cynick1 Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 28.10.04, 12:27 wg mnie to mrugniecie dlugimi i przekret dlonia jakby krecic kontaktem niestety nie zawsze skutkuje przekonalem sie w niemcach pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggy Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 28.10.04, 14:43 Ja mrugam ;) jak zalapie i wlaczy to ok .. jak nie zalapie to zwalnia ;) tez jest ok :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.tvsat364.lodz.pl 28.10.04, 20:10 Kierowcy jadącemu z przeciwka mrugam długimi. Gdy mam kontakt wzrokowy z drugim kierowcą (podczas oczekiwania na zmianę świateł, na parkingu itp.) pokazuję reką z palcami ułożonymi w kształt litery V na swoje oczy. Wszak światła to jakby oczy samochodu. Pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 29.10.04, 06:41 Spotkałem już na trasie takie głąby, że żaden z gestów które tu podaliście i które jeszcze podacie nie zadziała. A im pogoda bardziej słoneczna, tym przytępienie większe. Czasem pomaga bardziej wyłączenie i załączenie świateł - kilkakrotne, albo mruganie złożonymi palcami. Pamiętam kilka lat temu facet przechodził przez torowisko, wkroczył jedną nogą na jezdnie, zobaczył mnie i się cofnął. Kiedy podjechałem bliżej zobaczyłem jego palce skierowane w stronę jego oczu i trafił mnie szlag. Nie dość gościu, myślę sobie, że łazisz jak krowa to jeszcze mi pokazujesz, że jestem głupi. Mało co a bym się zatrzymał. Patrzę jednak na deseczkę a tam kontrolka ciemna. No i przyszło olśnienie. To był początek października i piękna słoneczna pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 130rapid Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 14:26 Włączam długie na 2-3 sekundy. Działa w 80 % przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.chello.pl 30.10.04, 16:33 Po co gesty?Policjant zapali światła przeciwnikowi oświetlenia! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 31.10.04, 10:13 Mrugałem długimi i pokazywałem palcem na własne oczy. Obecnie odpuściłem ten temat. Większość tego gestu przypomnienia nie rozumie. pozdrawiam.kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.chello.pl 31.10.04, 21:17 Mnie czasem dopada amnezja i wtedy wystarcza jak kierowca z naprzeciwka mrugnie! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 20:47 a ja ostatnio zauwazylem w jakims samochodzie , przyklejona pod zegarami rozowa karteczke z napisem "SWIATLA" chyba jakas zapominalska :P kazdy sposob dobry :D Odpowiedz Link Zgłoś
rena1 Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 05.11.04, 10:27 Dlaczego od razu - ZAPOMINALSKA? facetom sie to nie zdarza prawda ? Ja jeżdze cały rok na światłach niezaleznie od tego czy leje czy świeci słońce - i jeszcze nie zdarzyło mi sie ZAPOMNIEĆ ! Odruchowo/automatycznie zapalam światła tak jak zapinam pasy. Wszystkim kierowcom powinno to wejść w krew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.aster.pl 21.11.04, 11:55 napewno ZAPOMINALSKA. a dlaczego?? znajdz mi faceta który sobie przyklei RÓŻOWĄ karteczke w samochodzie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitt Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: 212.244.176.* 08.12.04, 01:02 miałem nauczyciela - on bez swijej teczki do domu by nie wrocił - mapa spis autobusów - gdy mu ją zamknięto zachwywał sie na przystanku jakby pierwszy raz jechał ta linią - w autobusie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.11.04, 23:34 A po choinkę mam przypominać. Najczęściej to są ci którzy przez całe lato nie włączają świateł dopóki widzą na 10 m przed samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 03.11.04, 09:15 Gość portalu: go napisał(a): > A po choinkę mam przypominać. Najczęściej to są ci którzy przez całe lato nie w > łączają świateł dopóki widzą na 10 m przed samochodem. ...I "kij im w oko"! Tyle, że JA chciałbym jednak ich widzieć z odległości większej niż 10 metrów - oczywiście, jeśli nie sprawia im to zbyt wiele trudu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.chello.pl 03.11.04, 09:49 To nie tylko oni nie zapalają świateł.Przez sześć lat miałem Forda w wersji fińskiej/świateł nie dało się nigdy wyłączyć podczas jazdy/,przyzwyczaiłem się do tego,dlatego w Nubirze kazałem przerobić tak aby światła zapalały się po uruchomieniu silnika,teraz mam autko na gwarancji i nie mogę grzebać,dlatego czsem zapominam i jest mi głupio./ala to się zmieni/ Pozdr.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e Wyłączyć... 05.11.04, 23:16 Mrugam krótkim błyskiem, by zwrócić uwagę, potem wyłączam własne światła, sekunda przerwy i właczam na nowo. W większości przypadków działa. Nie ma reguły bez wyjątków.... Pozdrawiam, Mejson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k01 Re: Wyłączyć... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.04, 19:29 kontrolerzy ruchu sie znalezli,co was obchodzi ze ktos jedzie bez swiatel,IDIOCI Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e Kontrolerzy 06.11.04, 20:29 Gość portalu: k01 napisał(a): "kontrolerzy ruchu sie znalezli,co was obchodzi ze ktos jedzie bez swiatel,IDIOCI" Jak będziesz miał rozpięty rozporek i facet Ci zwróci uwagę, to będzie IDIOTĄ?. Jak zauważy to kobieta, to będzie obciach. A światełka na drodze drogówka włączy Ci za opłatą. Nigdy Ci się nie zdarzyło zapomnieć? Np o rozporku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Kontrolerzy IP: *.chello.pl 07.11.04, 23:24 Myśle że ten milusiński nie tylko o rozporku zapomina i pewnie dlatego tak się drze! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k01 Re: Kontrolerzy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.11.04, 17:19 kontrolerzy IDIOCI-wlacza wylacza swoje blyska IDIOTA,rozporek kobieta kutas nic z tego nie panimaju Kontrolerzy IDIOCI sfrustrowane elnuchy wypryskane woda kolanska barany w skodach Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: Kontrolerzy 21.11.04, 13:24 hahaha kolejny strybil przerazil sie tylko swoja glupota i nabluzgal tak trzymac! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k01 Re: Kontrolerzy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.11.04, 14:38 hahaha kolejny strybil > przerazil sie tylko swoja glupota i nabluzgal > > tak trzymac! > > pzdr. idiota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Wyłączyć... 08.12.04, 07:21 Ja podobnie, tylko bez tego błyskania. Błyskanie ma zbyt wiele znaczeń - wyłączenie świateł na chwilę jest jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmieniacz Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 15:37 Uważam że zapominalskich byłoby mniej gdyby zmieniono kodeks i wprowadzono obowiązek jazdy na światłach przez cały rok poza terenem zabudowanym. Przemawiają za tym dwa względy. Jeden, to łatwiej przy wyprzedzaniu ocenia się odległość od samochodu z naprzeciwka, który ma zapalone światła. Drugi powód, gdzieś czytałem że bardzo wysoki procent mężczyzn jest upośledzony w odróżnianiu barw i może mieć w określonych warunkach kłopot z zauważeniem samochodów o kolorze zlewającym się z otoczeniem. Jest to bardzo istotne przy wyprzedzaniu na dużej szybkości np. w alejach z drzew, gdy jest szarówka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 08.12.04, 07:24 > Jeden, to łatwiej przy wyprzedzaniu ocenia się > odległość od samochodu z naprzeciwka, który ma zapalone światła. Tu się nie zgadzam - zbyt dużo zależy od natężenia strumienia świetlnego. Pojazd z mocniejszymi światłami wydaje się bliżej niż pojazd ze słabszymi. Światła na pewno pomagają zauważyć inny pojazd, ale nie ocenić jego odległość. Odpowiedz Link Zgłoś