Dodaj do ulubionych

Rowerzysta - Samochód

15.05.15, 20:22
Czytając zmiany w przepisach i nowy taryfikator przypomniałem sobie o pewnym skrzyżowaniu które widziałem podczas majowego wypadu do Ustronia.
Wzdłuż Wisły jest długi deptak podzielony na dwie części, jedna część dla pieszych druga dla rowerów. W pewnym miejscu przez Wisłę przebiega wąska kładka (mostek), wylot tego mostu po ~30m krzyżuje się z deptakiem i oczywiście drogą dla rowerów. W tym miejscu deptak - ścieżka biegnie po niewielkim wzniesieniu (20-30cm ponad gruntem). Zarówno ścieżka jak i droga nie mają żadnych oznakowani ostrzegających przed możliwością kolizji samochodu z rowerzystą jak i rowerzysty z samochodem.
Byłem świadkiem zdarzenia gdzie szybko jadący rowerzysta (miał prawo)o mało nie wpadł na zjeżdżający z mostku samochód. Widoczność jest tam ograniczona do ~20m.
Zastanawiam się kto byłby winien tej kolizji, rowerzysta, kierowca samochodu a może Burmistrz ?

Obserwuj wątek
    • bimota Re: Rowerzysta - Samochód 15.05.15, 23:38
      MYSLALEM, ZE BEDZIE MOWA O SKANDALU JAKIM JEST BRAK ZROZNICOWANIA TARYFIKATORA ZE WZG. NA RODZAJ PROWADZONEGO POJAZDU...
    • edek40 Re: Rowerzysta - Samochód 16.05.15, 20:42
      > Zastanawiam się kto byłby winien tej kolizji, rowerzysta, kierowca samochodu a
      > może Burmistrz ?

Projekt bez watpienia jest zgodny z przepisami i zatwierdzony.

Winien jest obywatel (dowolny) bo jechal za szybko.
      • rekrut1 Re: Rowerzysta - Samochód 17.05.15, 00:04
        A wystarczył by jeden znak.
        Miejscowi znają to miejsce jednak podczas weekendów odwiedzających (Wisła graniczy z Ustroniem) jest pewnie znacznie więcej niż miejscowych wszak w promieniu 100 km. od Ustronia jest aglomeracja Katowicka czy Bielsko Biała.
        Pozdr.

PS. A Ty bimota nie myśl bo żylaków pod czupryną dostaniesz. :)
    • rapid130 Widok z Googla 17.05.15, 13:43
      Charakterystyczne miejsce.
      • bimota Re: Widok z Googla 17.05.15, 18:55
        CZYLI PITOLENIE Z DUPY... NIE MA TU ANI PIESZY, ANI ROWERZYSTA PIERWSZENSTWA BEZWZGLEDNEGO... POZA TYM SKRZYZOWANIE CHYBA WIDAC, WIEC LOGICZNE, ZE TRZEBA ZWOLNIC, A NAWET STANAC...

I ZNOW NASUWA SIE PYT. O ODROZNIENIE CHODNIKA CZY JEZDNI...
        • rekrut1 Re: Widok z Googla 17.05.15, 22:38
          Pisałem bimota, nie myśl - czytaj !
    • klemens1 Re: Rowerzysta - Samochód 18.05.15, 09:55
      wygląda mi to na skrzyżowanie równorzędne
      • rekrut1 Re: Rowerzysta - Samochód 18.05.15, 16:44
        Tu nie ma znaczenia kto ma pierwszeństwo, na skutek słabej widoczności (co nie w pełni odzwierciedla pokazane zdjęcie) wystarczył by znak ostrzegający o skrzyżowaniu co skłoniło by kierowcę do zachowania ostrożności.
        Wiem że to śmiesznie brzmi "skłoniło by kierowcę" (jako że nie takie rzeczy mogą skłonić "naszego kierowcę" do zachowania czegokolwiek) ale zawsze to było by już coś :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka