Dodaj do ulubionych

krotki film o zabijaniu na drodze

IP: *.aster.pl 26.08.05, 22:18
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2885742.html
Obserwuj wątek
    • mejson.e Re: krotki film o zabijaniu na drodze 27.08.05, 00:28
      "Zapytany o film odpowiada: - Zrobiło mi się niedobrze. Teraz już wiem, że jadąc
      z prędkością 90 km na godzinę, nie daję pieszemu szans na przeżycie.

Pan Mietek, kierowca tira, w połowie filmu zrobił się zielony."

Nasuwa mi się taka interpretacja PŚ:
      Uwierzyli, bo zobaczyli, szkoda że nie uwierzyli bez zobaczenia.

Ale jest nadzieja, że będą chociaż teraz mądrzejsi.
      Że po szkodzie nie będą już głupi.

Jak najwięcej takich akcji, emisji filmów w TV przed Teleekspresem, "Mad Maxem"
      czy "Szybkimi i Wściekłymi"!

Może choć jedno życie ocaleje...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • kozak-na-koniu Re: krotki film o zabijaniu na drodze 27.08.05, 09:52
      No proszę, czyli - na drogach jest strasznie lub jeszcze gorzej, policaje
      pracują w pocie czoła machając "suszarkami" ale jak kto ma trochę "kasy" - to i
      tak mogą mu "skoczyć". Podobno dziewictwo w ten sposób również można odzyskać,
      hej - "wysoko Ci u nas technika stanęła"... Nic to, jak kto nie chce płacić,
      zawsze może sobie więcej pojeździć lub przynajmniej częściej się rozglądać.
      Takie scenki można również obejrzeć za darmo.
      Blisko mojego domu przebiega dwujezdniowa, przelotowa trasa. Na tej trasie nie
      ma znaków ograniczających prędkość, czyli powinno się jeździć "50", jak w
      terenie zabudowanym, choć mało kto to robi bo w końcu nie po to ta trasa
      została wybudowana. Znajduje się tam również przejście dla pieszych, bez
      sygnalizacji świetlnej. Najbardziej spodobała mi się sytuacja sprzed kilku lat,
      gdy to rozpędzony do około 40km/godz (na to wyglądało, biorąc pod uwagę drogę
      hamowania) bolid marki FSO 1500 najechał na tymże przejściu na dwoje pieszych.
      Kierowca chyba był w porządku, wyglądało na to że mocno się przejął ówczesną
      akcją "50=Życie", natomiast te dwa biedactwa najwyraźniej nie pomyślały o tym,
      że biorąc pod uwagę czas reakcji kierowcy na zaistniały bodziec, nawet przy tej
      prędkości i w idealnych warunkach pojazd potrzebuje jednak kilkunastu metrów by
      się zatrzymać, niebezpiecznym więc może się okazać nagłe wyjście zza
      zaparkowanego w zatoczce TIR-a (parkował tam często, przez dłuższy czas,
      ciekawe że nikogo nigdy to nie zainteresowało...). W tejże zatoczce często
      ustawiał się również patrol drogówki z "suszarką" (czasem korzystając
      z "osłony" TIR-a) ale już przestał i, o dziwo - od dwóch lat nie było tu
      żadnego wypadku, choć kierowcy dalej jeżdżą, jak jeździli! Może więc miejscowi
      w końcu doszli do wniosku że jednak nie warto "kopać się z koniem", za to
      czasem warto się dobrze rozejrzeć i chwilę zaczekać, nie wiem...
      • kozak-na-koniu Re: PS 27.08.05, 12:12
        • kozak-na-koniu Re: PS 27.08.05, 12:14
          Przypadkiem wcisnąłem "Enter"... A faktury VAT wydają? Bo to, myślę że niejeden
          chętnie wpuścił sobie takie szkolenia w koszty firmy...
        • Gość: kicia tak! IP: 212.244.62.* 27.08.05, 13:49
          jestem za wyswietlaniem takich filmów-moze czegos naucza tych szalenców
          gnajacych.Pamietam jak niedawno kolega wysłał mi fotki z wypadku seata z
          ciezarówka.oczywiscie pasazerowie seata nie przypominali ludzi.....(((po
          zderzeniu.Teraz jak jade to mam przed oczami ten widok i wiem ze wystarczy
          ułamek sekundy a juz bedzir po nas....
          Jezdzijmy ostrozniej !!!Lepiej byc 5 minut pozniej niz maja nas opłakiwac
          bliscy.Pozdrawiam.
          • izaszek Re: tak! 27.08.05, 17:58
            Absolutnie jestem na tak takim akcjom. W marcu straciłam męża właśnie przez
            jednego z wariatów drogowych. Może gdyby obejrzał taki film zastanowiłby się
            przez chwile czy warto wyprzedzać tira gdy spod jego kół unosi się
            uniemożliwiający widoczność śnieg. Może wtedy moje dzieci miałyby tatusia.
            A sprawiedliwości w naszym kraju nie ma prokurator zawnioskował kare 1,5 roku w
            zawieszeniu na 4 lata, niech dalej jeździ i zabija. Nawet słowa o odebraniu
            prawa jazdy. Uważam, że taki człowiek nie powinien poruszać się po drogach, a
            jeśli juz to powinien powtórzyć kurs jeśli nie zna przepisów.
            • Gość: kicia Re: tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 19:29
              bardzo Ci współczuje..:((
              siostra mojego kolegi z pracy straciła dziecko(8 miesiac była w ciazy)bo facet
              walnał czołówke:(((jej mezowi-kierowca nic sie nie stało za to ona od grudnia
              do teraz dochodzi do siebie .po pierwsze po stracie dziecka-uderzyła brzuchem w
              deske dzieciak cąły połamany ona tez ma sróby w biodrze i nodze.to cud ze
              bedzie mogła miec dzieci i w miare normalnie funkcjonuje
              • Gość: młody kierowca TAK TAK TAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 10:39
                dwa powyższe przypadki obrazują skrajną bezmyślność ludzi, co prawda mam
                dopiero 19lat i prawko od roku i fotke z fotoradaru(73 na zabudowanym, drodze
                dwupasmowej,zadnego przejscia dla pieszych,skrzyzowania) ale uważam, że są
                gorsi ode mnie, chociażby dlatego,że przez ten rok przejeździłem po drogach ok
                4-5tyś km, co do karania, to za spowodowanie smiertelnego odbierałbym prawo
                jazdy i napewno nie pozostał przy karze `w zawieszeniu`, a takie filmy to chyba
                powinny być już prezentowane na kursach na prawo jazdy- może uświadamianie od
                samych początków coś da...
              • kozak-na-koniu Re: Sprostowanie 05.09.05, 09:14
                Ja również uważam że podobne działania mogą mieć sens, jednak mam poważne
                zastrzeżenia do dwóch spraw:
                1/ ktoś próbuje zrobić z cudzych tragedii kolejną maszynkę do robienia
                pieniędzy;
                1/ w celu napędzenia "klientów" oferuje możliwość wymazania wcześniejszych
                przewinień.
                Takie postawy niestety zaczynają być normą w tym kraju i boję się że,
                jeśli "akcja" się rozwinie, jak zwykle - zasadniczy, założony na wstępie cel w
                końcu gdzieś się zagubi. Nie wszyscy zaliczają się do ludzi wrażliwych, takie
                rozwiązanie stwarza moim zdaniem wspaniałe możliwości dla niektórych, po czym
                będziemy mieli kolejną narodową dyskusję, że "społeczne zaufanie" znów opadło
                oraz także zarówno jak mogło do tego dojść...:(
            • robertrobert1 Re: tak! 31.08.05, 10:12
              Takie zasadzenie kary to jest kpina i jednoznaczne przyzwolenie do szybkiej i
              bezmyslnej jazdy, ktora przedzej czy pozniej konczy sie przewaznie smiercia lub
              kalectwem niewinnej osoby. Ja jestem zdecydowanie za tym aby kazdy wypadek a
              zwlaszcza kazdy wypadek smiertelny traktowac jak zbrodnie z udzialem
              niebezpiecznego narzedzia bo przeciez samochodow w stosunku do pieszego jest
              dokladnie niebezpiecznym narzedziem. Moze wowcczas po kilku latach zrobilo by
              sie na ulicach i luzniej i bezpieczniej.
            • misiania Re: tak! 31.08.05, 11:44
              skoro w sprawie karnej zapadł wyrok i to skazujący, czyli sprawa jest jasna, to
              chyba możesz teraz założyć facetowi sprawę cywilną o odszkodowanie?
            • maksym6 Re: tak! 31.08.05, 12:15
              Czy możesz skontaktowac się ze mną w sprawie wypadku męża? Bardzo proszę. mail:
              maksym6@gazeta.pl/
    • Gość: didi Re: krotki film o zabijaniu na drodze IP: *.aster.pl 27.08.05, 22:50
      w zalaczeniu inne linki, przestroga raczej jest nie prędkość a alkohol - jeśli
      od razu sie nie wyswietli trzeba poczekac

www.freeman.prv.pl/shame.swf
      www.freeman.prv.pl/damage.swf
      • Gość: g@l Re: krotki film o zabijaniu na drodze IP: 83.2.1.* 01.09.05, 12:21
        Moze cos takiego powinni zobaczyc wszyscy mlodzi kierowcy?
        Tym starym tez moze by sie przydalo dla przypomnienia ze na drodze moze sie
        zdarzyc doslownie wszystko.

Moze wszystkim mlodym kierowcom powinno sie w ramach szkolenia fundowac jakas
        niespodzianke ktora uswiadomilaby im ze kierowanie autem to jednak nie zabawa...

Moze takie filmiki powinny byc wyswietlane przed filmem o 20tej...
        • Gość: zbychu Re: krotki film o zabijaniu na drodze IP: *.aster.pl 02.09.05, 20:12
          popieram
    • Gość: up Re: krotki film o zabijaniu na drodze IP: *.aster.pl 28.08.05, 21:02
      up
    • Gość: 130rapid Re: krotki film o zabijaniu na drodze IP: 82.160.23.* 03.09.05, 18:35
      Ja nie muszę. Nie dlatego, że moje jedyne 4 pkt. (lekko za szybko) wykasowały
      się pod koniec sierpnia.

Po prostu mam własne "pamiątki".

Naoglądałem się wiele razy takich obrazków w naturze jako reporter.
      Multum zdjęć przy tym narobiłem (nie przeszkadzając w powypadkowej pracy
      strażakom). Wiele z tych fot nie nadawało się do publikacji w szanującej się
      gazecie bez korekty, polegających np. na "wycięciu" głowy kierowcy jednego z
      wraków. Okrwawionej, spuchniętej, z wypłyniętym okiem. Itp...

Ale trzymam te makabryczne, oryginalne zdjęcia na twardzielu.
      Czasem przeglądam.
      Żeby nie zapomnieć.
      • izaszek Re: krotki film o zabijaniu na drodze 04.09.05, 18:11
        Mysle ze dopoki sam nie przezyles podobnej tragedii to mozesz ogladac takie
        zdjecia. Ja gdziekolwiek widze podobne zdjecia, podchodze do nich zbyt
        emocjonalnie. Dla Ciebie to tylko obraz, kolejna sensacja, a dla mnie to
        tragedia tych rodzin i ogromny bol.
    • callafior Re: krotki film o zabijaniu na drodze 13.09.05, 15:13
      Trzeba takich filmów więcej, niech ludzie wiedzą, co to znaczy niebezpieczna
      jazda, niech zdają sobie sprawę.
      • kozak-na-koniu Re: krotki film o zabijaniu na drodze 13.09.05, 15:26
        Może i tak, ale nie dla "wybranych"...
        • Gość: franki Re: krotki film o zabijaniu na drodze IP: *.aster.pl 18.09.05, 17:10
          O ile wiem, ze wszystkich licznych polskich telewizji tylko jedna pokazuje
          program o bezpieczeństwie drogowym - TVN Turbo, która nie ma szczególnie dużej
          oglądalności...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka