Dodaj do ulubionych

Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 19:05
Obserwuj wątek
    • Gość: fragi Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: 80.54.254.* 24.11.04, 21:19
      Nie.
      • bwv1004 Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione 24.11.04, 21:30
        ale jeśli tuż pod oknami to jest niekulturalne - spaliny nawet z nowoczesnych
        aut to nie perfumy i nie samo zdrowie.
      • mychass Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione 05.07.05, 22:57
        Nie powinno sie tak parkować, gdyż spaliny bardziej "smrodża" do mieszkań...
        W wielu miejscach są takie tabliczki ...
    • mejson.e Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione 24.11.04, 23:04
      Kiedyś był przepis zabraniający postoju tyłem w mniejszej odległości niż 5 m od
      ściany budynku wyposażonej w okna.
      Nie wiem, czy go nie skreślili?

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
      (Leonardo Da Vinci)
      • Gość: Akinka6 Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.chello.pl 25.11.04, 05:21
        Przy niektórych budynkach administracje umieszczają takie tablice z zakazem
        parkowania tyłem do budynków (pod karą administracyjną) i wtedy należy się do
        tego stosować. Czy te administracje postępują zgodnie z prawem - nie wiem. Ale
        chodzi przede wszystkim o ludzi, których mieszkania są w pobliżu takiego
        parkingu.
        • tygrys01 Żadne okna 25.11.04, 11:15
          Żadne okna nie zabezpieczą przed zapachem spalin rozgrzewanego samochodu zimą
          dmuchającego rurą wydechową w ścianę. Smród w mieszkaniu jest nie do zniesienia.
          W stosunku do osób które nie stosowały się do listów wkładanych za wycieraczki
          samochodów parkujących pod moim oknem, stosowałem inne bardziej radykalne
          środki które oduczały tego zwyczaju nowobogackich, popisujących się
          posiadaniem bryki w tak niewybredny sposób.
          • Gość: g@mdan Re: Żadne okna IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.11.04, 18:37
            A tak dokładniej to co im robiłeś?
            • tygrys01 Re: Żadne okna 25.11.04, 23:19
              Np.obkładałem samochody kawałkami wołowiny ku uciesze czworonogów. To
              poskutkowało po 1 razie.
              • mejson.e Dziobem! 25.11.04, 23:25
                tygrys01 napisał:

"Np.obkładałem samochody kawałkami wołowiny ku uciesze czworonogów. To
                poskutkowało po 1 razie."

A jak się zwabia dziecioły? ;-)

Pozdrawiam,
                Mejson
                --
                "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
                (Leonardo Da Vinci)
                • tygrys01 Re: Dziobem! 26.11.04, 02:33
                  Dzięcioły nie wiem ale wiem jak na Syberii polowali Polacy na wrony (dla
                  zdobycia pożywienia) Trzeba kulkę z żywicy sosnowej rzucić w górę. Wygłodniałe
                  ptaszyska chwytały kulkę w locie i sklejały się im dzioby. Po niezbyt długim
                  czasie ptaszysko wpadało prawie prosto do garnka. Po pewnym czasie nawet wron
                  nie było bo wszystkie zostały odłowione. (z relacji mojego ś.p. mojego stryja
                  Metodego)
                  • Gość: fragi Re: Dziobem! IP: *.zebyd.com.pl 26.11.04, 11:35
                    Tygrys, a skąd się te czworonogi wzięły, przecież puszczanie psów luzem jest
                    zabronione prawem i niekulturalne, a na Twoim osiedlu zapewne mieszkają ludzie
                    miłujący prawo i dobre obyczaje.
                    • tygrys01 O tempora! 26.11.04, 16:54
                      Gość portalu: fragi napisał(a):
                      a na Twoim osiedlu zapewne mieszkają ludzie miłujący prawo i dobre obyczaje.
                      =====
                      Ha, ha cha.... Skąd Ci to przyszło do głowy? Życia nie znasz? A piesy
                      bezpańskie, tychy naprawdę nie brakuje na Żoliborzu.
                      Dobre obyczaje, to jakaś mżonka. Czyż już ponad 2 tys lat temu nie mówiono: o
                      czasy , o obyczaje. Z na młodzież narzekanie nie są jeszcze starsze?
              • bzamiara Re: Żadne okna 16.06.05, 21:55
                podobno kotki lubią walerianę :)))
          • Gość: JArek Re: Żadne okna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 18:40
            Właśnie dlatego, żeby nie smrodzić parkuję tyłem do okien.
            Już wyjaśniam dlaczego: Rozchodzenie się smrodu mniej zależy od tego czy
            parkujemy przodem czy tyłem a bardziej od kierunku wiatru. Największy smród
            jest na zimnym silniku - conajmniej pięć razy silniejszy. Dletego lepiej
            przygotować samochód do szybkiego wyjazdu parkując tyłem przy ciepłym silniku,
            który mało smrodzi. Rano odpalam i bez zbędnych manewrów po chwili mnie nie ma.
            Nie manewruję silnie smrodzącym samochodem pod oknami.
    • Gość: go Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 15:20
      "Podziwiam" a jednoczesnie mam ubaw z tych kierowcow ktorzy przed moim blokiem
      przez 5 minut celują tylem między ciasno ustawione inne samochody. Zastanawiam
      się też co ten kierowca osiągnął? Nie widzę w tym manewrze żadnej logiki.
      Przecież latwiej wjechać miedzy dwa samochody przodem, później latwiej też
      wyjechać na jezdnię tyłem niż wcześniej z trudem zaparkować tyłem po to aby
      później łatwiej wyjechać przodem.
      Parkować tyłem do budynków po prostu nie wypada, obojetnie czy zimą czy latem.
      Latem okna mieszkan są najczęsciej szeroko otwarte, zimą kierowcy skrobią szyby
      przy uruchomionym silniku przynajmniej kilka minut.
      • vatseq Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione 03.12.04, 13:52
        Zdecydowanie wolę wjeżdżać w takie wąskie miejsca tyłem: mam pełną kontrolę przy
        użyciu lusterek, a dodatkowo nie ma kłopotu z zajeżdżającym po łuku przodem.
        Jeśli ktoś koło Ciebie parkuje 5 minut tyłem, to nie ja!! :-)

Nigdy jednak nie staję tyłem do ściany z oknami!

vatseq
      • Gość: FIAT (126p) Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.chello.pl 16.06.05, 22:40
        "Podziwiam" a jednoczesnie mam ubaw z tych kierowcow ktorzy przed moim blokiem
        przez 5 minut celują tylem między ciasno ustawione inne samochody. Zastanawiam
        się też co ten kierowca osiągnął? Nie widzę w tym manewrze żadnej logiki.
        JAK BYŚ NIE KUPIŁ SOBIE PRAWKA TO I TYŁEM BYŚ MIAŁ ŁATWO PARKOWAĆ
    • Gość: osk Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.chello.pl 26.11.04, 22:01
      TAK,jest zabronione,prostopadle do osi jezdni na chodniku można parkować TYLKO
      przodem.Tak mówi ustawa.
      • Gość: nelsonek Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:58
        w ktorym miejscu?? mozesz podac artykul??
        • Gość: fragi Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.petrus.pl 27.11.04, 15:04
          Na chodniku może i jest zabronione, ale mówimy o parkingu takim pod blokiem np.
          Jednak zazwyczaj nie są aż tak blisko okien. Co zyskuje się parkując tyłem ? Już
          wyjaśniam: Z samochodu zazwyczaj wysiada się i wsiada z jego lewej strony prawda
          ? Zatem gdy ciasno stoją dwa samochody przodem do chodnika mogę zaparkować
          między nimi tyłem tak aby mieć z mojej prawej strony prawe drzwi sąsiedniego
          pojazdu w odległości np 10 cm, a z lewej lewe drzwi sąsiada w możliwie dużej
          odległości. Dzięki temu i ja i mój sąsiad możemy wygodnie wsiąść i wysiąść do
          samochodu. Natomiast gdy parkuję w tym samym kierunku co wszyscy, to albo sam
          ledwo wyjdę z samochodu, albo dojadę tak blisko sąsiedniego (prawego)pojazdu, że
          jego kierowca ledwo wejdzie. Niestety powszechna bolączka małe parkingi.
          • Gość: mf Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.11.04, 16:27
            Masz extra sąsiadów. Moi sąsiedzi (co prawda nie wszyscy)ustawiają samochody w takich odstępach że mogą swobodnie otworzyć drzwi na całą szerokość.
            • Gość: nelsonek Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 22:47
              czy fragi odpowiada za sasiadow?
              • Gość: fragi Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.zebyd.com.pl 29.11.04, 11:53
                To nie jest tak, że ciągle trzeba tak parkować. Ja tylko zauważyłem, że jest
                jakiś sens w tym aby co drugi samochód parkował tyłem. Ktoś z przedmówców nie
                zauważył takiej korzyści. Sami wiecie jak czasami jest ciasno na parkingu, a nie
                każdy lubi wciągać brzuch i wciskać się do auta lub włazić drzwiami pasażera.
                • Gość: go Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 15:31
                  Fragi to o czym piszesz to jest bardzo logiczne, ale to jest tak wysoka szkola
                  myślenia dla wiekszosci parkujacych przed blokami ze szkoda wogole wspominac.
                  Dodac tutaj moge ze z powodu jednego kierowcy parkujacego tylem i drugiego
                  ktory nie chcial wciagac brzucha wchodilem do swojego samochodu przez bagaznik.
                  • albert.flasz Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione 02.12.04, 16:12
                    Mój koleś jest strazakiem i zawsze tak parkuje, takie zboczenie...:)
    • kollector Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione 02.12.04, 20:11
      jest zabronione - jest o tym przepis w KRD
      • Gość: frago Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.zebyd.com.pl 02.12.04, 23:43
        Podaj proszę szczegóły. I co to jest KRD ?
        • arwena Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione 06.12.04, 09:54
          a to dobre pytanie:) mysle, ze w sumie dotyczy wiekszosci, sadzac po tym, co
          dzieje sie na drogach
        • Gość: aga kodeks ruchu drogowego ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:49
    • Gość: go Re: Czy parkowanie tyłem do okien jest zabronione IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.12.04, 23:14
    • callafior ?????????????????? 17.06.05, 12:28
      ? A dlaczego miałoby to być zabronione?
      ---------
      Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka