bloczek4 10.10.05, 14:58 Od niepamiętnych czasów słyszę głosy tęsknoty za autostradami. Ale już istniejących kierowcy unikają jak ognia, bo drogie cholerstwo jak dyabli. Czy kiedy będzie ich więcej, coś się zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fragi Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.petrus.pl 12.10.05, 10:08 Każdy ma nadzieję, że inni pojadą autostradą i dzięki temu będzie mniejszy ruch na bezpłatnej drodze, którą ja pojadę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 10:59 przypominam sobie jak przed laty tesknilismy za wolnym swiaterm (europa), dzis ja mamy a wielu ma jej juz dosyc, za droga, za dekadencka i wogole nie ta za ktora tesknilismy coz, my Polacy zawsze za czyms teskninmy a kiedy jest to juz w zasiegu reki to zaczynamy narzekac, to nie to, nie takie, powinno byc inne, powinno byc darmo a najlepiej gdyby jeszcze za to placili Boze, coz za przewrotny narod Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 11:44 "Przewrotny naród"??? Nie, kolego - ten naród, jak każdy wcale nie jest głupi i w końcu chyba zaczyna rozumieć że wolność oraz ideały są dobre - ale wyłącznie wtedy, gdy "micha jest pełna". Nie porównujmy się do czołówki światowej, póki nasz dochód narodowy a także poziom oraz jakość życia a na to, niestety trzeba poczekać ze dwa - trzy pokolenia... Tyle, że żaden z naszych zasranych polityków nie odważy się tego powiedzieć wprost, wszyscy wolą więc dbać przede wszystkim o własne, prywatne sprawy, opowiadać pierdoły i żyć od wyborów do wyborów, niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Ci z dutkami w kieszeni, to jasne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.10.05, 12:14 Ci co maja zawsze pieniadze i tyle calej filozofii. Inni beda oszczedzac. Ciekawe, ze w Polsce budownie 1km autostrady "kosztuje" niewspolmiernie drogo do rzeczywistych kosztow znanych z innych krajow. Mozecie wytlumaczyc ten "cud gospodarczy" ? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Wyjaśnienie. 17.10.05, 19:32 Tylko jedna hipoteza. Lenistwo Polaków, nie pozwala zrobić tego życiowego interesu i wybudować konkurencyjny szlak - taniej. Nie myślę o Janie Kowlaskim ale o gmninie, powiecie, województwie samorządowym. Więc może taniej się nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre mam pytanie.. IP: *.reynet.pl 18.10.05, 11:39 czy moglby mi ktos napisac ile i na jakich odcinkach kosztuje A4? Krakow - Katowice widze, ze ok. 15 zlotych. Bede niewymownie wdzieczny za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masikm Re: Ci z dutkami w kieszeni, to jasne IP: *.rutex.pl / *.devs.futuro.pl 18.10.05, 11:31 ... a potem ceny za przejazd autostrada jest taki jak w innych krajach albo droższy przy zarobkach kilka razy mniejszych. Jeżeli obniża przejazd o kilka razy to zaczniemy jezdzic autostradami, ale zeby mogli obnizyc to bedą musieli budować w cenach takich jak w innych krajach czyli niższych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.hsd1.ca.comcast.net 17.10.05, 22:11 Smiesznie jest kiedy dobrobyt ma nas dopasc za dwa trzy pokolenia.Kto niby ma to zbudowac? Polityka rzadu to emigracja za praca,a nie budowanie miejsc pracy w kraju.Rzuc no okiem na rzeczywistosc.Prawie wszystkie kraje na swiecie sa kapitalistyczne,a tych bogatych jest raptem dziesiec.Liczba ta wcale sie nie zmienia,bo kraje bogate czujnie strzega swoich pozycji.Zapory handlowe sa tak ustawione aby kraje biedne nie mogly dogonic czolowki.Dobrym przykladem jest tu Argentyna,niegdys najbogatszy kraj Ameryki Poludniowej,ktory mial nadzieje na zalapanie sie do czolowki- dzisaj zebrak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubu5000 7 powodow dla ktorych nalezy olac autostrady IP: *.chello.pl 18.10.05, 04:14 1. nie stac nas 2. za te niewyobrazalna kase wylozona na np. na edukacje moglibysmy wyprzedzic caly swiat jezeli chodzi o kompetencje technologiczne 3. lepiej promowac polske jako panstwo ekologiczne - najlatwiej zwrocic na siebie uwage zachodu i pokazac, ze my tez potrafimy myslec szerzej 4. ropa skonczy sie w 2050, strzelam ze od 2100 nie bedzie drog w ogole 5. tanie polaczenie lotnicze Wawa-Berlin podwaza sens autostrady na tej trasie 6. w Niemczech gdzie jest b.duzo autostrad tylko 2 razy mniej osob ginie w przeliczeniu na mieszkanca (a gdybyscie wiedzieli jak Niemcy jezdza, to w ogole nie wiazalibyscie tego z autostradami) 7. z kazdej zlotowki na autostrade idzie pewnie z 10gr Odpowiedz Link Zgłoś
spliin Re: 7 powodow dla ktorych nalezy olac autostrady 18.10.05, 07:54 > 1. nie stac nas Niestety prawda > 2. za te niewyobrazalna kase wylozona na np. na edukacje moglibysmy wyprzedzic > caly swiat jezeli chodzi o kompetencje technologiczne Bez infrastruktury nie bedzie rozwoju technologicznego > 3. lepiej promowac polske jako panstwo ekologiczne - najlatwiej zwrocic na > siebie uwage zachodu i pokazac, ze my tez potrafimy myslec szerzej A potrafimy? > 4. ropa skonczy sie w 2050, strzelam ze od 2100 nie bedzie drog w ogole Bzdura, juz teraz samochody to nie tylko ropa > 5. tanie polaczenie lotnicze Wawa-Berlin podwaza sens autostrady na tej trasie Pan z Wawy oczywiscie? sa jeszcze inni ludzie na tym swiecie ale wiem ze wy tylko o sobie macie jakies pojecie... i do tego tez kiepskie > 6. w Niemczech gdzie jest b.duzo autostrad tylko 2 razy mniej osob ginie w > przeliczeniu na mieszkanca (a gdybyscie wiedzieli jak Niemcy jezdza, to w ogole > nie wiazalibyscie tego z autostradami) Autostrada to jedyne miejsce gdzie nie przekraczam dozwolonej predkosci... bo nie musze, wiele osób jest takich jak ja - chcą po prostu w miare szybko dojechac do celu, a przy drogach dumnie nazwanych krajowymi gdzie co chwila stoja ograniczenia po prostu jest to niemożliwe > 7. z kazdej zlotowki na autostrade idzie pewnie z 10gr Autostrady płatne obsługiwane są przez prywatne firmy, nieważne co wydają i jak wydają dla nich to czysta ekonomia - stawiają takie ceny zeby ruch na drodze nie byl zbyt duzy ale zeby zarobic, panstwo moze wyznaczyc im co najwyzej cenę maksymalną Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: 7 powodow dla ktorych nalezy olac autostrady 20.10.05, 09:47 Gość portalu: tubu5000 napisał(a): > 1. nie stac nas Stać nas natomiast na ciągłe remonty dróg po przejeździe tysięcy TIR-ów > 3. lepiej promowac polske jako panstwo ekologiczne - najlatwiej zwrocic na > siebie uwage zachodu i pokazac, ze my tez potrafimy myslec szerzej Jesteśmy państwem tranzytowym zwracam uwagę..a infrastruktura kolejowa jaka jest każdy widzi... > 5. tanie polaczenie lotnicze Wawa-Berlin podwaza sens autostrady na tej trasie Tak jest.TIR-y na samoloty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balcerowiczmusi... Co do tej Argentyny, u nas może być podobnie i to IP: 195.117.126.* 18.10.05, 12:03 na własne życzenie wybierzmy Leppera i pozwólmy mu manipulować przy Banku Centralnym tak jak w Argentynie i co gigantyczny kryzys z którego do dzisiaj nie wyszli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrw Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.eltur.com.pl 17.10.05, 23:48 Swietnie wyraziłes to, co również i ja uważam. Głupoty poprzednik popiusał.Jakis dudek nawiedzony i natchniony ideami "szklanych domów"... Załosny. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 12:25 gucio60 napisał: > przypominam sobie jak przed laty tesknilismy za wolnym swiaterm (europa), > dzis ja mamy a wielu ma jej juz dosyc, za droga, za dekadencka i wogole nie > ta za ktora tesknilismy Wszystko cacy tylko dlaczego te nasze autostrady sa tak dransko drogie? Te ulomki sa najdrozszymi autostradami po jakich ostatnio jezdzilem. W Czechach, Austrii sa winiety za zupelnie rozsadne pieniadze, w Chorwacji kilkusetkilometrowy nowiotki odcinek po ostrych gorach kosztuje znacznie mniej za kilometr, niz nasze kilkudziesieciokilometrowe kawalki na rowninach, nie stanowiace zadnej komunikacyjnej calosci. I do tego zdziera z nas inwestor, ktoremu budzet (czyli ja tez) musial doplacic... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 12:33 emes-nju napisał: > Wszystko cacy tylko dlaczego te nasze autostrady sa tak dransko drogie? Te ulom > ki sa najdrozszymi autostradami po jakich ostatnio jezdzilem. W Czechach, Austr > ii sa winiety za zupelnie rozsadne pieniadze, w Chorwacji kilkusetkilometrowy n > owiotki odcinek po ostrych gorach kosztuje znacznie mniej za kilometr a Włochy, Francja? Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 14:03 Powtorze: pisze o autostradach, po ktorych OSTATNIO jezdzilem. Do Francji jeszcze mnie nie dowialo, a we Wloszech bylem kilka lat temu i nie bardzo pamietam ceny - podawane zreszta jeszcze w Lirach. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 14:14 a kiedy bedzie TANIO czy za ROZSADNA CENE, jakie kryteria stosowac ? inny pisze: wszedzie buduje sie taniej niz u nas, czy mozesz przytoczyc udokumentowane przyklady ? Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 14:32 przyklad cen za przejazd autostrada: Mediolan-Genua, 143 km koszt 0,1204 euro za km Mediolan-Werona, 155 km koszt 0,1122 euro za km Mediolan-Turyn, 153 km koszt 0,1256 euro za km Genua-Pisa, 166 km koszt 0,1436 euro za km porownaj to z kosztem km w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: sorry, pomylka powinno byc tak 12.10.05, 15:03 > przyklad cen za przejazd autostrada: > Mediolan-Genua, 143 km koszt 0,0545 euro za km > Mediolan-Werona, 155 km koszt 0,052 euro za km > Mediolan-Turyn, 153 km koszt 0,0614 euro za km > Genua-Pisa, 166 km koszt 0,0746 euro za km > porownaj to z kosztem km w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 15:07 Polska: 60-70 km autostrady Katowice-Krakow - 11 zl, ale cos slyszalem o 15 zl (dawno mnie tam nie bylo). Kraje, ktore autostradowo zaszczycilem w tym roku. Austria: winietka 10 dniowa - ok. 40 PLN (w drodze na poludnie i z powrotem do przejechania ok 500 km) Czechy: winietka 15 dniowa - ok. 37 PLN (platne ok 300 km w dwie strony wiec drozej niz w Austrii, a i droga gorsza) Chorwacja: Zagrzeb - Split - niecale 90 PLN (ok. 400 km, z tego polowa, nowiotka, przez ostre gory - np. dwa tunele po 5,5 km, estakady itd.) No to w Polsce, zwazywszy na warunki naturalne, tanio nie jest... Byc moze problem nie tkwi w tym czy kilometr jest drogi czy tani, tylko w cenie za uzyskana oszczednosc czasu. Jezeli jedzie sie autostrada cala droge, zysk na czasie jest znaczny. Jezeli jedzie sie kilkaset kilometrow po polnych miedzynarodowych duktach i co jakis czas, spedzajac troche czasu w ogonku do bramki, wpada sie na highway o dlugosci kilkudziesieciu kilometrow, oszczednosc czasu moze byc tak minimalna, ze w ogole nie oplaca sie wjezdzac na autostrade - platna na europejskim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 15:16 Myślę, że problem jest ale gdzieś indziej i przypomina czasy budowy sieci telefonii komórkowych w Polsce: robią to mieszane spółki, doraźnie zawiązywane w związku z otwierającymi się możliwościami polityczno - prawnymi. Inwestują pewien kapitał, nie dbając specjalnie o niewyrobionego i zakompleksionego oraz niechronionego przez politykę Państwa - więc niewymagającego klienta, po czym blokują rynek przez maksymalnie długi czas, by wszystko "odbić" sobie z możliwie największą "nawiązką"... "Banana Republic of Poland", to wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 12.10.05, 19:53 autostrada wielkopolska, okolo 150 km, koszt 33 zl czyli 22 grosze/km w podanym przykladzie z Wloch, najtanszy odcinek Mediolan-Werona kosztuje 5,2 centa czyli mniej wiecej to samo, srednio we Wloszech jest drozej, ja nia jezdze i ciesze sie, iz jest tam tak pustawo Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 W SC tyle wydam na benzynę na tym odcinku. 13.10.05, 08:23 Czyli wybór autostrady powoduję, że zapłacę za podróż dwa razy więcej Odpowiedz Link Zgłoś
yagres Re: Bo rząd rżnie głupa 13.10.05, 09:00 Krótki i treściwy wykład: Budowa autostrad powinna stać się piorytetem dla rządu. Ale rząd ma to gdzieś. Zwala całą odpowiedzialność na jakieś śmieszne spółki i spółeczki z nieograniczoną nieodpowiedzialnością. Spółeczki otrzymują datacje, subwencje, kredyty, pożyczki, kontyngenty i h..j wie co jeszcze. Nie ryzykują żadnym własnym kapitałem, nie są związane poważnymi umowami a jeśli już są to zawsze można je na wskutek niekorzystnych dla spółek zdarzeń zmienić łatwo na podstawie aneksu i sprawa załatwiona. Spółkom tym (zarządzanym przez szwagrów, kuzynów, wójków, bratanków i kolesi ekipy rządzącej) nie zależy zbytnio ani na terminowości wykonania ani na jakości (po okresie gwarancyjnym szybko takie drogi się nagle psują i trzeba je naprawiać a pieniądze sobie lecą z budżetu państwa no bo w końcu prezesi spółek muszą jakoś żyć). Zacutuję więc wielkopomne słowa Janusza Korwin-Mikke: RZĄD RŻNIE GŁUPA! Prostą receptą na wybudowanie sieci porządnych autostrat w 38 milionowym kraju w środku Europy jest odsunięcie spółek kolesi od ich budowy i utworzenie specjalnego, dużego, państwowego przedsiębiorstwa państwowego kontrolowanego bezpośrednio przez ministra. Ale na to się nie zanosi... Odpowiedz Link Zgłoś
bgosa AUTOSTRADY DROŻSZE NIŻ W NIEMCZECH 17.10.05, 21:03 Dlaczego tak jest że autostrady są w Polsce droższe niż w Niemczech?Myślę że znam odpowiedź. Autostrady kosztują nas podatników bardzo drogo bo: 1)Politycy za łapówki ustawili przetargi na budowę autostrad tak żeby wykluczyć uczciwą konkurencję(np.wykluczono z przetargu firmy inne niż polskie) 2)Po paru latach niebudowania autostrad przez zwycięskie firmy(Kulczyk i spółka) politycy zmienili podstawowe warunki dawno rozstrzygniętych przetargów i zgodzili się na tak zwane partnerstwo-państwowo prywatne.Podstawowym warunkiem przetargów było założenie że autostrady będą budowane za pieniądze prywatne. Partnerstwo państwowo-prywatne zakłada bardzo duży udział państwa(50%)w kosztach budowy autostrad. Myślę że rzeczywisty koszt budowy autostrady w Polsce jest dwukrotnie niższy niż w Niemczech tymczasem rachunki firm ,,budujacych''autostrady wykazują koszty wyższe niż w Niemczech.Efekt jest taki że firmy które wygrały przetargi budują prywatne autostrady wyłącznie za państwowe pieniądze a potem żądają horendalnie wysokich opłat(bo apetyt na pieniądze rośnie w miarę jedzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: AUTOSTRADY DROŻSZE NIŻ W NIEMCZECH IP: 193.28.239.* 18.10.05, 09:15 Piersze słyszę że Autobany w niemczech są płatne. No chyba że dla ciężarówek ale nie dla osobówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wali7 Re: AUTOSTRADY DROŻSZE NIŻ W NIEMCZECH IP: *.ifr-pan.krakow.pl 18.10.05, 11:42 Dla osobowych jest za darmo... podobnie jak w Danii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk® A Korwin to liberał a nie socjalista IP: 195.117.126.* 18.10.05, 12:24 receptą na wybudowanie sieci porządnych autostrat w 38 milionowym kraju w > środku Europy jest odsunięcie spółek kolesi od ich budowy i utworzenie > specjalnego, dużego, państwowego przedsiębiorstwa państwowego kontrolowanego > bezpośrednio przez ministra. Ale na to się nie zanosi... Wydaje mi się że to zadna recepta bo w takim przędsiebiorstwie jeszcze do tego państwowym też będą kradli a jeszcze będą stołki dla kolesi!! Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Korwin za państwowym molochem? 18.10.05, 12:27 A łyżka mówi: nie wierzę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: W SC tyle wydam na benzynę na tym odcinku. 13.10.05, 09:59 bloczek4 napisał: > Czyli wybór autostrady powoduję, że zapłacę za podróż dwa razy więcej I z powodu zalosnie krotkich odcinkow, wcale niekoniecznie dojedziesz wiele szybciej! Pomijam juz, ze dzieki fantastycznym rezultatom budowlanym na polu autostradowym, bramki do pobierania oplat nie sa na zjazdach, tylko stoja sobie radosnie w poprzek drogi. Ciekawe czy po wybudowaniu (mam nadzieje, ze za mojego zycia!) choc jednej CALEJ autostrady od granicy, do granicy, bramki nadal beda rozsiane co 70-100 km? Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 13.10.05, 10:06 gucio60 napisał: > autostrada wielkopolska, okolo 150 km, koszt 33 zl czyli 22 grosze/km > w podanym przykladzie z Wloch, najtanszy odcinek Mediolan-Werona kosztuje 5,2 > centa czyli mniej wiecej to samo Tylko, ze tam autostrada da sie przejechac z jednego konca kraju na drugi oszczedzajac mase czasu i paliwa (jezeli nie jedzie sie jak wariat). > srednio we Wloszech jest drozej Srednio w Polsce jest kilkakrotnie biedniej! A autostrady buduja firmy koleguf za NASZE pieniadze! A nawet gdyby firmy koleguf nachapaly sie wczesniej na tyle, ze budowalyby z wlasnych srodkow, to i tak cena roboczogodziny robotnika na budowie autostrady jest w Polsce kilkakrotnie nizsza niz na zachodzie. Skad wiec te ceny? Podatki, przepisy wymuszajace zwrot inwestycji w tempie niespotykanym w cywilizowanym swiecie, czy zwyczajan pazernosc! Chlopie! Obawiam sie, ze pracownik bramki zarabia kilkakrotnie mniej niz jego wloski kolega, a pobieraja za kilometr drogi zblizone pieniadze! NASZE pieniadze! Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 13.10.05, 09:31 emes-nju napisał: > Polska: 60-70 km autostrady Katowice-Krakow - 11 zl, ale cos slyszalem o 15 zl > (dawno mnie tam nie bylo). to rzeczywiście dawno CIę tam nie było! 11 zł kosztuje przejazd motocyklem, nie pamiętam jakie były opłaty dla innych pojazdów - ja jechałem właśnie motocyklem. a na "autostradę" trafiłem przez przypadek - nie miałem mapy i trochę zbłądziłem w Krakowie. 11 zł za 60 km-ów to przesada, komuś się we łbie poprzewracało, a wcześniej zamienił łeb z penisem. No i dlaczego w Polce buduje się autostrady, których prawy pas ma już "od nowości" 2 koleiny? może to pomaga samochodom, mi na motocyklu kierownicę z rąk wyrywało. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 13.10.05, 10:27 okrutny_mariuszek napisał: > > emes-nju napisał: > > Polska: 60-70 km autostrady Katowice-Krakow - 11 zl, ale cos slyszalem o > > 15 zl (dawno mnie tam nie bylo). > > to rzeczywiście dawno CIę tam nie było! 11 zł kosztuje przejazd motocyklem No wlasnie... Juz wiem dlaczego mnie tam dawno nie bylo! Kiedys tamtedy jezdzilem do Zakopanego - teraz, jak zakopianka jest calkowicie nieprzejezdna, wole jechac do tego kurortu od zachodu - przez Bielsko-Biala. Czesto szybciej, a napewno taniej. > No i dlaczego w Polce buduje się autostrady, których prawy pas ma już "od > nowości" 2 koleiny? może to pomaga samochodom, mi na motocyklu kierownicę z > rąk Zapewniam Cie, ze to co dla motocyklisty jest niebezpieczne, dla kierowcy samochodu jest co najmniej duzym utrudnieniem. A jak ktos malo doswiadczony wjedzie sobie w takie "szyny" autem na szerokich gumach, tez moze odwiedzic krajobraz :-/ Z pelna satysfakcja, ze najpierw zaplacil za droge z wlasnych podatkow, potem, w uznaniu zaslug, pozwolono mu nia jezdzic za europejskie pieniadze, a za naprawe auta zaplaci netto + VAT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 17:40 to bilet autobusowy za 60 km kosztuje 7 zł, a autostrada 11 + paliwo? Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz [...] IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.05, 23:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tasman69 Jeździsz czy nie jeździsz płacisz 2 razy 18.10.05, 00:47 I do tego zdziera z nas inwestor, ktoremu budzet (czyli ja te > z) musial doplacic... I tu moim zdaniem tkwi podstawowy problem, nie dosyć, że budują baaardzo drogo, nie dosyć, że kasują jak za zboże to jeśli przypadkiem panom Koncesjonariuszom interes nie wypali to im budżet (czyli my wszyscy) dopłacimy - jeśli się mylę niech mnie ktoś wyprostuje. To dopiero jest biznes - nieprawdaż??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja GLUPCY !!! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 18.10.05, 11:16 Glupcy !! Mlodziez huliganska to w 90% mlodziez pochodzaca z rozbitych rodzin / patologicznych itd. brak wzorcow do nasladowan. co bnie znaczy ze kazdy nasotolatek z rodziny patologicznej bedzie dresem. Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 To jest zapotrzebowanie na autostrady czy nie? 13.10.05, 10:17 Bo albo jest ogromny popyt i budowa autostrady to świetny interes, albo to zapotrzebowanie jest sztucznie nadmuchiwane, żeby wyciągnąć kasę od państwa dla prywatnych firm? Bo tak to dziwnie wygląda, że autostrady buduje się za pieniądze z podatków, a zyski są prywatyzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: To jest zapotrzebowanie na autostrady czy nie 13.10.05, 10:36 Kilka lat po upadku komuny, polski minister odpowiedzialny m. in. za autostrady pojechal w odwiedziny do swojego odpowiednika we Francji. Podjechal nedznym autkiem pod wskazany adres, a tu trzypietrowy palac, na podjezdzie luksusowe auta, w srodku megaimpreza. Po kilku kieliszkach "zaprzyjazniacza" zapytal francuza skad on ma na to kase. Francuz zaprowadzil go do saloniku na ostatnim pietrze, kazal popatrzec przez okno, na autostrade i powiedzial: wiesz, ta autostrada kosztowala 10 mln frankow na kilometr, a my powiedzilismy, ze 12. Po kilku latach Francuz przyjechal do Polaka. Podjechal pod wskazany adres, a tu pieciopietrowy palac, na podjezdzie limuzyny i impreza na caly regulator. Jak poprzednio, po kilku glebszych doszlo do zadawania pytan. Polak zaprowadzil wiec Francuza na ostatnie pietro, kazal wyjzec przez okno i zapytal: widzisz tu autostrade? Nie - odpowiedzial Francuz. No wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 A może lepiej drogi szybkiego ruchu... 13.10.05, 10:55 W naszych, skromnych przecież warunkach. Tańsze toto znacznie i w sposób rzeczywiście odciąży inne drogi? Po kiego nam grzyba puste autostrady i zapchane niemiłosiernie drogi alternatywne? Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: A może lepiej drogi szybkiego ruchu... 13.10.05, 11:04 Ciagle to pisze! W niektorych miejscach nie trzeba nawet budowac dwujezdniowek - wystarcza DOBRE jednojezdniowki nie biegnace przez ciagly teren zabudowny. Tylko jak to zrobic - nie dosc, ze domy u nas sa rozsiane jak kwiatki na lace, to jeszcze jak tylko powstanie droga, natychmiast znajduja sie chetni do wystawiania obok niej dowodow swojego sukcesu finansowego (dlaczego wydawane sa zgody na budowe?!). Tylko, ze autostrady to taki nosny (bo brzmi swiatowo!) temat. I mozna dac kolegom zarobic... Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Autostrady, inne drogi a małe miasteczka... 13.10.05, 11:23 Każden kij ma (co najmniej:)))) dwa końce. Autostrada wyłącza małe miasteczka z gospodarczych zysków, jakie przyspaza sąsiedztwo ważnej drogi krajowej. Wiesz, zawsze możesz zatrzymać się przy jakimś sklepie, stacji benzynowej, knajpie i parę osób ma od tego pracę (o co na prowincji wcale nie jest łatwo). Może to akurat nie jest na tym forum najważniejsze, ale skoro już gadamy o tych autostradowych snach... Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: Autostrady, inne drogi a małe miasteczka... 17.10.05, 10:53 Jak jade autostrada to po to zeby jak najszybciej gdzies dojechac a nie nakupowac suvenirow albo zjesc pizze na stacji benzynowej. Jakbym chciala odwiedzic okoliczne wioski to bym z niej zjechala i wybrala droge podrzedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: Autostrady, inne drogi a małe miasteczka... IP: *.reynet.pl 18.10.05, 10:42 dokladnie! ktos jak ma ochote na wycieczke krajoznawcza samochodem to jedzie sobie po pieknych lokalnych drogach czesto zalesionych, czysta przyjemnosc. ale jak komus sie spieszy to raczej amlo go interesuja krajobrazy. Co do samego budowania autostrad to sluchalem kiedys w 3ce wypowiedzi jakiegos speca od autostrad i drog (niestety nie pamietam ani nazwiska ani kim jest) i w miare rozsadnie mowil. Wyliczyl, ze zamiast drogich autostrad, po ktorych malo kto jezdzi, mozna by wybudowac wielokrotnie wiecej darmowych drog szybkiego ruchu. Jestemy zacofanym krajem tranzytowym, nam potrzebne sa drogi. Tylko zebysmy to robili z glowa... Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Twierdzę dokładnie to samo 18.10.05, 11:40 ...ale jak zbudować drogę szybkiego ruchu za publiczne pieniądze i sprywatyzować zyski z niej? To mozna tylko za pomocą płatnych autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
rapid130 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 16.10.05, 20:43 Po kilkugodzinnym przepychaniu się upiorną trasą nr 2 Warszawa - Konin, wjazd na A2 odbiera się jak przejście przez bramę pilnowaną Świętego Piotra. ;))) I wtedy płacisz te 33 zł bez szemrania, prawie z uśmiechem na ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: swiete slowa 17.10.05, 10:37 tak, po kilku godzinach drogowego piekla trasa nr. 2 Warszawa-Konin, wjezdzajac na autostrade odczuwa sie to jak wstapienie na rajska droge, te 33 zl to ofiara dla niebios za przezycie ps: koszty robocizny to znikoma czesc kosztow produktu finalnego, wszedzie takze na zachodzie, przestanmy sie oszukiwac lwia czesc tych kosztow, pozera wdrozenie do produkcji, park maszynowy, podatki a te koszta sa podobne albo wyzsze w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: swiete slowa 17.10.05, 11:15 Wszystko cacy, tylko to nie jest Sw. Piotr. To Jasnie Namaszczony Kolega Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.marbak Re: swiete slowa a podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 21:21 gucio60 napisał: > ps: koszty robocizny to znikoma czesc kosztow produktu finalnego, wszedzie > takze na zachodzie, przestanmy sie oszukiwac > lwia czesc tych kosztow, pozera wdrozenie do produkcji, park maszynowy, podatki > O JAKICH PODATKACH TY KOLEGO PISZESZ, NIE WIESZ NIC O PODATKACH...tylko czytasz w gazetach Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Takie świetne, więc czemu takie puste? 17.10.05, 13:45 wytlumaczenie jest proste: Polak to takie indiwidum, ktore chce miec wszystko ale najchetniej darmo, moze to spadek ubieglej, komunistycznej epoki a moze to narodowy charakter, niezaleznie od epoki sklanialbym sie do tego drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Więc może potrzebne są głównie budowniczym? 17.10.05, 13:48 I jeszcze urzędnikom? Bo skoro użytkownicy nie chcą ich używać, więc dla kogo? A ci, którzy nimi jeżdżą nie są w stanie ich utrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Więc może potrzebne są głównie budowniczym? 18.10.05, 08:43 bloczek4 napisał: > I jeszcze urzędnikom? Bo skoro użytkownicy nie chcą ich używać, więc dla kogo? > A ci, którzy nimi jeżdżą nie są w stanie ich utrzymać? Skoro ci nieliczni którzy nimi jeżdżą nie są w stanie ich utrzymać, to może by podnieść jeszcze ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
kazik1941 Re: Takie świetne, więc czemu takie puste? 17.10.05, 19:42 Wszyscy porównują ceny przejazdów autostradami we Włoszech ,Francji i tp i stwierdzają że ceny przejazdów są tańsze lub równe polskim i dziwią się dlaczego polacy nie chcą jeździć autostradami.Ludzie kochani dajcie mi zarobić tyle ile zarabiają we Francji ,Włoszech to ja też będę tymi autostradami jeździł ale jak zarabiam 800-1000 zł to naprawdę ceny tych autostrad są bardzo wysokie.A jeśli chodzi o budowę tych autostrad to naprawdę cena wybudowania 1 km autostrady jest chyba najdroższa na świecie,a przecież trzeba parzeć na to że roboczodniówka jest dużo miejsza niż np w Niemczech i materiały do budowy tych autostrad też są kupowane w Polsce i też są dużo tańsze a cena 1 km wyższa niż w np Niemczech.Czy może mi to ktoś wytłumaczyć dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bennecik Re: Takie świetne, więc czemu takie puste? IP: *.remontowa.pl 18.10.05, 08:19 Wszędzie jesr drożej niż w Niemczech ... z jednej prostej przyczyny ... Tam jest za friko ..., chociaż też się Niemcy odgrażają, że Autostrady to ostatnie pokaźne dobro państwowe i chcą je prywatyzować ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: 66.9.51.* 17.10.05, 17:37 Autostrady płatne to największy absurd oraz wylęgarnia korupcji w RP Po pierwsze autostrada jest płatna 2 krotnie - akcyza w benzynie + opłata bramkowa, dlatego nigdy nie bedzie konkurencyjny Autostrady sa nie opłacalne ponieważ nie wprowadzono w polsce opłaty winietowej (tak jak bilet okresowy w komunikacji miejskiej) W chwili obecnej po wprowadzeniu gigantycznych rekompensat dla operatorów autostrad możemy zrozumieć skąd wzioł się pomysł autostrad płatnych, gigantyczny, kolosalny skok an kasę publiczną. Osoby odpowiedzialna za wprowadzenie płatnych autostrad w polsce powinny zostać postawione pod sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Autostrady drogie są tylko w Polsce... IP: *.server.ntli.net 17.10.05, 18:00 Ruszam z UK, dookoła Londynu M25 bezpłatna (w kierunku Hearthow a potem na południe). M20 do Folkestone - bezpłatna. Eutorunel - 61 funtów w jedną stronę. Natępnie z Calais przez kawałek francji, belgii, holandii, calutkie niemcy, do Berlina i do polski. Za polską granicą zaczyna się syf. Droga straszna, da się jednak jechać. Następnie Autostrada Wielkopolska, marne 70km - 33 zł. Potem w kierunku warszawy droga z takimi koleinami że samochód prawie nie wyskoczył do rowu. Reasumijąc, autostrady są wspaniałe, lecz od samego Londynu do Warszawy jedyną płatną autostradą jest Wielkoposka. Nie, nie o tym marzyliśm, przynajmniej nie ja. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rapid130 Re: Autostrady drogie są tylko w Polsce... 19.10.05, 15:36 > Następnie Autostrada Wielkopolska, marne 70km - 33 zł. Errata: ponad 150 km za 33 zł (z czego 22 zł płatne na dwóch bramkach, oddzielonych od siebie zaledwie o 10-15 minut jazdy; wkurzające). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako69 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.bbtec.net 17.10.05, 18:23 Najdrozsze autostrady na swiecie sa chyba w Japonii. Za przejazd autostrada do Tokio (120 km) place w jedna strone okolo 40 U.S. dolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.247.81.adsl.skynet.be 17.10.05, 19:21 jak wiecej ludzi bedzie jedzic autostradami to bedzie mniej omiania sie i mniej wypakdow. ja to bym zaplacic pare dych i zebym widzial ze moje zycie jest bezpieczniejsze, nisz na jedno pasmowej drodze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.05, 19:47 Bezpieczne autostrady...... jezeli funkcjonuja. Przyklad. Katowice - Krakow. Oplata 12 zl i roboty drogowe trwajace juz 2 lata. Przyklad bezpiecznej autostrady. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: A2 pod Poznaniem IP: *.echostar.pl 17.10.05, 20:25 Autostrada pusta, wiekszość samochodów jedzie starą dwójką. Teraz tiry jeżdżą autostradą ale płacimy za to my wszyscy podatnicy. Poza tym ta ałtostrada kulczykowa wogóle nie ma zjazdów!!!!!!!!! gminy obeszły się smakiem bo autostrada przez ich tereny tylko "przechodzi" - naprawde super...:( Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: A2 pod Poznaniem 17.10.05, 21:01 A czy gminy zapłaciły za te zjazdy? W końcu ten odcinek A2 to prywatna inwestycja. Zresztą uważam,że zjazdów jest dosyć. Autostrada jest przeznaczona dla kierowców pokonujących długie trasy. Jeśli ktoś ma do przebycia 20 km, niech nie pacha się na autostradę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: A2 pod Poznaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 10:30 To po co skorumpowana administracja na to pozwoliła? - lepiej trzebabyło zbudowac autostradę a publiczne pieniądze do (do 82% wsparcia z Unii) i zrobic ją dla ludzi!!! Autostrada ma ściągać ruch a nie wypychać na drogi lokalnE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Autostrada wypycha? 18.10.05, 10:40 Toż to nowa droga. Ona najwyżej ściąga część ruchu z innych dróg, w tym przypadku starej "dwójki". Reasumując, kolega stawia problem na głowie. Problemem jest to, że władze samorządowe dokładnie olały remonty i unowocześnianie dróg lokalnych licząc na to że ktoś inny ("Autostrada WIelkopolska") za nich załatwi problem. Tymczasem dla osób mających to coś poza owsem pod włosami jest oczywiste, że autostarada służy wyłącznie ruchowi tranzytowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: Autostrada wypycha? 19.10.05, 21:58 Chodzi o to, że A2 powinno zbudować Państwo - wtedy autostrda ściągnęłaby ciężki ruch tranzytowy oraz osobowy z okolicznych dróg. Inne rozwiązanie jest zatem bez sensu. A niemcy oczywiście są głupi budując wezły autostradowe w każdej miejscowości... Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Samorząd ma finansować drogi krajowe...???? 20.10.05, 08:29 ...także przecież tranzytowe, wzdłuż których buduje się puste autostrady? Chyba, że dokona się prostej technicznej zmiany numerka drogi. Wonczas samorządy zostaną z tranzytowym ruchem omijającym zbyt drogie autostrady na głowie. Ale będzie fajnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eu Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 23:19 płatne autostrady w polsce to totalne złodziejstwo,tak drogo( w stosunku do zarobków )nie ma nigdzie na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr. Zet Ludzie, im więcej autostrad, tym bardziej są ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.10.05, 02:34 opłacalne a zatem i tańsze dla kierowców. To jasne, że kierowcy omijają fragmenty autostrad długości 30-40 km. Jeśli natomiast istnieją połączenia długości conajmniej 300-400 km i w miarę gęsta sieć, to nikomu nie opłaca się jeździć drogami krajowymi i zużywać na nich więcej paliwa niż na autostradach. Autostrady dla Polski! Mosty i szybkie koleje! Lotniska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirinti Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 21:15 Ja bym zapłacił, gdyby nie było na nich ograniczeń prędkości, albo żeby przynajmniej ochroniaże nie wpuszczali przez bramki policji. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 18.10.05, 08:55 Na szczęście policja nie musi wjeżdżać na autostradę żeby zatrzymywać kretynów którzy musza koniecznie sprawdzić czy 250 km/h to już wystarczająco szpanersko. Wystarczy fotoradar na wiadukcie i po krzyku. Zresztą jest to jedyny bezpieczny sposób wyłapywania szaleńców na autostradach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosss Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.vs.shawcable.net 17.10.05, 22:09 A czyja to wina ze sa drogie? A wogole dlaczego sa platne? Tyle pieniedzy sie placi na tak zwane ulepszenie drog, i gdzie te pieniadze? Nie stac Polski na wybudowanie porzadnych autrostrad? To przeciez hanba, zeby prywatnego przedsiebiorce stac na wiecej niz polski rzadddd. No tak Polacy beda jezdzic po Niemczech za darmo, a Niemcy beda placic w Polsce za outostrady? lub tez wlec sie 18 na godzine za jakas fura na tak zwanych szybkich drogach hahahahhahahhahah Odpowiedz Link Zgłoś
skymouse Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 18.10.05, 03:59 Albany -New York 158 mil ,ok 254 km 4 dolary po podwyzce w tym roku ,przed podwyzka 3.65,autostrady na poludniu stanow piekne i gladkie BEZPLATNE,to samo w Nevada,Arizona California Wynajem auta np. Toyota Camry or Pontiac Bonneville w Las Vegas podroz do Wielki Kanion Colorado ok 450 km w jedna strona koszt wynajmu z nieograniczonym milazem 35 dol na dzien Teraz chce wynajac auto w Polsce w Listopadzie po sezonie ,Toyota Avensis mniejszy niz Camry ponad 60 dol od Local Rent A Car W Polsce kazdy chce sie wzbogacic przez noc,a wasze autostrady to jest zart Odpowiedz Link Zgłoś
jmwaw Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 18.10.05, 06:55 No moze przesadzas troche z tym KAZDY. Kto sie moze tak wzbogacac to sie wzbogaca. Wiekszosc pracuje ciezko na kazda zlotowke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bennecik Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.remontowa.pl 18.10.05, 08:29 Dziękujemy za komentarz na temat NASZYCH autostrad ... rozumiem, że od kiedy wyjechałeś znad Wisły - to TWOJE są te w JUESEJ ... Naprawde dziękujemy ... zawsze miło pogadać z kimś, komu się nie popieprzyło we łbie ... Aha ... wcale nie musisz przyjeżdżać od SIEBIE do NAS jeżeli Ci się nie podoba ... PS ... a jak tam burdel po huraganie w New Orelans ?? Juz posprzataliście ?? U NAS jak była powódź to ludzie sobie pomagali a u WAS gwałty, kradzieże, rozboje ... Fajnie tam u WAS ... Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 18.10.05, 08:40 Ciekawe że w płaskiej jak stół Polsce, autostradę buduje sie dłużej i drożej niż w górzystych: Chorwacji, Słowacji i Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 18.10.05, 09:03 kazik1941 17.10.05, 19:42 + odpowiedz Wszyscy porównują ceny przejazdów autostradami we Włoszech ,Francji i tp i stwierdzają że ceny przejazdów są tańsze lub równe polskim i dziwią się dlaczego polacy nie chcą jeździć autostradami.Ludzie kochani dajcie mi zarobić tyle ile zarabiają we Francji ,Włoszech to ja też będę tymi autostradami jeździł ale jak zarabiam 800-1000 zł to naprawdę ceny tych autostrad są bardzo wysokie. odp: przy takich zarobkach nie powinienes wogole jezdzic samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xhon Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: 157.25.9.* 18.10.05, 11:47 to fakt pamietam jak w zeszlym roku bylem w Chorwacji przejechalismy prawie przez całą Chorwację (po górach) po autostradzie, której w ogole nie było jeszcze na mapie nie była to tania impreza, ale nie o to chodzi dla mnie to byl szok, ze oni byli w stanie wybudowac taką drogę (naprawde rewelacyjna), w takich warunkach i w tak krotkim czasie Odpowiedz Link Zgłoś
conta2 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 18.10.05, 10:58 bardzo dobrze odpowiedziałeś burakowi Odpowiedz Link Zgłoś
jwojciec Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 18.10.05, 21:42 PS ... a jak tam burdel po huraganie w New Orelans ?? Juz posprzataliście ?? U > NAS jak była powódź to ludzie sobie pomagali a u WAS gwałty, kradzieże, > rozboje ... Po pierwsze czytaj cos wiecej niz Super Express, bo bladego pojecia nie masz o tym co bylo, jak i rowniez wygladala pomoc. O tym, ze byla zaplanowana, zarzadzana i monitorowana. Czuje, nie wiesz nawet o akcjach ktore byly to prowadzone, obejmujace nie tylko pomoc dla ludzi ale takze pomoc dla uratowanych zwierzat. W polsce jak pamietam wczasie slynnej powodzi, to pomoc to glownie stare ciuchy, bo te dobre zostaly rozdrapane przez przedsiebiorczych handlarzy. Oczyiscie "zagraniczne" paczki pomocowe mozna bylo kupic na bazarach, ot chocby w podwarszawskich miejscowosciach. Nie wspomne tez o szabrze, o ktorym juz dzisiaj sie nie mowi. A byl. I mozna wymieniac bez konca... Jak czerpiesz wiadomosci z mediow typu fakty, to bedziesz dalej trwal w przekonaniu w jakim jestes. Jak mam wybierac pomiedzy "nie rzucim ziemii skad nasz rod" a "united we stand" to wybieram to drugie. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Przedstawiciele handlowi samochodami.... 18.10.05, 10:22 ....służbowymi. To dla nich te autostrady. 33 zety za taki kawałek drogi to złodziejstwo w porównaniu do Czech czy Słowacji a nawet do Francji. Nie zmieni się nic, bo operator autostrady ma świetny układ z ekipą rządzącą i nikomu na tym nie zależy aby zmiany zaszły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anton Re: Przedstawiciele handlowi samochodami.... IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.05, 13:00 Autostrady we Francji: Odcinek Metz do granicy Hiszpanskiej (San Sebastian) 154 Eur. Jezeli ktos jeszcze napisze ,ze to tanio to mnie chyba trafi. W polsce nie chodzi juz o cene za przejazd ktora wcale nie balaby wysoka gdyby te tzw. autostrady byly tego warte. Ciagle roboty drogowe, puszczanie ruchu jednym pasem , remonty tego co zostalo zbudowane przed 2-3 - ma latami. To jest kpina z uzytkownika autostrad. Ktos napisal o szybkosci 250 dla szpanu. Nie pochwalam bo to glupota. W niemczech jest niewiele odcinkow na ktorych mozna jeszcze sprobowac. Problemem jest maly fiat i tym podobne wozidla ktore dla poprawienia wlasnego EGO musza jechac lewym pasem z szybkoscia 80 km/h.HORROR. Bedac po dluzszej przerwie w kraju i nie bedac przyzwyczajony do tego sposobu uzywania autostrad przezylem pare ciekawych sytuacji i to ,ze nie doszlo do tragedi zawdzieczam dobrym hamulca. Zaznaczam, ze jechalem z maksymalna dozwolona szybkoscia 130 km. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
makary21 Re: Przedstawiciele handlowi samochodami.... 20.10.05, 11:07 Anton ok 154 Euro, ale ile wychodzi za kilomer? nalezy też stawkę za kilometr porównać do zarobków. i wtedy będziemy wiedzieli czy drogo czy tanio. benzyna u nas też jest tańsza niż w niemczech, a kot może wiećej litórw bezyny kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
gls1 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 18.10.05, 17:44 To w Polszcze są wogóle jakieś Autostrady????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 17:46 Ja ostatnio jechałem ale byłem w mniejszości bo z 6 samochodów pojechały tamtedy 2 z naszej grupy, reszta pojechała drózkami. Mielismy jakies 1,5 h godziny przewagi nad tamtymi :). Co prawda jechałem z Norwegii i miałem na to kase ale wszyscy oni jechali. PO za tym w Norwegii i w Szwecji nie zapłaciłem w sumie tyle za autostrady co w Polsce za te 100 - 200 km a tam przejechalismy jakies 600 km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu To SKANDALICZNE IP: *.adsl.proxad.net 19.10.05, 12:10 Autostrady moglyby byc DARMOWE, bo 75% kosztow budowy chce pokryc Unia Europejska, ale pod warunkiem, z beda bezplatne. Tymczasem nasz praworzadny i nieskorumpowany rzad zrezygnowal z tej formy budowy autostrad i pozwolil, by budowe sfinansowaly prywatne firmy, ktore beda pobieraly takie oplaty, jakie im sie zamarzy. Oczywiscie, wszystko z mysla o obywatelach! Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: nie to normalne 19.10.05, 14:39 autostrady platne w EU Austria, Italia, Szwajcaria, Hiszpania, Portugalia, Francja, Anglia, Niemcy- czesciowo, Czechy, Slowacja autostrady darmowe w Eu Szwecja, Dania, Holandia, Belgia, Luksemburg kraje, do ktorych sie chetnie porownujemy, do ktorych chetnie podrozujemy maja autostrady platne, w czym wiec problem ? Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: nie to normalne 20.10.05, 12:50 makary21 20.10.05, 11:07 + odpowiedz Anton ok 154 Euro, ale ile wychodzi za kilomer? nalezy też stawkę za kilometr porównać do zarobków. i wtedy będziemy wiedzieli czy drogo czy tanio. benzyna u nas też jest tańsza niż w niemczech, a kot może wiećej litórw bezyny kupić? za samochod placisz tyle samo co Niemiec i nie marudzisz, ze mniej zarabiasz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: nie to normalne IP: *.adsl.proxad.net 20.10.05, 23:28 W Hiszpanii procz platnych autostrad sa darmowe czteropasmowe drogi szybkiego ruchu wybudoawane wlasnie za pieniadze Unii. Czesto te drogi sa rownolegle do autostrad. W Niemczech autostrady sa darmowe. Placa ciezarowki i autorkary. W Polsce tez placa za przejazd... drogami. Czesi i Slowacy budowali autostrady PRZED wejsciem do UE, wiec nie dostawali na nie pieniedzy. A Szwajcaria do Unii nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
kromalina Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 21.10.05, 22:55 he he, po jednym przejeździe między Nowym Tomyslem a Koninem za drobne 33 zł to ja dziękuję. Zwłaszcza. że stacja Orlen przy autostradzie bezwstydnie widuje ceny na wszystko. I paliwo, i te drobiazgi, co się na stacji czasami kupuje. Jak mi się nie będzie bardzo spieszyć, to mam gdzieś płatne autostrady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QrQr Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami IP: *.chello.pl 21.10.05, 23:40 Spokojnie można jechać 250 km/h. Nie ma żywego ducha. Ostatnio jedzie trochę tirów, ale one są na prawym pasie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Re: Kto będzie rzeczywiście jeździł autostradami 22.10.05, 00:14 W Austrii winiety kosztuja: roczna – 72,60 euro; 2–miesięczna – 21,80 euro; 10- dniowa – 7,60 euro. Przy tutejszych nawet srednich zarobkach to smieszne sumy. Ja tu mieszkam ponad rok i jeszcze nigdy nikt nam tego nie sprawdzal a mimo to wiekszosc ludzi kupuje winiety caloroczne. Odpowiedz Link Zgłoś