republican 16.08.04, 15:32 Klade na stol 3 jaja, dwa surowe i jedno ugotowane. Zadajac mi tylko jedno pytanie znajdz surowe jajo. Gdy pokazes surowe, mowie prawde; gdy pokazesz ugotowane mowie prawde lub klamie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lukkasz Re: Ale jaja!!! (3) IP: *.acn.waw.pl 16.08.04, 19:02 pokazujac na srodkowe, pytam czy jajo na lewo od tego jest surowe. Jesli mowisz, ze tak, to wybieram lewe jajo. Jesli mowisz, ze nie, to wybieram prawe. Odpowiedz Link Zgłoś
smg96 Re: Ale jaja!!! (3) 17.08.04, 14:33 Prześledziłem Twój tok rozumowania Łukaszu i wydaje mi się , ze znalazłem bład Załóżmy taki układ . W środku surowe ( s) po lewej ugotowane (u) i po prawej S Piszesz : pokazujac na srodkowe, pytam czy jajo na lewo od tego jest surowe. Jesli > mowisz, ze tak, to wybieram lewe jajo. Jesli mowisz, ze nie, to wybieram prawe. czyli pytasz się S czy jajko po lewej jest surowe . Jajko po lewej jest U ale S odpowiada TAK . Czyli Ty wybierasz lewe jajko jako surowe a ono jest ugotowane . Co Ty na to ? Może ja coś żle zrozumiałem . Pozdr Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Ale jaja!!! (3) 17.08.04, 21:49 smg96 napisał: > Prześledziłem Twój tok rozumowania Łukaszu i wydaje mi się , ze znalazłem bład > > Załóżmy taki układ . W środku surowe ( s) po lewej ugotowane (u) i po prawej S > > Piszesz : > pokazujac na srodkowe, pytam czy jajo na lewo od tego jest surowe. Jesli > > mowisz, ze tak, to wybieram lewe jajo. Jesli mowisz, ze nie, to wybieram > prawe. > > czyli pytasz się S czy jajko po lewej jest surowe . Jajko po lewej jest U ale S > > odpowiada TAK . Czyli Ty wybierasz lewe jajko jako surowe a ono jest > ugotowane . > > Co Ty na to ? Może ja coś żle zrozumiałem . > > Pozdr Piotr > Lukasz ma racje, pomysl jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukkasz Re: Ale jaja!!! (3) IP: *.acn.waw.pl 18.08.04, 14:28 Tylko jedno moze byc ugotowane i tylko ugotowane moze klamac, wiec jesli s mowi "tak" (o jajku l ze jest surowe), to mowi prawde. gdyby klamalo, to i s i l musiały by być ugotowane. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Ale jaja!!! (3) 18.08.04, 01:32 Gość portalu: lukkasz napisał(a): > pokazujac na srodkowe, pytam czy jajo na lewo od tego jest surowe. Jesli > mowisz, ze tak, to wybieram lewe jajo. Jesli mowisz, ze nie, to wybieram prawe. Wybierasz więc zawsze jajo po lewej lub po prawej, nigdy środkowe. Czyżby surowe jajo nie mogło się nigdy znaleźć w środku? Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Ale jaja!!! (3) 18.08.04, 02:53 cardemon napisał: > Gość portalu: lukkasz napisał(a): > > > pokazujac na srodkowe, pytam czy jajo na lewo od tego jest surowe. Jesli > > mowisz, ze tak, to wybieram lewe jajo. Jesli mowisz, ze nie, to wybieram > prawe. > > W ybierasz więc zawsze jajo po lewej lub po prawej, nigdy środkowe. Czyżby surow > e > jajo nie mogło się nigdy znaleźć w środku? Oczywiscie ze tak. Pamietaj ze musisz znalec tylko JEDNO surowe jajko Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Ale jaja!!! (3) 18.08.04, 03:14 republican napisał: > cardemon napisał: > > > Gość portalu: lukkasz napisał(a): > > > > > pokazujac na srodkowe, pytam czy jajo na lewo od tego jest surowe. > Jesli > > > mowisz, ze tak, to wybieram lewe jajo. Jesli mowisz, ze nie, to wyb > ieram > > prawe. > > > > W > ybierasz więc zawsze jajo po lewej lub po prawej, nigdy środkowe. Czyżby surow > > e > > jajo nie mogło się nigdy znaleźć w środku? > Oczywiscie ze tak. > Pamietaj ze musisz znalec tylko JEDNO surowe jajko Sorry, nie doczytałem treści zadania. Zdawało mi się, że są dwa ugotowane i JEDNO surowe. :( pzdr. CdM Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Ale jaja!!! (3) 18.08.04, 02:53 cardemon napisał: > Gość portalu: lukkasz napisał(a): > > > pokazujac na srodkowe, pytam czy jajo na lewo od tego jest surowe. Jesli > > mowisz, ze tak, to wybieram lewe jajo. Jesli mowisz, ze nie, to wybieram > prawe. > > Wybierasz więc zawsze jajo po lewej lub po prawej, nigdy środkowe. Czyżby surow > e > jajo nie mogło się nigdy znaleźć w środku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: Ale jaja!!! (3) IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 26.08.04, 14:51 W treści zadania nie jest jednoznacznie podane,że muszę zadać pytanie wskazując jajko, więc moim zdaniem dobrym pytaniem będzie: "Które jajko muszę wskazać, żebyś mógł skłamać?". I wtedy musisz pokazać jajko ugotowane, a dwa pozostałe będą tymi surowymi z których wystarczy wskazać jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: Ale jaja!!! (3) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 19:45 Skoro jak twierdzisz że "nie jest powiedziane" to chyba już lepiej się normalnie spytać. Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Ale jaja!!! (3) 26.08.04, 20:04 Gość portalu: lukiz napisał(a): > Skoro jak twierdzisz że "nie jest powiedziane" to chyba już lepiej się > normalnie spytać. Natomiast jest powiedziane: "Gdy pokazes surowe, mowie prawde; gdy pokazesz ugotowane mowie prawde lub klamie." Gdy zadasz Twego typu pytanie nie bede wiedzial jakiego rodzaju odpowiedz Ci dac i zamilcze. Odpowiedz Link Zgłoś