prawdziwy.tebe 06.05.13, 17:46 Na całym odcinku S8 Jeżewo-Białystok obowiązuje 100 km/h. Zna ktoś przyczynę? Droga podobno skończona (gdzieniegdzie brakuje trawnika). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolfgang87 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 10:31 Nie 100 tylko 90. Raz jechałem ze 3 tygodnie temu i też byłem w szoku. Niestety przyczyna jest prozaiczna: w tym kraju nie da się nic zrobić normalnie. Cała Polska pewnie już słyszała o szpalerze ekranów na A2, chroniących pola, lasy, wysypiska śmieci. Na Podlasiu postanowiono zrobić to taniej. I nawet jeśli domy są 30 metrów od ekspresówki (a jest tam takich miejsc mnóstwo!!!), to nie ma ŻADNYCH ekranów. I to jest powód ograniczeń do 90 (nawet nie do 100). Przesadzili w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.tebe Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:21 Tam jest 100 a nie 90. Wczoraj jechałem, to wiem. Tylko nie wiem, po co tam ponastawiali kilkadziesiąt D-7 i jednocześnie B-33 z ograniczeniem do 100. Mogli nic nie stawiać i na to samo by wyszło. No ale nikt by na stawianiu nie zarobił... Czyli mówisz, że to przez ekrany? A na obwodnicy Zambrowa (też S8 tylko 205 km dalej) jest 120 mimo, że zabudowa (ekranowa i mieszkalna) podobna... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.tebe Zambrów jest oczywiście 25 km dalej a nie 205 n/t 07.05.13, 12:29 Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zambrów jest oczywiście 25 km dalej a nie 205 07.05.13, 13:17 Może i 100. Nie będę się kłócił. Ale wydaje mi się, że 90-tek też tam było trochę. Zapamiętałem, bo na prostej dwupasmówce 90-tka to rzecz niezwykła ;-) A powtarzana co chwila to już niezły motyw. A co do obw. Zambrowa to zupełnie nie zwróciłem uwagi na otoczenie, bo tam nie było ograniczeń :) Faktem jest, że przy trasie Jeżewo-Białystok zabudowania były naprawdę przy drodze a nie nieopodal. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.tebe Re: Zambrów jest oczywiście 25 km dalej a nie 205 07.05.13, 20:21 > Faktem jest, że przy trasie Jeżewo-Białystok zabudowania były naprawdę przy drodze a nie nieopodal. No ok, ale ciurkiem przez bite 25 km...? A ograniczenie do 100 było powtarzane po każdym węźle. Każdym, bez wyjątku. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Zambrów jest oczywiście 25 km dalej a nie 205 08.05.13, 10:53 > No ok, ale ciurkiem przez bite 25 km...? A ograniczenie do 100 było powtarzane > po każdym węźle. Każdym, bez wyjątku. A gdziestam w Polsce zaczeli stawiac kilometry ekranow w szczerym polu na okolicznosc... starych przepisow i... planu zagospodarowania, ktory glosi, ze moze kiedys w przyszlosci w tym miejscu powstana osiedla mieszkaniowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 11:14 > Na całym odcinku S8 Jeżewo-Białystok obowiązuje 100 km/h. Zna ktoś przyczynę? D > roga podobno skończona (gdzieniegdzie brakuje trawnika). Mogli zabic, a trafili tylko w kolano. Niech ten cytat bedzie mottem oznakowywania nowych drog. Przeciez mogli w ogole nie zbudowac. Albo postawic 50 km/h... Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:00 Post Wolfganga powyżej zdaje się być bardziej merytoryczny... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.tebe Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:28 Owszem, bardziej merytoryczny, ale ku... jak robią ekspresówkę za grubą kasę, to nich ku... robią ekspresówkę a nie ku... nie wiadomo co. Wku...ć się można. Edek był nadzwyczaj delikatny. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:49 > Edek był nadzwyczaj delikatny. Ja zawsze jestem nadzwyczaj delikatny. A poza tym jechalem S8 na poludnie, gdzie nieomal kazdy zakret zasluguje na ograniczenie do 100 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 13:27 > A poza tym jechalem S8 na poludnie, gdzie nieomal kazdy zakret zasluguje na ogr > aniczenie do 100 km/h. Z odwołaniem kilkaset metrów ZA zakrętem. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 14:51 klemens1 napisał: > Z odwołaniem kilkaset metrów ZA zakrętem. Żeby było miejsce na wyprowadzenie auta z poślizgu? :P Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 15:16 > > Z odwołaniem kilkaset metrów ZA zakrętem. > > Żeby było miejsce na wyprowadzenie auta z poślizgu? :P > Czyli jednak jest uzasadnienie ... Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 15:28 emes-nju napisał: > klemens1 napisał: > > > Z odwołaniem kilkaset metrów ZA zakrętem. > > Żeby było miejsce na wyprowadzenie auta z poślizgu? :P > Ło kurdę. To ograniczenia rozszerzają czasoprzestrzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 15:34 > Ło kurdę. To ograniczenia rozszerzają czasoprzestrzeń? Jak zwykle nie zrozumiales. Ograniczenie jest oczywiscie dla tej wiekszosci kierowcow, ktorzy nie trenowali na torze. Przy 120 km/h mogliby nie zauwazyc tych zakretow. Przy 100 km/h wpadna w poslizg. Ale znakolog zadbal o to, aby w poslizgu, bezmyslnie, nie probowali przyspieszac do 120 km/h. Daje im czas i miejsce na proby (zapewne bezskuteczne) na wyprowadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 15:47 To 'miejsce' mnie tak zafrasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:30 > Post Wolfganga powyżej zdaje się być bardziej merytoryczny... Mysle, ze nie. On po prostu zapomnial co donosi NIK na temat metod stawiania znakow. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 13:19 Fakt, źle napisałem. Zamiast "to jest powód" powinno być: "wydaje mi się, że to jest powód". A co w głowach/kieszeniach projektantów siedziało, tego się nie dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś