IP: *.edipresse.pl 09.06.05, 11:21
Wjezdzam na rondo, sa 3 pasy, bez swiatel. Jade srodkowym, chce zjechac z
ronda, ale prawym pasem jedzie samochod, nie skreca tu gdzie ja chce zjechac.
Kto ma pierwszenstwo? On ma mnie wpuscic, bo zjezdzam z ronda, czy ja jego
puscic, bo jest po prawej?

Obserwuj wątek
    • otreb Re: Rondo 09.06.05, 11:24
      Na skrzyzowaniu tez skrecasz w prawo ze srodkowego pasa? ;)
    • saltimbocca Re: Rondo 09.06.05, 11:33
      rozumiem, że ten drugi samochód jedzie prawym pasem, skręcając w prawo nie na
      pierwszym za wjazdem zjeździe - czyli taki typowy przykład albo cwaniaczka albo
      strachliwego gościa, który boi się, że potem jemu nikt nie ustąpi... Z całą
      pewnością musisz mu ustąpić (prawa strona) i najprościej jest zatrzymać się na
      swoim pasie i gdy ten Cię wyprzedzi, zjechać na prawy pas. Nie ma żadnych
      przeciwskazań, żeby się na rondzie na swoim pasie zatrzymać, w celu
      przepuszczenia samochodu jadącego po Twojej prawej. Inna sprawa, że to tamuje
      ruch, no ale buractwo - tym razem na prawym pasie:) - to wymusza. Pozdr
    • Gość: na zimno Re: Rondo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.06.05, 11:33
      Pamietaj, ze na rondzie mozesz sie "pokrecic" do czasu az Ci sie uda
      wyjasnic sytuacje.
    • emes-nju Re: Rondo 09.06.05, 12:27
      Musisz mu ustapic (choc to chory przepis). Tylko dlaczego "dociagasz" do ostatniej chwili? Na rondzie ruch jest zwykle tak wolny, ze nie ma problemu ze zmiana pasa wczesniej. Wtedy, calkowicie prawidlowo, skrecasz w prawo z prawego pasa.
      • yagres Re: Rondo 09.06.05, 12:52
        Autorze wątku - a czy wogóle masz prawo jazdy? Zdobyte w uczciwy i legalny
        sposób czy kupione?
        Zawsze można zrobic doswiadczenie i samemu się przekonać kto komu powienien
        ustapić.
        Dla ułatwienia podpowiadam ogólną zasadę: kazda zmiana pasa ruchu powoduje że
        musisz ustąpić tym którzy tym pasem jadą.
    • klemens1 Re: Rondo 09.06.05, 12:48
      > Wjezdzam na rondo, sa 3 pasy, bez swiatel. Jade srodkowym, chce zjechac z
      > ronda, ale prawym pasem jedzie samochod, nie skreca tu gdzie ja chce zjechac.
      > Kto ma pierwszenstwo? On ma mnie wpuscic, bo zjezdzam z ronda, czy ja jego
      > puscic, bo jest po prawej?

Musisz go przepuścić, ale nie dlatego że jest po prawej, tylko dlatego że
      jedzie swoim pasem.
      Podobnie on - gdyby chciał zmienić pas na środkowy, musi ci ustąpić
      pierwszeństwa pomimo że jesteś z jego lewej.
      • Gość: rondo+ Re: Rondo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 19:49
        aaa jeśli dam prawy kierunkowskaz to ten z prawej może mnie wyprzedzać na
        skrzyżowaniu z prawej strony ?
        • klemens1 Re: Rondo 13.06.05, 09:13
          > aaa jeśli dam prawy kierunkowskaz to ten z prawej może mnie wyprzedzać na
          > skrzyżowaniu z prawej strony ?

A jeśli jedziesz dwupasmówką prawym pasem i ten z lewej da prawy kierunkowskaz
          to możesz go wyprzedzać?
          Albo jak jedziesz lewym i ten z prawej da lewy kierunkowskaz?
      • Gość: filip Re: Rondo IP: *.crowley.pl 12.06.05, 22:40
        Panie Klemens1 - 2 sprawy: (1) autor awątku faktycznie powinien jeszcze raz
        zrobć kurs prawa jazdy. Ale i Ty nie masz niestety racji, choć piszesz w tonie
        dużowiedzącego. Jednak obowiązuje na rondzie zasada prawej strony. Ten który
        będąc na skrajnym prawym pasie zjeżdza z ronda ma pierszeństow przed tym
        jadącym lewym pasem. I co najważniejsze przepisy ogólne nie zabraniają mu
        zjazdu z ronda na wewnętrzny pas ! (jeśli brak ciągłych linii). I to jets
        własnie ta kłopotliwa sytuacja na rondach. A Cwaniacz zawsze skręcają w lewo na
        rondzie prawym pasem - wtedy zawsze mają rację... Rozumiesz to rozumowanie ?
        • klemens1 Re: Rondo 13.06.05, 09:16
          > Jednak obowiązuje na rondzie zasada prawej strony. Ten który
          > będąc na skrajnym prawym pasie zjeżdza z ronda ma pierszeństow przed tym
          > jadącym lewym pasem.

Opis dotyczy sytuacji gdy to ten na lewym chce zjechać, a nie ten na prawym.

Nie rozumiem też w której kwestii nie mam racji - napisałem że przy zmianie
          pasa ruchu należy ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się tym pasem -
          nie zgadzasz się z tym?
    • oka5 Re: Rondo 10.06.05, 06:32
      Nie chciałabym spotkać się z Tobą na rondzie, skoro nie znasz tak podstawowej
      zasady. Mam nadzieję, że tak naprawdę nie jeździsz samochodem i pytasz czysto
      teoretycznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka