jaworskidariusz 22.10.04, 17:35 Wiem, ze swietnie wygladaja zwlaszcza w nowej Fabi, ale prosze wszystkich uzytkownikow drog o nie naduzywanie tych swiatel. One po prostu oslepiaja, gdy nie ma wystarczajaco mocnej mgly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vatseq Re: Swiatla przeciwmgielne 22.10.04, 17:57 Szczególnie są tu upierdliwi kierowcy mercedesów, którzy mają wysoko umieszczone światła przeciwmgielne, a policja z daleka nie może rozpoznać, że są włączone - jak widać, że są włąćżone (bez potrzeby), to już jest za późno na zatrzymanie delikwenta. Takie usłyszałem wytłumaczenie od policjanta z drogówki, gdy zapytałem, dlaczego nie zatrzymuje nadużywających przeciwmgłowców. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Swiatla przeciwmgielne 23.10.04, 21:49 Drogówka, gdyby nawet zechciała oderwać się na chwilę od radarowania, i tak niewiele by w tej materii mogła zdziałać. Kodeks drogowy ogranicza niestety wyłącznie używanie tylnych świateł przeciwmgielnych. Kolejny przykład tworzenia przepisów zza biurka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aras Re: Swiatla przeciwmgielne IP: *.icpnet.pl 02.11.04, 22:59 kolego kodeks drogowy mowi jasno. Wlaczyc swiatla p.gielne przednie mozna tylko wtedy gdy widocznosc jest ograniczona.( mgla, deszcz, opady sniegu) Zabrania sie ich stosowania podczas normalnej przejzystosci. Co do tylnich to tu jest jeszcze lepiej. Mozna je wlaczyc dopiero gdy widocznosc jest mniejsza niz 50m. Powyzej nie wolno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Swiatla przeciwmgielne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 18:31 Widzę, że Ci się udziliło fabiomaniactwo. Zacznij patrzeć szerzej, bo problem tyka wszystkich aut i co do tego przyznaję Ci rację. olo SC Odpowiedz Link Zgłoś
jaworskidariusz Re: Swiatla przeciwmgielne 22.10.04, 20:40 Wymienilem przykladowo Fabie poniweaz dzisiaj rano wlasnie kierowca Fabi jechal z wlaczonymi tylnymi swiatlami przeciwmgielnymi, a do tego na drogowych. Problem rzeczywiscie tyczy sie wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Swiatla przeciwmgielne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 22:33 Przed chwilą na mojej uosiedlowej ulicy jechało jakieś fordzisko kombi na halogenach, a muzyka to kciała szyby powypychać. Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e Egoizm 24.10.04, 17:47 Niezależnie od marki samochodu, to egoizm każe włączać niepotrzebnie światła dodatkowe albo wysoko ustawiać świtła mijania. Dla kierowców włączających te z przodu jest to wygodniejsze - widzą więcej. Albo leją na to, że oślepiają innych, albo się nad tym nie zastanawiają. Dla tych co włączają niepotrzebnie światła przeciwmgielne tylne nie widzę wytłumaczenia poza głupotą. No, chyba że ktoś nie chce ryzykowac kolizji z pojazdem z tyłu i trzyma go na dystans mocnym blaskiem. Tylko, że czasami skutek bywa przeciwny, bo człowiek oślepiony czerwonym światłem przeciwmgielnym, odwraca wzrok i tego czerwonego stopu to już może nie zauważyć... Tylko, ze i tak wina bedzie tego drugiego, nie "oświeconego". Pozdrawiam, Mejson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocoor Re: Egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 07:38 Najprzyjemniej jechać w "półkorku" (typu droga W-wa-Kraków, za Grójcem lub typu Kalwaria-Zeb.-Kęty), lekka mgła, samochód od samochodu może ze 30m i debile z włączonymi światłami p/mg. Pozostaje mi tylko włączyć długie Osram +50%... Działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARLLL Re: Egoizm IP: 83.136.224.* 25.10.04, 08:31 I to jest kolejny dowod ze naszej policji nie chce sie. Tworzenie kolejnych bzdrurnych przepisow o wlaczniu swiatel niczego nie rozwiazuje. Wszak wystarczy stosowac je zgodnie z przeznaczeniem i wtedy gdy to konieczne. A Kiedys policji a raczej milicji sie chcialo. Pamietam te czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy1000 Re: Egoizm 25.10.04, 14:36 a ja i tak bede jezdzil na drogowych na moto, zeby debile w puszkach nie wymuszali pierszenstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Egoizm IP: *.chello.pl 25.10.04, 16:06 To nie egoizm,to szpanerstwo!Kupi taki sobie fabie czy poldka,włączy światła przeciwmgielne i myśli że go to nobilituje! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorfor Re: Egoizm IP: *.vspace.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:51 Dzisiaj przed mna jechalo CC z wlaczonym tylnym przeciwmgielnym. Cimno dookola i razilo jak cholera. Za kierownica panienka. Takiej chyba trzeba wybaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktb tylne p-mgielne IP: 213.17.181.* 15.11.04, 19:20 Pamiętaj o tym, że jest też druga skrajność. Ostatnio w porze mojego wyjazdu bywa mglisto lub dżdżysto, a na jedynce jezeli z doganianych 10% ma włączone tylne p-mgielne to dobrze. Można zawsze powiedzieć, jedź wolno, to się nie nadziejesz, ale zdrowy rozsądek powinien chyba działać. A taki prędzej włączy te swiatła razem z przednimi, żeby sobie poświecić wieczorem (tak jak tu się pisze) niż wtedy, kiedy jedzie się rano w mglistej szarówce i są one niestety bardziej potrzebne niż po ciemku. Włączajcie tylne p-mgielne - ale we mgle i bardziej w dzień niż w nocy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
scorpionek_gosia Re: Swiatla przeciwmgielne 18.11.04, 14:52 Większość kierowców chyba wogóle nie wie, że światła się ustawia. Jeżdżąc wieczorkiem rzadko się zdarza samochód z dobrze ustawionymi światłami, przeważnie świecą prosto w oczy. A najczęściej są to Fordy i jakieś tuningowane wynalazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Swiatla przeciwmgielne IP: *.chello.pl 19.11.04, 13:27 Te,brzydal - Fordów to Ty się nie czepiaj,dobrze? Nie pozdr.:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k01 Re: Swiatla przeciwmgielne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.11.04, 15:08 tutaj pisza sami debile kontrolerzy ruchu banda frustratow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy1000 Re: Swiatla przeciwmgielne 20.11.04, 16:35 Jak to mowia ford gowno wort :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Swiatla przeciwmgielne IP: *.chello.pl 21.11.04, 11:03 Ale śmieszne.Ha,Ha,Ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k01 Re: Swiatla przeciwmgielne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.11.04, 15:11 kontrolerzy IDIOCI-wlacza wylacza swoje blyska IDIOTA,rozporek kobieta kutas nic z tego nie panimaju Kontrolerzy IDIOCI sfrustrowane elnuchy wypryskane woda kolanska barany w kiepskich samochodach Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: Swiatla przeciwmgielne 21.11.04, 13:41 ostatnio jechalem za fabia stad wiem ze ma dwa tylne przeciwmgielne widocznosc paskudna i gosc niezle kombinowal bo jak mijalismy znak wskazujacy teren zabudowany wylaczal swiatla tylko ze jechalismy w ciagu !!!! jedno autko od drugiego o 20 m gosc byl doskonale widoczny przez kierowcow jadacych o trzy autka za mna przeciez wystarczy ze ostatni w sznurku zapali przeciwmgielne tylne i poczeka az ktos nie dolaczy pozniej naturalnie swiatelka out czy to takie trudne?!!! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k01 Re: Swiatla przeciwmgielne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.11.04, 14:36 przeciez wystarczy ze ostatni w sznurku zapali przeciwmgielne tylne i poczeka > az ktos nie dolaczy ty tez jestes idiata Odpowiedz Link Zgłoś