Dodaj do ulubionych

nachalne PZU

16.02.07, 15:17
Kupiłam używany samochód. Wypowiedziałam ubezpieczenie w PZU jak odpowiedziano
mi nieskutecznie bo list doszedł do nich nastepnego dnia po upływie terminu
wypowiedzenia. Ubezpieczyłam samochód w terminie w iinnej firmie dostałam z
PZU wezwanie do zapłaty co robić. czy przyjmowac sie wezwanie do zapłaty
przeciez dopełnniłam obowiązku ubezpieczenia oc
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: nachalne PZU 16.02.07, 15:23
      Jezeli list wyslany byl listem poleconym i masz potwierdzenie, to moga Ci skoczyc z rozbiegu na puklerz oburacz :-P
      • nadopiekuncza Re: nachalne PZU 16.02.07, 15:27
        czy powinnam pofatygowac sie do PZU i pokazac zawarta umowę z innym ubezpieczycielem
        • emes-nju Re: nachalne PZU 16.02.07, 15:36
          To akurat ich guzik obchodzi. Wyslij im listem poleconym kopie pisma z kopia dowodu nadania i zapomnij o sprawie. jezeli pismo wyslalas odpowiednio wczesnie, to naprawde moga Ci skoczyc, bo co Ty jestes winna, ze poczta powoli dorecza?
          • nadopiekuncza Re: nachalne PZU 16.02.07, 15:52
            można kogoś zmusić do podwójnego ubezpieczenia oc. Nie wiem co z dowodem nadania
            jestem trochę bałaganiarą. wysłałam list i wydawało mi się że jest po sprawie a
            poza tym to beło w październiku a teraz jest luty. dla mnie to cała wieczność
            • andilopp Re: nachalne PZU 16.02.07, 18:22
              Uważam, że nie powinnaś rzucać oskarżeń w kierunku firmy, bo jeżeli nie
              dopełniłaś obowiązku wypowiedzenia, to w każdejinnej firmie potraktowanoby cię
              tak samo.
              • Gość: Sabella Re: nachalne PZU IP: *.chello.pl 16.02.07, 19:15
                Sama przecież napisałaś, że wypowiedzenie PZU otrzymał po terminie
                wypowiedzenia ubezpieczenia.
                Z atem wypowiedzenie przez Ciebie umowy było nieskuteczne.
                • Gość: bb Re: nachalne PZU IP: *.eranet.pl 16.02.07, 20:33
                  salbella, nie wiesz o czym mowisz, a juz na pewno nie wiesz, co oznacza
                  nieskutecznosc wypowiedzenia umowy.
                  napisala, ze pismo dotarlo do nich dzien po uplywie terminu, a nie ze wyslala
                  pozniej niz powinna. Liczy sie data nadania pisma a nie moment odbioru pisma z
                  poczty przez PZU.

Do autorki watku: jak nie masz potwierdzenia nadania, to masz problem. Ich nie
                  interesuje fakt, ze gdzies indziej masz umowe.
                  • Gość: sabella Do bb IP: *.chello.pl 17.02.07, 15:56
                    To raczej Ty przeczytaj sobie dokładnie art. 61 K.C.
                    Oświadczenie woli - (w tym przypadku pismo o wypowiedzeniu umowy), które ma być
                    złożone innej stronie, jest złożone drugiej osobie z chwilą, gdy doszło do niej
                    w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. A zatem liczy się data
                    ODEBRANIA pisma przez PZU.
                    Z kolei art. 28 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym
                    Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych stanowi,
                    jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed
                    upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
                    mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o
                    jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12
                    miesięcy.
                    Teraz jasne?
                    • andilopp Re: Do bb 17.02.07, 18:26
                      Tak właśnie jest. Dlatego też co po niektórzy nie rozumieją przepisów, następnie
                      piszą posty przeciwko jakimś firmom, a to i tak zależy od ustawy :~)
                    • viking2 Re: Do bb 19.02.07, 04:41
                      Gość portalu: sabella napisał(a):

> To raczej Ty przeczytaj sobie dokładnie art. 61 K.C.
                      > Oświadczenie woli - (w tym przypadku pismo o wypowiedzeniu umowy), któr

Tutaj zgoda, ale Nadopiekuncza pyta tez (2 czy 3 posty wczesniej) czy "mozna
                      kogos zmusic do podwojnego ubezpieczenia oc".
                      Wedlug mnie (i - zdaje sie - prawa) to nie ma sensu: podstawowa zasada prawa
                      jest, ze nie mozesz "odnosic korzysci z nieszczescia", czyli ze tylko jedno
                      ubezpieczenie pokryje szkody do takiej wysokosci jak w kontrakcie. Jesli szkody
                      wyniosa, powiedzmy, 50 tysiecy PLN, to nie mozna wziac z jednego ubezbieczenia
                      50 i z drugiego 50 (wyjatkiem jest ubezpieczenie na zycie).
                      Ale moze nie jestem "w kursie", bo cos sie ostanimi laty zmienilo?
                      • andilopp Re: Do bb 19.02.07, 22:32
                        Witam! Możesz mieć podwójne OC (jeżeli tak chcesz) i w tym przypadku jeżeli
                        dojdzie do szkody prawdopodobnie ubezpieczyciele wypłacają solidarnie
                        odszkodowanie :~)
                        • viking2 Re: Do bb 20.02.07, 03:54
                          andilopp napisał:

> Witam! Możesz mieć podwójne OC (jeżeli tak chcesz) i w tym przypadku jeżeli
                          > dojdzie do szkody prawdopodobnie ubezpieczyciele wypłacają solidarnie
                          > odszkodowanie :~)

A to nie wiedzialem. Dzieki za info.
                    • emes-nju Do sabella 20.02.07, 16:43
                      Coraz bardziej przeraza mnie to, ze jezyk, ktorym pisane sa ustawy jest KOMPLETNIE niezrozumialy dla przecietnego czlowieka. Zaliczam sie do wyksztalciuchow, a mam klopoty ze zwrotami typu oswiadczenie woli itd. Czasem moze zdarzyc mi sie oswiadczyc wole ozenku, ale to wszystko. Zadnych innych wol nie oswiadczam (w swoim mniemaniu), a okazuje sie, ze jednak to robie...

Nie bardzo rozumiem czemu ma to sluzyc?! Kiedys wystarczyla data na steplu i wypowiedzenie umowy przez bylego wlasciciela, a teraz np. mieszkaniec Przemysla, ktoremu wpadlo do lba kupic auto od Szczecinianina, musi jechac do Szczecina, bo jak zlozy "oswiadczenie woli" w oddziale w Przemyslu, to ktos moze to zgubic i nawet majac potwierdzenie, ze "oswiadczenie woli" wplynelo w Przemyslu, to okaze sie to "nieskuteczne", bo nie wplynelo w Szczecinie.

Po jaka cholere nasi wladcy siedza i wymyslaja te wszystkie SZYKANY skierowane w obywateli? Dlaczego obywatele podpadaja pod coraz wieksza ilosc, czesto sprzecznych, coraz gorzej sformulowanych przepisow? I dlaczego sa w tym kraju ludzie, ktorzy z msciwa satysfakcja nielicznych rozumiejacych wykluwaja innym oczy, jacy to z nierozumiejacych debile.
                      • Gość: Sabella Re: Do sabella IP: *.chello.pl 20.02.07, 22:11
                        I dlaczego sa w tym kraju ludzie
                        > , ktorzy z msciwa satysfakcja nielicznych rozumiejacych wykluwaja innym oczy,
                        j
                        > acy to z nierozumiejacych debile.

Hm....to niby do mnie?
                        • emes-nju Re: Do sabella 21.02.07, 11:19
                          Gość portalu: Sabella napisał(a):

> > I dlaczego sa w tym kraju ludzie, ktorzy z msciwa satysfakcja nielicznych
                          > > rozumiejacych wykluwaja innym oczy, jacy to z nierozumiejacych debile.
                          >
                          > Hm....to niby do mnie?

A jak uwazasz?
          • Gość: zrob_se_dobrze Re: nachalne PZU IP: *.c29.msk.pl 18.02.07, 03:08
            emes-nju napisał:

> To akurat ich guzik obchodzi........bo co Ty jestes winna, ze poczta powoli
            > dorecza?

mozesz wytlumaczyc co ich akurat obchodzi ze wybrales sobie takiego czy innego
            posrednika w doreczeniu im dokumentu ?
    • meps3 Re: nachalne PZU 19.02.07, 06:56
      Tak po prawdzie to nie za bardzo rozumiem w czym problem.
      Sami piszecie że:
      ,,jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed
      upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy
      pojazdów'' POSIADACZY a nie POJAZDÓW.
      Ktoś kupił sobie nowe auto ,o ile wiem ma miesiąc na przerejestrowanie,ale
      jeszcze wcześniej może już ubezpieczyć pojazd w innej firmie,jeszcze będąc na
      miekkim dowodzie lub jeżdzić do momentu przerejestrowania na starej polisie
      jeśli jest ważna.A gdzie jest napisane,że musi kontynuować ubezpieczenie w
      poprzedniej firmie?Z tego cytatu wynika moim zdaniem,że to nie auto jest
      ubezpieczone a właściciel więc jeśli właściciel się zmienił to i polisa powinna
      stracić swoją ważność po przerejestrowaniu.A jeśli pierwotny właściciel
      sprzedałby auto np.w miesiąc po zawarciu nowej polisy i wycofał po sprzedaży
      koszty polisy- bo pewnie ma do tego prawo- to co auto zostałoby bez
      ubezpieczenia?Chyba logiczne jest ,że to nowy właściciel ma prawo zadecydować
      gdzie wykupi polisę i chrzanić poprzednią firmę.Nigdy nie wypowiadałem
      poprzednich polis a samochodów miałem kilkanaście.A kilka dni temu też
      sprzedałem auto i nie mam najmniejszego zamiaru ani niczego wypowiadac ani
      informować o zbyciu tym bardziej że po prawdzie nawet nie pamiętam gdzie to
      auto było ubezpieczone a polise przecież musiałem oddać nowemu właścicielowi.I
      co mam może przeprowadzac dochodzenie?

• andilopp Re: nachalne PZU 19.02.07, 22:43
        Poczytaj ostatnią ustawę :~)
        • Gość: Sabella Re: nachalne PZU IP: *.chello.pl 20.02.07, 00:01
          Parę tygodni temu byla już na tym forum dyskusja o "podwójnym OC p.p.m."
          Ponieważ nie ma sensu ponawiać poruszonych tam argumentów zainteresowanym
          proponuję skorzystanie wyszukiwarki.
          BTW -kiedy w tamtej dyskusji powiedziałam, że problem podwójnego OC jest częto
          spotykany w związku z nieznajomoscią prawa, to zostałam "wyśmiana". Z tej
          dyskusji wynika, że jednak nie jest to temat powszechnie znany...
      • Gość: zrob_se_dobrze Re: nachalne PZU IP: *.c29.msk.pl 20.02.07, 02:40
        meps3 napisał:

> Nigdy nie wypowiadałem
        > poprzednich polis a samochodów miałem kilkanaście.A kilka dni temu też
        > sprzedałem auto i nie mam najmniejszego zamiaru ani niczego wypowiadac ani
        > informować o zbyciu...

rozpisales sie jak nieprzymierzajac Sienkiewicz a g.... wiesz

OW_OC
        " Art. 32. 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowizany do przekazania
        nabywcy dokumentów potwierdzajcych zawarcie umowy ubezpieczenia OC
        posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia zakadu ubezpiecze,
        w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego
        pojazdu i o danych osobowych nabywcy. "
        • meps3 Re: nachalne PZU 20.02.07, 16:17
          Gość portalu: zrob_se_dobrze napisał(a):

> meps3 napisał:
          >
          >
          > > Nigdy nie wypowiadałem
          > > poprzednich polis a samochodów miałem kilkanaście.A kilka dni temu też
          > > sprzedałem auto i nie mam najmniejszego zamiaru ani niczego wypowiadac an
          > i
          > > informować o zbyciu...
          >
          > rozpisales sie jak nieprzymierzajac Sienkiewicz a g.... wiesz
          >
          > OW_OC
          > " Art. 32. 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowizany do przekazania
          > nabywcy dokumentów potwierdzajcych zawarcie umowy ubezpieczenia OC
          > posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia zakadu ubezpiecze,
          > w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego
          > pojazdu i o danych osobowych nabywcy. "

W przeciwieństwie do ciebie- bo jak widzę zjadłes wszystkie rozumy -ja nie wiem
          wszystkiego ale nie wypisuje głupich uwag pod niczyim adresem.
          Nie mam najmniejszego zamiaru nikomu z niczego sie tłumaczyć a już z pewnością
          nie ubezpieczycielowi z tego ,że sprzedałem auto.
          • Gość: Sabella Re: nachalne PZU IP: *.chello.pl 20.02.07, 18:43
            meps3 nie ma powodów się tak unosić.
            Choć życie bywa brutalne -nikt niestety nie może tłumaczyć się nieznajmością
            powszechnie dostępnych przepisów - zgodnie z maksymą nieznajomość prawa szkodzi.
            Tak naprawdę nie ubezpieczyciele wymyślili sobie ten przepis, ale ustawodawca.
            Z założenia miał służyć szerszej ochronie poszkodowanych w "szkodach
            komunikacyjnych" - ale niestety jest bublem legislacyjnym i nie wzmacnia
            ochrony poszkodwanych. Bo w taki przypadkach - jak ktoś już wcześniej słusznie
            zauważył - poszkodowany 50% dostaje od jednego ubezpieczyciela a następnie 50%
            od drugiego ubezpieczyciela.
          • Gość: zrob_se_dobrze Re: nachalne PZU IP: *.c29.msk.pl 21.02.07, 01:40
            meps3 napisał:

> Nie mam najmniejszego zamiaru nikomu z niczego sie tłumaczyć a już z pewnością
            > nie ubezpieczycielowi z tego ,że sprzedałem auto.

jakbys nie zauwazyl - ja tylko przytoczylem odpowiedni przepis a to ze Ty sie do
            niego nie chcesz stosowac to mnie (i jak sadze pytajacego) ni ch...a nie obchodzi
    • Gość: kalka Re: nachalne PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 14:57
      to akurat nie jest wina pzu. Kazdy inny ubezpieczyciel by sie zachowal tak samo.
      pismo wplynelo po terminie. NIe szkaluj firmy, bo pzu to porzadny
      ubezpieczyciel, z ktorym ja nigdy nie mialam problemu. Jesli pojdziesz do nich z
      dowowdem nadania, to mysle, ze bezproblemowo uda sie cala sprawe wyjasnic.
      • Gość: klima Re: nachalne PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 10:02
        zgadza sie. Rowniez uwazam, ze nie powinienes szkalowac firmy bez potrzby.
        Przeciez to nie ich wina, ze nie dostali od ciebie zgloszenia o rozwiazanie
        ubezpieczenie o czasie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka