rekrut1
25.09.12, 18:55
Głównie dlatego, że nadal są zaskakująco wielkie rzesze ludzi głęboko wierzących w bajki o poprawianiu bezpieczeństwa poprzez sadzenie na poboczach automatów.
O ile się nie mylę to Pan Gebels mawiał że kłamstwo powtarzane po wielokroć staje się prawdą.
To cytat z jednego z poprzednich wątków.
Wpadł mi w ręce jeden z poprzednich egzemplarzy tygodnika Wprost,i tu ponownie cytaty, tym razem z artykułu pod tytułem Zdzierstwo Drogowe.
- W tym roku polscy kierowcy nękani podatkami i mandatami wpłacą do budżetu aż 60mid zł.
- 1,2 mid to tylko z radarów stacjonarnych,pozostają jeszcze radary mobilne,podatek zawarty w paliwie,akcyza,VAT,opłata paliwowa,podatek zawarty w cenie przy zakupie auta,opłaty rejestracyjne recyklingowe itd.
- 60mid to 1/5 z 293 mld zaplanowanych przychodów budżetu.
- Narzędzie do wytyczania trasy jakim jest Google Map zakłada że trasę z Wrocławia do Warszawy (343km) powinniśmy pokonać w 5,5 godz. w praktycy przy sporej dozie szczęścia pokonamy ją w 7 godz.(w okolicy Bełchatowa nagle z 90 trzeba zwolnić do 40,jak wykonać to bezpiecznie? To jeden z "punktów łownych" a takich na naszych drogach są tysiące)
A gdzie podatki które płacimy stojąc dziesiątki godzin w korkach?
I na koniec coś dla miłośników masztów przy drogach.
Wątpliwości(co do wpływu fotoradarów na wzrost bezpieczeństwa) ma sama policja.Podinspektor Waldemar Zakrzewski,naczelnik WPiRD Policji w Nidzicy: od wielu lat jestem świadkiem tragicznych wypadków na drodze nr 7.Tydzień temu w wypadku zostało rannych dziewięć osób w tym czwórka dzieci,niedaleko był radar.Zamiast lasu fotoradarów wolał bym aby przebudowano drogę...........
Wtórują mu policjanci z Gorzowa Wielopolskiego - odkąd oddano w 2011r. nowy odcinek autostrady A2 wydarzył się tylko jeden wypadek w którym tylko jedna osoba została ranna.
Ale nie ma co narzekać toć to wszystko dla naszego bezpieczeństwa(wszak bezpieczeństwo budżetu jest także i naszym bezpieczeństwem).
Ufff,ale sięrozpisałem.. :)
Pozdr.