Dodaj do ulubionych

Rowerzyści

IP: *.gadow.wroc.net 04.09.04, 22:15
Rowerzysta znający przepisy ruchu drogowe; wiedzący, że nie jest świętą krową
na drodze; wiedzący, że lepiej dla niego samego i dla poruszających się na
czterech kółkach jest, aby On jechał na poboczu z ziemi, niż na siłę po
drodze; wiedzący, że po drodze kolumna rowerzystów porusza się jeden za
drugim jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, a nie po środku ulicy, zygzakiem,
dwa, trzy rowery koło siebie; wiedzący, że czasem lepiej jest dla
bezpieczeństwa wszystkich, jak rowarzysta będzie jechał chodnikiem, niż ulicą
(samochód chodnikiem przecież nie pojedzie); wiedzący, że po to są ścieżki
rowerowe, aby po nich jeździć, a nie znowu na siłę jeździć po ulicy !;
wiedzący, że tak naprawdę to on jest tak jakby gościem na drodze (bo kto płaci
podatek drogowy ?) a drogi budowane są po to, aby mogły po nim poruszać się
samochody (a drogi rowerowe po to, aby jeździli po nich rowerzyści, i mimo
wszystko nie proponuję podatku "na ściezki rowerowe") - I własnie dla takich
rowerzystów mam wielki szacunek.
Sam jeżdżę na dwóch i czterech kółkach, więc rozumiem obydwie strony. Jako
zmotoryzowany, tępię zawsze wszelkie chamstwo i buractwo rowerzystów. Jeśli
jestem na dwóch kółkach, dla swojego i innych bezpieczeństwa staram się nie
jeździć po ulicy, a jazda poboczem ziemskim wcale mnie nie hańbi.

Trochę kultury i zdrowego rozsądku z jednej i drugiej strony i będzie wszystko
OK ! :-)

Pozdrawiam
Konrad
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: Rowerzyści 04.09.04, 22:49
      I jeszcze żeby jakieś światełka sobie pomontowali, to byłoby fajnie - chyba że w ogóle nie jadą ani nie przejeżdżają przez jezdnię.
    • oka5 Re: Rowerzyści 05.09.04, 10:33
      Szkoda, że tak rzadko spotykam takich jak Ty rowerzystów. I chociaż nie lubię
      zimy, to jednym z powodów, dla których czekam na jej nadejście, jest zniknięcie
      z ulic całej masy nieodpowiedzialnych, aroganckich rowerzystów.
      • Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 06:30
        Szkoda, że nie może zniknąć ta cała masa aroganckich kierowców i...
        forumowiczów.
      • Gość: KA Re: Rowerzyści IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.09.04, 12:01
        Zima jest fantastyczna do jazdy rowerem a aroganccy są ludzie nie rowerzści czy
        kierowcy, to takie proste i logiczne...
        KA
        • oka5 Re: Rowerzyści 06.09.04, 19:47
          Zima nie jest fantastyczna do jazdy rowerem i tylko nieliczni zapaleńcy
          uważają, że jest. Zimą łatwo to stwierdzić gołym okiem. Co do arogancji -
          nigdzie nie napisałam, że to cecha wszystkich rowerzystów, podobnie jak nie
          jest to cecha wszystkich ludzi, czy jakiejkolwiek dowolnej ich grupy. Niestety
          nie jest to jednak zjawisko odosobnione i na drogach spotykam zarówno wielu
          aroganckich rowerzystów, jak i kierowców, a także pieszych. Niektórzy czytają
          to, co chcą przeczytać, a nie to, co jest napisane.
          • Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 06:39
            oka5 napisała:

>>jest zniknięcie z ulic całej masy nieodpowiedzialnych, aroganckich
            rowerzystów.<<

Chcesz zabrać głos, to dostarcz argumentów do dyskusji, a nie posługuj się
            bełkotliwym stereotypem rodem z "auto-moto"
            • oka5 Re: Rowerzyści 07.09.04, 10:17
              Bredzenie nie na temat, a dodatkowo brak kultury, to twoja specjalność.
              Podpiąłeś się pod mój wpis bez sensu. Jak chcesz ponarzekać na kierowców i
              forumowiczów, to załóż sobie osobny wątek. Ten wątek dotyczy rowerzystów, co
              odkryłeś dopiero dzisiaj rano zamieszczając wreszcie jakiś wpis "w sprawie".
              • Gość: KA Re: Rowerzyści IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.09.04, 11:05
                też nie grzeszysz uprzejmością, a faktem jest to co napisałaś a olo przytoczył,
                ja napisałem tylko że arogancja to cecha ludzka i trudno przypisywać ją
                rowerzystą czy kierowcą bo tyczy wszystkich. Nie bronie tu kogokolwiek bo
                idiota pozostaje idiotą bez względu na środek lokomocji a piszą o aroganckich
                kierowcach czy rowerzystach generalizujesz i obrażasz tych rowerzystów którzy
                wiele energi poświęcają na wyeliminowanie i walkę z tak idiotycznymi
                zachowaniami rowerzystów (tu opisanych) jak i kierowców.
                KA
                • Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 11:10
                  No właśnie, poczytaj sobie nasze wcześniejsze dyskusje, gdzie mnóstwo liter
                  poświęciliśmy na wzajemne zrozumienie i wyeliminowanie stereotypów. Nie
                  zabieram głosu w dyskusji na tematy, które były na tym forum kilkakrotnie
                  poruszane i zabieranie głosu nie wniesie nic nowego. Tym bardziej dyskutowanie
                  z kimś, kto pisze "cała masa aroganckich rowerzystów" uważam za bezcelowe.
                  pa pa
                  • oka5 Re: Rowerzyści 07.09.04, 12:06
                    Otóż to. Rozmowa z kimś, kto nie potrafi czytać ze zrozumieniem, to strata
                    czasu. Dla waszego tandemu "cała masa" równa się "wszyscy". Dla mnie "cała
                    masa" to "wielu, duża liczba", ale na pewno nie wszyscy, co zresztą wyżej
                    wyjaśniałam. Skoro lubicie rozwalać wątki, bawcie się dalej, ale już beze mnie.
                    • Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 12:31
                      chlip, chlip
    • Gość: sen Re: Rowerzyści IP: 216.127.68.* 05.09.04, 22:37
      sen
    • vatseq Re: Rowerzyści 06.09.04, 08:34
      Nie ze wszystkim można się zgodzić :-( Jazda rowerem po chodniku jest dozwolona,
      jeśli na drodze, przy której chodnik przebiega, dozwolona jest jazda z
      prędkością większą niż 60 km/h (może teraz > 50, nie wiem, nie sprawdzałem).
      Poza tym chodnik, jak sama nazwa wskazuje, służy do chodzenia i wprowadzanie tam
      jakichkolwiek pojazdów, nawet dwukołowych, stanowi zagrożenie dla pieszych!

Poza tym rowerzyści są pełnoprawnymi uczestnikami ruchu, tak jak ciągniki
      rolniczem furmanki itp itd. To, że są "słabsze" od samochodów nie oznacza wcale,
      że nie mają swojego prawa!

Sam jeżdże rowerem dość często, ale nie pojadę po poboczu - to wbrew pozorom
      jest niebezpieczne. Dziurawe pobocze może doprowadzić do upadku lub zachwiania
      równowagi i konieczności jej łapania gwałtownymi manewrami: zdążysz objechać
      takiego rowerzystę? Przecież nie wszyscy rowerzyści mają 25 lat i wypasione
      górale! Starsi też jeżdżą!

Oddzielną sprawą jest oświetlenie rowerów - kiedyś było obowiązkowe, chlip,
      chlip,...

vatseq
      • Gość: KA Re: Rowerzyści IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.09.04, 12:08
        vatseq napisał:
        > Oddzielną sprawą jest oświetlenie rowerów - kiedyś było obowiązkowe, chlip,
        > chlip,...
        I nadal jest obowiązkowe tylko nie wiem dlaczego śtraż miejska i policja tego
        nie egzekwuje podobnie jak i innych przepisów KD
        KA
        PS. Oddział 11 art 33
        5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem
        jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub

2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z
        prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej
        drogi dla rowerów.

6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest
        obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca
        pieszym.

KA
    • Gość: pazdzioch Re: Rowerzyści IP: *.chello.pl 06.09.04, 19:36
      "Powinni tego zabronić" - tam gdzie niema pobocza!
    • mareklacki Re: Rowerzyści 07.09.04, 00:06

--Sądzę Konradzie, że jeździsz niewiele rowerem a 99% samochodem. Po prostu
      jesteś kiepskim zakompleksionym rowerzystą, który tylko w samochodzie czuje sie
      pewnie. Rowerem poruszasz się 5-10km/h i wolisz jechać poboczem z ziemi. Dla
      mnie to zakrawa na głupotę bo nie jest to na pewno bezpieczne(nierówne pobocze
      może spowodować nagłe wypadnięcie na jezdnię. Wtrącę tylko, że samochodem
      jeżdzę ok. 30.000km rocznie a rowerem ok. 4000km. Oburzyło mnie, że rower jest
      gościem na drodze. Nie jest gościem! Jest takim samym gościem jak ty swoim
      samochodem! Ma takie same uprawnienia jak samochód i gdy znajduję sie na
      ścieżce dla rowerów przecinającej drogę JEST świetą krową, która ma BEZWZGLĘDNE
      pierwszeństwo przed samochodem! A teraz pokaż mi gdzi można jeździć rowerem z
      prędkościami z zakresu 30 - 50 km/h jeśli nie po drodze(zdaża mi się i 70 gdy
      warunki sprzyjają). Nie da się na ścieżce rowerowej ani poboczu ziemnym. Właśni
      na ścieżce rowerowej zginąć jest najłatwiej nawet jadąc wzdłuż drogi bo debilni
      kierowcy wyjeżdżający z drogi podporządkowanej, jak i ci skręcający z
      równolkegłej głownej w podporządkowaną ni widzą ścieżki rowerowej. Można zginąć
      nawet na zielonym świetle. Dużo bezpieczniej jest jednak poruszać się drogą.
      Chyba, że napotka się na bałwana, który zepchnie Cię samochodem z drogi bo
      uważa, że rower to gość. Na szczęście można zapamiętac tablice i skierowac
      sprawę do sądu - wówczas więcej tak nie zrobi.

• Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 06:37
        Konwencja Wiedeńska mówi, że rowerzysta "może" skorzystać z pobocza, >>jeżeli
        ono się do tego nadaje<<, powtarzam "MOŻE". A co nasz kodeks? Nasz kodeks
        twierdzi że "powinien" jechać poboczem, niezależnie od tego czy ono się do tego
        nadaje czy nie, wystarczy, że JEST. Szanowny Pan Kierowca jedzie środkiem
        jezdni, żeby nie zniszczyć amorków, ale rowerzysta musi jechać ziemnym
        poboczem. Ot mentalność Kalego.
        • Gość: pazdzioch Re: Rowerzyści IP: *.chello.pl 07.09.04, 23:05
          Olo to nie mentalność Kalego to smutna żeczywistość!
          80% dróg krajowych nie posiada utwardzonego pobocza,i tu jest problem!
          Konwencja Wiwdeńska zapewne mówi o jednakowych prawach samochodów i
          pięcioletnich rowerzystach!
          Konwencja Wiwdeńska zapewnia rowerzyście bezpieczeństwo na srodku zatłoczonej
          drogi w niedzielne popołudnie!
          A "Szanowny Pan Kierowca jedzie środkiem jezdni" by zapewnić bezpieczeństwo
          pieszym i rowerzystom na poboczu!
          Dlatego drogi Olo nim coś zaczniesz pisać najpierw pomyśl.
          Pozdr.
          • Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 06:38
            Drogi kolego Pazdziochu, już sam fakt, że używam klawiatury to przykład
            wykorzystania neuronów, w twojej ocenie niewielkiego ale cóż, świata nie
            zrozumiesz. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Toż to bełkot czystej wody. Co
            ty właściwie chciałeś napisać.
            ---------------------------
            A "Szanowny Pan Kierowca jedzie środkiem jezdni" by zapewnić bezpieczeństwo
            > pieszym i rowerzystom na poboczu!
            ===Aż sobie usiadłem z wrażenia. Chcesz powiedzieć, że dzisiaj, gdy jechałem do
            pracy i wszystkie auta jechały tuż przy osi jezdni to skuli baczenia na
            rowerzystów i pieszych. Tą drogą nigdy nie chodzą piesi a i o rower niezmiernie
            trudno. Każdy rozsądny kierowca, mając dziury po prawej i na względzie stan
            techniczny swojego auta i bezpieczeństwo na drodze, stara się je omijać jadąc
            bliżej osi jezdni, ale tylko idiotom przeszkadza wówczas inny pojazd czyniący
            to samo. I nie ma znaczenia czy to rower czy motolotnia.
            ---------------------------------
            > Konwencja Wiwdeńska zapewnia rowerzyście bezpieczeństwo na srodku zatłoczonej
            > drogi w niedzielne popołudnie!
            ===Przeczytaj ty sobie Konwencję Wiedeńską i nie pisz idiotyzmów. Każda
            konwencja bierze w obronę słabszych stwarzając im podobne warunki do tych ,
            które mają mocni. Niezależnie od tego o czym konwencje mówią, czy o wojnie czy
            psychiatrii.
            > Konwencja Wiwdeńska zapewne mówi o jednakowych prawach samochodów i
            > pięcioletnich rowerzystach!
            ===Bo skoro piszesz "zapewne" to , zapewne jej nie przeczytałeś.
            Ot i tyle. A jak chcesz pisać w moim wątku to, proszę, pisz na temat.
            • Gość: pazdzioch Re: Rowerzyści IP: *.chello.pl 08.09.04, 14:00
              Drogi intelektualisto Olo,bardzo przepraszam że zabrałem głos w "twiom watku".
              Oczywiście nie jestem w stanie dorównać ci intelektem,erudycją,a tak naprawde
              to sraty taty dupa w kraty!
              Jesteś jednym z tych zadufanych w sobie i "swoich" prawach rowerzysta który
              zamiast zastanowić się nad bezpieczeństwem tych na 2-kołach bredzi okonwencjach.
              I to by było na tyle!
              Pozdr.
              • Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 16:33
                Odnoszę wrażenie, że słowo intelekt jest tym na kórego dźwięk cierpniesz. Nie
                martw się, wyluzuj, każdy ma jakieś braki, nie każdy musi grać na skrzypcach,
                może umiesz stawiać babki z piasku. Musisz się z tym pogodzić, łatwiej Ci
                będzie żyć.
                pa pa
                • Gość: bi-cykl Re: Rowerzyści IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.04, 21:52
                  Wiesz co olo, ty jestes zdrowo walniety. Twoje pseudointelektualne wynurzenia i
                  pouczenia sa zwyczajnie szkodliwe i idiotyczne. Niespelniony nauczyciel
                  wywalony z roboty za glupote, czy co? Upajasz sie wlasnym slowotokiem. Zalosne.
                  • Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 06:34
                    Nie upajam się, tak mam. Ale mogę również pisać językiem zrozumiałym dla
                    Ciebie, jeśli tylko będziesz chciał zrozumieć. I po drugie.Bądź tak miły k***wa
                    leszczu i zacytuj gdzie moje wynurzenia są szkodliwe, wtedy pogadamy kmiocie.
                    Taki język Ci pasuje? Czujesz się dowartościowany?
                    • Gość: pazdzioch Re: Rowerzyści IP: *.chello.pl 09.09.04, 09:30
                      No prosze i wylazł prawdziwy olo!
                      • Gość: WAWAR Re: Rowerzyści IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 12:27
                        olo-mistrz!,podpisuję się ,pod tym wszystkim co Ty napisałeś.Chciałbym tylko z takimi ludzmi jak Ty korzystać z drogi.Wielkie Pozdroo!!!:))
                        • Gość: pazdzioch Re: Rowerzyści IP: *.chello.pl 14.09.04, 23:23
                          Z czym się tak zgadzasz wawar?
                          -z pijanym tatusiem rowerzysą wiozacym dziecko na doczepianym siodełku?
                          -z cztero,pięcioletnim równoprawnym rowerzysta bawiącym się w Piastowie na
                          ulicy?
                          -z czym jeszcze drogi wawar?
                          • Gość: olo Re: Rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 06:25
                            Wawar napisał:
                            podpisuję się ,pod tym wszystkim co Ty napisałeś

I Pazdzioch napisał:
                            > -z pijanym tatusiem rowerzysą wiozacym dziecko na doczepianym siodełku?
                            > -z cztero,pięcioletnim równoprawnym rowerzysta bawiącym się w Piastowie na
                            > ulicy?

Gdzie ja o tym pisałem? Jakiś cytacik może. Jesteś pusty jak bęben. Nie
                            rozumiesz napisanego tekstu, a zabierasz się za pisanie na forum.
                          • Gość: KA Re: Rowerzyści IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.09.04, 09:52
                            Gość portalu: pazdzioch napisał(a):
                            > Z czym się tak zgadzasz wawar?
                            > -z pijanym tatusiem rowerzysą wiozacym dziecko na doczepianym siodełku?
                            NIE
                            > -z cztero,pięcioletnim równoprawnym rowerzysta bawiącym się w Piastowie na
                            > ulicy?
                            A gdzie ma jeździć podwórka wyeliminowane, place zabaw też, ludzie poidiocieli
                            zakaz gry w piłkę na osiedlu, zakaz jazdy na rolkach, rowerze, likwidacja
                            piaskownic bo dzieci są za głośne jak daleko posuniemy się w tym kretyniźmie???
                            Jak ci za głośno za ciasno to wracaj na wioche, ulice osiedlowe to teren do
                            zabaw dzieci i trzeba być idiotą by mknąc nimi 80km/h. Tu trzeba się liczyć ze
                            nagle zza samochodu,śmietnika krzaka wyleci dzieciak w pogoni za piłką (a ty co
                            jako pięciolatek w szachy grałeś??)
                            KA
                            • kelo Re: Rowerzyści 15.09.04, 10:01
                              KA, wyluzuj. Mentalnie to on ma dalej 5 lat.
                              • Gość: KA Re: Rowerzyści IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.09.04, 12:43
                                kelo napisał:

> KA, wyluzuj. Mentalnie to on ma dalej 5 lat.

To pikuś ale problem w tym że ich (znaczy się myslących inaczej) jest więcej a
                                to już napewno przestaje być smieszne
                                KA
                                • kelo Re: Rowerzyści 15.09.04, 13:20
                                  Gość portalu: KA napisał(a):
                                  (znaczy się myslących inaczej)

Oni biorą wszystko bezpośrednio i zarzucą Ci, że zabraniasz im mysleć inaczej
                                  niż ty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka