15.09.04, 23:08
Hej

Wielbiciele łamigłówek powinni znać tę chińską grę, uważaną za najstarszą grę
planszową na świecie. Liczbą możliwych pozycji bije ona na głowę szachy.
Więcej o GO można dowiedzieć się na stronach go.art.pl. Nauka gry:
go.art.pl/kurs. Internetowa Akademia Go: akademia.go.art.pl. Zagrać można np.
na portali kurnik.pl.

Napiszcie co sądzicie o GO.
Obserwuj wątek
    • Gość: marek penszko Re: gra GO IP: *.chello.pl 16.09.04, 10:46
      Czy w ogóle ktoś z tutejszych forumowiczów (poza mną i moim "przedmówcą") grywa
      w go? Wątpię. A jeśli nie gra - i to z zaangażowaniem - to prawdopodobnie sam
      od siebie niewiele o tej grze napisze.
      Zwykle cytuje się w takich przypadkach fragment z "Przewodnika gier" Lecha
      Pijanowskiego:
      ZE WSZYSTKICH GIER JAKIE ZNAM I W JAKIE GRYWAŁEM, NAJLEPSZA, NAJCIEKAWSZA,
      NAJBARDZIEJ DRAMATYCZNA oraz RODZAJ SPORTU UMYSŁOWEGO NA NAJWYŻSZYM POZIOMIE.
      Czy Janusz Kraszek gra jeszcze pozatowarzysko?
      mp
      • Gość: marek penszko Re: gra GO IP: *.chello.pl 16.09.04, 11:07
        Pytanie o Janusza Kraszka wynikało z nieznajomości aktualnej sytuacji. Sorry.
        Już się dokształciłem. Miło widzieć, że Janusz Kraszek jest jak przed laty w
        ścisłej czołówce.
        mp
        • emkaminsk Re: gra GO 16.09.04, 16:09
          Wcale nie uważam, że tak mało ludzi gra w Go, ten wątek założyłem po to, żeby
          zaznaczyć, że ostatnio gra ich coraz więcej. Jedynie na oficjalnej liście
          promocyjnej stowarzyszenia jest już 500 osób.

Rzeczywiście, Janusz Kraszek jest w niezłej formie, w ubiegłym roku zdobył
          ponownie (po raz nasty) mistrzostwo Polski.
          • hetman_sloniowy Re: gra GO 16.09.04, 16:34
            Z tego co mi wiadomo, to w GO nie ma możliwości remisu, a skoro i los nie
            odgrywa żadnej roli zatem wynika z tego, że przy bezbłędnej grze obydwu graczy
            jeden jest z góry skazany na przegraną (tak jak w "Wilku i owcach" i paru
            innych grach); na filmie "Piękny umysł" bohater przegrał w GO, po czym
            stwierdził, że gra ma błędy, bo sam grał bezbłędnie.

Tyle wiem o GO :)
            • emkaminsk Re: gra GO 16.09.04, 18:58
              W go wynik oblicza się odejmując od siebie liczbę punktów zdobytych przez
              graczy. Natomiast punkty zdobywa się przez otoczenie przecięć na planszy oraz
              przez zbijanie kamieni przeciwnika. Z tego wynika, że liczba punktów a także
              wynik musi być liczbą całkowitą, a w szczególnym przypadku równą zero.
              Rzeczywiście jednak tradycyjnie w go remisu być nie może, ponieważ jeśli wynik
              równy jest zero (po uwzględnieniu pewnej korekty wynikającej z przewagi
              pierwszego ruchu), wygrywa ten, kto ustąpił pierwszeństwa pierwszego ruchu
              (czyli grający białymi, gdyż w go czarne zaczynają).

Co do Nasha i Pięknego Umysłu, to matematyk ten rzeczywiście grywał w go, lubił
              też inne łamigłówki, wymyślił m. in. grę hex. Natomiast film to oczywiście
              fikcja, reżyserowi należy się licentia poetica. Jeśli Nash rzeczywiście tworzył
              tak okropne kształty, jak pokazali to filmowcy, zwatpiłbym w jego talent.
              • tororo Re: gra GO 16.09.04, 21:06

> Co do Nasha i Pięknego Umysłu, to matematyk ten rzeczywiście grywał w go,
                lubił
                > też inne łamigłówki, wymyślił m. in. grę hex.

To prawda, ale wymyslił ją ..... 6 lat po wymysleniu jej przez inną
                znakomitośc świata nauki a mianowice przez Pieta Heina - dunskiego fizyka i
                matematyka, ktory zresztą rowniez była fanem łamigłowek i matematyki
                rekreacyjnej. Jego dziełem jest miedzy innymi slynna układanka Soma. Sprawe
                badał dokładnie Martin Gardner. Wedlug niego obaj panowie wynalezli gre
                niezaleznie od siebie - Hein w 1942 w Kopenchadze, a Nash w 1948 w Princeton.

pozdr

tororo
                www.rozgrywka.pl
                • emkaminsk Re: gra GO 17.09.04, 11:07
                  Nie bede sie sprzeczal. Faktem jest, ze GO nie wymyslil ani Nash, ani Hein, bo
                  gra ta znane jest juz od ponad 3 tysiecy lat.
                  • slon_bim-bom Re: gra GO 17.09.04, 21:12
                    ja gram w go, ja gram w go!!
                    • emkaminsk Re: gra GO 20.09.04, 13:05
                      Powodzenia.

Tak przy okazji, właśnie zakończyły się Mistrzostwa Polski Par. Wyniki na
                      stronie go.art.pl/wyniki/04mpp.php
    • emkaminsk Re: gra GO 23.09.04, 13:01
      Staramy sie aktualnie o utworzenie grupy usenet pl.rec.gry.go. Zapraszam do
      odwiedzenia
      usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.html?group=pl.news.nowe-grupy&tid=1004396
      i wpisania wlasnej opinii na ten temat.
    • emkaminsk Re: gra GO 28.09.04, 15:30
      Eliminacje Mistrzostw Polski w Go odbędą się w Warszawie, w weekend *23,
      24 października* w Klubie Garden (www.gardenclub.pl).

Eliminacje są 5-rundowym turniejem systemu McMahona. McMahon Bar
      ustalony jest na 1 dan.

Wpisowe: 7zł dla członków PSG, 15 zł dla pozostałych graczy. Zniżka 50%
      dla goistów poniżej 18. roku życia.

Rejestracja od godziny 08:30 do 09:30. Pierwsza runda o 10:00.

Czas: 1 godzina na gracza + byo-yomi.

Zapraszamy.
      • hetman_sloniowy Książki, poradniki 28.09.04, 15:50
        Czy ktoś orientuje się czy istnieją w ogóle poradniki do gier takich jak np.
        reversi, warcaby i go?
        Nie chodzi mi o instrukcje, ale poradniki, jak grać lepiej, zadania, otwarcia
        itp. Do szachów jest pełno takiej literaury, widziałem kiedyś nawet książkę do
        Scrabbli, ale do warcab w ogóle. Czy ktoś pisze gdzieś takie rzeczy?
        • emkaminsk Re: Książki, poradniki 28.09.04, 21:07
          Dzięki za pytanie. Książek opisujących grę w go, nie tyle same zasady, co
          wykładających koncepcje strategiczne i taktyczne, jest dosłownie multum.
          Najwięcej jest ich oczywiście po japońsku, chińsku i koreańsku, ale dostęp do
          tych jest znacznie ograniczony barierami przede wszystkim językowymi. Pewna ich
          część została jednak przetłumaczona na język angielski, a prawie kompletny spis
          recenzji książek anglo-, francusko- i włoskojęzycznych dostępny jest tutaj:
          www.gobooks.info/
          Kilka książek wyszło też po polsku. Godne polecenia są "Świat Go" Kraszka i "Gra
          Go" Macfadyena. W przygotowaniu są kolejne.
          • hetman_sloniowy Re: Książki, poradniki 29.09.04, 20:55
            Dzięki za informacje, dobrze wiedzieć, że jest coś po polsku o go. Jak się
            nauczę grać, to może coś przeczytam.
            Przyznam, że ja przede wszytskim poszukuję warcab. Pozornie, najprostsza z tych
            gier, ale z tego co wiem też są (lub były) mistrzostwa, konkursy itp.
            Na kurniku można pograć i się pouczyć paru gier (w Hex można się nauczyć w
            miarę już po kilku partiach), jeśli się zagra z lepszymi, ale nikogo skorego do
            nauki początkującego gracza nie znalazłem; jakiś taki dziwny pogląd jest, że
            jak ktoś coś wie o grze, to się nie dzieli, bo chce wygrywać. Takie wrażenie
            odnoszę przynajmniej.
            Jak by ktoś znalazł jakąś książkę do warcab, będę wdzięczny za informacje.
            • xswedc Re: Książki, poradniki 30.09.04, 00:13
              Swego czasu byłem bardzo zaangażowany w warcaby. Mówię oczywiście o warcabach
              stupolowych (64-polowe to zaledwie dziecinna namiastka prawdziwej gry).
              Korzystałem głównie z literatury radzieckiej. Oni mieli zatrzęsienie wydawnictw
              na różnym poziomie, wielu autorów - głównie ichnich mistrzów. Znakomita
              literatura i do nauki i szlifowania umiejętności.
              Nie wiem jak jest teraz z dostępnością rosyjskich, lub radzieckich (ew.
              wzowień) wydań, ale chyba warto zakręcić się i poszukać. Empiki już odpadają,
              bo tam tylko zachodnia sieczka króluje, ale gdzieniegdzie są jeszcze
              księgarnie, biblioteki, czy nawet zapalency, którzy mają takie cacka.
              • emkaminsk Re: Książki, poradniki 01.10.04, 11:48
                Może warto też poszukać za posrednictwem aukcji internetowych?
              • xswedc Re: Książki, poradniki 04.10.04, 09:49
                Znalazłem ciekawe linki do litetarury warcabowej:
                www.warcaby.beep.pl/pliki.html
                www.is.svitonline.com/nickst2003/literature.htm
        • Gość: CD. Re: Książki, poradniki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 10:32
          Zapraszam do Towarzystwa Miłośników Gioer Umysłowych w Warszawie.
          www.tmgu.waw.pl
          Prowadzimy wszelką działalność promocyjną gier i rozrywek umysłowych
          • hetman_sloniowy Re: Książki, poradniki 01.10.04, 15:50
            Ooo, do warcab stupolowych nie tylko żadnej literatury nie mogłem znaleźć, ale
            nawet planszy; mam planszę domowej roboty i gram pionkami z reversi (othello).
            Jedyną cenną wskazówkę jaką znalazłem do reversi to, aby nie dać przeciwnikowi
            rogów zająć; ale to raczej rada dla początkujących.
            Ale cieszy mnie, że jednak jakieś książki są, bo już się bałem, że warcaby,
            reversi to stare i zaniedbane gry, bez literatury, bez fanów, bez konkursów.
    • emkaminsk Re: gra GO 31.10.04, 14:36
      Hej

Już wkrótce rozegrane zostaną finały Mistrzostw Polski oraz Mistrzostwa Polski
      Juniorów. Szczegóły jak zwykle na www.go.art.pl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka