Dodaj do ulubionych

Wiosenne przegrzanie mózgu?

21.03.11, 22:09
Wpisałem się najpierw na forum "Motocykle", ale sprawa dotyczy nie tylko motocykli lecz po prostu bezpieczeństwa, więc piszę o tym i tutaj.

Niedzielne popołudnie - jedno z cieplejszych końcówki tej zimy.
Piękna pogoda, mały ruch, trzy pasy na jezdni.

Idylla.

Do czasu gdy nie zobaczyłem czarnej alfy 156 popychającej zderzakiem tylnego koła motocykla.
Miał dwa pasy wolne ale uparł się, by jechać akurat tym.

Nie wiem, co skłania ludzi do takich rzeczy?
Nic innego mi nie przychodzi do głowy, jak głupota.

Filmowałem coś innego a załapał się kandydat do Oskara.
Tego manekina od crash-testów...

Sami popatrzcie...
Obserwuj wątek
    • levy To był kursant i instruktor :) 22.03.11, 09:39

• nazimno Wiosna, latem, jesienia, zima.Caly Bozy rok. 22.03.11, 10:14
      Moze nie tylko motocyklistow to dotyczy. To jest jakas zaraza.

Populacja idiotow rosnie w tempie wykladniczym.
      Populacja bezmyslnych idiotow, ktorzy utracili mozliwosc rozpoznawania sytuacji.

"Wyzej, szybciej, dalej" - w tei "olimpiadzie" wprawdzie nie ma medali, conajwyzej
      dobre miejsce na cmentarzu i regularne wizyty matek, zon, mezow, dzieci, wnuczkow...
    • superjazda-blogspot Re: Wiosenne przegrzanie mózgu? 22.03.11, 11:42
      Oczywiście skandaliczne zachowanie kierowcy Alfy, niestety wciąż dość typowe w Polsce. Tym bardziej, że mógł bez problemu i legalnie wyprzedzić środkowym pasem (co w końcu zrobił, ale w karygodny sposób). Z drugiej strony, pytanie dlaczego motocyklista jechał lewym pasem, choć środkowy i prawy były prawie wolne? Ale mogę sobie wyobrazić, że przy tak agresywnej postawie kierowcy Alfy wolał nie wykonywać żadnych manewrów, żeby dodatkowo nie utrudniać sytuacji - mogliby jednocześnie zjechać na prawy pas i wypadek gotowy, z poważnymi skutkami dla motocyklisty.

Moim zdaniem takie zachowania to skutek:
      - kompleksów, które niektórzy odreagowują na innych poprzez próby zademonstrowania im, że "mógłbym jechać szybciej od ciebie, a ty mnie blokujesz"
      - nieznajomości przepisu mówiącego o tym, że w takiej sytuacji wolno legalnie wyprzedzać z prawej strony
      - bezsensowności polskich przepisów o wyprzedzaniu - niezgodnych ze zdrowym rozsądkiem i praktyką większości cywilizowanych krajów i tak zagmatwanych, że mało kto je pamięta i rozumie.

Jednak głównym problemem jest agresja i kompleksy niektórych kierowców, którzy nie dorośli jeszcze najwyraźniej do prowadzenia samochodu.
      • emes-nju Re: Wiosenne przegrzanie mózgu? 22.03.11, 11:49
        superjazda-blogspot napisał:

> Moim zdaniem takie zachowania to skutek:

To, co napisales oraz:

- wepchniecie sie motocyklisty na "pole position", a potem slamazarne ruszenie i jazda.
        • wolfgang87 Re: Wiosenne przegrzanie mózgu? 22.03.11, 12:10
          Niestety, motocyklista bez winy nie jest, bo nie powinien jechac lewym pasem. (Tak zresztą jak i ta alfa) A zwyczajowo: jesli juz jestes na lewym pasie (a reszta pasów prawie pusta), to jedz solidnie i z werwą.

Ale na trasach też obserwuje, jak ktos sie przykleja do drugiego auta i tak sobie jada. Wyprzedzic czasem - nijak. Zrobic odstep, odpoczac, zrelaksowac sie - tez nijak ;)
        • erasms25 Re: Wiosenne przegrzanie mózgu? 22.03.11, 13:38
          > - wepchniecie sie motocyklisty na "pole position", a potem slamazarne ruszenie
          > i jazda.

Mnie to nie wygląda na motocykl a na skuter. Podrasowany, z usuniętą blokadą ale skuter.
          Skuterek przyspieszenia nie ma, kierujący pojecia o pzrepisach, bo na rower i skuter może siadać każdy. Siada i jaaazda!

PS
          Co do zmian, "osoby, które przed wejściem w życie ustawy osiągną pełnoletność nie będą musiały posiadać ŻADNEJ z kategorii prawa jazdy do poruszania się motorowerami".
    • simr1979 Nie ma litości dla lewopasmowców i..... 22.03.11, 12:21
      ...nawet malopolska policja zrobila jakąś akcje 200-złotową na A4 niedawno, co o dziwo (i bardzo dobrze) pokazala ogolnopolska telewizja!
      • superjazda-blogspot Re: Nie ma litości dla lewopasmowców i..... 22.03.11, 12:36
        > ...nawet malopolska policja zrobila jakąś akcje

Naprawdę? A podeślesz linka do tego wydarzenia bez precedensu w historii polskiej motoryzacji? :)
        • simr1979 Re: Nie ma litości dla lewopasmowców i..... 22.03.11, 13:01
          sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec/1,93867,9153354,Jedz_prawym_pasem__za_jazde_lewym_mozesz_dostac_mandat.html
          • wolfgang87 Re: Nie ma litości dla lewopasmowców i..... 22.03.11, 13:07
            Bylo na glownej gazeta.pl przez caly dzien widoczne. Na pewno kilka tysiecy kierowcow sie uswiadomilo. Zawsze to cos.
      • bimota Re: Nie ma litości dla lewopasmowców i..... 22.03.11, 13:32
        Nie bardzo dobrze, bo byl to martwy przepis i chcac go ozywic powinno sie na poczatku traktowac kierowcow lagodniej. Tyle, ze u nas jest problem bo "taryfikator" daje wybor tylko miedzy karaniem dotkliwym albo zadnym, posrednich stanow nie uwzglednia, co jest conajmniej bez sensu...
    • edek40 Re: Wiosenne przegrzanie mózgu? 22.03.11, 12:46
      > Do czasu gdy nie zobaczyłem czarnej alfy 156 popychającej zderzakiem tylnego ko
      > ła motocykla.
      > Miał dwa pasy wolne ale uparł się, by jechać akurat tym.

A moze razem wpadli na taki "fajowy" pomysl?
    • bimota Re: Wiosenne przegrzanie mózgu? 23.03.11, 00:28
      Faktycznie... afera roku... ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka