Dodaj do ulubionych

S8 Jeżewo-białystok

06.05.13, 17:46

Na całym odcinku S8 Jeżewo-Białystok obowiązuje 100 km/h. Zna ktoś przyczynę? Droga podobno skończona (gdzieniegdzie brakuje trawnika).
Obserwuj wątek
    • wolfgang87 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 10:31
      Nie 100 tylko 90. Raz jechałem ze 3 tygodnie temu i też byłem w szoku.

Niestety przyczyna jest prozaiczna: w tym kraju nie da się nic zrobić normalnie.

Cała Polska pewnie już słyszała o szpalerze ekranów na A2, chroniących pola, lasy, wysypiska śmieci.

Na Podlasiu postanowiono zrobić to taniej. I nawet jeśli domy są 30 metrów od ekspresówki (a jest tam takich miejsc mnóstwo!!!), to nie ma ŻADNYCH ekranów.

I to jest powód ograniczeń do 90 (nawet nie do 100).

Przesadzili w drugą stronę.
      • prawdziwy.tebe Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:21

Tam jest 100 a nie 90. Wczoraj jechałem, to wiem. Tylko nie wiem, po co tam ponastawiali kilkadziesiąt D-7 i jednocześnie B-33 z ograniczeniem do 100. Mogli nic nie stawiać i na to samo by wyszło. No ale nikt by na stawianiu nie zarobił...

Czyli mówisz, że to przez ekrany? A na obwodnicy Zambrowa (też S8 tylko 205 km dalej) jest 120 mimo, że zabudowa (ekranowa i mieszkalna) podobna...
        • prawdziwy.tebe Zambrów jest oczywiście 25 km dalej a nie 205 n/t 07.05.13, 12:29

• wolfgang87 Re: Zambrów jest oczywiście 25 km dalej a nie 205 07.05.13, 13:17
            Może i 100. Nie będę się kłócił. Ale wydaje mi się, że 90-tek też tam było trochę. Zapamiętałem, bo na prostej dwupasmówce 90-tka to rzecz niezwykła ;-) A powtarzana co chwila to już niezły motyw.

A co do obw. Zambrowa to zupełnie nie zwróciłem uwagi na otoczenie, bo tam nie było ograniczeń :)
            Faktem jest, że przy trasie Jeżewo-Białystok zabudowania były naprawdę przy drodze a nie nieopodal.
            • prawdziwy.tebe Re: Zambrów jest oczywiście 25 km dalej a nie 205 07.05.13, 20:21

> Faktem jest, że przy trasie Jeżewo-Białystok zabudowania były naprawdę przy drodze a nie nieopodal.

No ok, ale ciurkiem przez bite 25 km...? A ograniczenie do 100 było powtarzane po każdym węźle. Każdym, bez wyjątku.
              • edek40 Re: Zambrów jest oczywiście 25 km dalej a nie 205 08.05.13, 10:53
                > No ok, ale ciurkiem przez bite 25 km...? A ograniczenie do 100 było powtarzane
                > po każdym węźle. Każdym, bez wyjątku.

A gdziestam w Polsce zaczeli stawiac kilometry ekranow w szczerym polu na okolicznosc... starych przepisow i... planu zagospodarowania, ktory glosi, ze moze kiedys w przyszlosci w tym miejscu powstana osiedla mieszkaniowe....
    • edek40 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 11:14
      > Na całym odcinku S8 Jeżewo-Białystok obowiązuje 100 km/h. Zna ktoś przyczynę? D
      > roga podobno skończona (gdzieniegdzie brakuje trawnika).

Mogli zabic, a trafili tylko w kolano.

Niech ten cytat bedzie mottem oznakowywania nowych drog. Przeciez mogli w ogole nie zbudowac. Albo postawic 50 km/h...
      • agios_pneumatos Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:00
        Post Wolfganga powyżej zdaje się być bardziej merytoryczny...
        • prawdziwy.tebe Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:28

Owszem, bardziej merytoryczny, ale ku... jak robią ekspresówkę za grubą kasę, to nich ku... robią ekspresówkę a nie ku... nie wiadomo co. Wku...ć się można. Edek był nadzwyczaj delikatny.
          • edek40 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:49
            > Edek był nadzwyczaj delikatny.

Ja zawsze jestem nadzwyczaj delikatny.

A poza tym jechalem S8 na poludnie, gdzie nieomal kazdy zakret zasluguje na ograniczenie do 100 km/h.
            • klemens1 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 13:27
              > A poza tym jechalem S8 na poludnie, gdzie nieomal kazdy zakret zasluguje na ogr
              > aniczenie do 100 km/h.

Z odwołaniem kilkaset metrów ZA zakrętem.
              • emes-nju Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 14:51
                klemens1 napisał:

> Z odwołaniem kilkaset metrów ZA zakrętem.

Żeby było miejsce na wyprowadzenie auta z poślizgu? :P
                • klemens1 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 15:16
                  > > Z odwołaniem kilkaset metrów ZA zakrętem.
                  >
                  > Żeby było miejsce na wyprowadzenie auta z poślizgu? :P
                  >

Czyli jednak jest uzasadnienie ...
                • agios_pneumatos Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 15:28
                  emes-nju napisał:

> klemens1 napisał:
                  >
                  > > Z odwołaniem kilkaset metrów ZA zakrętem.
                  >
                  > Żeby było miejsce na wyprowadzenie auta z poślizgu? :P
                  >

Ło kurdę. To ograniczenia rozszerzają czasoprzestrzeń?
                  • edek40 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 15:34
                    > Ło kurdę. To ograniczenia rozszerzają czasoprzestrzeń?

Jak zwykle nie zrozumiales.

Ograniczenie jest oczywiscie dla tej wiekszosci kierowcow, ktorzy nie trenowali na torze. Przy 120 km/h mogliby nie zauwazyc tych zakretow. Przy 100 km/h wpadna w poslizg. Ale znakolog zadbal o to, aby w poslizgu, bezmyslnie, nie probowali przyspieszac do 120 km/h. Daje im czas i miejsce na proby (zapewne bezskuteczne) na wyprowadzenie.
                    • agios_pneumatos Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 15:47
                      To 'miejsce' mnie tak zafrasowało.
        • edek40 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 12:30
          > Post Wolfganga powyżej zdaje się być bardziej merytoryczny...

Mysle, ze nie. On po prostu zapomnial co donosi NIK na temat metod stawiania znakow.
          • wolfgang87 Re: S8 Jeżewo-białystok 07.05.13, 13:19
            Fakt, źle napisałem. Zamiast
            "to jest powód"
            powinno być:
            "wydaje mi się, że to jest powód".
            A co w głowach/kieszeniach projektantów siedziało, tego się nie dowiemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka