Dodaj do ulubionych

Rondo "Radosława"

13.04.11, 09:05
Wiem, wiem, poczytałam sobie różne wpisy...
Ale i tak nie połapałam się, o co chodzi w tej organizacji ruchu.
Wczoraj, jak jechałam tam prawym pasem, ktoś próbował wjechać mi w bok. Przepuściłam, myśląc że jest głupi, a ja mam rację. A okazało się, że chyba nie mam...
Trzymam teraz przed sobą schemat tego ronda, i próbuję zrozumieć: jak wjeżdżam tam z Okopowej i chcę dalej jechać Jana Pawła II - czy mogę przejechać przez rondo prawym pasem, nie pakując się do środka?
Obserwuj wątek
    • wolfgang87 Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 09:51
      Masz prawo jechać prawym pasem na wprost. Musisz jednak stosować się do ciągłych i przerywanych, czyli przepuszczać ewentualnych zjeżdżających z wewnętrznych pasów.
      Inną sprawą jest to, że przed rondem są rozmalowane strzałki i taki ktoś skręcający w prawo z środkowego pasa nie powinien się przytrafić (chyba, że w godzinach szczytu), ale się pojawia i trzeba puszczać.
    • elala2 Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 10:02
      czy mi się wydaje, czy mogę jechać jakimkolwiek pasem, i potem skręcić wprawo na JPII, z tym że w chwili skręcania i zjazdu mam pierwszeństwo, a jak jadę rondem, to muszę ustąpić pierwszeństwa zjeżdżającym, nawet jeśli wjeżdżają na mój pas z lewej strony?
      • samspade Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 10:06
        Zwróć uwagę na rozmalowanie pasów na tym rondzie. I czy czasami nie zachodzi sytuacja że to Ty przecinasz ich pas.
    • samspade Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 10:09
      Jeżeli chcesz jechać z okopowej w Jana Pawła na północ nie możesz jechać prawym pasem, pozostaje Ci tylko lewy.
      • elala2 Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 10:16
        OK, dzięki, już widzę :)
    • edek40 Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 11:05
      To cudowny twor miszczow intelektu. Ma on rowniez te zalete, ze gdy jest zasniezony organizacja ruchu MUSI byc inna, niz zakladal to insz. Galas. To dodatkowa atrakcja tego miejsca. Kolejna jest to, ze mozna tu zalatwiac jakies nienaprawione uszkodzenia blacharskie kosztem biedakow, ktorzy nie zrozumieli swiatlej idei malarza warszawskiego.
      • elala2 Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 11:18
        Dzięki, edku40!
        Właśnie ten wpis pomógł mi zrozumieć organizację ruchu na tym rondzie ;)
        Że jest to niewiadomo co, to już wiem, ale - czy mam się poruszać tylko i wyłącznie lewym pasem, jak na zwykłym skrzyżowaniu przy skręcie w lewo - tego nie zrozumiałam ;(
        a dzisiaj znowu tam pojadę...
        • wolfgang87 Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 11:22
          Powinnaś przed skrzyżowaniem zająć odpowiedni pas. Lewy dla lewoskrętu, prawy dla prawoskrętu i dowolny dla jazdy na wprost.

Dodatkowo przepuszczasz wszystkich zjeżdżających - choćbyś widziała, że piracą. W przypadku jazdy lewym pasym nikogo nie musisz przepuszczać.
          • elala2 Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 11:45
            ok, zobaczę, co z tego będzie...
          • majas.wa Re: Rondo "Radosława" 15.04.11, 14:51
            dobrze się mówi:zmienić pas przed i jechać jak nakazują znaki - tylko ta cała ciemna masa cwaniaków albo nie wpuści (na chama oczywiście) albo tak jeździ że nawet ktoś prawidłowo jadący musi ostro hamować przed jakąś mameją...
            Idealnie to można tam jeździć tylko w nocy albo w weekendy jak nie ma dużego ruchu...
            Moja rada- mnie wiesz jak jechać - omijaj to rondo...jak się da.
        • edek40 Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 12:45
          > Że jest to niewiadomo co, to już wiem, ale - czy mam się poruszać tylko i wyłąc
          > znie lewym pasem,

Taki tor jazdy jest istotnie uprzywilejowany. Jest niezgodny z tym, co przed wjazdem na rondo, ale tu wlasnie jest haczyk, ktorego do konca nie moze rozwazyc ani policja ani PRAWDZIWI znawcy przepisow. Strzalki kierunkowe obowiazuja przed wjazdem. Ale wg niektorych przestaja obowiazywac gdy zaczynasz sie "krecic" na rondzie. Niedawno czytalem o batalii sadowej wlasnie o "zakres dzialania" tych strzalek. I tak miszczowskie rozwiazanie majace sluzyc ogolowi spoleczenstwa stalo sie miejscem sporu bieglych sadowych. Znaczy sie jest to miejsce dla miszczow prawdziwych, choc nie dla tfurcy, insz. Galasa, ktory na maila pismakow w kwestii rostrzygniecia dylematu odparl, ze on namalowal, a rozstrzyganie kto winien, to nie jego sprawa...
    • bimota Re: Rondo "Radosława" 13.04.11, 12:25
      Poproscie Galasa by powiesil tam jakas instrukcje pod znakiem... Generalnie to nie tylko jego wina, przepisy sa porabane...
    • elala2 Re: Rondo "Radosława" 16.04.11, 07:24
      do majas.wa:
      Nieaktualne ;)
      Już się połapałam, jeżdżę tam przynajmniej 2 razy dziennie, i nic mi nie jest ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka