nazimno 26.06.14, 19:58 www.gazetawroclawska.pl/artykul/3485825,karambol-na-aow-zderzenie-7-samochodow-2-osoby-ranne-byly-duze-utrudnienia-w-ruchu-zdjecia,id,t.html PS D:USA=1:0 RUCH NA ULICACH ZAMARL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
45rtg Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 26.06.14, 22:43 nazimno napisał: > www.gazetawroclawska.pl/artykul/3485825,karambol-na-aow-zderzenie-7-samochodow-2-osoby-ranne-byly-duze-utrudnienia-w-ruchu-zdjecia,id,t.html Nie ma niebezpieczeństwa że wypadek spowodował obcokrajowiec z wzorcowego kraju - nazimno może spokojnie demonstrować jak to on się troska unikalnie niskimi umiejętnościami Polaków :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 07:49 Na tej AOW bylo juz wszystko - to nic nowego, ze gdy leming widzi cos szerszego, to wali na oslep przed siebie, wylaczajac mozg. Tam prawie kazdego dnia cos sie dzieje. Lemingi lubia jezdzic gesto. W kupie razniej jest. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 08:10 Najlepsze jest, że często taki 'lemingów sznur kultury katastrofie' tworzy się na lewym pasie, przy wolnych prawym i środkowym. Te lemingi już tak mają, że dla nich wyprzedzać prawym to dyshonor- lepiej już spróbować popełnić samobójstwo na lewym. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 08:11 Miało być 'ku katastrofie' durna autokorekta. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 08:59 > Te lemingi już tak mają, że dla nich wyprzedzać prawym to dyshonor- lepiej już > spróbować popełnić samobójstwo na lewym. Nalezy zwrocic uwage, ze z prawych pasow nie korzystaja rowniez, albo przede wszystkim ci, ktorym sie nie spieszy. Nienawidze wyprzedzac z prawej. Jednak aby uzyskac choc 100 km/h na S8 pod Warszawa w zasadzie ciagle musze korzystac z tego pasa. Policja poprawia bezpiecznestwo gdzie indziej. A jakze. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 09:10 edek40 napisał: > Nalezy zwrocic uwage, ze z prawych pasow nie korzystaja rowniez, albo przede ws > zystkim ci, ktorym sie nie spieszy. A to absolutna racja. > Nienawidze wyprzedzac z prawej. Jednak aby uzyskac choc 100 km/h na S8 pod Wars > zawa w zasadzie ciagle musze korzystac z tego pasa. Ja w ubiegłym roku, w "majową wersję testową wakacji" (czyli bez ciężarówek) całą AOW przejechałem prawym pasem. Calutką (22,5km) z prędkością 140km/h. Nawet campera wyprzedzałem... ale on wolał pas środkowy (to i tak dobrze, bo duża ilość kierujących przeze mnie wyprzedzanych jechała lewym). Z resztą na 50+ km S8 na północny wschód od AOW (teraz jest dwa razy tyle - aż do Wielunia) na lewy też może ze dwa razy wtedy zjeżdżałem, żeby wyprzedzić. Nie dość, że ludzi "przyspawa" do lewego, to jeszcze w ogóle nie potrafią korzystać w trakcie jazdy z lusterek. > Policja poprawia bezpiecznestwo gdzie indziej. A jakze. Gdzieś czytałem, że z tą policją na autostradach to jest tak, że po prostu brakuje im paliwa i łatwiej poprawiać w krzakach, a na autostradzie nie da się poprawiać z krzaków. Stąd też regularnych patroli jest bardzo mało (częściej na ekspresówkach trafisz na miejscową drogówkę) a tzw. "policja autostradowa", którą szumnie zapowiadano w ubiegłym roku (i która ma osobne komisariaty w Krakowie, Łodzi, Gliwicach i Wrocławiu), nadal jest niewidoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 09:15 Ale 100 km/h srednia czy przelotowa? I ciekawe z czego bierze sie roznica w zachowaniach na roznych drogach. Czemu na DK7 na poludnie od wawy lewopasmowcami sa w przytlaczajacej wiekszosci ci jadacy szybciej niz wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 09:59 > Ale 100 km/h srednia czy przelotowa? Srednia i przelotowa. Mowimy o okolo 5 km trzypasmowej ekspresowki bez zadnych swiatel, zwezen czy takich tam. Czasem ciezko utrzymac nawet 80 km/h, a osiagniecie choc 100 km/h wymaga lawirowania miedzy pasami. Z uwagi na spore odstepy nie jest to trudne nawet moim pick-upem. Ale swiadczy o tym, jak inni uzytkownicy traktuja innych oraz sama szose. > I ciekawe z czego bierze sie roznica w zac > howaniach na roznych drogach. Czemu na DK7 na poludnie od wawy lewopasmowcami s > a w przytlaczajacej wiekszosci ci jadacy szybciej niz wolno? Jezeli masz na mysli ten antyk drogowactwa, calkowicie niedostosowany do natezenia ruchu, to... Ja, jak zwykle mam inne doswiadczenia. Tu w rejonie Warszawy ciezko na odcinka z dozwolonym 100 km/h osiagnac 70-80 km/h. I nie ma jak wyprzedzic. Ruch zaczyna rozrzedzac sie mniej wiecej za Wolka Kosowska i wtedy wielu naciska na gaz. Ale rzadko widuja jadacych grubo powyzej limitu. Zwykle, gdy jade okolo 100 km/h to ja wyprzedzam, a wyprzedzany jestem rzadko i z nie wielka roznica predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 13:35 Do wólki kosowskiej jazda jest rwana. Co chwila światła, lemingi jadące przed siebie mimo że widzą czerwone światło itp. Nie mam natomiast problemów z osiąganiem prędkości tych 80 czy 100km/h. Tyle że rzadko jeżdżę tamtędy w piątkowe popołudnie. I nie chce wchodzić w dywagacje co oznacza grubo powyżej limitu itp. Szczególnie że ci grubo powyżej limitu potrafią być studzeni przez objazdowe kina czy tzw. suszarki. i skąd bierze się taka różnica w zachowaniach kierowców. że na S8 jadą tak źle a na S7 potrafią jechać w miarę rozsądnie? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 13:49 > i skąd bierze się taka różnica w zachowaniach kierowców. że na S8 jadą tak źle > a na S7 potrafią jechać w miarę rozsądnie? Lewo i srodkowopasowcy sa wszedzie. I sa tak samo uciazliwi wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 13:52 Ale z tego co piszesz jest różnica pomiędzy tym odcinkiem S8 a S7. Może dlatego że na S7 są dwa pasy. W każdym razie przytłaczająca większość lewopasmowców jedzie tam ponad dozwoloną prędkość. I prawda są uciążliwi. Bo zbliżając się do wolniej jadących samochodów muszę albo zwalniać żeby przepuścić lewopasmowca albo odpowiednio wcześniej wjechać na lewy pas i dodać gazu. Tak czy siak zaburza mi to płynność jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 27.06.14, 13:58 Sprawa dotyczy AOW a wy o S7. Co do prędkości osiąganej przez lewopasmowców - to na ekspresówkach często przekraczają. Jeżeli chodzi o autostrady, to tych jadących "ponad limit" jest już zdecydowanie mniej (jednak wiry tworzące się w baku większości aut przy prędkości powyżej 150km/h biją po kieszeni). Najbardziej zaś wku...wiają jadący po pustej, trzypasmowej autostradzie 100-110km/h lewym pasem. I uwierz mi - co nie jadę AOW to spotykam takich. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 27.06.14, 14:01 > Sprawa dotyczy AOW a wy o S7. A co za roznica? Przeciez takie zachowanie moze byc przyczyna wypadku niezaleznie od numery czy klasy drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 27.06.14, 15:21 edek40 napisał: > A co za roznica? Przeciez takie zachowanie moze byc przyczyna wypadku niezalezn > ie od numery czy klasy drogi. Też racja. Ech - jest piątkowe popołudnie, tkwię bezczynnie w pracy (pogoda ładna) i może przewrażliwiony lekko jestem (wy to zawsze we dwóch jak już "wystartujecie" to zatrzymać się nie potraficie). Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 27.06.14, 15:45 > (wy to zawsze we dwóch jak już "wystartujecie" to zatrzymać się nie potraficie). :))) Bo ja nigdy nie moge samspada zrozumiec. A na koniec wychodzi, ze on mysli mniej wiecej to samo, ale sie drazni. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 28.06.14, 22:52 Czasem mniej czasem wiecej. Na pewno wiecej winie spoleczenstwo. Nie szukam tlumaczen dla zachowan baranow tym ze waaaadza ich czegos tam nie nauczyla. Poleganie tylko na waaadzy bez wlasnego myslenia to troche jak owce na lace i ich zaleznosc od pastucha i psow pomocnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 12:08 > Na pewno wiecej winie spoleczenstwo. Nie szukam tlumaczen dla zachowan baranow > tym ze waaaadza ich czegos tam nie nauczyla. Ja nie tlumacze tlumokow. Ja tlumacze skad bierze sie to tlumoctwo. A to w znacznej mierze tak sprawa, jak i wina wszelkiej masci odpowiedzialnych. Z jednej bowiem szkolenie to groteska pod durny egzamin, egzamin tez wydaje sie umiarkowanie fajny, glownie z uwagi na to, ze kursanci wiedza, gdzie beda jezdzic. Egzekwowanie prawodlowych zachowan, ktorych nie nauczyli na kursie to tez jakies nieporozumienie. Akcje edukacyjne zas, jesli juz sa, sprowadzaja sie wylacznie do predkosci, jako do zla samego w sobie i jedynego. Same drogi, ktorych oznakowanie jest loteria, zwykle przeznakowane, miewaja zadziwiajace dziury w organizacji, tym niebezpieczniejsze im bardziej przeznakowane sa okolice tej "dziury". Glupota pojedynczego czlowieka zwanego kierowca jest absolutnie niczym w porownaniu z kolektywnym wysilkiem waaadzy. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 13:01 Wlasnie o tym pisalem. Tlumok jest tlumokiem czy w samochodzie czy na pieszo. Tlumok ma gdzies innych. Poleganie/liczenie na panstwo w kwestii zmniejszenia ilosci tlumokow uwazam za troche naiwne. Bo co ta waaadza ma zrobic zeby tlumok wyrzucal smieci do odpowiedniego pojemnika? postawic wszedzie straznika miejskiego? Czysto jest kiedy malo osob brudzi a nie duzo osob sprzata. A najgorsze jest to ze tlumoki wybieraja tlumokow. Ale jaak juz kiedys pisalem widzac poprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 13:13 > Poleganie/liczenie na panstwo w kwestii zmniejszenia ilosci tlumokow uwazam za > troche naiwne. Uwazaj sobie jak chcesz. Wladze maja wplyw na zachowania abywateli czy przyjmujesz to do wiadomosci, czy nie. W polowie lat siedemdziesiatych, nasze komunistyczne wladze prowadzily dluga i konsekwentna kampanie antynikotynowa. Jej rezultaty byly spektakularne. Do tego stopnia, ze zostaly zauwazone na swiecie. > troche naiwne. Bo co ta waaadza ma zrobic zeby tlumok wyrzucal smieci do odpowi > edniego pojemnika? postawic wszedzie straznika miejskiego? Ty widzisz wylacznie metode kija. A moze na przyklad postawic wiecej koszy... > Czysto jest kiedy malo osob brudzi a nie duzo osob sprzata. Nalezy zatem przekonac ludzi, ze lubia porzadek. Bo wiekszosc lubi, ale widzi tylko swoj papierek i to dorzucony do tysiaca innych walajcych sie po ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 13:29 Metoda na wrzucenie smieci do odpowiedniego pojemnika jest dostawienie jeszcze wiecej pojemnikow. Jasne. A to ze widze jedynie metode kija jest wierutna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 13:34 > Metoda na wrzucenie smieci do odpowiedniego pojemnika jest dostawienie jeszcze > wiecej pojemnikow. Jasne. Bo jak ich nie ma, to obywatel niesie az do domu. To normalne. > A to ze widze jedynie metode kija jest wierutna bzdura. To Ty chciales stawiac przy kazdym smietniku goscia z bloczkiem mandatowym. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 13:39 Przeczytaj wpierw moje posty. Po pierwsze pojemniki sa. Po drugie nie chcialem stawiac przy smietniku goscia z bloczkiem mamdatowym. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 13:45 > Przeczytaj wpierw moje posty. > Po pierwsze pojemniki sa. > Po drugie nie chcialem stawiac przy smietniku goscia z bloczkiem mamdatowym. No to nic sie nie da zrobic. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 14:11 Niestety w przypadkach wielu tlumokow masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 30.06.14, 14:13 > Niestety w przypadkach wielu tlumokow masz racje. I, jak zwykle, dochodzimy do wspolnych wnioskow. Wielu nie da sie inaczej niz batem. Ale, aby wystarczylo poganiaczy nalezy odciazyc ich od ganiania potencjalnie wyuczalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 27.06.14, 15:03 Na rzeczonej S7 również spotkasz stada szybkich bezodstępowców. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 27.06.14, 15:25 samspade napisał: > Na rzeczonej S7 również spotkasz stada szybkich bezodstępowców. Całe stada? Nie jesteś ty czasem przewrażliwiony? Fakt - sam nie lubię sytuacji, w której wyprzedzam i jakiś "szybki i bezrozumny" zawisa mi na zderzaku (lub się do niego na tyle szybko zbliża, że i ja przyśpieszam, żeby się schować przed nim z powrotem na prawy pas). Ale o wiele bardziej stresująca jest konieczność wyprzedzania z prawej "przylepionego" do lewego pasa "gapcia". Bo jak mnie nie widział w lusterkach jak się do niego zbliżałem, to nikłe są też szanse na to, że zechce z nich skorzystać gdyby mu się jednak zechciało wrócić na prawy. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Znowu bijecie pianę tak bardziej Off-Topic. 27.06.14, 15:38 może nie stada ale grupki. sytuacja kiedy lewym jedzie jeden za drugim kilka samochodów nie jest niczym szczególnym. i zdecydowanie częściej spotykam szybkich niz wolnych na lewym pasie. Odpowiedz Link Zgłoś
hannl Re: Lemingow bezodstepowych c.d. 27.06.14, 13:59 45rtg napisała: > Nie ma niebezpieczeństwa że wypadek spowodował obcokrajowiec z wzorcowego kraju > - nazimno może spokojnie demonstrować jak to on się troska unikalnie niskimi > umiejętnościami Polaków :-) To ty myslisz, ze na Zachodzie ludzie nie robia wypadkow czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
divak2 Miejsce w sam raz dla lemingów: 27.06.14, 08:40 Rondo autostradowe w Holandii Połączenie autostrad A6 i A7 :) Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Re: Miejsce w sam raz dla lemingów: 28.06.14, 16:45 Podobne jest przed Rygą. Odpowiedz Link Zgłoś