Dodaj do ulubionych

Jak wyglada gest: "zapal światła"?

28.10.04, 09:17
Obserwuj wątek
    • cynick1 Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 28.10.04, 12:27
      wg mnie to mrugniecie dlugimi i przekret dlonia jakby krecic kontaktem
      niestety nie zawsze skutkuje przekonalem sie w niemcach

pzdr.
      • Gość: tiggy Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 28.10.04, 14:43
        Ja mrugam ;)
        jak zalapie i wlaczy to ok ..
        jak nie zalapie to zwalnia ;) tez jest ok :D
        • Gość: g@mdan Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.tvsat364.lodz.pl 28.10.04, 20:10
          Kierowcy jadącemu z przeciwka mrugam długimi.
          Gdy mam kontakt wzrokowy z drugim kierowcą (podczas oczekiwania na zmianę
          świateł, na parkingu itp.) pokazuję reką z palcami ułożonymi w kształt litery V
          na swoje oczy. Wszak światła to jakby oczy samochodu. Pomaga.
          • kelo Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 29.10.04, 06:41
            Spotkałem już na trasie takie głąby, że żaden z gestów które tu podaliście i
            które jeszcze podacie nie zadziała. A im pogoda bardziej słoneczna, tym
            przytępienie większe.
            Czasem pomaga bardziej wyłączenie i załączenie świateł - kilkakrotne, albo
            mruganie złożonymi palcami.
            Pamiętam kilka lat temu facet przechodził przez torowisko, wkroczył jedną
            nogą na jezdnie, zobaczył mnie i się cofnął. Kiedy podjechałem bliżej
            zobaczyłem jego palce skierowane w stronę jego oczu i trafił mnie szlag. Nie
            dość gościu, myślę sobie, że łazisz jak krowa to jeszcze mi pokazujesz, że
            jestem głupi. Mało co a bym się zatrzymał. Patrzę jednak na deseczkę a tam
            kontrolka ciemna. No i przyszło olśnienie. To był początek października i
            piękna słoneczna pogoda.
      • Gość: 130rapid Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 14:26
        Włączam długie na 2-3 sekundy. Działa w 80 % przypadków.
    • Gość: pazdzioch Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.chello.pl 30.10.04, 16:33
      Po co gesty?Policjant zapali światła przeciwnikowi oświetlenia!
      Pozdr.
    • k_az Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 31.10.04, 10:13
      Mrugałem długimi i pokazywałem palcem na własne oczy. Obecnie odpuściłem ten
      temat. Większość tego gestu przypomnienia nie rozumie.
      pozdrawiam.kaz.
      • Gość: pazdzioch Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.chello.pl 31.10.04, 21:17
        Mnie czasem dopada amnezja i wtedy wystarcza jak kierowca z naprzeciwka mrugnie!
        Pozdr.
    • Gość: kierowca Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 20:47
      a ja ostatnio zauwazylem w jakims samochodzie , przyklejona pod zegarami
      rozowa karteczke z napisem "SWIATLA" chyba jakas zapominalska :P kazdy sposob
      dobry :D
      • rena1 Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 05.11.04, 10:27
        Dlaczego od razu - ZAPOMINALSKA? facetom sie to nie zdarza prawda ?
        Ja jeżdze cały rok na światłach niezaleznie od tego czy leje czy świeci słońce -
        i jeszcze nie zdarzyło mi sie ZAPOMNIEĆ !
        Odruchowo/automatycznie zapalam światła tak jak zapinam pasy.
        Wszystkim kierowcom powinno to wejść w krew.
        • Gość: taki jeden Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.aster.pl 21.11.04, 11:55
          napewno ZAPOMINALSKA. a dlaczego?? znajdz mi faceta który sobie przyklei RÓŻOWĄ
          karteczke w samochodzie. ;)
          • Gość: pitt Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: 212.244.176.* 08.12.04, 01:02
            miałem nauczyciela - on bez swijej teczki do domu by nie wrocił - mapa spis
            autobusów - gdy mu ją zamknięto zachwywał sie na przystanku jakby pierwszy raz
            jechał ta linią - w autobusie to samo
    • Gość: go Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.11.04, 23:34
      A po choinkę mam przypominać. Najczęściej to są ci którzy przez całe lato nie włączają świateł dopóki widzą na 10 m przed samochodem.
      • albert.flasz Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 03.11.04, 09:15
        Gość portalu: go napisał(a):

> A po choinkę mam przypominać. Najczęściej to są ci którzy przez całe lato nie
        w
        > łączają świateł dopóki widzą na 10 m przed samochodem.

...I "kij im w oko"! Tyle, że JA chciałbym jednak ich widzieć z odległości
        większej niż 10 metrów - oczywiście, jeśli nie sprawia im to zbyt wiele trudu.
        • Gość: pazdzioch Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.chello.pl 03.11.04, 09:49
          To nie tylko oni nie zapalają świateł.Przez sześć lat miałem Forda w wersji
          fińskiej/świateł nie dało się nigdy wyłączyć podczas jazdy/,przyzwyczaiłem się
          do tego,dlatego w Nubirze kazałem przerobić tak aby światła zapalały się po
          uruchomieniu silnika,teraz mam autko na gwarancji i nie mogę grzebać,dlatego
          czsem zapominam i jest mi głupio./ala to się zmieni/
          Pozdr.:-)
    • mejson.e Wyłączyć... 05.11.04, 23:16
      Mrugam krótkim błyskiem, by zwrócić uwagę, potem wyłączam własne światła,
      sekunda przerwy i właczam na nowo.
      W większości przypadków działa.

Nie ma reguły bez wyjątków....

Pozdrawiam,

Mejson
      • Gość: k01 Re: Wyłączyć... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.04, 19:29
        kontrolerzy ruchu sie znalezli,co was obchodzi ze ktos jedzie bez swiatel,IDIOCI
        • mejson.e Kontrolerzy 06.11.04, 20:29
          Gość portalu: k01 napisał(a):

"kontrolerzy ruchu sie znalezli,co was obchodzi ze ktos jedzie bez swiatel,IDIOCI"

Jak będziesz miał rozpięty rozporek i facet Ci zwróci uwagę, to będzie IDIOTĄ?.

Jak zauważy to kobieta, to będzie obciach.
          A światełka na drodze drogówka włączy Ci za opłatą.

Nigdy Ci się nie zdarzyło zapomnieć?

Np o rozporku?
          • Gość: pazdzioch Re: Kontrolerzy IP: *.chello.pl 07.11.04, 23:24
            Myśle że ten milusiński nie tylko o rozporku zapomina i pewnie dlatego tak się
            drze!
            Pozdr.
            • Gość: k01 Re: Kontrolerzy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.11.04, 17:19
              kontrolerzy IDIOCI-wlacza wylacza swoje blyska IDIOTA,rozporek kobieta kutas
              nic z tego nie panimaju Kontrolerzy IDIOCI sfrustrowane elnuchy wypryskane woda
              kolanska barany w skodach
              • cynick1 Re: Kontrolerzy 21.11.04, 13:24
                hahaha kolejny strybil
                przerazil sie tylko swoja glupota i nabluzgal

tak trzymac!

pzdr.
                • Gość: k01 Re: Kontrolerzy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.11.04, 14:38
                  hahaha kolejny strybil
                  > przerazil sie tylko swoja glupota i nabluzgal
                  >
                  > tak trzymac!
                  >
                  > pzdr.
                  idiota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • klemens1 Re: Wyłączyć... 08.12.04, 07:21
        Ja podobnie, tylko bez tego błyskania. Błyskanie ma zbyt wiele znaczeń -
        wyłączenie świateł na chwilę jest jednoznaczne.
    • Gość: zmieniacz Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 15:37
      Uważam że zapominalskich byłoby mniej gdyby zmieniono kodeks i wprowadzono
      obowiązek jazdy na światłach przez cały rok poza terenem zabudowanym.
      Przemawiają za tym dwa względy. Jeden, to łatwiej przy wyprzedzaniu ocenia się
      odległość od samochodu z naprzeciwka, który ma zapalone światła. Drugi powód,
      gdzieś czytałem że bardzo wysoki procent mężczyzn jest upośledzony w
      odróżnianiu barw i może mieć w określonych warunkach kłopot z zauważeniem
      samochodów o kolorze zlewającym się z otoczeniem. Jest to bardzo istotne przy
      wyprzedzaniu na dużej szybkości np. w alejach z drzew, gdy jest szarówka itp.
      • klemens1 Re: Jak wyglada gest: "zapal światła"? 08.12.04, 07:24
        > Jeden, to łatwiej przy wyprzedzaniu ocenia się
        > odległość od samochodu z naprzeciwka, który ma zapalone światła.

Tu się nie zgadzam - zbyt dużo zależy od natężenia strumienia świetlnego.
        Pojazd z mocniejszymi światłami wydaje się bliżej niż pojazd ze słabszymi.
        Światła na pewno pomagają zauważyć inny pojazd, ale nie ocenić jego odległość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka