annajustyna 13.10.08, 20:00 www.youtube.com/watch?v=U-kH2FPKk5c Niech zyje polskie "r"! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konrad-walenrod Niech zyje polskie "r"! 14.10.08, 08:10 annajustyna napisała: > www.youtube.com/watch?v=U-kH2FPKk5c > Niech zyje polskie "r"! ××××××××××××××××××××××××××××××××××××× Mnie radzono mordę w kuble trzymać... Ale ja Gottschlaka od przeszło 30 lat nie lubię.... Od niego także bym żadnej nagrody nie przyjął... Odpowiedz Link
annajustyna Re: Niech zyje polskie "r"! 14.10.08, 08:36 Bardziej zalosne jest to, ze goscia pracujacego dla polskiej bezpieki nie rozliczono i zrobiono z niego autorytet. Odpowiedz Link
konrad-walenrod dla polskiej bezpieki 14.10.08, 08:52 annajustyna napisała: > Bardziej zalosne jest to, ze goscia pracujacego dla polskiej bezpieki nie > rozliczono i zrobiono z niego autorytet. ××××××××××××××××××××××××××××× Takie były czasy... Także wtedy było trudno o pracę... Ale sprytny był. W raporcie o Polonii Londyńskiej polecił swojej sekretarce przepisać kilka nazwisk z londyńskiej książki telefonicznej... I tak rzeczywiście to nikomu poważnie nie zaszkodził... Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Niech zyje polskie "r"! 14.10.08, 08:59 annajustyna napisała: > Bardziej zalosne jest to, ze goscia pracujacego dla polskiej bezpieki nie > rozliczono i zrobiono z niego autorytet. Może nie rozliczono, bo nie bardzo było za co. Do rozliczenia to mają tu dosyć kandydatów, którym udowodniono wszystko, a nie zrobiono im nix. Odpowiedz Link
konrad-walenrod (od łacińskiego KO-LABORE) 14.10.08, 09:36 ja.nusz napisał: > Może nie rozliczono, bo nie bardzo było za co. > Do rozliczenia to mają tu dosyć kandydatów, którym udowodniono wszystko, a nie zrobiono im nix. ×××××××××××××××××××××××××××××× W Warszawskim Getcie zasiadał w Radzie Starszych i jako taki musiał już w tedy pisać raporty. Okupanci są zdani na współpracę z przedstawicielami lokalnej ludności... Tak jak Armia Polska w Iraku była zdana na dobrą współpracę z przedstawicielami miejscowej ludności. Popularnie zwie się takich ludzi kolaborantami (od łacińskiego KO-LABORE) Władze polskie prowadzą obecnie rokowania z władzami niemieckimi, czy nie można by ich umieścić w Dojczlandzie. Dojczlandia ma w takich sprawach należyte doświadczenie.... Także katolickich kolaborantów z Bejrutu, którzy współpracowali z Izraelem, zdołano w Dojczlandzie z powodzeniem asymilować... Odpowiedz Link
konrad-walenrod Do Polski przyleciało 25 irackich tłumaczy... 14.10.08, 15:02 konrad-walenrod napisała: Popularnie zwie się takich ludzi kolaborantami ××××××××××××××××××××××××××××××××××××× (...) Do Polski przyleciało 25 irackich tłumaczy, którym w ich kraju grozi śmierć za współpracę z naszą armią. Pozostali współpracownicy naszego wojska, dostaną jednorazowe zapomogi i będą musieli radzić sobie sami. (...) www.londynek.net/wiadomosci/article?jdnews_id=2447&cat_id=39 Odpowiedz Link
lepian4 Re: (od łacińskiego KO-LABORE) 14.10.08, 17:18 "Okupanci są zdani na współpracę z przedstawicielami lokalnej ludności... " Marcelo R.R udowodnil, ze mozna wspolpracowac ze wszystkimi mozliwymi okupantami. Do getta, choc mu sie tam podobalo, nie pchal sie na sile. Ale prace für die Postzensur, die dem Ministerium für Öffentliche Sicherheit (MBP) unterstellt war, moglby sobie podarowac. Praca na szkode Polakow latwo mu przychodzila. Do dzis rozpowiada antypolskie historyjki. Jego najukochansza Tosia, gdy dorabiala w okupowanej Warszawie jako pokojowka, zostala jego zdaniem wydana Niemcom przez wrednych Polakow. Zostala nakryta przez pracodawczynie na graniu na fortepianie- a powinna byla sprzatac!! W tym momencie oswiecilo Polke, wszak czytac i pieknie grac na fortepianie potrafia jedynie Zydzi, Polacy moga sobie jedynie o tym pomazyc. Z zazdrosci wydala ja Niemcom- tak brzmi wersja Marcela. "Wredna Polka" potwierdza zwolnienie Tosi, wszak zwyczajnie sie na jej koszt obijala. O wydaniu Tosi Niemcom nie potrafi sobie jednak przypomniec. Pomimo jego proznosci i antypolskiej duszy bylem zachwycony jego wybuchem zlosci. Przy calym szacunku do zawodu krytyka literackiego uwazam, ze Marcel R.R postapil slusznie. Glupio jest stawiac w jednym szeregu intelektualiste, chocby najbardziej kontrowersyjnego, z gwiazdami jednej nocy z chocby glupawego DSDS. Jestem szalenie ciekaw jak Öfentlich-Rechtliche wybrna z tego bagienka. Zmienic nalezy praktycznie wszystko. Mnie najbardziej denerwuja "fachowcy" sportowi: Kerner, Netzer itp. Zwlaszcza politycznie poprawny Kerner powinien wrocic do swych pogaduszek o wrogach narodu, albo zwyczajnie do kuchni. O sporcie nie ma zwyczajnie zielonego pojecia. Czasami mam wrazeniue, ze Kerner komentuje wydarzenia reprezentacji Niemiec ze wzgledu na wielokulturowosc reprezentantow: Polacy, Brazylijczycy, Szwajcarzy, Ostdeutsche, w mlodzizowce jest masa Turkow... Ciesze sie, ze Eurosport zostal doceniony. Pomimo nizszych funduszy reprezentuja kompetencje, blyskotliwosc i humor. Cos zupelnie obcego dem Öfentlich- Rechtlichen. Wydarzenia kulturalne juz od dawna oglada sie jedynie na SAT 3 i Arte. Po co wiec lozyc olbrzymie pieniadze na Öfentlich- Rechtliche? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: (od łacińskiego KO-LABORE) 14.10.08, 19:50 lepian4 napisał: jak zwykle stek bzdur. Ustosunkuję się jedynie do dwóch: 1. Faktem jest, że żona Ranickiego została przyłapana przez swoją pracodawczynię kiedy grała na pianinie, co wzbudziło podejrzenie, że jest Zydówką. Bzdurą (wymyśloną przez lepiana) jakoby Ranicki twierdził, że owa pracodawczyni wydała Teofilę Niemcom. 2. 3sat i Arte to wg lepiana stacje prywatne - komentarz jest chyba zbędny. Odpowiedz Link
jecki.p faktem jest, 14.10.08, 20:52 ze M.R. nie moze wybaczyc Polakom, iz najprawdopodobniej uratowali jemu - i jego zonie - zycie. Wolaby, aby uczynil to "dobry Niemiec". Coz, nie kazdy mial szczescie pianisty... j. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: faktem jest, 14.10.08, 21:48 jecki.p napisał: > ze M.R. nie moze wybaczyc Polakom, iz najprawdopodobniej uratowali jemu - i jeg > o > zonie - zycie. Wolaby, aby uczynil to "dobry Niemiec". > Coz, nie kazdy mial szczescie pianisty... > > j. Nie wiem z jakiego źródła pochodzi ten fakt, ale myślę, że mnie zaraz oświecisz. Odpowiedz Link
lepian4 Re: (od łacińskiego KO-LABORE) 15.10.08, 12:25 Januszku, siegnij lepiej do ksiazek. O Ranickim jest duzo pozycji, wiec zycze ci powodzenia. To taki twoj duchowy kolega, duzo przyjemnosci ci zatem sprawi lektura o nim. Czasu masz duzo, wiec milej lektury. Gra na pianinie wzbudza faktycznie podejrzenie, ze ktos jest pochodzenia zydowskiego? Powiedz lepiej, jakie prochy bierzesz? Faktycznie, twoje komentarze sa zbedne. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: (od łacińskiego KO-LABORE) 15.10.08, 13:01 Nie muszę czytać wszystkich księżek o Ranickim, tylko po to żeby przekonać się, że pierdolisz od rzeczy. Jeżeli ta zła Polka rzekomo wydała jego żonę Niemcom to dlaczego Ranicki tego nie opisał tego w swojej autobiografii. Na Bolku i jego żonie też podobno psy wieszał, a mnie udało się jedynie doczytać, że jest im dozgonnie wdzięczny. Tak na marginesie dodam, że Ranickiego uważam za postać wysoce kontrowersyjną, ciebie natomiast za osobę wysoce rosistowską. Odpowiedz Link
lepian4 Re: (od łacińskiego KO-LABORE) 16.10.08, 17:31 Januszku, nikt nie nakazuje tobie czytania wszystkich ksiazek. Wystarczy, ze przeczytasz jedna ze zrozumieniem. Wspominasz Bolka i jego zone. Zajrzyjmy lepiej, co mowi o nich sam mistrz: Vom Beruf war er Setzer, er hatte eine besonders schöne Handschrift, und er schrieb, DAMALS IN POLEN UNTER EINFACHEN LEUTEN EINE SELTENHEIT, ORTOGRAPHISCH FEHLERFREI. Er war, OBWOHL ICH IHN NIE MIT EINEM BUCH IN DER HAND GESEHEN HABE; ein Proletarier. Boleks gleichartrige, ziemlich derbe, etwas üppige und rothaarige Frau musste in jüngeren Jahren schön gewesen sein. In jüngeren Jahren? Sie war nicht älter als 37, aber sehr vernachlässigt und schon deutliuch vom Zahn der Zeit angegriffen. ZU MEINER VERWUNDERUNG KONNTE SIE FLOTT LESEN (ANDERS ALS IHR MANN LAS SIE AUCH BÜCHER, ABER AUSSSCHLIESSLICH KITSCHROMANE). Schreiben konnte sie gar nicht- IN POLEN DAMALS NICHT UNGEWÖHNLICH" Marcel Reich- Ranicki, "Sein Leben in Bildern", hrg. von Frank Schirrmacher, S. 64 Pozwolilem ci zaznaczyc miejsca, ktore wyrazaja jego Eitelkeit, zwykla glupote i brak kultury osobistej . A moze wytlumaczys swego kolege po fachu, komuniste? Mam kilka pytan: Czy ktos, kto namietnie czyta, nie potrafi sie podpisac? Jak wygladac powinny Polki podczas okupacji, ktore dodatkowo ukrywaly w swych domach Zydow? Czy Marcelo, ktory wiekszosc czasu spedzac musial w piwnicy faktycznie wiedziec powinien, kiedy i jakie ksiazki czyta jego Bolek? Ksiazki pewnie mogl pozyczac w pobliskiej SS-Bücherei? Takiego syfu, to nawet w geccie nie widzial. Tam przeciez na codzien podziwial wirtuzje Puhlmanna, spotykal sie koneserami sztuki...EHH, to byli pismienni ludzie, elita!!! Zastanawiam sie, jak oni z nim wytrzymali tyle czasu. Ten glupol wtykal swoj ciekawski nos wszedzie, tak jak jego Tosia, tudiez Kazimiera Biskupska. Jak sie takie podejrzane nazwisko bierze do falszywego niemieckiego paszportu, to nie powinnismy chyba szukac winnych. A przeciez zaraz po tym, gdy podczas pracy bezmyslnie walila po fortepianie, "Ihre gefälschten Personalpapiere wurden unbrauchbar. Ihre Arbeitsgeberin "zweifelte nicht, dass das neue Dienstmädchen eine Jüdin war, eine Jüdin sein musste". ( S. oben. S 55) Sie spielte nur bloß Klavier!!!! Moj Boze Mozart, Beethoven, Schuhmann- sami Zydzi. Kazdy z nich do perfekcji opanowal gre na fortepianie! Marcello mial im Seuchensperrgebiet nawet romanse z wyksztalconymi krajankami. Najbardziej znana, Gustawa Jarecka, pisarka, rownie aktywna dzialaczka Judenratu, jakos przypadkowo, zaraz po tym gdy Marcelo dowiedzial sie, za ma juz dzieci, wyjechala do Treblinki. To jest bardzo dziwne, wszak, jego szef Adas tak bardzo szanowal jej umiejetnosc bezblednego pisania, co wskazuje, ze elita tez miala te same problemy, co zaniedbani Polacy. Ale to juz inna bajka. Januszku, dla ciebie jest ekstra doddatek. Na stronie 72 jest twoj kompan ideologiczny na grobie waszego guru, Karla Marksa. To zdjecie jakos coraz seltener jest publikowane. Ciekawe czemu? Odpowiedz Link
jecki.p Re: (od łacińskiego KO-LABORE) 16.10.08, 18:11 Eine bedauernswerte Kreatur, der jede moralische Verrenkung äußerst leicht gefallen ist. Keine Skrupel. Kein Rückgrat. Kein Ehrgefühl. j. Odpowiedz Link
jecki.p genau das - 16.10.08, 19:26 - und eine bodenlose Verachtung für für "einfache" Menschen... j. Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 16.10.08, 20:10 Czyli żeby nie wyglądało, że pogardzam prostym człowiekiem, mam się zachwycać każdym kiczem serwowanym mi przez TV? Dziękuję, postoję, wolę mieć jednak swoje zdanie. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: genau das - 16.10.08, 21:25 Znacznie lepiej jest ignorowac kicz, bez ponizania prostych ludzi. Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 16.10.08, 21:40 lepian4 napisał: > Znacznie lepiej jest ignorowac kicz, bez ponizania prostych ludzi. Przypomniało mi się, jak leżałem kiedyś we szpitalu, a na drugim łóżku gość na okrągło oglądał RTL. Obraził się, że nie oglądałem z nim, tylko wolałem poczytać książkę, albo posłuchać radia (przez słuchawki oczywiście). Bardzo łatwo jak widać poniżyć prostego człowieka. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: genau das - 17.10.08, 09:45 Z tego, co mowiszm, gosciu jedynie sie obrazil. Dlaczego mowisz, ze go ponizyles? Skad wiesz, ze byl prostym czlowiekiem? Kto to jest prosty czlowiek? Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 17.10.08, 10:31 lepian4 napisał: > Z tego, co mowiszm, gosciu jedynie sie obrazil. > Dlaczego mowisz, ze go ponizyles? On poczuł się subiektywnie poniżony. Powiedział mi to, a ja mu odpowiedziałem, że nie taki był mój zamiar i że po prostu nie lubię oglądać RTL. No to on znowu, że się wywyższam. > Skad wiesz, ze byl prostym czlowiekiem? > Kto to jest prosty czlowiek? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51283&w=85893028&a=86045964 Używasz jakichś pojęć, a potem pytasz co one znaczą? Zauważ, że to nie ja pierwszy w tym wątku użyłem pojęcia "prosty człowiek". To ulubione słowo wszelkiej maści populistów (lewicowych i prawicowych) występujących rzekomo w obronie "prostego człowieka". Spytaj kolegów prokolońskich, co oni rozumieją pod tym pojęciem. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: genau das - 17.10.08, 14:01 Jureek, w ktorym miejscu nazwalem kogos prostym czlowiekiem? Skoro zalecasz mi prokolonskich kolegow, mozesz podac mi jakies namiary? Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 17.10.08, 14:05 lepian4 napisał: > Jureek, w ktorym miejscu nazwalem kogos prostym czlowiekiem? > Skoro zalecasz mi prokolonskich kolegow, mozesz podac mi jakies > namiary? Przecież podałem link, gdzie używałeś pojęcia "prości ludzie". forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51283&w=85893028&a=86045964 Używasz jakiegoś pojęcia, a potem pytasz, co ono oznacza? Nie udawaj, że nie znasz namiarów na ProKoeln. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: genau das - 17.10.08, 16:20 Jureek, cytowalem Ranickiego. Cytowanie nie jest chyba naduzywaniem pojec jezykowych. Wspomnialem w ten sposob przyware Ranickiego, dla ktorego, wszystko co polskie, jest juz proste i bez sensu. Zaczynasz stosowac retoryke ja.nuszka. Musisz sie tak ponizac? Co ja mam wspolnego z Pro Köln? Przez wzglad chocby na zameldowanioe moge byc raczej Pro NRW. Ale to chyba tez inna bajka. Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 17.10.08, 16:32 lepian4 napisał: > Jureek, cytowalem Ranickiego. Cytowanie nie jest chyba naduzywaniem > pojec jezykowych. Wspomnialem w ten sposob przyware Ranickiego, dla > ktorego, wszystko co polskie, jest juz proste i bez sensu. Na pewno? Nie ma żadnego polskiego autora, żadnej polskiej książki, której by pozytywnie nie zrecenzował? Czytałeś Ty jego wspomnienia w całości, czy tylko fragmenty, które Ci ktoś podsunął? > Zaczynasz stosowac retoryke ja.nuszka. Musisz sie tak ponizac? Co ja > mam wspolnego z Pro Köln? Przez wzglad chocby na zameldowanioe moge > byc raczej Pro NRW. Ale to chyba tez inna bajka. Zaprzeczysz temu, że ugrupowania populistyczne kierują swą retorykę do tzw. prostych ludzi? Przecież to jest właśnie istota populizmu. Uważasz, że Pro NRW czy Pro Koeln nie są ugrupowaniami populistycznymi? Dlatego do nich, jako ekspertów od "prostego człowieka" Cię odsyłałem w sprawie definicji tego pojęcia, a nie dlatego, żebyś miał mieć z nimi coś wspólnego. Jura Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 17.10.08, 16:33 lepian4 napisał: > Jureek, cytowalem Ranickiego. Cytowanie nie jest chyba naduzywaniem > pojec jezykowych. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51283&w=85893028&a=86045964 To był cytat? Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: genau das - 17.10.08, 16:41 Podaj mi prosze fragment, do ktorego nawiazujesz. Twoj link nic mi nie wyjasnia. Powiedz mi, dlaczego z uporem ja.nuszka chcesz mnie zbratac z PRO Köln? Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 17.10.08, 16:57 lepian4 napisał: > Podaj mi prosze fragment, do ktorego nawiazujesz. Twoj link nic mi > nie wyjasnia. Przecież tam jest jedno zdanie, jak mam z tego jednego zdania jeszcze jakiś fragment wyodrębnić. W tym jednym zdaniu, które na cytat mimo wszystko mi nie wygląda, pojawia się pojęcie "prostego człowieka". Mam prawo chyba zakładać, że wiesz co to znaczy, skoro tego pojęcia użyłeś. > Powiedz mi, dlaczego z uporem ja.nuszka chcesz mnie > zbratac z PRO Köln? Nie bratam Cię z Pro Koeln. Odsyłam Cię tam tylko w sprawie definicji pojęcia "prosty człowiek". Wyjaśniłem to w poście wyżej. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: genau das - 17.10.08, 18:31 "Vom Beruf war er Setzer, er hatte eine besonders schöne Handschrift, und er schrieb, DAMALS IN POLEN UNTER EINFACHEN LEUTEN EINE SELTENHEIT, ORTOGRAPHISCH FEHLERFREI. Er war, OBWOHL ICH IHN NIE MIT EINEM BUCH IN DER HAND GESEHEN HABE; ein Proletarier. Boleks gleichartrige, ziemlich derbe, etwas üppige und rothaarige Frau musste in jüngeren Jahren schön gewesen sein. In jüngeren Jahren? Sie war nicht älter als 37, aber sehr vernachlässigt und schon deutliuch vom Zahn der Zeit angegriffen. ZU MEINER VERWUNDERUNG KONNTE SIE FLOTT LESEN (ANDERS ALS IHR MANN LAS SIE AUCH BÜCHER, ABER AUSSSCHLIESSLICH KITSCHROMANE). Schreiben konnte sie gar nicht- IN POLEN DAMALS NICHT UNGEWÖHNLICH" Marcel Reich- Ranicki, "Sein Leben in Bildern", hrg. von Frank Schirrmacher, Deutsche Verlags- Anstalt Stuttgart / München, S. 64 ISBN 3-421-05320-0 Na tej stronie jest tez zdjecie Bolka z zona w polowie lat szescdziesiatych. Po tym opisie Ranickiego oczekiwac mozna bylo zmory, a zdjecie przedstawialo calkiem zadbana kobiete okolo szesdziesiatki. Dwadziescia lat wczesniej wygladale pewnie tez duzo korzystniej. PO co wiec Marcelo tak sie na niej wyzyl? Seine Ausstrahlung ist auch eher gewöhnungsbedürftig Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 17.10.08, 18:42 Założę się, że nie kliknąłeś w link, którego ode mnie żądałeś i który Ci podałem. No to jak mawiali starożytni Indianie, do trzech razy sztuka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51283&w=85893028&a=86045964 W tym właśnie jednozdaniowym poście użyłeś Ty sam (nie cytując) pojęcia "prości ludzie", a potem pytałeś, co do znaczy. Jura P.S. Co do opisu żony Bolka. Przecież Ranicki pisał, że to była ładna kobieta, tylko zniszczona. Pamiętaj, że to była wojna, wtedy są ważniejsze sprawy niż dbałość o urodę. Po wojnie jej uroda mogła na nowo rozkwitnąć. Odpowiedz Link
lepian4 Re: genau das - 23.10.08, 08:43 Jureek, kolejny raz zalaczyles caly watek. Ja prosilem cie jedynie o wskazanie mi mojej wypowiedzi o prostych ludziach. Czegos tu nie zrozumiales, podobnie jak uwag "uroczego" mistrza o rzekomej urodzie zony Bolka. Nie przejmuj sie, ja tez nic juz nie pojmuje. Nasz Kulturpapst, choc uznal cala telewizje do niczego, dzis bez zazenowania reklamuje program telewizyjny. Sa takie wydania z gwiazdkami, ktore sygnalizuja ciekawy program. Zastanawiam sie, czy w tym przez niego reklamowanym programie telewizyjnym, umiescic powinnismy zamiast gwiazdek dupy? W mysl zasady: jedna dupa- ujdzie, dwie dupy- nudy, trzy dupy - zwyczajnie do dupy. "Meist kommen da nur schwache Sachen (...) Ich will ja nicht weiter darüber reden (...) ehhee ehe eh (... ) Nur ein Blödsinn." Odpowiedz Link
jureek Re: genau das - 23.10.08, 09:27 lepian4 napisał: > Jureek, kolejny raz zalaczyles caly watek. Może masz włączoną opcję "pokaż wszystkie" i dlatego pokazuje Ci się cały wątek. Ja linkowałem do jednego, konkretnego, jednozdaniowego posta, gdzie napisałeś "Znacznie lepiej jest ignorowac kicz, bez ponizania prostych ludzi." Teraz już wiesz, o co mi chodziło? Gdzie Reich-Ranicki reklamuje dzisiaj program telewizyjny? I jaki program reklamuje? Jura P.S. W linku do całego wątku nie ma parametru "a=", są tylko parametry "f=" i "w=". W moim linku był parametr "a=", czyli linkowałem do konkretnego posta, a nie do całego wątku. Odpowiedz Link
lepian4 Re: genau das - 23.10.08, 11:25 Masz racje, wlaczylem opcje, pokaz wszystkie. Fragment mojej wypowiedzi nic tez nie wnosi. Punktem wyjscia jest lakoniczna wypowiedz mistrza o prostych ludziach. Laczy nas paradoksalnie to samo wzburzenie odnosnie takiej trywializacji zycia publicznego. Dziwi mnie jednak, dlaczego ja, nie mistrz, musze tlumaczyc sie z jego patologicznej Eitelkeit. Marcello ma durnowata reklame z Telekomem. Marcello unosi gniewnie palec i wyraza bezmyslnie, wbrew logice mysl przewodnia: "Bei uns findet jeder ein Fernsehprogramm, das ihm gefällt" So ein Blödsinn!!! Odpowiedz Link
jecki.p Re: genau das - 16.10.08, 22:36 Das ist einfach nur demagogisch, aber wieso sage ich's Dir... j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Den Nick verrate ich aber nicht! 16.10.08, 21:14 jecki.p napisał: (...) Eine bedauernswerte Kreatur, der jede moralische Verrenkung äußerst leicht gefallen ist. Keine Skrupel. Kein Rückgrat. Kein Ehrgefühl. (...) Die Anpassungsfähigkeit an immer neue Umweltbedingungen macht den Grad der Intelligenz aus. Nicht ohne Grund hat das Volk 2000 Jahre ohne eigene Staatlichkeit überlebt... Ich bin feste davon überzeugt, dass der Herr Reich auch im WWW Netz mitmischt, auch in den polnischen Foren. Den Nick verrate ich aber nicht! Odpowiedz Link
lepian4 Re: Den Nick verrate ich aber nicht! 16.10.08, 21:26 Frag mal bitte Magenta Schwan. Konradka, was ist mit ihr los? Odpowiedz Link
konrad-walenrod Influenza A/H5N1 16.10.08, 21:37 lepian4 napisał: > Frag mal bitte Magenta Schwan. Konradka, was ist mit ihr los? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Influenza A/H5N1 de.wikipedia.org/wiki/Influenza_A/H5N1 PS M.S. ist nicht M.R.R. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Influenza A/H5N1 17.10.08, 08:50 Innymi slowy, wsciekla sie i odleciala. P.S. M.S. to nie M.R.R. to K.W. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Influenza A/H5N1 17.10.08, 08:58 lepian4 napisał: Innymi slowy, wsciekla sie i odleciala. P.S. M.S. to nie M.R.R. to K.W. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Genau! M.S. ist einem ausländischen Geheimdienst zum Opfer gefallen.... Den Nick verrate ich aber nicht.... Odpowiedz Link
lepian4 Re: Influenza A/H5N1 17.10.08, 09:37 Das ist eine bemerkenswerte Theorie. Meinst du wirklich, dass M.R.R. mit dem Computer zurechtkommt? Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Influenza A/H5N1 17.10.08, 09:49 lepian4 napisał: Das ist eine bemerkenswerte Theorie. Meinst du wirklich, dass M.R.R. mit dem Computer zurechtkommt? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Absolut sicher! Er ist hier zwischen uns, jeden Tag... Odpowiedz Link
magnusg 100% racji 15.10.08, 17:04 100% racji annajustyna.Rzygac mi sie chce jak patrze na tego wspolpracownika stalinistyczengo gestapo, ktory innych teraz bedzie pouczal.Inni laureaci powinni byc szczesliwi, ze ten zalosny typek nie chce byc z nimi w jednym rzedzie. Odpowiedz Link
jureek Re: Lepsze niz kabaret... 14.10.08, 10:08 Bravo Herr Reich-Ranicki! Sie sprachen mir aus der Seele. Jura Odpowiedz Link
konrad-walenrod Bravo Herr Reich-Ranicki! 14.10.08, 10:13 jureek napisał: > Bravo Herr Reich-Ranicki! Sie sprachen mir aus der Seele. > Jura ×××××××××××××××××××××× Następnego zgermanizowali! Odpowiedz Link
jureek Re: Bravo Herr Reich-Ranicki! 14.10.08, 10:19 konrad-walenrod napisała: > jureek napisał: > > > Bravo Herr Reich-Ranicki! Sie sprachen mir aus der Seele. > > Jura > ×××××××××××××××××××××× > > Następnego zgermanizowali! Eee tam, zgermanizowali. Zwykłe wygodnictwo i lenistwo. Niektóre myśli można trafniej i zgrabniej oddać po niemiecku, więc przy założeniu, że czytelnicy tego forum język niemiecki znają, nie chciało mi się tłumaczyć na polski. "aus der Seele sprechen" właśnie do takich wyrażeń należy, dla których nie znam dobrego polskiego odpowiednika. Inny przykład takiego wyrażenia to "etwas in Kauf nehmen". Też nie wiem jak to po polsku powiedzieć. Jura Odpowiedz Link
konrad-walenrod jessi_a jest tam najbardziej ulubioną pisarką.... 14.10.08, 10:59 jureek napisał: > konrad-walenrod napisała: > > > jureek napisał: > > > > > Bravo Herr Reich-Ranicki! Sie sprachen mir aus der Seele. > > > Jura > > ×××××××××××××××××××××× > > > > Następnego zgermanizowali! > > Eee tam, zgermanizowali. Zwykłe wygodnictwo i lenistwo. Niektóre myśli można > trafniej i zgrabniej oddać po niemiecku, więc przy założeniu, że czytelnicy teg > o > forum język niemiecki znają, nie chciało mi się tłumaczyć na polski. "aus der > Seele sprechen" właśnie do takich wyrażeń należy, dla których nie znam dobrego > polskiego odpowiednika. Inny przykład takiego wyrażenia to "etwas in Kauf > nehmen". Też nie wiem jak to po polsku powiedzieć. ××××××××××××××××××××××××××××××× Co na to powiedzą nasi czytelnicy w Australii i Holandii? Tę problematykę obserwuję na profesjonalnym forum tłumaczy. Polacy nie znają polskich określeń... Większość pytań dotyczy polskich określeń... www.forumtlumaczy.pl/ jessi_a jest tam najbardziej ulubioną pisarką.... Odpowiedz Link
realdirect2 bevor M.R.-R. dir aus der Seele 14.10.08, 12:26 gesprochen hat, przeczytal w Twoim sercu Odpowiedz Link
konrad-walenrod Arte, auch 3 Sat 14.10.08, 16:09 Reich-Ranicki powiedział: Ja, manche Sachen schon. Arte, auch 3Sat, manche Filme über Musik und dergleichen. ××××××××××××××××××××××××××××××× Der Mann hat den gleichen, guten Geschmack, wie ich... www.dradio.de/dlf/sendungen/interview_dlf/859537/ Odpowiedz Link
fan.club Dobry smak? 14.10.08, 18:21 A ja myślałem, że to są ostatnie sendry, które da się wytrzymać bez kocowania. Odpowiedz Link
jecki.p Nun: 14.10.08, 18:27 ubek i kabotyn cierpiacy na megalomanie. Wenn aber dieser die Wahrheit ausspricht, hört die Wahrheit auf, Wahrheit zu sein ? j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Giordano Bruno und die Wahrheit... 15.10.08, 09:16 jecki.p napisał: Wenn aber dieser die Wahrheit ausspricht, hört die Wahrheit auf, Wahrheit zu sein ? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Eindeutig ja! Spätestens seit Köln wisse wir, dass es keine absolute Wahrheit gibt, sondern immer nur eine relative. Wahrheit ist das, was dem momentanen Machthaber dient. Und alles andere ist naiver Glaube.... ------------ Odpowiedz Link