Dodaj do ulubionych

Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania

22.08.12, 16:05
Witam
Pod moją firmą ( jestem właścicielem) znajduje się chodnik około 4 - 5 m szerokości. Na długości całego chodnika jest zakaz zatrzymywania się i postoju. Moje pytanie brzmi czy ja jako właściciel lokalu moge parkować motorem bezpośrednio czy murach lokalu (wzdłuż chodnika i budynku) mimo zakazu? Podobno jakaś część ziemi bezpośrednio przy budynku należy do mnie.
Czy wobec tego mogę bez obaw parkować motor przy budynku? Dodam tylko że parkowanie w ten sposób nie przeszkadzało by przechodnim w normalnym poruszaniu się po chodniku.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 22.08.12, 16:38
      Wg mnie nie.
    • tomeck3145 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 22.08.12, 17:18
      Tylko nie zapomnij przypiąć sprzętu jakimś łańcuchem do ogrodzenia, coby arbuzy nie zawezwały lawety celem przeparkowania pojazdu do przeciwległej części miasta.

Proponuję również udać się do geodezji i sprawdzić, czy faktycznie ten chodnik należy do Ciebie; jeśli tak to królestwo dla tego, który wykaże, że nie wolno parkować motocykla na własnej ziemi w taki sposób, że nie utrudnia ruchu, choćby nawet ta ziemia była obciążona jakąś służebnością - czyli np. chodnikiem.
    • robertrobert1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 24.08.12, 18:15
      Jeśli ty będziesz parkować to zaraz zaparkuje tam twój znajomy a nastepnie znajomy znajomego i ... wkrótce będzie tam stać kilkadziesiąt motorów. Czy kilkadziesiąt motorów będzie przeszkadzać przechodniom...Jak jest twoja odpowiedż...
      • tbernard Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 24.08.12, 20:03
        Co tak skromnie z tym kilkadziesiąt? Ja bym na miliony stawiał. Może nawet wszyscy motocykliści świata. No bo wśród tych kilkudziesięciu zapewne każdy ma znajomych spoza tych kilkudziesięciu itd.
        • bimota Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 24.08.12, 20:58
          Co innego rowerzysci... :P
      • tomeck3145 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 24.08.12, 21:09
        Masz rację. To samo z rowerami w Warszawie. Ktoś kiedyś przypiął do latarni jeden, a teraz jest ich tyle, że człowiek się o nie potyka. A przecież zakaz parkowania i poruszania się po chodniku dotyczy wszystkich pojazdów, prawda?
        • robertrobert1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 08:34
          tomeck3145 napisał:

> Masz rację. To samo z rowerami w Warszawie. Ktoś kiedyś przypiął do latarni jed
          > en, a teraz jest ich tyle, że człowiek się o nie potyka. A przecież zakaz parko
          > wania i poruszania się po chodniku dotyczy wszystkich pojazdów, prawda?

Nieprawda. Rowerzystów nie dotyczy. Polecam przeczytać PORD.
          • tomeck3145 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 09:43
            > Nieprawda. Rowerzystów nie dotyczy. Polecam przeczytać PORD.

Nie dotyczy, gdy mamy dopuszczalną prędkość > 50km/h, albo gdy pogoda nie sprzyja. Tymczasem mamy piękne lato, a mówimy o strefie 50 km/h. Tyle w kwestii jazdy.

Natomiast w kwestii parkowania - rozumiem, że jesteś absolutnie pewien, że można bezkarnie przypinać rowerki do latarni lub innych elementów infrastruktury w taki sposób, że zawadzają pieszym?
            • robertrobert1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 16:40
              tomeck3145 napisał:

> > Nieprawda. Rowerzystów nie dotyczy. Polecam przeczytać PORD.
              >
              > Nie dotyczy, gdy mamy dopuszczalną prędkość > 50km/h, albo gdy pogoda nie s
              > przyja. Tymczasem mamy piękne lato, a mówimy o strefie 50 km/h. Tyle w kwestii
              > jazdy.

Miałem na myśli tylko parkowanie a nie jazdę chociaż po chodniku nawet na 50 można...wtedy kiedy wzdłuż nie biegnie ani ulica ani ddr czyli np miedzy blokami.

> Natomiast w kwestii parkowania - rozumiem, że jesteś absolutnie pewien, że możn
              > a bezkarnie przypinać rowerki do latarni lub innych elementów infrastruktury w
              > taki sposób, że zawadzają pieszym?

Pisałem o parkowaniu a nie o przypinaniu.
          • bimota Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 16:35
            A mozesz podac konkretny przepis ?
            • robertrobert1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 16:49
              bimota napisał:

> A mozesz podac konkretny przepis ?

Nie mogę. Gdzieś kiedyś czytałem ale nie mogę się tego doszukać w znowelizowanej wersji. Coż zatem będę notorycznym łamiącym ten zapis.
              • rekrut1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 17:58
                Co jest złego w przypinaniu roweru do latarni czy balustrady na moście jeśli nikomu nie przeszkadza(oczywiście poza malkontentami)?

• szto_tawariszczi Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 19:56
                  Np to jest złego:

images37.fotosik.pl/1411/39b8f99c6eab1d33.jpg
                  • robertrobert1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 20:50
                    szto_tawariszczi napisał:

> Np to jest złego:
                    >
                    > images37.fotosik.pl/1411/39b8f99c6eab1d33.jpg

Fakt. Znajdzie się jakiś głupkowaty naśladowca.
                    • rekrut1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 23:27
                      Masz na myśli ten źle zaparkowany samochód? :) Fakt zajmuje prawie cały chodnik.
                      Czytając Wasze wpisy doszedłem do takich wniosków:jazda po jezdni tam gdzie są ścieżki rowerowe,szybka jazda po chodnikach,przez przejścia dla pieszych,jazda buspasami itd. nie przeszkadza Wam,bo to dla Was wygodne i Was dotyczy(mentalność Kalego).
                      Reszta jest be be :D
                      Bez odbioru.
                      Pozdr.
                      • rekrut1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 26.08.12, 23:39
                        I jeszcze jedno,wbijcie sobie w google,mapy,np. Amsterdam i street view.
                        Popatrzcie jak to wygląda w Holandii,podobno najbardziej przyjazne państwo dla pieszych i rowerzystów. :D
                        • robertrobert1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 27.08.12, 08:55
                          rekrut1 napisał:

> I jeszcze jedno,wbijcie sobie w google,mapy,np. Amsterdam i street view.
                          > Popatrzcie jak to wygląda w Holandii,podobno najbardziej przyjazne państwo dla
                          > pieszych i rowerzystów. :D

Nie tylko przyjazne ale nawet tam kwitnie rowero-terroryzm i żaden kierowca tym faktem się nie oburza. Doskonale wiedzą, że rower służy do poruszania się po mieście a samochodzik wyciąga się po za miasto.
                          • rekrut1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 27.08.12, 11:10
                            robertrobert1 napisał:
                            Nie tylko przyjazne ale nawet tam kwitnie rowero-terroryzm i żaden kierowca tym
                            faktem się nie oburza. Doskonale wiedzą, że rower służy do poruszania się po mieście a samochodzik wyciąga się po za miasto.
                            Takie myślenie i postępowanie to właśnie "rowero-terroryzm" zwłaszcza jak ma to działać tylko w jedną stronę.I nie "wciskaj" swoich poglądów w usta Holendrów,to nie etyczne.
                      • robertrobert1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 27.08.12, 08:53
                        rekrut1 napisał:

> Masz na myśli ten źle zaparkowany samochód? :) Fakt zajmuje prawie cały chodnik
                        > .
                        > Czytając Wasze wpisy doszedłem do takich wniosków:jazda po jezdni tam gdzie są
                        > ścieżki rowerowe,

Co to są ścieżki rowerowe...

Jak dojechać do celu gdy nie prowadzi tam droga dla rowerów...
                        Jak jechać gdy na drodze dla rowerów trwają roboty drogowe...
                        Jak jechać gdy na drodze dla rowerów parkują samochody...

> szybka jazda po chodnikach

Jakbym jeżdził wolno to bym się przewrócił...

>,przez przejścia dla pieszych,

A czym się różni przejazd po przejściu dla pieszych od przejazdu po przejeżdzie dla rowerów...

>jazda
                        > buspasami itd.

Polecam jazdę rowerem lewym bądż srodkowym pasem ruchu. Przejedziesz-zrozumiesz.

> Jeśli nie przeszkadza Wam,bo to dla Was wygodne i Was dotyczy(mentalno
                        > ść Kalego).
                        > Reszta jest be be :D

Nic bardziej błędnego. Chciałbym tylko aby na naszych drogach było równouprawnienie a nie beznadziejne ograniczenia. Gdybym jeżdził rekreacyjnie to bym dorobił sobie boczne kołka i wolniutko poruszał się po chodnikach aby tylkow jakiś sposób dojechać do parku. Tymczasem rower traktuję jako środek do komunikacji i dla mnie priorytetem jest szybkość i cel dojazdu.

> Pozdr.
                        • tbernard Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 27.08.12, 09:48
                          > A czym się różni przejazd po przejściu dla pieszych od przejazdu po przejeżdzie
                          > dla rowerów...

Te miejsca są inaczej oznakowane. Dla kierowcy ma to takie znaczenie: na przejeździe musi ustąpić pierwszeństwa rowerzyście, na przejściu musi ustąpić pierwszeństwa pieszemu, którym to rowerzysta nie jest. Na przejściu rowerzysta jest kierującym pojazdem, który wjeżdżając na jezdnię jest włączającym się do ruchu i musi on ustąpić pierwszeństwa kierowcy.

> Nic bardziej błędnego. Chciałbym tylko aby na naszych drogach było równouprawni
                          > enie a nie beznadziejne ograniczenia.

Gdyby było równouprawnienie, to podczas czekania na czerwonym, gdy rowerzysta przeciska się obok mnie w odległości mniejszej niż metr, to gdy się światła zmienią, ja powinienem mieć prawo wyprzedzić go też na centymetry, jak to on robi. Gdyby rowerzysta chciał równouprawnienia, to by czekał w kolejce na światłach za innymi pojazdami.
                          • robertrobert1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 27.08.12, 12:03
                            tbernard napisał:

>
                            > Gdyby było równouprawnienie, to podczas czekania na czerwonym, gdy rowerzysta p
                            > rzeciska się obok mnie w odległości mniejszej niż metr, to gdy się światła zmie
                            > nią, ja powinienem mieć prawo wyprzedzić go też na centymetry, jak to on robi.
                            > Gdyby rowerzysta chciał równouprawnienia, to by czekał w kolejce na światłach z
                            > a innymi pojazdami.

Nic bardziej mylnego. Równouprawnienie polegałoby na tym, że tyle samo jest dróg dla samochodów co dla autobusów co dróg dla rowerów czy pasów dla rowerów. Więc analizując twoją sytuację ze światłami to zatrzymując się na światłach zajmowałbym swój pas ruchu a poruszeniu bym dalej jechał swoim pasem ruchu. A tak mamy 3-4-5 pasów ruchu, wyścig szczurów do świateł, przepychanie się a następnie walkę o przetrwanie.
                            Również równouprawnienie rozumiem jako taką samą ilość do parkowania dla rowerów, motorów co dla samochodów.
                            • tomeck3145 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 27.08.12, 12:54
                              Generalnie jak słyszę "rownouprawnienie", to zaczyna mnie coś swędzieć (alergia na czerwone), ale jak Ciebie czytam, to po prostu widzę, że zbliżamy się do wzorca chromatycznego.

Nie ma czegoś takiego jak równouprawnienie. Tzn możesz próbować osobiście dowodzić swojej równości wobec pojazdów które ważą tonę i więcej, ale skutki mogą Cię przerosnąć. Tak samo zresztą, nikt normalny nie jeździ samochodem np. po Krakowskim Przemieściu w Warszawie, a możnaby postulować "równe prawa" w tamtej okolicy.
                            • klemens1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 27.08.12, 17:32
                              Równouprawnienie oznacza te same prawa, a nie te same ilości dostępnych zasobów. Wg twojej fanatycznej logiki wszyscy ludzie powinni mieć tyle samo pieniędzy - inaczej nie ma równouprawnienia.
                            • rekrut1 Re: Parkowanie motocyklem na zakazie parkowania 27.08.12, 22:02
                              robertrobert1 napisał: .................
                              Wprawdzie nie zgadzam się w pełni z tym co "proponuje policja w sprawie pijanych rowerzystów" ale mam nadzieję że w końcu zajmie się tak samo gorliwie rowerzystami myślącymi podobnie jak TY.
              • hrabia-monter-christo Art. 47 PoRD 27.08.12, 05:05
                robertrobert1 napisał:

> bimota napisał:
                >
                > > A mozesz podac konkretny przepis ?
                >
                > Nie mogę. Gdzieś kiedyś czytałem ale nie mogę się tego doszukać w znowelizowane
                > j wersji. Coż zatem będę notorycznym łamiącym ten zapis.

Art. 47 PoRD
                • tbernard Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 10:20
                  > Art. 47 PoRD

Kurna, człowiek cały czas się czegoś uczy.
                  Z tego artykułu wynika, że nawet jak jest zakaz zatrzymywania, to jednak można parkować całym pojazdem przy krawędzi jezdni jeśli szerokość pozostawionego chodnika jest nie mniejsza niż 1,5m i nie utrudnia pieszym ruchu. A mi się wydawało, że po zmianach musi być tabliczka: nie dotyczy chodnika
                  • tbernard Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 10:22
                    > Z tego artykułu wynika, że nawet jak jest zakaz zatrzymywania, to jednak można
                    > parkować całym pojazdem przy krawędzi jezdni

Chodziło oczywiście, że całym pojazdem na chodniku ale przy krawędzi jedni.
                  • rekrut1 Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 11:04
                    tbernard napisał:Z tego artykułu wynika, że nawet jak jest zakaz zatrzymywania, to jednak można parkować całym pojazdem przy krawędzi jezdni...............
                    Prawo o ruchu drogowym - 2012 - Tekst jednolity - Prawo Legeo
                    Art.47
                    1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
                    • tbernard Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 11:33
                      Za pierwszym razem napisałem nieprecyzyjnie. Chodziło o zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego pojazdu.
                      • bimota Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 12:04
                        Jak jest zakaz to nie mozna i o to mi chodzilo...
                        • tbernard Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 12:14
                          Czego nie można jak jest zakaz? Nie można tylko tego, czego ten zakaz dotyczy. Jeśli w całości samochód osobowy do 2,5 lub motocykl lub motorower lub rower lub wózek rowerowy stoi na chodniku przy krawędzi i zostawia miejsce dla pieszych aby im nie utrudniać ruchu i tego miejsca jest przynajmniej 1,5m, to zakaz nie dotyczy.
                          • tbernard Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 13:05
                            Okej, myliłem się ale art 47 w takim razie jest bublem.
                            www.rp.pl/artykul/502171.html
                            www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-02-170-1393
                            Decydujący jest zapis:
                            § 15. 1.Znaki zakazu obowiązują na drodze, na której są umieszczone, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej
                            Czyli nie ogranicza się tylko do jezdni.
                            • bimota Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 17:04
                              Ha.. to, ze obowiazuja na drodze, nie znaczy, ze calej drogi dotycza. :)
                              • klemens1 Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 17:38
                                > Ha.. to, ze obowiazuja na drodze, nie znaczy, ze calej drogi dotycza. :)

A zmienia to cokolwiek, jeżeli na drodze obowiązują?
                                • bimota Re: Art. 47 PoRD 27.08.12, 22:46
                                  Czytaj co sie pisze... Zakazy picia piwa obowiazuja w Polsce...
                                  • klemens1 Re: Art. 47 PoRD 30.08.12, 14:00
                                    Piszę o kwestii obowiązywania i dotyczenia, a nie o jakimś piwie.
                              • tbernard Re: Art. 47 PoRD 30.08.12, 14:32
                                bimota napisał:

> Ha.. to, ze obowiazuja na drodze, nie znaczy, ze calej drogi dotycza. :)

Oczywiście, że całej drogi nie muszą dotyczyć. Tylko od miejsca postawienia znaku.
                                • bimota Re: Art. 47 PoRD 30.08.12, 15:31
                                  Albo np. dotyczyc tylko jezdni, ktora chyba jest na drodze...
                                  • tbernard Re: Art. 47 PoRD 31.08.12, 09:10
                                    > Albo np. dotyczyc tylko jezdni, ktora chyba jest na drodze...

A jakie przesłanki do tego wniosku prowadzą? Bo zdaje się, że nawet sąd najwyższy nie był w stanie się ich dopatrzeć.
                                    • bimota Re: Art. 47 PoRD 31.08.12, 13:24
                                      § 2. 1.Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu
                                      • tbernard Re: Art. 47 PoRD 31.08.12, 15:51
                                        Ale podałeś zapis ogólniejszy.
                                        A bardziej szczegółowy wyjaśnia, gdzie obowiązuje bardziej konkretny znak zakazu:
                                        § 15. 1.Znaki zakazu obowiązują na drodze, na której są umieszczone, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
                                        • bimota Re: Art. 47 PoRD 31.08.12, 17:21
                                          Na drodze jest ogolnie, a dokladniej na jezdni. :)
                                          • tbernard Re: Art. 47 PoRD 01.09.12, 12:18
                                            Znak drogowy jest ogólny, a znak zakazu jest bardziej szczegółowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka