Dodaj do ulubionych

ustrój Wawy a to forum

IP: 10.129.128.* 01.02.02, 11:03
Zblizają się wybory samotrządowe. Od kilku tygodniu nasila się dyskusja -
głównie wśród bezpośrednio zainteresowanych, czyli polityków - na temat ustroju
miasta, który jest powszechnie krytykowany. Ostatnio pojawił sie projekt
konkurencyjny, w stosunku do tego który jest juz dyskutowany w sejmie. A na tym
forum ... nic, cisza na ten temat, nikogo to najwyraźniej nie interesuje
(jeżeli pominąć wątek o psich odchodach, który w jakimś sensie ma aspekt
ustrojowy - chodzi przecież o podatki lokalne i działalność służb
komunalnych...). "Oszałamia" za to bogactwo "prawdziwie warszawskiej"
problematyki, obszerniejsze i "ciekawsze" niż ściana w od lat nie remontowanym
publicznym klozecie... A po wyborach będzie się takie samo narzekanie jak od
lat...
Stawiam dwa proste pytania: czy forumowicze popierają obecny ustrój W-wy ? Kogo
poparli by w ew. wyborach bezpośrednich na stanowisko prezydenta W-wy jako
jednolitego organizmu (tj. miasta na prawach powiatu grodzkiego bez podziału na
gminy) ?
Grzegorz
Obserwuj wątek
    • garma Re: ustrój Wawy a to forum 01.02.02, 12:18
      A Ty już masz odpowiedzi na te pytania ?
      • Gość: Grzegorz Re: ustrój Wawy a to forum IP: 10.129.128.* 01.02.02, 12:41
        garma napisał(a):

> A Ty już masz odpowiedzi na te pytania ?

Na pierwsze mam, na drugie jeszcze nie, ale nie jest grzecznie odpowiadać
        pytaniem na pytanie, więc ich nie ujawnię, przynajmniej przez jakiś czas ... poza
        tym nie chcę niczego sugerować ...
        Grzegorz

• jhbsk Re: ustrój Wawy a to forum 01.02.02, 14:57
      Obecny ustrój Warszawy, co chyba jest oczywiste, to beznadzieja. Marzy mi się Warszawa z
      kilkudziesięcioma radnymi. Ale to chyba niestety utopia. Żaden polityk nie jest tym zainteresowany, bo
      tyle "stołków " by przepadło.
      • Gość: =t= Re: ustrój Wawy a to forum IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 16:12
        śmiem mieć nadzieję że się mylisz.
        ponieważ są to głównie stołki opozycji, jest szansa że SLD, która zawsze wypada
        blado w Wawie, zrobi zamach na synekury wroga i utnie stołki.
        Bez względu na motywację popieram cel.
        Od paru lat mieszkam w 'byłej' gminie Żoliborz i różnicy nie widzę.
    • Gość: Mr. X Re: ustrój Wawy a to forum IP: 10.0.4.* 01.02.02, 19:56
      Na drugie pytanie nie odpowiem, ale mam już faworyta.
      Obecny ustrój Warszawy jest, delikatnie mówiąc, do d...py. Jedynym rozsądnym
      rozwiązaniem jest zrobienie z Warszawy miasta, a to jest podzielone na
      dzielnice. Likwidacja gmin wianuszka i gm Centrum oraz powiatu. Dzielnice (a
      będzie ich 17) oczywiście miałyby spore kompetencje tak aby mieszkaniec mógł
      załatwić swoje sprawy na miejscu.
      PS
      Obecnie radni i członkowie zarządów próbują ludziom wmówić, że po reformie
      planowanej przez sejm będą wszystkie sprawy załatwiać na pl. Bankowym, a obecne
      gminy wianuszka zostaną ponownie włączone do obecnych dzielnic gm. Centrum. To
      wszystko jest kłamstwem. Lokalnym politykom zależy na utrzymaniu swoich
      wysokoopłacanych stanowisk oraz dojścia do "koryta". I do łapówek...
    • van Re: ustrój Wawy a to forum 01.02.02, 20:49
      Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Zblizają się wybory samotrządowe. Od kilku tygodniu nasila się dyskusja -
      > głównie wśród bezpośrednio zainteresowanych, czyli polityków - na temat ustroju
      >
      > miasta, który jest powszechnie krytykowany. Ostatnio pojawił sie projekt
      > konkurencyjny, w stosunku do tego który jest juz dyskutowany w sejmie. A na tym
      >
      > forum ... nic, cisza na ten temat, nikogo to najwyraźniej nie interesuje
      > (jeżeli pominąć wątek o psich odchodach, który w jakimś sensie ma aspekt
      > ustrojowy - chodzi przecież o podatki lokalne i działalność służb
      > komunalnych...). "Oszałamia" za to bogactwo "prawdziwie warszawskiej"
      > problematyki, obszerniejsze i "ciekawsze" niż ściana w od lat nie remontowanym
      > publicznym klozecie... A po wyborach będzie się takie samo narzekanie jak od
      > lat...
      > Stawiam dwa proste pytania: czy forumowicze popierają obecny ustrój W-wy ? Kogo
      >
      > poparli by w ew. wyborach bezpośrednich na stanowisko prezydenta W-wy jako
      > jednolitego organizmu (tj. miasta na prawach powiatu grodzkiego bez podziału na
      >
      > gminy) ?
      > Grzegorz

_MOJA ODPOWIEDŻ_:
      1.Skasować powiat.
      2.Skasować gminy.
      3.Wprowadzić i podkreślić - MIASTO STOŁECZNE.
      4.Wprowadzić podział na dzielnice.
      5.Wprowadzić wybór bezpośredni Prezydenta i Burmistrzów.
      6.Ograniczyć ilość radnych .
      7.Ukucić sięganie do kasy miejskiej Urzędom Państwowym.
      • eela Re: ustrój Wawy a to forum 01.02.02, 21:16
        Podpisuje się pod tym obiema ręcami
      • Gość: Mr. X Re: ustrój Wawy a to forum IP: 10.0.4.* 02.02.02, 00:39
        Popieram wszystkie siedem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        PS
        I aby było jasne: mieszkam na Ursynowie :-))

pozdr.
    • Gość: Grzegorz Re: ustrój Wawy a to forum...no,no... IP: 10.129.128.* 01.02.02, 22:06
      ... coś takiego ! Nie spodziewałem się takiego, w miarę jednolitego frontu
      antygminnego wśród forumowiczów. A gdzie są ci wszyscy obrońcy gmin czy też
      zwolennicy ustroju "metropolitalnego", o których tyle trąbi prasa ? Czyżby nie
      zagladali na to forum ? Gdzie zwolennicy gminy Ursynów i patrioci gminy
      Bielany ? Gdzie zwolennicy "miasta" Bemowo i nizależnej Białołęki ?
      Grzegorz
    • Gość: rokita Re: ustrój Wawy a to forum IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 23:03
      Widziałem dzisiaj bilbordy"Walcz o swoją gmine",czytaj:Walcz o nasze stołki.
      Ciekawe kto to finansuje? Chyba najwięksi przeciwnicy zminy ustroju...
      • zawad Re: ustrój Wawy a to forum 02.02.02, 03:38
        Panowie przecież każdy może zostać radnym,jak ktoś nie widzi że wianuszek się
        rozwija a jedno miasto go stłamsi to jego rzecz.Tylko nie piszcue że rani
        bronią swoich stołków bo to bełkot, każdy może być tylko aby zostać trzeba mieć
        odrobinę poparcia u ludzi a tego internet nie zapewni
        • Gość: Grzegorz Re: ustrój Wawy a to forum IP: 10.129.128.* 02.02.02, 12:15
          zawad napisał(a): min.:

> Panowie przecież każdy może zostać radnym,

tylko że nieco łatwiej jest nim zostać jak ich sie wybiera kilkusetn, a nieco
          trudniej jak wybierało by się kilkudziesieciu

jak ktoś nie widzi że wianuszek się rozwija a jedno miasto go stłamsi to jego
          rzecz.

gminy wianuszka buduja sobie luksusowe ratusze a wiadukty na drogach
          ogólnomiejskich się walą, bo gminy nie płacą składek na infrastrukturę, dróg
          ponadlokalnych nie mozna budować bo na rezerwach terenowych poczynionych od wielu
          lat gminy wianuszka wydają pozwolenia na budowę a potem organizują protesty - tak
          mniej - więcej wygląda rozwój gmin wianuszka...
          Grzegorz (były radny jednej z gmin)

• garma Re: ustrój Wawy a to forum 02.02.02, 12:27
            W W-wie są drogi wojewódzkie i krajowe to chyba nie tylko W-wa powinna je
            finansować ?
          • Gość: Alex Re: ustrój Wawy a to forum IP: 193.0.117.* 02.02.02, 12:50
            Problem jest dużo bardziej skomplikowany. Z jednej strony niedofinansowane
            wcześniej gminy wianuszka rozwijają się, z drugiej w Warszawie na wszystko
            brakuje. Ale mówienie o luksusowych ratuszach i walących się wiaduktach jest
            czystą demagogią. Cały czas trwa zagłębianie wisłostrady. Inwestycja potrzebna,
            ale czy teraz, nie mogła ona poczekać do lepszych warunków finansowych. Jej
            koszt jest dużo droższy niż mostu świętokrzyskiego! Obecny pomysł na radykalne
            uproszczenie ustroju Warszawy wynika
            - z chęci koncentracji władzy w jednych rękach (kto inny wygrywa wybory w
            wianuszku, a kto inny w gminie centrum). Szczególnie przy forsowanej ordynacji
            wyborczej, która przy rozproszeniu głosów da nadreprezentacje jednemu
            ugrupowaniu.
            - ucieczki do przodu. Obecne włądzy Warszawy SLD-PO przez wiele miesięcy
            przymykały oczy na grożące Warszawie załamianie finansowe spowodowane kłopotami
            budżetowymi (słąwetna dotacja do metra, chociażby). Jedynie co robiły to
            zaciągały nowe kredyty. Teraz Warszawa praktycznie nie może wziąść nowych,
            zadłużająć się do możliwych granic, więc chce się uciec do przodu. Nowa gmina
            będzie mogła dalej żyć na kredyt, aż dojdzie do załamania finansowego
            • Gość: Grzegorz Re: ustrój Wawy a to forum IP: 10.129.128.* 02.02.02, 20:10
              Gość portalu: Alex napisał(a): min.:

mówienie o luksusowych ratuszach i walących się wiaduktach jest czystą
              demagogią.
              Gminy nie dostrzegają od początku lat ogólnomiejskich, nie płacąc miastu nawet
              ustawowo okreslonych składek. Jednocześnie to głównie gminy czerpiąkorzysci z
              udostepniania gruntów inwestorom, którzy wykorzystują proste rezerwy
              infrastruktury ogólnomiejskiej (także transportowej - obciążanie dróg publicznych
              poprzez generewonie nowych znacznych źródeł ruchu ) a nie są przez gminy wydajace
              pozwolenia na budowę obligowani do partycypowania w kosztach rozbudowy
              infrastruktury ogólnomiejskiej. Miasto nie maśrodków na tak podstawowe inwestycje
              jak metro czy oczyszczalnia scieków, które przecież w konsekwencji służą
              mieszkańcom gmin natomiast gminy częśto lokują nadwyzki budżetowe na kontach...
              gdzie tu demagogia ?

Nowa gmina będzie mogła dalej żyć na kredyt, aż dojdzie do załamania finansowego

- to jest dopiero demagogia, do tego świadcząca o nieznajomości odpowiednich
              przepisów - gminy mogą sie zadłużać do wysokości określonego procenta swojego
              budżetu; oczywiscie że Warszawa będzie mogła zaciągać większe pożyczki niż
              obecnie, ale po prostu dlatego że przepisy jej na to pozwolą bo edzie miała
              większy scalony budżet.
              Grzegorz

• Gość: stewald Re: ustrój Wawy a to forum IP: *.*.*.* 03.02.02, 10:33
                Jednym słowem jedna gmina, to wszystko uprości. Jestem za i jak widzę większość
                również, zatem referendum jakby było powinno wypaść pomyślnie. Zlikwidujemy ten
                bałagan w Warszawie, będzie wiele lepsze zarządzanie naszym miastem.
                • eela Re: ustrój Wawy a to forum 03.02.02, 13:10
                  W tej chwili sa dwa projekty dotyczace nowego ustroju Warszawy. Gminy obrzeżne,
                  a raczej ich burmistrzowie, bronia się dzielnie :(
        • Gość: Ted Re: ustrój Wawy a to forum IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 15:50
          > ,jak ktoś nie widzi że wianuszek się
          > rozwija a jedno miasto go stłamsi to jego rzecz.
          rzecz w tym ze rozwija sie kosztem miasta, ktore jest odpowiedzialne za o wiele wazniejsze sprawy niz
          gmin. I tak kazda gmina buduje sobie ratusz i po dwa baseny, a miasto nie ma na wiadukty i tramwaje,
          W dodatku placie pensje 700 radnym. Krakow ktory jest tylko 2.5 raza mniejsy od Warszawy ma
          kilkudziesieciu radnych + radnych dzielnicowych, ktorzy dostaje kilkusetzlotowe diety.

Tylko nie piszcue że rani
          > bronią swoich stołków bo to bełkot, każdy może być tylko aby zostać trzeba mieć
          > odrobinę poparcia u ludzi a tego internet nie zapewni
          Dlaczego to belkot? Wiekszosc zdrowo myslacych uwaza ze to sa zbedne funkcje i zbedne koszty.
          A ci faceci nasze pieniadze wydaja na billbordy, w ktorych wmawiaja nam ze likwidacja ich stolkow to
          katastrofa naszych dzielnic. To demagogia i klamstwo.

• garma Re: ustrój Wawy a to forum 04.02.02, 09:34
            Swoją opinię na temat zmiany ustroju W-wy można przesyłać do Kancelarii Sejmu
            (ul. Wiejska 4/6/8) chyba tylko do 9 lutego.
            Sęk w tym,że żeby wysłać swoją opinię to najpierw trzeba ją mieć...
            • garma Re: ustrój Wawy a to forum 04.02.02, 09:44
              Czym różni się gmina od dzielnicy?

Gmina:
              - posiada osobowość prawną,
              - posiada zdolność sądową i procesową
              - wspólpracuje i zawiera umowy z innymi gminami, powiatem, województwem
              i instytucjami rządowymi,
              - mieszkańcy wybierają Radę Gminy a Rada wybiera Zarząd Gminy i Burmistrza,
              - mieszkańcy uczestniczą w konsultacjach i referendach,
              - jest właścicielem majątku (mieszkania, grunty, drogi, stadiony, szkoły,
              przedszkola, itp.)...
              • garma Re: ustrój Wawy a to forum 04.02.02, 09:50
                Zwolennicy zachowania gmin warszawskich twierdzą, że konieczność zmiany ustroju
                Warszawy - uporządkowanie zadań ogólnomiejskich i źródeł ich finansowania ,
                zmniejszenie liczby radnych - nie może stanowić podstawy do centralizacji
                władzy samorządowej prowadząc do likwidacji dotychczasowych gmin, których
                funkcjonowanie realnie zmniejszyło dysproporcje w infrastrukturze komunalnej
                i warunkach życia mieszkańców Warszawy. Nie może być podstawą do zmniejszenia
                możliwości kontroli społecznej nad funkcjonowaniem władzy publicznej.
                • garma Re: ustrój Wawy a to forum 04.02.02, 09:58
                  Opinie w sprawie dalszej samodzielnej egzystencji gmin warszawskich można też
                  przesyłać internetem: www.sejm.gov.pl - "Wydarzenia"

• garma Re: ustrój Wawy a to forum 04.02.02, 17:29
                    Adam81 napisał:
                    " Znasz Radnych swojej gminy?"

Ja mieszkam w Gminie W-wa-Centrum i nie rozeznaję się co robi "mój" radny z Gm.
                    Centrum, natomiast radnych mojej dzielnicy Zoliborz znam z nazwiska, niektórych
                    też widziałam na jakimś spotkaniu...
                    • Gość: max Re: ustrój Wawy a to forum IP: 212.141.155.* 04.02.02, 17:42
                      garma napisał(a):

> Adam81 napisał:
                      > " Znasz Radnych swojej gminy?"
                      >
                      > Ja mieszkam w Gminie W-wa-Centrum i nie rozeznaję się co robi "mój" radny z Gm.
                      >
                      > Centrum, natomiast radnych mojej dzielnicy Zoliborz znam z nazwiska, niektórych
                      >
                      > też widziałam na jakimś spotkaniu...

Ustroj Warszawy moze jest zly, ale proponowany przez SLD jest jeszcze gorszy. A
                      wlasciwie nie jest to zadna nowa propozycja tylko powrot do czasow komuny (oni
                      nie sa w stanie wymyslic nic nowego). Moja propozycja to powiat-miasto, o
                      powierzchni ok. 2 krotnie wiekszej od obecnej, obejmujacy cala aglomeracje i
                      podzial jej gminy.

• garma Re: ustrój Wawy a to forum 04.02.02, 17:48
                        Max napisał:
                        "Moja propozycja to powiat-miasto, o powierzchni ok. 2 krotnie wiekszej od
                        obecnej, obejmujacy cala aglomeracje (...)"

2-krotnie większej ? Dlaczego ? Jakie tereny masz na myśli ?

• Gość: adam81 Re: ustrój Wawy a to forum IP: *.kei.sggw.waw.pl 04.02.02, 17:01
                garma napisał(a):

> Czym różni się gmina od dzielnicy?
                >
                > Gmina: (...)
                > - mieszkańcy wybierają Radę Gminy a Rada wybiera Zarząd Gminy i Burmistrza,

Znasz Radnych swojej gminy?
    • Gość: adam81 Re: ustrój Wawy a to forum IP: *.kei.sggw.waw.pl 04.02.02, 17:15
      1. Nie podoba mi się ten ustrój
      2. Proponuję Kozaka.

Na billboardach jest użyty wyraz degradacja - jako mieszkaniec dzielnicy Ochota powinienem zdaniem autorów
      plakatu walczyć o to aby i moja okolica nie była zdegradowana do roli dzielnicy. Teraz gminą jest zarówno Targówek i
      Centrum, które ma trzydzieści kilka razy więcej mieszańców niż Targówek. A czy mieszkańcy Targówka nie
      "korzystają" z gminy Centrum (dodam, ze nie mam nic przeciwko nikomu z gmin wianuszka jeśli tylko chce je
      zlikwidować).
    • Gość: kapen Re: ustrój Wawy a to forum IP: *.chello.pl 04.02.02, 18:04
      Ustrój Warszawy był zmieniany za poprzednich rządów koalicji SLD-PSL, teraz
      koalizcja SLD-PSL uznała, że przez nią samą uchwalony ustrój jest do D. MAm
      wrazenie, że zmiany ustrojowe nie służą niczemu poza obsadzeniem kolesi na
      stanowiskach. To najłatwiej zrobić przy zmianach całęgo systemu. Ciekawe ile to
      bedzie kosztowało. Przy absurdalnie rozwiniętej biurokracji sam ustrój ma
      znaczenie drugorzędne.
      • garma Re: ustrój Wawy a to forum 05.02.02, 11:15
        W skład rady m. st. W-wy będą wchodzić radni w liczbie 45.
        Dzielnicami W-wy mają być : Bemowo, Białołęka, Bielany, Mokotów, Ochota, Praga
        Płd., Praga Płn., Rembertów, Sulejówek, Śródmieście, Targówek, Ursus, Ursynów,
        Wawer, Wesoła, Wilanów, Włochy, Wola i Żoliborz, czyli 19 dzielnic.
        W skład rady dzielnicy ma wchodzić nie mniej (jak ja lubię taką precyzję) niż
        15 radnych.
        Liczba radnych: 45 + 19 x 15 = 330
        Zlikwidowany ma być powiat warszawski.
        • Gość: Grzegorz Re: ustrój Wawy a to forum IP: 10.129.128.* 05.02.02, 12:13
          garma napisał(a):

> W skład rady m. st. W-wy będą wchodzić radni w liczbie 45.
          > Dzielnicami W-wy mają być : Bemowo, Białołęka, Bielany, Mokotów, Ochota, Praga
          > Płd., Praga Płn., Rembertów, Sulejówek, Śródmieście, Targówek, Ursus, Ursynów,
          > Wawer, Wesoła, Wilanów, Włochy, Wola i Żoliborz, czyli 19 dzielnic.
          > W skład rady dzielnicy ma wchodzić nie mniej (jak ja lubię taką precyzję) niż
          > 15 radnych.
          > Liczba radnych: 45 + 19 x 15 = 330
          > Zlikwidowany ma być powiat warszawski.

Z Wesołą i Sulejówkiem to nie takie pewne, gdyż te gminy nie mogą być
          zlikwidowane w takim trybie jak inne gminy warszawskie, jako że nie były gminami
          warszawskimi do tej pory a jedynie od 1 stycznia wchodzą w skład powiatu
          warszawskiego. Z likwidacją powiatu w-skiego to też nie całkiem prawda:
          zliwidowany zostanie warszawski powiat ziemski natomiast miasto st. Warszawa ma
          otrzymać tak jak wszyskie duże polskie miasta kompetencje powiatu grodzkiego.
          Grzegorz
          • garma Re: ustrój Wawy a to forum 05.02.02, 13:17
            Grzegorzu, te informacje, które podałam powyżej, zaczerpnęłam z "Poselskiego
            projektu ustawy o ustroju miasta stołecznego Warszawy", ale masz rację, że W-wa
            ma mieć kompetencje powiatu grodzkiego.
            • Gość: Grzegorz Re: ustrój Wawy - do Garmy IP: 10.129.128.* 05.02.02, 23:25
              garma napisał(a):

> Grzegorzu, te informacje, które podałam powyżej, zaczerpnęłam z "Poselskiego
              > projektu ustawy o ustroju miasta stołecznego Warszawy", ale masz rację, że W-wa
              >
              > ma mieć kompetencje powiatu grodzkiego.

Też znam ten projekt, tyle tylko, że sprawa włączenia gmin Wesoła i Sulejówek do
              miasta Warszawy w charakterze dzielnic jest kontrowersyjna i najprawdopodobniej
              zostanie zmieniona, jako że w gminach tych odbyły sie sondaże publiczne w sprawie
              przyłączenia do warszawskiego powiatu ziemskiego a nie likwidacja gmin i wejście
              w skład gminy - powiatu grodzkiego - m. st. Warszawa.

G.

• Gość: Ewa Re: ustrój Wawy a to forum IP: 217.153.32.* 06.02.02, 10:25
          garma napisał(a):

> W skład rady m. st. W-wy będą wchodzić radni w liczbie 45.
          > Dzielnicami W-wy mają być : Bemowo, Białołęka, Bielany, Mokotów, Ochota, Praga
          > Płd., Praga Płn., Rembertów, Sulejówek, Śródmieście, Targówek, Ursus, Ursynów,
          > Wawer, Wesoła, Wilanów, Włochy, Wola i Żoliborz, czyli 19 dzielnic.
          > W skład rady dzielnicy ma wchodzić nie mniej (jak ja lubię taką precyzję) niż
          > 15 radnych.
          > Liczba radnych: 45 + 19 x 15 = 330
          > Zlikwidowany ma być powiat warszawski.

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się że w New York'u jest 7 radnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka