Dodaj do ulubionych

Obalanie mitow ;-)

08.04.11, 13:31
LINK
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Obalanie mitow ;-) 08.04.11, 15:57
      W części o "TIRach" poza zastrzeżeniem o często wizytujących nasz kraj ciężarówkach zza granicy brakuje też drugiego o tym, czym jest "TIR". Oficjalnie takiej kategorii nie ma, potocznie tą nazwą określa się duży zestaw ciągnik siodłowy + naczepa, a przytoczone dane mówią o wszystkich samochodach ciężarowych o dmc > 3,5 t. Miałem kiedyś wujka zawodowego kierowcę, który na codzień jeździł takim dużym zestawem z naczepą, a od czasu do czasu przesiadał się na ciężarówkę ośmiotonową. Ten mniejszy samochód nazywał taksówką twierdząc, że absolutnie nie ma porównania z tzw. TIRem. Może Tomek zawodowo zajmujący się prowadzeniem samochodów ciężarowych wypowie się na ten temat?

Pozdrawiam
      • kozak-na-koniu Pismacka nowomowa 15.04.11, 10:42
        jorn napisał:

> W części o "TIRach" poza zastrzeżeniem o często wizytujących nasz kraj ciężarów
        > kach zza granicy brakuje też drugiego o tym, czym jest "TIR". Oficjalnie takiej
        > kategorii nie ma, potocznie tą nazwą określa się duży zestaw ciągnik siodłowy
        > + naczepa, a przytoczone dane mówią o wszystkich samochodach ciężarowych o dmc
        > > 3,5 t.

TIR
        Każdy, kto od czasu do czasu pojawia się na głównych, międzynarodowych drogach wie, że tak zwane "tiry" bywają różne. Najwięcej wśród nich jest ciągników siodłowych z naczepami, jest też sporo zwykłych, mniejszych ciężarówek - z przyczepami lub bez, raz widziałem nawet samochód dostawczy z tabliczką TIR...:)
        Wszystko zależy od przewożonego ładunku.
    • bimota Re: Obalanie mitow ;-) 08.04.11, 23:26
      Do tego i owego mozna sie przyczepic... Ale ja bym chetnie zobaczyl statystyki z udzialem polcjantow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka