Dodaj do ulubionych

Serwis samochodowy

24.05.22, 17:17
Jaki preferujecie gdy na auto skonczy się gwarancja? Autoryzowany full wypas czy pan Mietek- Zlota Rączka w swoim garażu?

Ostatnio mialam do wymiany zderzak z swiatlo przeciwmgielne tylne. Zaplacilam 5500 zł. Przyslowiowy Pan Miecio zrobilby mi pewnie za polowę tej ceny ale nie dalby mi na to papierow i gwarancji. A Wy gdzie naprawiacie auta?
Obserwuj wątek
    • sol_13 Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 18:09
      A po co Ci "papiery i gwarancja" na wymianę zderzaka i światła?
    • majenkir Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 19:12
      U pana Miecia.
    • marianna1960 Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 19:21
      ASO to zło.
    • mysiulek08 Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 19:38
      jak mielismy kredensy czyli volva z serii 240, to wlasnymi 'recami' a jak nastaly nowki to tez tongue_out
      • kubek0802 Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 19:51
        Między garażem Miecia, a ASO jest jeszcze wiele możliwości. Generalnie zależy co masz do zrobienia. Jak przegląd gwarancyjny to ASO, jak wymiana żarówki to już nie koniecznie. Po upływie gwarancji tym bardziej bo przeświadczenie, że w ASO są kumaci mechanicy nie jest do końca właściwe.
    • ukulele129 Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 21:18
      Oks. Dziękuję. Tez się chyba nastepnym razem skuszę na Miecia.
    • little_fish Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 21:28
      U męża 😁 który pracował w ASO i był panem Mieciem 😉
    • nicknanowyrok Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 22:09
      Od paru dobrych lat warszaty samochodowe inne niż ASO mogą wykonywać przeglądy i naprawy zgodnier z wymaganiami serwisowymi. Przespałaś to/

Między ASO, a Heńkiem zlotą rączką i jego warsztatem w stodole jest pierdylion sensownych możliwości.
    • kachaa17 Re: Serwis samochodowy 24.05.22, 22:45
      Ja robię samochód w warsztacie sam samochodowym u mnie na osiedlu ale nie nazwałbym go u Pana Miecia. Właścicielem jest dość młody facet, ma dwa kanały i zawsze daje fakturę wraz z wyszczególnieniem napraw i co ile kosztowało. Nie jest tanio. Ale jest blisko i robią dobrze.
    • mamdomek Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 00:35
      Zderzak to twój mąż, partner czy też brat powinien ci wymienić pod domem w ramach rozgrzewki.
      • melikles Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 07:11
        Do tego podłączyć i skalibrować czujniki, a samochód podnieść w ramach ćwiczenia z hantlami big_grin

mamdomek napisał:

> Zderzak to twój mąż, partner czy też brat powinien ci wymienić pod domem w rama
        > ch rozgrzewki.
      • marta.graca Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 07:30
        A później ty każdemu z nich włosy obetniesz, zamiast wysłać ich do fryzjera wink
    • bywalec.hoteli Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 00:46
      Przeglądy co 30k robię w ASO, naprawy po stłuczkach w ASO z ubezpieczenia, pozostałe wymiany np. oleju, filtry i innych rzeczy u pana Miecia + a właściwie ++, bo mega dobry jest a ceny znacznie niższe niż w ASO.

Nawet jak idę do ASO na przegląd to część części kupuję sobie sam w zaprzyjaźnionym sklepie. Czasami też kupuję części na Ebayu smile
    • blasckbird13 Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 12:33
      U pana Edzia, który daje papiery, gwarancje, ma duży warsztat. lakiernię, zatrudnia kilku mechaników, i po każdej naprawie, wydając samochód prowadzi do stoliczka, na którym są równo ułożone wymienione części, tłumaczy i pokazuje, co się zepsuło i jak brudny był filtr.
      Za coroczny przegląd bierze połowę sumy za przegląd gwarancyjny w salonie, a przynajmniej wymienia filtry i dezynfekuje klimę, za co salo kasę brał, a czego nie robił.
    • e-ness Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 13:22
      Miałam Pana Miecia pod nosem, którego uwielbiałam i ja u mój samochód. W ramach większych kwot( serwis, wymiana tarcz, klocków, filtrów) zawsze oddawał wymyty i odkurzony samochód.
      Nie wiem czy to z sympatii czy litości ( dla samochodu czy mojej osoby- bo czwórka dzieci w nim jeździła, żarła i rzygała), ale tym skradł moje serce.
      Niestety po przeprowadzce trochę nam nie podłodze i mąż po kilku przygodach z lokalnym Mieciem jeździ do ASO
    • tilijka123 Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 13:40
      Zawsze bawi mnie wiara w rzetelność serwisów autoryzowanych.
      Mój teść serwisuje tylko w takich. W pierwszym samochodzie w autoryzowanym serwsie Forda podmieniono mu kolumnę kierownicy (wpust nie pasował, więc spięto na szeklę) oraz alarm. Podmianę kolumny wykrył Pan Miecio, podmianę alarmu wykryliśmy sami (pilot od zapasowych kluczyków nie był kompatybilny z alarmem). W drugim samochodzie (Alfa Romeo) przy pierwszej wizycie zniknęła osłona akumulatora, przy drugiej wiązka kabli do otwierania zdalnego bagażnika.
      Przez wiele lat korzystałam z usług Pana Miecia, który serwisował wszystkie samochody w bliższej i dalszej rodzinie. Szczególnie tani nie był ale rzetelny i nie naciągał. Potrafił powiedzieć, że czegoś nie warto robić lub że pora zmienić samochód. Niestety już jest na emeryturze.
      Teraz korzystam z opcji pośredniej : średniej wielkości warsztat specjalizujący się w japończykach. Ceny mają umiarkowane, jest gwarancja, można dostarczyć własne części.
    • purchawka2020 Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 13:58
      U Pana Miecia.
    • problemzdeweloperem Re: Serwis samochodowy 25.05.22, 17:09
      Wersja pośrednia między panem Mieciem a ASO: warsztat solidny, duży, dają fakturę, nawet kawę można sobie zrobić. O dziwo, gdy porównywałam ceny kilka razy, zawsze tam jest najlepiej (no, może poza szemranymi miejscami w ukrytych garażach). Raz nawet mnie wzięli poza kolejnością w podbramkowej sytuacji. Ja sobie chwalę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka