Dodaj do ulubionych

Wstrętni kierowcy

12.05.07, 19:18
Wyżywam się w tej chwili na większości kierowców z rejestracją WWL. Brak mi
słów na ich piractwo drogowe, chamskie zajeżdżanie drogi, nagminne
niewłączanie sygnalizatora przy zmianie pasów, durne szarżowanie, popisywanie
się prędkością! WWL to Wołomin? Ludzie, kto tych niby-kierowców uczył jeździć
i jakim cudem oni mają prawo jazdy!?
Na jakie jeszcze rejestracje należałoby, Waszym zdaniem, uważać? Wiem, nie
powinno się kategoryzować, bo to nie rejestracja winna, ale osoba, która
siedzi za kółkiem, ale myślę, że moje spostrzeżenie jest nie do końca błędne,
jakaś prawda w tym jest...
Obserwuj wątek
    • a_weasley Re: Wstrętni kierowcy 12.05.07, 19:58
      pppolonistka napisała:

> Wyżywam się w tej chwili na większości kierowców z rejestracją WWL. Brak mi
      > słów
      <ciach>
      > Na jakie jeszcze rejestracje należałoby, Waszym zdaniem, uważać?

W powiecie mieleckim: RMI.
      W powiecie nowotarskim: KNT.
      W powiecie leszczyńskim: PL i PLE.
      W powiecie hajnowskim: BHA.
      itd...
    • mejson.e Generalizowanie 12.05.07, 21:21
      Nie generalizuj tak, bo generałem zostaniesz!

Rejestracja ma guzik wspólnego ze sposobem jazdy.
      I tyle.

A dla formalności - WWL to powiat wołomiński - kilkadziesiąt tysięcy pojazdów
      nie tylko z Wołomina, ale i z Zielonki, Marek itp.

Odpuść sobie szukania wrogów po tablicach rejestracyjnych.

Ja jeżdżę służbowym WI a prywatnym ... WWL właśnie.

I jak mnie zaszufladkujesz?

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • a_weasley Re: Generalizowanie 12.05.07, 21:49
        mejson.e napisał:

> Ja jeżdżę służbowym WI a prywatnym ... WWL właśnie.

> I jak mnie zaszufladkujesz?

Jak Ppolonistka, to nie wiem, ale przeciętny uczestnik ruchu będzie Ciebie - a
        także mnie, bo też mam WI - kiedyś WX... - postrzegał jako kierowcę zwiększonego
        ryzyka.
        Sam mam teraz WI, a kiedyś miałem WX..., bo tu mieszkam. Niemniej ponieważ
        większość dużych firm, tudzież leasingodawców, ma siedzibę na terenie Warszawy
        Sródmieście, i to się przekłada na rejestrację, to kierowcy rozmaitych
        służbowych samochodów, wiecznie spieszący się przedstawiciele handlowi itp.
        robią nam złą opinię.
        • tiges_wiz Re: Generalizowanie 12.05.07, 22:17
          a co ze mna? najpierw mialem WRT, pozniej DW a teraz DOA (bo przeprowadzilem sie
          na wies), a obecnie poruszam sie po wawie. I jak bedzie?
          • apodemus Re: Generalizowanie 12.05.07, 23:27
            To i ja się podpytam.
            Do niedawna WF, teraz PL.
            I co? ryzyko związane ze mną się zwiększyło, czy wręcz przeciwnie?
      • pppolonistka Re: Generalizowanie 13.05.07, 20:38
        Jak Cię zaszufladkuję? Nijak! Nie napisałam, że WSZYSCY z rejestracją WWL
        jeżdżą skandalicznie, ale większość aut z WWL, które pojawiły się na drodze w
        moim otoczeniu, była kierowana przez, pożal się , Boże, kierowców.
        Rozumiem, że jesteś w tej mniej licznej grupie, skoro się tak oburzasz. Jak
        jeździsz ok, to masz pełne prawo się oburzać.
        • a_weasley Re: Generalizowanie 13.05.07, 22:24
          pppolonistka napisała:

> Jak Cię zaszufladkuję? Nijak! Nie napisałam, że WSZYSCY z rejestracją WWL
          > jeżdżą skandalicznie, ale większość aut z WWL, które pojawiły się na drodze w
          > moim otoczeniu, była kierowana przez, pożal się , Boże, kierowców.
          > Rozumiem, że jesteś w tej mniej licznej grupie, skoro się tak oburzasz. Jak
          > jeździsz ok, to masz pełne prawo się oburzać.

Powstaje jeszcze pytanie, jaki odsetek kierowców w tej okolicy ma inne rejestracje.
      • akks20004 Re: Generalizowanie 14.05.07, 11:04
        Ja mam WWL.... o co się rozchodzi?? ;)
      • balandis To statystyka a nie generalizowanie 16.05.07, 11:27
        Statystycznie rzecz biorąc kierowcy z WWL jeżdżą "inaczej" niż inni użytkownicy
        dróg. To że mają zszargana opinię nie wzięło się z kosmosu, ani z ludzkiej
        wredności czy zawiści, tylko z codziennej mimowolnej obserwacji świata.

Oto przykłady:
        Codzienne wypada mi jeździć do centrum Radzymińską. Od dwóch dni zwracam baczną
        uwagę na rejestracje tych co się przepisom nie kłaniają. I cóż?

Wczoraj rano: 8:19 w meczu WWL vs Reszta_świata. Miejsce: bus pas na
        Solidarności od Szwedzkiej do Targowej (liczyłem tylko ćwierć długości tego
        pasa). Dla ułatwienia oceny tego wyniku dodam, że auta z rejestracjami WWL NIE
        STANOWIŁY połowy wszystkich aut, jakie wtedy stały w korku na Solidarności.
        Ale stanowiły połowę łamiących przepisy!

Dziś w tym samym miejscu: 5:12 - lepiej. Ale auta z WWL nadal nie stawowiły 1/3
        aut stojących w korku na Solidarności.

Wreszcie wczoraj po południu. Radzymińska w kierunku Wołomina, zwężenie przed
        Bieżuńską. Z trzech aut na moich oczach podjeżdżających do zwężenia kończącym
        się pasem, tylko jedno nie zwróciło uwagi, że skończył mu się pas. Tylko jedno
        wjechało na "powierzchnię wyłączoną P-21".
        Miało rejestrację WWL.

Tak więc, to jest zwykła statystyka. Żadne tam generalizowanie, ani uprzedzenia.
        Stwierdzenie: "W mojej okolicy statystycznie więcej aut z WWL łamie przepisy,
        niż aut z innymi rejestracjami" jest prawdziwe.
        I bynajmniej nijak Cię nie szufladkuje. Rozumowanie jakie prezentujesz w postach
        jest słuszne, Twoja postawa nie zmienia jednak faktu, że zbyt wielu kierowców z
        WWL ma w nosie przepisy. Statystycznie zbyt wielu.
    • Gość: driverek a ja po kolei KR, DW, WW, WE IP: *.as.kn.pl 12.05.07, 23:48
      zapach, smak - wciąż ten sam....
      dodałbym jak w reklamie :) hehehehehe

a przy okazji, strasznie wkrewia mnie wrocławski styl jeżdżenia - zero dynamiki,
      zero rozwagi, zero tolerancji, zero przewidywania, zero zrozumienia - słowem jak
      na zjeździe partii emerytów i rencistów....

nie ma to jak w warszawie, tam człowiek nie traci czasu na jazdę (no, poza
      szczytowymi godzinami przed ścisłe centrum). z saskiej kepy na okęcie jakieś 15
      minut w okolicach 9 rano....
      • tiges_wiz Re: a ja po kolei KR, DW, WW, WE 13.05.07, 07:43
        powaznie? z ta dynamika sie zgodze. Tu sie ludziom po prostu mniej spieszy, ale
        reszta?

Dwie podobne sytuacje: mam wyjechac z podporzadkowanej, zmieni 3 pasy na krotki
        odcinku i skrecic w lewo.
        Wroclaw: wyszycy jada wolniej, zdarza sie ze jakis zwolni, wjezdzam na prawy
        skrajny, wlaczam kierynek i pochwili jestem na lewym.

Warszawa: czekam z 2 3 minuty az trafie na wieksza dziure, pozniej trzeba sie
        wlaczyc na ten lewy, co tez nie jest latwe, bo chyba kierowcy uwazaja ze mialem
        pojechac pod prad i ustawic sie na koniec kolejki, wiec znowu czasem sie zdarza
        ze tkwie jak kolek na srodkowym i blokuje ruch. Jeden nawet raz wyskoczyl i
        zaczal pyskowac, ale sie go grzecznie spytalem, jak wiec mialem tam wjechac, to
        sie zamknal i nie mial odpowiedzi. Mowisz ze to we wroclawiu zero tolerancji i
        zero przewidywania?

• Gość: Kokeeno Re: a ja po kolei KR, DW, WW, WE IP: 80.54.202.* 13.05.07, 11:03
          Niedawno przyjechał do Wrocka mój szwagier (warszawiak). Cóż zauważył: nie widział nigdzie tylu kierowców przejeżdżających na czerwonym świetle co we Wrocławiu... Postanowiłem się temu przyjrzeć - rzeczywiście, tyle, że większość z nich ma tablice rejestracyjne (białe) zaczynające się od W...
    • a_weasley W wielkim mieście na trzyliterowe 13.05.07, 10:09
      Po prostu dlatego, że ktoś ze wsi lub małego miasta prawdopodobnie ma mniejsze
      doświadczenie w wielkomiejskich warunkach ruchu (co zrozumiałe).
      A w ogóle to generalnie należy uważać na samochody z obcą rejestracją,
      stwarzające interesującą możliwość, że kierowca nie zna miasta, w ostatniej
      chwili się zorientuje, że tu miał skręcić, itp.
    • mulla_ahmed Wszystkie ze znaczkiem PL. 22.05.07, 23:30
      I to wyczerpuje odpowiedz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka