli się nie zgadzasz to znaczy, że jesteś zakłamany albo ślepy. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! KDT - koniec epoki IP: *.aster.pl 20.07.09, 14:40 ale głupoty piszecie, ciekawe co Wam takie KDT przeszkadza. Nie checie tam kupować nie musicie. Na pewno od tego "blaszaka" dużo ładniej będzie wyglądał kolejny pusty parking, na którym będą stały busy tylko. Zapraszam wszystkich zwolenników KDT na juro na 7.00 przed KDT będziemy się bronić przed samorządowymi złodziejami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy_świata Re: KDT - koniec epoki IP: 62.140.211.* 20.07.09, 15:49 co mi przeszkadza KDT? - przeszkadza mi jego lokalizacja, bo to bazarowe scierwo powinno zostac umiejscowione przy jakiejs trasie wylotowej, a nie w centrum miasta... wiocha mialaby blizej na "zakupy" - przeszkadzaja mi straganiarze, ktorzy wycieraja sobie geby polskim handlem i nazwa kupiec - przeszkadza mi sama nazwa KDT, bo z domem towarowym to ma tyle wspolnego co furmanka z kareta. - przeszkadza mi cwaniactwo i proba wyłudzenia terenu wartego miliony zlotych pod... BAZAR! mało? - przeszkadza mi syf "na zapleczu" tego przybytku czyli w samym centrum miasta - przeszkadza mi szkaradny blaszak, bo potrafie sobie wyobrazic w tym miejscu nie tylko parking ale np. centrum sztuki wspolczesnej - przeszkadza mi to jak miasto nie potrafi/nie chce skutecznie wyegzekwowac swoich praw od grupy "szczękowych byznesmenow" - przeszkadza mi klientela rodem ze wsiowego bazaru, ktora gdyby tylko mogla to majty i barchany przymierzalaby na stacji metra. - wreszcie przeszkadzaja mi tego typu madrale, ktorzy wypisuja na forach będziemy się bronić przed samorządowymi złodziejami bo na szczyt bezczelnosci zakrawa okreslanie ofiary złodziejem. Dzien kiedy was stamtad wywala bedzie prawdziwym swietem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: KDT - koniec epoki IP: 62.233.167.* 20.07.09, 15:53 A Ty skąd jesteś jak nie z wichury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: KDT - koniec epoki IP: *.xdsl.centertel.pl 20.07.09, 21:53 Twoja wypowiedź mówi sama za siebie - obrażasz ludzi, o których nie masz zielonego pojęcia, więc co Ty możesz mądrego napisać. Możesz mieć swoje zdanie, ale szacunek do ludzi trzeba mieć. Może nie wszyscy mają tyle kasy co Ty, żeby ubierać się "na bogato". Nie masz bladego pojęcia, jak wygląda ta sprawa. A skoro hala ta stoi tyle czasu, to widocznie utrzymuje się dzięki tym wszystkim ludziom, którzy robią tam zakupy. A jeśli nie chcesz, to nie chodzisz tam i już. To Twoja wypowiedź zajeżdża ową "wsiowością". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WARSZAWA Re: KDT - koniec epoki IP: *.acn.waw.pl 21.07.09, 19:22 nie obraża, pisze prawdę o tych brudasach i pijakach. co uhandlowali na tej tandecie, to zaraz przepijali, lenie parszywe. WON ze stolicy WON WON WON!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.kuki nie wazne co mowia,wazne kto IP: *.chello.pl 20.07.09, 22:30 Kiedy ich z tamtad wywala to tez bedzie Twoj koniec. .Nie masz szacunku do ludzi czlowieku,musi ci byc naprawde ciezko.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: nie wazne co mowia,wazne kto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.09, 18:25 Hmm, wytykacie brak szacunku komuś, komu nie podobają się stragany w centrum metropolii. Owszem ostro pojechał... Ale jakoś umknęło Wam określenie "samorządowi złodzieje". Tjaaa, o szacunku do innych to my nie podyskutujemy ;)) Bo tu nie o szacunek chodzi, ile o tolerancję dla odmiennego zdania. Napisał co się nie podoba? Napisał. Rzeczowe kontrargumenty były na miejscu, a nie wytykanie kto tu kogo nie szanuje i wieszczenie rychłego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WARSZAWA Re: KDT - koniec epoki IP: *.acn.waw.pl 21.07.09, 19:21 a przeszkadza, nie życzę sobie tego syfu w środku miasta! sama tandeta sprzedawana przez tłuste tipsiary ze złotymi zębami i badziewiaków z wąsikami buhahahaha. WYNOCHA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lkt33 Re: KDT - koniec epoki 22.07.09, 11:06 ciekawa jestem który z tych będzie robił zakupy w nowym centrum i zachwycał sie sztuka współczesną w kolejnym nowym muzeum. Zapomniano w tym wszystkim o interesie społecznym. Na nowej inwestycji zarobi biznes zagraniczny i nieliczna garstka pseudointelektualistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawranek Błąd panie Lisicki IP: *.centertel.pl 20.07.09, 16:10 Może i wielu Warszawiakom jak pan napisał (w co nie wieże),KDT się nie podoba .Jednak poparło ponad 40tyś.osób,co jest udokumentowane .Mimo że pan KDT nie lubi ,to uczciwość zawodowa zobowiązuje do pisania prawdy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotes KDT - koniec epoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 21:14 Zgadzam sie. Daleko p.Lisickiemu do tytulu dziennikarza. Zeby mienic sie dziennikarzem trzeba byc rzetelnym i uczciwym w relacji.Kierowac sie pewnym kodeksem. A nie przedstawiac swoje poglady na sprawe i dobierac do tego pasujace fakty. Nazywa pan ludzi handlarzami...... kiedy wiadomo ,ze to obraza ciezko pracujacych ludzi, ktorzy doszli do tego co maja, wlasna praca . Nikt im nic za darmo nie dal. Ciekawe jak by sie poczul p. Lisicki jak by Go nazywali PISMAKIEM? Ale i tak pewno by splynelo po tym Panu jak woda po kaczce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: KDT - koniec epoki IP: *.chello.pl 20.07.09, 22:48 Widzialem wywiad z p.Lisieckim ktory mowi ze najwazniesze w tym fachu to PRAWDA,OBJEKTYWIZM i NIE KRZYWDZIC a potem czytalem artykuly w GW.o marszu kupcow. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vag4 Re: KDT - koniec epoki IP: *.lublin.mm.pl 21.07.09, 19:42 Jeszcze lepsza była w tvp info koło 15tej jakaś brunetka, dziennikarka co była na miejscu tam, mówiła jak to biedaczkom policjanci "związki międzyludzkie rozrywają" i inne podobne mdłe bzdety, nie znam jej ale normalnie aż mi było wstyd że takich ludzi dopuszają do bycia dziennikarzami. Nie że głupia, czy gada bzdury. Tylko po prostu wstyd jak cholera. Mnie, obcemu człowiekowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Hurra Hurra Hurra! IP: *.aster.pl 20.07.09, 22:58 Hurra ! Kopa Dupa Trotuar ... jak się cieszę że ten horror zniknie z centrum naszego miasta. Nielegalni handlarze - WON, stalowz namiot - WON ! Chcemy Muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotes Re: Hurra Hurra Hurra! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 23:27 To musisz uzbroic sie w cierpliwosc, bo to jeszcze z 10 lat potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ......... Re: Hurra Hurra Hurra! IP: 62.233.167.* 21.07.09, 00:37 Człowieku Waw to Ty może na pocztówce widziałeś....wyp... pod rodzinne Siedlce, a nie będziesz się tu o Stolicy wypowiadał... KDT WALCZCIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klomb Re: Hurra Hurra Hurra! IP: *.sydskane.nu 21.07.09, 01:30 A ty zwykły cham jesteś i cwaniaczek. do tego nie masz zielonego pojęcia o tym jak centrum powinno wyglądać. Niedorobiony, niedouczony cham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaall Re: Hurra Hurra Hurra! IP: 212.76.37.* 21.07.09, 16:52 I ciebie w nim jako eksponat bezmozgowego golodupca poczatku XXI w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozgarniety Re: Hurra Hurra Hurra! IP: 88.220.105.* 22.07.09, 11:24 tak jest chcemy muzeum i już i w dupe tym kupcom. ale jakiego muzeum? Przeciez ja w życiu w muzeum nie byłam, to po co mi muzeum? ech ale w dupe kupcow i tak trzeba lac!!! Trzeba bo tak madzy ludzie powiedzieli autorytety sie wypowiedziały Blumsztain i takie tam Walz.. więc w dupe prewencyjnie... lać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b KDT - koniec epoki IP: *.clubnet.pl 21.07.09, 17:05 :) Warszawka się bawi :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nareszcie!!!!!!!!! KDT - koniec epoki/Nareszcie koniec straszydla!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 17:50 nareszcie koniec tego straszydla!! po to sa sklepy/centra handlowe itp zeby sprzedawac!! nareszcie ten dziwny szkaradny blaszak przestanie straszyc, i towar w nim - wietnamska i chinska tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m KDT - koniec epoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 17:54 Czemu Ci kupcy wszyscy sa tacy otyli?I to niezaleznie od płci.Powinno byc im wstyd w telewizji się pokazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: KDT - koniec epoki 21.07.09, 18:17 Niezdrowe (tuczące) jedzenie jest tańsze od wartościowego. Hołota sie na takim wychowała a jak zarobiła trochę więcej na sprzedaży podrabianych dresów to i żreć zaczęła więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: KDT - koniec epoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 18:22 ja wolę kobietki pełne,a nie wieszaki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy Jest prl-bis .tam gdzie stało zomo stoi komo-rnik 21.07.09, 18:09 www.youtube.com/watch?v=nNVW1g6QLn0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak KDT - koniec epoki IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.09, 18:13 Słuchając "informacji" na TVN 24 odniosłem wrażenie, że tej hali nie chcieli wszyscy prócz samych handlowców; w takim razie kto tam robił zakupy? Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: KDT - koniec epoki 21.07.09, 18:28 Wysiadający na dworcu Warszawa Śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbinie chamstwo i brutalność IP: *.spray.net.pl 21.07.09, 18:17 Literalnie to prawo jest po stronie władz miasta. Tyle że o wiele istotniejsze jest w czyim interesie działają te władze. Powiedzmy ze w najlepszym razie kieruja sie własnym rozdetym ego. Był pomysł budowy stadionu na prywatnych terenach pod warszawa i jakiejs tam niejasnej sprzedazy terenów po stadionie dziesięciolecia tutaj chyba cokolwiek podobne korzyści włodarze miasta chca sobie zafundowac. Trudno tez nie dostrzec zelaznej konsekwencji stolecznych wladz w likwidowaniu bazarkowego handlu i wspieraniu marketow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja KDT - koniec epoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 18:20 Bardzo dobrze policja zrobiła.Ci ludzie nie mieli prawa tam być, a co do miejsc pracy miasto proponowało inne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna 123 KDT - koniec epoki IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.09, 18:22 Koniec wstydu.To nie była wizytówka Warszawy-Polski.Wielu ludzi prowadziło nielegalną lub półlegalną działalność,dzięki której podorabiali się nielegalnych fortun.Gołym okiem było to widać,to cwaniactwo,chytrość,pazerstwo.Czy to byli-są nadludzie,że urzędy nie miały nad nimi kontroli? Mają szczęście że nie wysadzono tej hali razem z nimi i ich pożal się boże towarami.Brawo Warszawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Blaszak powinien byc zlikwidowany już dawno!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 18:23 Brawo Pani Walz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greggi O kurcze!!! a ja miałem....... IP: *.189.73.3.e-plan.pl 21.07.09, 18:24 .... kupić tam buty na lato :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawszezabulinka hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 18:45 brawo, wladzo,rob masowa zebranine. kolejne miejsca pracy sie posypaly. a potem sie dziwia ze ludzie uciekaja, albo zalegaja z oplatami. o prace w tych czasach - kryzysu jest ciezko. ku.. moj facet musial pojechac w wasze rejony do pracy a w oni sobie w centrum wa-wy zabieraja hale targowa bardzo sie ciesze ze reprezentanci kupcow powiedzieli co i jak na wizji.i prawde ze nie beda mieli za co zyc. az mi sie lezka zakrecila jak ten mezczyzna przedstawil nagranie przedstawiajace zdolnosci jego corki, ze nie bedzie miala lekarstw!!!! skur... ny i chamy -> rzad i aparat prawny u nas w polsce niczego nie wygrasz majac kodeks samych praw. trzeba dawac koperte. a oni? takie s*ki (policja) pobija cie przypadkowo i nawet nie przeprosza i cie wysmieja. tak jest niestety w tej polsce wszyscy wygraja - wszyscy urzedasy a polacy nie ja nie mam nic przeciwko bazarom bo chetnie tam zajrze niz do najladniejszej galeri na swiecie bo nie musze placic za byle szmate 300 zl ktora dostane za 50 zl u mnie w miescie rozbudowali galerie handlowa przy markecie, buduja obecnie kolejna, ale tam nie zostawie zlamanego grosza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 KDT - koniec epoki IP: 57.66.197.* 21.07.09, 18:30 No nie wiem... ja mam takie 2 przyklady... dosc podobne w sumie... Przyklad 1: Wynajme mieszkanie. Na rok. Wiedzac, ze po roku bede musial odejsc, ale... minie rok, a ja: 1. Przestane placic 2. Nie wyprowadze sie. A jak jeszcze przyjdzie wlasciciel, to mu powiem, zeby do sadu poszedl. A jak pojdzie i wygra (w koncu prawo po jego stronie na 100%) to sie zabarykaduje... Tez bedziecie trzymac moja strone? Przyklad 2: Podejme prace w duzej firmie. Tymczasowa. Na... Powiedzmy 3 miesiace. Po 3 miesiacach nie dosc, ze nie opuszcze terenu pracy, to jeszcze sie zabarykaduje w pokoju dyrektora, twierdzac, ze ten dyrektor ma mi znalezc prace! Bo tak! A jak mi znajdzie, to powiem mu, ze mi nie odpowiada, bo za daleko, bo nie takim autobusem bede jezdzil, bo mi na zakupy nie po drodze... Tez bedziecie trzymac moja strone? Nie? To z jakiej racji bronicie ludzi, ktorzy o 7 miesiecy, za darmo, bezprawnie siedza w blaszaku przeznaczonym do rozbiorki? Byla sprawa sadowa? Byla! Byl wyrok? Byl. Pojawil sie komornik? A oni na niego z kamieniami i barykadami. Zwykli chuligani, przestepcy i bandyci(jak nazwac zranienie policjanta na sluzbie, jak nie bandytyzm). Wywalic, "najgorliwszych" zamknac za napasc, a hale zamknac i pilnowac do czasu rozbiorki. Proste i zgodne z prawem. A jesli nie chcieli przystac na zadna z propozycji wladz miasta przez 2,5 roku, to sa sami sobie winni. Banda cwaniaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
lkt33 Re: KDT - koniec epoki 22.07.09, 11:14 To ja ci dam przykład: wynajmujesz teren z obietnicą przedłużenia najmu lub nową, atrakcyjna lokalizacją. Za ciężkie pieniądze stawiasz tam dom i w pewnym momencie mówia Ci WAL SIĘ. Możesz se wybudować nowy na bagnach. A teraz spieprzaj Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: KDT - koniec epoki 22.07.09, 15:20 lkt33 napisała: > To ja ci dam przykład: wynajmujesz teren z obietnicą przedłużenia najmu lub > nową, atrakcyjna lokalizacją. Za ciężkie pieniądze stawiasz tam dom Nie, nie. Za niewielkie pieniądze sprowadzasz tam ruchomy, rozbieralny baraczek tymczasowy. I opowiadasz na prawo i lewo, jaki to z ciebie przedsiębiorca i czego to ty nie wybudujesz...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk Precz z dziadostwem! IP: *.icpnet.pl 21.07.09, 18:30 Warszawo, jeśli chcesz być stolicą nie tylko z nazwy, jeśli nie chcesz byśmy się wstydzili mówiąc o tobie a przeciwnie - byśmy odczuwali dumę, jeśli chcesz stać się godna nas i Europy to pozbądź się tego dziadostwa. Pozbądź się tych wstrętnych dziadów i bab. To nie jest miejsce na dom towarowy, interesiki w rodzaju sprzedaży okazyjnej gumek recepturek. To ścisłe centrum miasta, gdzie powstać powinno coś co zaparłoby dech w piersiach. Może być i handel, ale w budynku na miarę XXII wieku! Tych dziadów na to nie stać. Koniec kropka. PiS i lewica urządzający protesty w obronie uprzywilejowanego dziadostwa są żałosne. Popieram Hankę. Widać baba ma jaja i nie jest tak inercyjna jak reszta. Odpowiedz Link Zgłoś