Dodaj do ulubionych

Autobus zarzucił tyłem

17.03.06, 20:18
Miałem oto takie dzisiaj zdarzenie.
Na czerwonym świetle stałem obok autobusu. Jak ruszyliśmy spod świateł temu
zarzuciło tył i przywalił nim w mój bok. Byłem pewien, że wina leży po jego
stronie i wezwaliśmy Policję. Nagle sobie przypomniałem, że nie mam dowodu
rejestracyjnego (bo mi skradziono portwel) tylko kartę wozu. Czułem
zbliżające się kłopoty i powiedziałem kierowcy, że muszę wyrywać bo stracę
pracę. Gadałem potem o tym zdarzeniu z taksówkarzem który to powiedział że w
świetle prawa winny był bym ja. Myślę że taksówkarz się jednak mylił. Ktoś
może pomóc rozwiązać mi ten dylemat?
Dzięki
Wojtek
Obserwuj wątek
    • Gość: lol Re: Autobus zarzucił tyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 23:37
      Brak dokumentów nie stanowi raczej o winie w trakcie kolizji.. tak myślę. To po prostu wykroczenie z innej półki - tym bardziej, jeśli wszystko jest w porządku poza posiadaniem papierka.
      • jawojtello Re: Autobus zarzucił tyłem 17.03.06, 23:58
        Jasne ale ubezpieczenie OC było w dowodzie rejestracyjnym a Policja pierwsze o
        co pyta to o ubezpieczenie. Autobus ma informacje o tym że tył zarzuca ale skąd
        mogłem wiedziecz że tak mocno. Przyjeżdża Policja i nie wiem co robią. Są 2
        możliwości: 1. No co Pan nie wiesz że tył Ikarusa majta się na wszystkie
        strony. Mandacik bedzie dokumenty proszę. Ja na to no nie mam niestety -
        skradzione. No to bedzie drugi i 7 paczek szlak trafia.
        2. Roztrzygnięcie które bardziej mi się podoba. Kierowca autobusu 161 rozpychał
        się za macno na jezdni i musi pocałować moje Seicento w ramach pszeprosin a za
        naprawę odda mi ubezpieczenie.
        Co obstawiacie 1 czy 2 ?
        • Gość: X Re: Autobus zarzucił tyłem IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 00:27
          Za NIEMANIE dokumentów masz gwarantowany mandacik !
          Jako kierowca powinieneś wiedzieć, że kierowanie pojazdem który nie ma papierów
          jest zabronione (brak plastiku przy sobie-tak samo)!!!!!!!!!!!!!
          Jeżeli papiery zostały skradzione/zagubione, to powinieneś uzyskać wtórniki
          tych dokumentów, a przynajmniej zaświadczenie od Policji o "chwilowym niemaniu"
          takowych z przyczyn zgłoszonych na piśmie :-)

Co do autobusu.
          Jeżeli to dobrze opisałeś, to kierowca autobusu jest WINNY, ponieważ
          w "kodeksie" jest napisane , że osoba kierująca - autobusem,pojazdem z
          przyczepą,pojazdem ponadwymiarowym itd. musi zachować szczególną ostrożność na
          m.in.(wąskich) zakrętach, a nawet może wykonać taki manewr(zakręt) z
          sąsiedniego pasa ruchu o ile nie jest to możliwe.......

Inna sprawa, to nieświadomość kierowców "amatorów" lub małojeżdżących o tym, że
          niektóre pojazdy nie są w stanie wykonać manewr skrętu tak samo jak mały/średni
          samochód.
          Nie bez potrzeby na autobusach przegubowych lub "jamnikach" jest z tyłu
          namalowane OSTRZEŻENIE, że tył autobusu może "nadrzucać" 1.4 metra .

Może Twój przypadek uświadomi innych , że kierowca autobusu nie ma tak lekko na
          polskich wąskich ulicach(zakrętach).
          • Gość: jawojtello Re: Autobus zarzucił tyłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 01:58
            Dzięki. Czy jest Pan Policjantem ;) ?
            Udało się kierowcy autobusu - w końcu dla niego mandat w wysokości 200 zł to 3
            dni jeżdżenia za darmo (z tego się akurat cieszę). A co do dokumentów to kicha
            polega na tym że z wyrobieniem nowego dowodu rejestracyjnego jest strasznie
            dużo roboty a ja prowadzę pensjonat i mam go bardzo mało . Wiem że mnie to nie
            usprawiedliwia ale ciężko mi się za to zabrać! Prawko oczywiście już mam.
            Kierowcy było jakoś dziwnie na rękę że olewam całą sprawę. Grałem takiego
            jeszcze mało wiedzącego chłopaczka (mam 28 lat ale wyglądam na 22 szczególnie
            jak się ogolę tak jak dzisiaj). Mówiłem no tak Pan zna lepiej przepisy itp, itp
            ale chciałem się z tamtąd już tylko ulotnić. Wnioski wyciągam i w poniedziałek
            idę załatwiać nowy dowód rejestracyjny. Naprawa będzie mnie kosztować ze stówkę
            ale tylko dlatego że ustawiłem się na maxa przy krawężniku. Poczekam jednak
            jeszzce jakiś czas aż siostra znowu wjedzie w bramę albo będzie wyjeżdzać z
            garażu z otwartymi drzwiami (SERIO) i wtedy naprawi się wszystko na raz.
            • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Autobus zarzucił tyłem 18.03.06, 21:30
              Myślę, że jakby wina była Twoja, to kierowca autobusu by Cię ot tak nie wypuścił
              - a tak to mu się upiekło, autobus, jeżeli nie nowiutki, to pewnie i tak już
              był nieraz puknięty - więc nie robił problemów. No a jak ewentualnie koszty
              naprawy nie będą wyższe niż mandacik za "niemanie", to można powiedziec, że
              jesteś lucky gość :)
          • Gość: lol Re: Autobus zarzucił tyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:41
            No tak, za nie posiadanie (przy sobie) dokumentów jest mandat, oczywiście. Ale to nie ma nic wspólnego z winą w trakcie stłuczki / wypadku.
            Przecież samochód może być ubezpieczony, kierowca mieć prawo jazdy, a samochód dowód rejestracyjny, tylko że te wszystkie dokumenty akurat zostały w domu. Co innego, jeżdzenie gdy W OGÓLE się nie ma któregoś z tych dokumentów.

Jeżeli naprawa miała kosztować stówkę, to opłacało Ci się zwiać, bo za każdy brakujący dokument jest chyba 50, no i zawsze mogą się jeszcze czegoś czepnąć. Ale wina raczej Twoja nie była, i sądzę ze jakbyś trafił na normalnego policjanta, to tak by orzekł.
            • w357 Re: Autobus zarzucił tyłem 19.03.06, 03:06
              Gość portalu: lol napisał(a):

> Przecież samochód może być ubezpieczony, kierowca mieć prawo jazdy, a
              samochód
              > dowód rejestracyjny, tylko że te wszystkie dokumenty akurat zostały w domu.
              ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
              Samochód może być ...... , ale obecnie w większych miastach gdzie są Parkingi
              Policyjne, to nie dość, że płacisz mandat za "niemanie" papierów, to jeszcze
              zabierają samochód do "przechowalni" i płacisz dodatkowo za "Towing" plus
              miejsce na parkingu :-)
              • Gość: lol Re: Autobus zarzucił tyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 10:55
                Nie mówię że nie. Ale to wszystko nie stanowi o winie w trakcie stłuczki, tak sądzę.
                • Gość: X Winny vs. Niewinny IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 14:36
                  To , że kierowca autobusu jest winny, to już zostało ustalone.

Jeżeli szkoda była mała, to faktycznie wiele osób unika nawet spisywania się
                  nawzajem, ponieważ w tym momencie, że tak naprawdę to poszkodowane są portfele
                  obu stron danego zajścia :-)

W tym konkretnym przypadku to:
                  - Kierowca autobusu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka