dorotka.niezapominajka 12.12.10, 23:26 hej. dziś zrobiłam tak obciachowy zakręt na poślizgu że hoho, zimowe opony, ABS na nic się zdały. ludzie, jak radzicie sobie w taką pogodę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiges_wiz Re: szklanka 12.12.10, 23:56 nie wiem, jezdze maksymalnie plynnie i ostroznie i nie jade po lodzie jak mam do wyboru snieg. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.niezapominajka Re: szklanka 13.12.10, 00:19 no właśnie, miałam do wyboru śnieg, a tu taka niespodzianka :) Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: szklanka 13.12.10, 08:26 Jeżdżę ostrożnie i łagodnie, zwalniam daleko przed łukiem. Co jakiś czas hamulcem sprawdzam przyczepność. Zachowuję odstępy. Poślizgi niespodziewane u mnie nie występują. Sprowokowane i owszem :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: szklanka 13.12.10, 09:08 jedź po śniegu. A jak musisz po lodzie to jedź tak żeby nie musiec korzystac z hamulca :) Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: szklanka 13.12.10, 09:37 dorotka.niezapominajka napisała: ludzie, jak radzicie sobie w taką pogodę? Witam, Jadę wolniej. Zarządziłam sobie "manianę" zimową. Kilka lat temu miałam taką sytuację:jechałam po łuku,szykowałam się do jazdy na wprost, a pojechałam na prawo;-P Wyleciałam z łuku. Leciałam, leciałam, leciałam i doleciałam do zielonej strzałki;-) Skręciłam i pojechałam do domu na około. Jestem niewierząca, ale podziękowałam ładnie opatrzności,że mi nogi zablokowała i że zapomniałam o hamulcu;-) Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: szklanka 13.12.10, 10:32 > hej. dziś zrobiłam tak obciachowy zakręt na poślizgu że hoho, zimowe opony, ABS > na nic się zdały. ludzie, jak radzicie sobie w taką pogodę? Powolutku. Na lod nie ma opon. Na lod sa kolce wkrecane w opony, ale w Polsce sa (slusznie) zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Ale z kolcami wolno jezdzic w: 13.12.10, 11:06 Norwegii, Szwecji, Finlandii i chyba na Lotwie. Podane sa terminy, na ogol od listopada do lutego/marca. W niektorych miastach norweskich placi sie rodzaj myta za prawo wjazdu do miasta na oponach z kolcami. Oni podeszli do zimy racjonalnie. PS Sa tez opony, gdzie kolce wysuwaja/chowaja sie na zyczenie kierowcy po nacisnieciu przycisku pilota (jak w TV). Kiedys podalem link, ale teraz nie podam. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ale z kolcami wolno jezdzic w: 13.12.10, 11:15 takie opony z wysuwanymi kolcami mial Bond w "The living daylights" w Aston Martinie :) poza oczywiscie rakietami ziemia-ziemia Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Ala to nie jest "pic", to jest prawdziwa opona. 13.12.10, 11:22 I to DZIALA!!! Praktycznie: moralicja sie nie zorientuje. PS Rakiety ziemia-ziemia lub nawet zwykly RPG przydalyby mi sie na niektore TIRy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ala to nie jest "pic", to jest prawdziwa opon 13.12.10, 13:52 jesli prawdziwa to może kiedyś... gdzieś... pojawi sie w standardzie :) na razie trzeba sobie radzić bez, i o ile jest płasko to łańcuchy wcale nie są konieczne. Ani do Białowieży ani nawet koło Łyszkowic :) fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2544161,2,1,GlownoLyszkowice-12122010.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2544162,2,2,Skierniewice-Strykow-10122010.html na zdjęciach są drogi ASFALTOWE a nie gruntowe :) a samochód to zwykłe FWD bez żadnych udogodnień. I dało radę. A jaka zabawa. W takich momentach kocham zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Calkiem fajne odcinki. 13.12.10, 14:05 Lancuchy sa na szczegolne sytuacje. Ci, co ich uzywaja, wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Calkiem fajne odcinki. 13.12.10, 14:14 łańcuchy to ja mam od zawsze w bagażniku :) tak dla spokojnego snu ale póki jest płasko i widać gdzie idzie droga to najczesciej daje radę. Chociaż 4x4 by zdecydowanie nieraz polepszyło samopoczucie Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno U nas jest zbyt wielu biurokratow. 13.12.10, 14:08 NIGDY na to nie pozwola. Uparci. A drogi sa niszczone przez zupelnie cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: szklanka 13.12.10, 20:52 Radzimy, albo i nie radzimy... img69.imageshack.us/img69/6895/img20101208004.jpg :-) Na lód nie ma mocnych :-) Odpowiedz Link Zgłoś