nazimno 10.10.15, 12:56 www.dailymail.co.uk/news/article-2110646/Driving-facebooking-safe-Haha-Parents-daughters-text-predicted-fatal-mistake-seeking-change-driving-laws.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edek40 Re: Smartfony za kolkiem: 10.10.15, 13:31 U nas przeginaja w druga strone. Mozesz korzystac z nawigacji o ile nie jest w telefonie. Wtedy jest to karane, o czym przekonala sie Wijciechowska. Dostala mandat za to, ze korzystala z telefonu... Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Smartfony za kolkiem: 10.10.15, 13:52 > CZY SMARTFON TO TELEFON ? Ja uzywam go glownie do dzwonienia i z rzadka do nawigowania. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A ja konwencjonalnie i "old skool-owo". 10.10.15, 14:27 Do telefonowania uzywam starej Nokii 6310i i nie za kolkiem. Pasuje do kazdej kieszeni, ze zmienionym nowym akumulatorem LiPo o pojemnosci ok 1500 mAh ma doskonaly czas eksploatacji i nigdy nie mialem problemu z brakiem energii. To pelny oldtimer. Nigdy mnie nie zawodzi. Swietnie lezy w dloni i mozna go obslugiwac bez patrzenia, w ciemno. Smarfon traktuje glownie jako zminiaturyzowany komputer do komunikacji sieciowej, medialnej, mailowej, a czasem jako nawigacje, ale tylko w niezbednych sytuacjach. Wyciaganie "tabliczki czekolady" do telefonowania jest przerostem formy nad zastosowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: A ja konwencjonalnie i "old skool-owo". 10.10.15, 14:43 > Do telefonowania uzywam starej Nokii 6310i i nie za kolkiem. W czasie kompletowania nowego auto doszlismy do radia. Zadecydowalem, ze ma miec bluetooth. Wymagalo to doplaty 1500 zl. W samochodzie, ktory juz przekroczy 85000 zl. Kolejnych 300 zl wymagalo wyposazenie auta w super radio z wielkim ekranem dotykowym. Ku wielkiemu zdziwieniu sprzedawcy stanowczo odmowilem. Ekrany dotykowe, obslugujace czesto najbardziej elementarne funkcje wnetrza sa calkowicie legalne. Do tego dochodza jakies manipulatory, ktore, jak myszka komputerowa, wymagaja sprzegniecia ruchu reki z efektem widocznym na ekranie, ktore tez sa calkowicie legalne. Dotkniecie ekranu smartfona, umocowanego w uchwycie legalne nie jest. Logiczne? Jesli chodzi o dzwonienie, to czasem nie moge tego nie robic. Nigdy nie robie tego jednak w czasie jazdy w miejscach, ktore wymagaja szczegolnej koncentracji. Ba, zdarza mi sie wyhamowywac zone, gdy cos trajkocze, a ja wykonuje ewolucje bez trzymanki na ulicy. Co z reszta moze byc bardziej niebezpieczne niz sam manewr... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno 6310i mozna kupic w stanie idealnym 10.10.15, 15:05 www.areamobile.de/img/00/00/71/34/56.jpg Do tego modelu sa akumulatory o pojemnosci nawet 2450 mAh !!! www.aliexpress.com/item-img/High-Capacity-2450mah-BL-4C-Gold-Bussiness-Battery-for-Nokia-6300-C2-05-X2-2650-3500/1121646604.html Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno shit, teraz dopiero widze, ze zly link dalem. 10.10.15, 15:17 ten ma 1800 mAh: www.amazon.de/Akku-Nokia-6310i-Li-Polymer-1800mAh-schwarz/dp/B002S5I1C4 Tamten jest do Nokii 6300, cholera... Zmylilo mnie szybkie przelaczenie sie pomiedzy linkami. Sorry. Tak czy inaczej to jest prawie 3 razy wieksza pojemnosc w porownaniu z pierwszymi akumulatorami. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: shit, teraz dopiero widze, ze zly link dalem. 10.10.15, 15:20 > Tak czy inaczej to jest prawie 3 razy wieksza pojemnosc w porownaniu z pierwszy > mi > akumulatorami. To nie zmienia faktu, ze za zestaw trzeba doplacic, a smartfony montuje sie fabrycznie w desce auta. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: shit, teraz dopiero widze, ze zly link dalem. 12.10.15, 20:18 ja mam takiego nierzucającego się w oczy krokodylka na szybie. przednia kamera robi za nagrywarkę tego co przede mną, a na ekranie jest nawigacja. to 2 mandaty? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Tak z ciekawości... 12.10.15, 20:56 tiges_wiz napisał: > ja mam takiego nierzucającego się w oczy krokodylka na szybie. > przednia kamera robi za nagrywarkę tego co przede mną, a na ekranie jest nawiga > cja. > to 2 mandaty? ;) Tak z ciekawości - na jakim uchwycie (mam dwa i nie mogę się zdecydować - jeden ma za długi wysięgnik (ale i "szczęki" solidne) drugi ma delikatne szczęki ale za to powierzchnię "przylepną", jaki "soft" i czy nie zasłania pola widzenia (masz zdaje się Nexusa 5 o ile dobrze pamiętam, a to większe niż mój telefon)? O ile to nie tajemnica rzecz jasna :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tak z ciekawości... 13.10.15, 08:45 Dzięki za odpowiedź. I, tak przy okazji - najlepszego :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tak z ciekawości... 13.10.15, 08:47 Zapomniałbym: A co z softem do nagrywania? Coś płatnego, czy jest jakiś darmowy/shereware godny polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Tak z ciekawości... 13.10.15, 09:00 mi najbardziej podeszło to: play.google.com/store/apps/details?id=com.dailyroads.v&hl=pl nagrywa prędkość i pozycję, Jest jakiś automat do automatycznego nagrywania jak przeciążenie przekroczy jakąś wartość. a tu nagrywanie w akcji. nie ma efektu zmiany perspektywy i auta wydaja się dalej niż z kamerek dedykowanych. Szkoczek wielopasowy - idiota Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Tak z ciekawości... 13.10.15, 10:04 > A coś takiego > > Eeeee. Mam tez takie. Na suszarce do bielizny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: A ja konwencjonalnie i "old skool-owo". 13.10.15, 11:50 nazimno napisał: > Do telefonowania uzywam starej Nokii 6310i i nie za kolkiem. > > Pasuje do kazdej kieszeni, ze zmienionym nowym akumulatorem LiPo o pojemnosci o > k 1500 mAh ma doskonaly czas eksploatacji i nigdy nie mialem problemu z brakiem > energii. > To pelny oldtimer. Nigdy mnie nie zawodzi. Swietnie lezy w dloni i mozna go obs > lugiwac bez patrzenia, w ciemno. > > Smarfon traktuje glownie jako zminiaturyzowany komputer do komunikacji sieciowe > j, medialnej, mailowej, a czasem jako nawigacje, ale tylko w niezbednych sytuac > jach. > Wyciaganie "tabliczki czekolady" do telefonowania jest przerostem formy nad zas > tosowaniem. Czyli dokładnie tak jak ja, tylko moja nokia do telefonowania jest trochę inna. Ale bateria też trzyma prawie tydzień, jeśli za długo nie gadam. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Smartfony za kolkiem: 13.10.15, 11:48 edek40 napisał: > > CZY SMARTFON TO TELEFON ? > > Ja uzywam go glownie do dzwonienia i z rzadka do nawigowania. A ja z kolei do telefonowania używam starej nokii 6233, a smartfonu używam do słuchania radia, nawigacji, korzystania z rozkładów jazdy i czasem internetowania. No i używam go jako modemu do laptopa. Telefonowanie z dotykową klawiaturą jest wkurzające. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Smartfony za kolkiem: 13.10.15, 11:56 > Telefonowanie z dotykową klawiaturą jest wkurzające. Ja mam zestaw glosnomowiacy, ktory ma ekran i rodzaj joystika. W nowym aucie bedzie wszysto w kierownicy. Zrezygnowalem, o czym pisalem, z dozwolonego prawem ekranu dotykowego, sterujacego tym i owym w aucie. Zapewne na postoju... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Smartfony za kolkiem: 10.10.15, 15:38 W sensie że miała telefon przyczepiony do szyby i mimo to dostała mandat? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Smartfony za kolkiem: 10.10.15, 15:44 > W sensie że miała telefon przyczepiony do szyby i mimo to dostała mandat? Stojac w korku wziela do reki telefon, aby sprawdzic cos na mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Smartfony za kolkiem: 12.10.15, 14:09 Korki korkom nierówne. Czasem całkiem sprawnie się poruszają i rzadko do zera zatrzymują. A czasem więcej stoją niż jadą. W tym drugim przypadku często zdarza się, że część tego nadmiernego stania jest przez tych, co to tylko na (za długą) chwilkę wzięli do ręki telefon i na (za długą) chwilkę odpływają w inną rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Smartfony za kolkiem: 12.10.15, 14:12 JAK ODPLYWA TO RACZEJ WIDAC, A JESLI JEDZIE NORMALNIE TO Z JAKIEJ RACJI GO KARAC ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Troche przypomnienia historycznych faktow. 12.10.15, 14:40 Wyobraz sobie, ze w dawnych samochodach bylo cos takiego, co nazywano "Autotelefonem". To urzadzenie mialo normalna telefoniczna sluchawke z tzw spiralnym "sznurem". I telefonowanie tym czyms nie bylo wykroczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Stare dobre czasy. 12.10.15, 15:09 www.google.de/imgres?imgurl=http://data.motor-talk.de/data/galleries/0/80/6906/15634438/autotelefon-38545.JPG&imgrefurl=http://www.motor-talk.de/bilder/autotelefon-g15634438/autotelefon-i203252749.html&h=487&w=963&tbnid=mO6VeXFS9hGL1M:&tbnh=90&tbnw=178&usg=__j9HUWQ8OyAoezWjVXjgW8LJxhJ0=&docid=qANdiNouZ4VJIM&sa=X&sqi=2&ved=0CDIQ9QEwBGoVChMI9fL6w_q8yAIVwgosCh3BpQqR Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek To akurat Nokia 3110 w mocowaniu samochodowym. 12.10.15, 19:50 To akurat Nokia 3110 w mocowaniu samochodowym. Prawdziwy, dedykowany autotelefon wyglądał tak: Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Masz racje, chodzilo jedynie o sluchawke i przewod 12.10.15, 20:51 Tu jest stary telefon Motoroli z Jaga: www.jaguar-forum.de/forum/download.php?id=27752&sid=07c6b7defd2a5eb93607f3c2245d7c44 A tu inne przyklady: www.google.de/imgres?imgurl=http://www.oebl.de/C-Netz/Geraete/Motorola/CX451/MOT_CX451.JPG&imgrefurl=http://www.oebl.de/C-Netz/Geraete/Motorola/CX451/MOT_CX451.html&h=980&w=735&tbnid=N7b8LjgZDEj-yM:&tbnh=91&tbnw=68&usg=__tY13tJuV7TTZi1Y4EaUGSrwDzAI=&docid=AdvaFOxgtZyDMM&sa=X&ved=0CCwQ9QEwAWoVChMIp-3Wscu9yAIVJdVyCh1jGwzH Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: To akurat Nokia 3110 w mocowaniu samochodowym 12.10.15, 21:26 tamten w umocowaniu to nie jest 3110. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: To akurat Nokia 3110 w mocowaniu samochodowym 12.10.15, 23:09 Jak nie 3110 to co? Uprzedzam kontrę- nie miałem 3110, miałem 3210 a mam po dziś dzień sprawną 3310 :) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: To akurat Nokia 3110 w mocowaniu samochodowym 13.10.15, 08:59 To stary 6110. mobile.softpedia.com/phones/Nokia/Nokia-6110.shtml Mial tylko pasmo 900 MHz / dawna siec D1 albo D2 w Niemczech/. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Troche przypomnienia historycznych faktow. 12.10.15, 21:08 nazimno napisał: > Wyobraz sobie, ze w dawnych samochodach bylo cos takiego, co nazywano "Autotele > fonem". Masz na myśli czasy, gdy natężenie ruchu ulicznego było ułamkiem tego co mamy teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Troche przypomnienia historycznych faktow. 12.10.15, 21:19 Poczatek lat 90-tych w Niemczech tez cechowal sie niezlym zageszczeniem ruchu. To nic nowego nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś