Dodaj do ulubionych

Nowy system monetarny.

IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 20:58
Ty jako władca (w przypadku Pań – władczyni) państwa , wydałeś (aś) edykt, w
którym zostało postanowione, że każda kwota pieniędzy do 100 złotych
(włącznie), musi być odliczona za pomocą co najwyżej dwóch monet (być może o
takiej samej wartości). Monety o jakich nominałach musi wybić Twoja mennica?
Pamiętaj przy tym, że twój nadworny grawer, który robi projekty monet, to
zdzierca wprost skandaliczny, (ale ściąć go nie możesz, bo nie masz innego),
dlatego musisz maksymalnie ograniczyć ilość monet o różnych nominałach.
Obserwuj wątek
    • stomek 18 monet 21.08.03, 10:46
      Na razie mam 18 monet, ale podejrzewam, że to nie jest
      granica możliwości.
      Niech ktoś poda lepszy wyniki to zacznę się dalej
      zastanawiać.

Tomek
    • Gość: Marcin Miga Re: Nowy system monetarny. IP: 217.153.71.* 22.08.03, 14:47
      Ciekawe zadanie...
      Być może to:
      www27.brinkster.com/marcinm/zip/sprnom.zip
      pomoże w sprawdzaniu, czy już wszystkie możliwości zostały
      wykorzystane...

pozdrawiaMM
      PS. Witam, bo to mój pierwszy post tu.
    • cardemon Re: Nowy system monetarny. 24.08.03, 02:22
      Programik Marcina bardzo zgrabny, moje gratulacje! :)

Natomiast co do odpowiedzi, to zgadzam się z rozwiązaniem Tomka. System
      dziesiętny jest chyba najlepszą podpowiedzią na znalezienie optymalnego
      rozwiązania. Wystarczy więc wziąć liczby od 1 do 9 oraz od 10 do 90 (są jeszcze
      dwa inne równoważne zbiory), by przez sumę dowolnych dwóch lub za pomocą jednej
      z nich otrzymać dowolną liczbę od 1 do 100. W sumie trzeba więc 18 różnych
      monet.

pzdr. CdM
    • Gość: antyp Nowy system monetarny. IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 08:20
      Znam rozwiązanie tej zagadki z mniejszą od 18 ilością monet.
      • cardemon Re: Nowy system monetarny. 25.08.03, 04:39
        Gość portalu: antyp napisał(a):

> Znam rozwiązanie tej zagadki z mniejszą od 18 ilością monet.

Ha! To zmienia całkowicie postać rzeczy. Teraz warto nad tym pogłówkować.
        Przede wszystkim widać, że monet musi być więcej niż 13 bowiem nierówność:

x + x!/[2!*(x-2)!] >= 100

jest prawdziwa dla x>=14. Dla x=14 i x=15 ilość możliwych kombinacji wynosi
        odpowiednio 105 i 120, a ponieważ niektóre sumy się siłą rzeczy powtarzają
        (choćby już przy przedstawieniu liczb pierwszej dziesiątki), to i zapewne
        niemożliwe jest wykonanie powyższego zadania za pomocą zbiorów 14 czy 15 monet.
        Poszukiwany jest więc najprawdopodobniej zbiór siedemnastu monet. Tyle
        przemyśleń na gorąco.

pzdr. CdM

PS. Mam nadzieję, że w rozwiązaniu nie ma żadnego "podstępu" (np. w korzystaniu
        z połówek monet).
        • cardemon Re: Nowy system monetarny. 25.08.03, 04:58
          cardemon napisał:

> x + x!/[2!*(x-2)!] >= 100

Właśnie się złapałem na tym, że ten wzór powinien raczej brzmieć:

2x + x!/[2!*(x-2)!] >= 100

(...)
    • cardemon Re: Nowy system monetarny. 28.08.03, 03:27
      Im bardziej wgłębiam się w tę zagadkę, tym bardziej staje się ona dla mnie
      intrygująca. I choć nadal nie znalazłem do niej rozwiązania, to wierzę w to, że
      wcześniej czy później musi ono paść! :)

Przede wszystkim chyba zabrnąłem w ciemny zaułek. Udało mi się dojść "wysiłkiem
      umysłu" do rozwiązania, w którym za pomocą 17 różnych monet otrzymuję 99(!)
      róznych sum (zabrakło mi liczby 31) i na tym koniec. Oto te nominały:
      1,2,3,4,5,10,16,17,18,19,20,37 (może być też 38),43,48,69,75,80.
      Moim kolejnym krokiem było więc rozważenie, czy by nie zaprzęgnąć do pracy
      komputera, niech on sobie liczy, a ja będę się słodko lenił. :)

Wstępne oszacowania nie dają jednak powodu do optymizmu:

1) Przeliczenie "na głupa" wszystkich możliwości - 6.65*10^18 kombinacji;
      2) Wiadomo przecież jednak, że jedynka musi być jedną z tych 17-stu liczb, to
      obniża ilość kombinacji do 1.35*10^18;
      3) No dobrze, ale przecież równie dobrze wiadomo, że trzeba wybrać przynajmniej
      cztery liczby pierwszej dziesiątki. To zmniejsza ilość kombinacji do 1.64*10^15;
      4) A gdyby wziąć wszystkie liczby pierwszej dziesiątki, to ilość kombinacji dla
      pozostałej siódemki liczb ograniczyłaby się do 7.47*10^9 - ciągle zbyt dużo!

Widać więc, że bez sprytnego algorytmu się nie obędzie. A może ktoś ma lepszy
      pomysł?
      • Gość: Uller Re: Nowy system monetarny. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 15:37
        Hej. Jestem tu nowy.
        Po ciezkich bojach znalazłem rozwiązanie z 17 cyframi.
        1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 16, 33, 34, 51, 52, 69, 70, 87, 88
        • Gość: pafcio Re: Nowy system monetarny. IP: *.acn.waw.pl 30.08.03, 06:16
          brawo
          • Gość: antyp Nowy system monetarny. IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 09:21
            Znam rozwiązanie tej zagadki z mniejszą od 17 ilością monet
            • stomek Ludzie - ruszcie głowami! 03.09.03, 10:22
              Gość portalu: antyp napisał(a):

> Znam rozwiązanie tej zagadki z mniejszą od 17 ilością monet

Z 16 monetami dochodzę do 96 i dalej ściana.
              Może ktoś to wreszcie rozwiąże?

Tomek
        • Gość: ALP Re: Nowy system monetarny. IP: *.ofi.pl 03.09.03, 14:13
          Gość portalu: Uller napisał(a):

> Hej. Jestem tu nowy.
          > Po ciezkich bojach znalazłem rozwiązanie z 17 cyframi.
          > 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 16, 33, 34, 51, 52, 69, 70, 87, 88

Jak w takim rozwiazaniu uzyskac 3PLN z 2 monet ? Chyba sie nie da. Albo trzeba
          zmienic tresc albo dochodza jeszce 2 monety 2PLN i dla czepialskich 0PLn(aby
          uzyskac 1PLN jako sume 2 monet :)
          • Gość: ALP Re: Nowy system monetarny. IP: *.ofi.pl 03.09.03, 14:15
            Gość portalu: ALP napisał(a):

> Gość portalu: Uller napisał(a):
            >
            > > Hej. Jestem tu nowy.
            > > Po ciezkich bojach znalazłem rozwiązanie z 17 cyframi.
            > > 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 16, 33, 34, 51, 52, 69, 70, 87, 88
            >
            > Jak w takim rozwiazaniu uzyskac 3PLN z 2 monet ? Chyba sie nie da. Albo
            trzeba
            > zmienic tresc albo dochodza jeszce 2 monety 2PLN i dla czepialskich 0PLn(aby
            > uzyskac 1PLN jako sume 2 monet :)

Dobra zle przeczytalem - "conajwyzej 2 monet" :)
            • Gość: Antyp Nowy system monetarny - podpowiedź IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 21:23
              Moneta o wartości 50 jest największym nominałem, który należy wybić w Twojej
              mennicy. Nie jestem pewny czy ta podpowiedź bardzo ułatwi znalezienie
              optymalnego rozwiązania. Ale ja po przyjęciu takiego założenia znalazłem
              rozwiązanie tej główkołamki z mniej niż 17 różnymi monetami.
              • Gość: ALP Re: Nowy system monetarny - podpowiedź IP: *.ofi.pl 10.09.03, 10:24
                Uzywaja 16 monet uzyskuje 96 ze 100 monet - brakuje mi 31;32;74 i 79. Hmm
                trzeba jeszzce troszke pokombinowac :)
              • Gość: ALP Re: Nowy system monetarny - podpowiedź IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.09.03, 18:27
                Dobra ja sie poddaje:) Ta zagadka juz mi spac nie daje i w glowie mi sie kreci
                od liczb :) Poprosze rozwiazanie jezeli mozna ?:)Proponuje na forum a jezeli
                ktos sie z nia jeszcze meczy ;) to na priva villain44@poczta.onet.pl
              • Gość: Antyp Nowy system monetarny - podpowiedź 2 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 18:56
                W moim rozwiązaniu idzie to tak 1,3,......,47,49,50.
                • Gość: ALP Re: Nowy system monetarny - podpowiedź 2 IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.09.03, 19:15
                  3 sposrod liczb, ktore podales musialy sie w rozwiazaniu znalezc wiec za duzo
                  nie podpowiedziales :)

pozdr.
                  ALP
                  • uller Re: Nowy system monetarny - podpowiedź 2 11.09.03, 08:48
                    Ja tam się nie poddaje. Jeno nie mam zbyt wiele czasu, ale jeżeli do weekendu
                    nie padnie odpowiedz to popracuję nad tym ciekawym zadankiem.
                • stomek Jest 16!!!!!!!!!!! 13.09.03, 19:22
                  1 3 4 9 11 16 20 25 30 34 39 41 46 47 49 50

Problem padł po użyciu podpowiedzi, komputera i głowy:
                  1) głowa wymyśliła jak zredukować problem i napisała programiki szukające
                  częściowych rozwiązań w różnych wariantach z wykorzystaniem podpowiedzi
                  2) komputer poszukał cześciowych rozwiązań
                  3) głowa przeanalizowała częściowe rozwiązania, sprowadziła problem do
                  sprawdzenia 144456 możliwości i napisała programik
                  4) komputer sprawdził i ZNALAZŁ!

Jaki cud, że po drodze nie było wrednych bug'ów. Programiki były na tyle
                  zmyślne, że w sumie działały tylko kilka minut.
                  Nie mam energii sprawdzać, czy ta metoda powiodłaby się bez podpowiedzi. Na
                  pewno udałoby się nie korzystając z podpowiedzi 2, ale nie wiem jak by to było
                  bez podpowiedzi 1 - chyba krucho.

Antyp, napisz jak ty doszedłeś to tego rozwiązania! Ja mordowałem się długo i
                  bez rezultatu przy użyciu kartki i ołówka. Dopiero wykorzystanie komputera dało
                  efekt.

pozdrawiam,
                  Tomek
                  • Gość: Antyp Szczerze gratuluję IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.03, 19:41
                    No niezła ta głowa. Mój sposób rozwiązania tego problemu, był praktycznie
                    identyczny z twoim. Też w końcowej fazie użyłem programu komputerowego.
                    Liczby monet raczej nie da się zmniejszyć. Rozwiązanie jest identyczne z moim,
                    co utwierdza mnie w przekonaniu, że jest tylko jedna możliwość. Jeszcze raz Ci
                    gratuluję.
                    • stomek Re: Szczerze gratuluję 13.09.03, 20:28
                      Gość portalu: Antyp napisał(a):

> No niezła ta głowa. Mój sposób rozwiązania tego problemu, był praktycznie
                      > identyczny z twoim. Też w końcowej fazie użyłem programu komputerowego.

Ale jak wpadłeś na to aby największą monetą było 50? Tak po prostu to założyłeś,
                      żeby sprawdzić czy wyjdzie wynik czy jakoś to wydedukowałeś?

Chętnie wymienię się z Tobą szczegółami pomysłu.

Ja napisałem dwa programiki szukające częściowych rozwiązań:
                      1. za pomocą k monet ułożyć na wszystkie sposoby wszystkie kwoty do n - monetę m
                      trzeba wybrać jeśli z mniejszych wybranych nie da się złożyć m
                      2. wybrać na wszystkie sposoby k monet z przedziału [50 - n, 50] tak aby
                      używając potem mniejszych monet nie stracić możliwości ułożenia jakiejś sumy -
                      tracimy jeśli sumy nie da się ułożyć z wybranych monet i suma jest większa niż
                      50 + (50 - n) - wtedy z mniejsze monety już nie pomogą

Programiki oczywiście korzystały z podpowiedzi czyli szukały tylko rozwiązań
                      zgodnych z 1,3,...,47,49,50. Za pomocą tych programów szacowałem (uruchamiając
                      je z różnymi parametrami) ile co najmniej monet musi być wybranych spośród
                      pierwszych n oraz ostatnich n. Później wybrałem następujące wyniki:
                      1. musi być co najmniej 5 monet z przedziału 1..16
                      2. musi być co najmniej 9 monet z przedziału 18..50

Pozostały do zbadania następujące przypadki:
                      1) 5 z 1..16 (1 możliwość), 17, 10 z 18..50 (1284 możliwości)
                      2) 6 z 1..16 (71), 17, 9 z 18..50 (1)
                      3) 5 z 1..16 (1), 11 z 18..50 (51527)
                      4) 6 z 1..16 (71), 10 z 18..50 (1284)
                      5) 7 z 1..16 (410), 1 z 18..50 (1)
                      Razem 144456 możliwości - każdą trzeba sprawdzić biorąc odpowiedni zbiór monet i
                      patrząc czy da się ułożyć wszystkie sumy 1..100. Rozwiązanie było w przypadku 4.

Przy okazji poszukiwań dostałem zadziwiające wyniki:
                      6 monet z 1..20 oraz 7 monet z 30..50 można wybrać na 4 sposoby
                      7 z 1..20 oraz 8 z 30..50 na 274
                      8 z 1..20 oraz 9 z 30..50 na 2261
                      8 z 24..50 oraz 7 z 1..26 na 2
                      9 z 24..50 oraz 8 z 1..26 na 533
                      10 z 24..50 oraz 9 z 1..26 na 11539
                      Ciekawe? Zwłaszcza, że 50-30=20 i 50-24=26. Ale już chyba nie będę dociekał
                      dlaczego tak wyszło. To zadanie dla bardziej matematycznego umysłu bo ja to
                      jestem człowiek praktyczny (nie licząc rozwiązywania nikomu nie potrzebnych
                      łamigłówek :-).

> Liczby monet raczej nie da się zmniejszyć. Rozwiązanie jest identyczne z moim,
                      > co utwierdza mnie w przekonaniu, że jest tylko jedna możliwość. Jeszcze raz Ci
                      > gratuluję.

W końcowej fazie sprawdziłem tylko ok. 108 z 144 tysięcy możliwości aby znaleźć
                      rozwiązanie. Teraz sprawdziłem też pozostałe i faktycznie nie ma innego
                      rozwiązania z 16 monetami i też wydaje mi się, że z mniejszą liczbą nie wyjdzie.

pozdrawiam,
                      Tomek
                  • cardemon Re: Jest 16!!!!!!!!!!! 13.09.03, 20:16
                    Doskonale! Też gratuluję Stomkowi odgadnięcia układu 16 monet, a Antypowi za
                    zamieszczenie tej łamigłówki.

pzdr. CdM
                  • kopperek Re: Jest 16!!!!!!!!!!! 14.09.03, 00:55
                    I ja gratuluję.

kopperek
                  • Gość: ALP Re: Jest 16!!!!!!!!!!! IP: *.ofi.pl 14.09.03, 10:59
                    Ja rowniez przylaczam sie do gratulacji :)
                  • mesquaki Re: Jest 16!!!!!!!!!!! 14.09.03, 21:51
                    Mądrzy ludzie z pomocą mądrych maszyn wynaleźli jeszcze 4 inne 16-monetowe
                    rozwiązania, ale to jest jedyne z przedziału 1-50.

podziwiam obecnych i pozdrawiam serdecznie
                    mes
                  • uller Re: Jest 16!!!!!!!!!!! 15.09.03, 11:01
                    Ja też gratuluję.
                    W weekend nawet zarwałem całą noc aby rozwiązać to zadanie i nic. Uparłem się
                    że znajdę rozwiązanie bez komputera i się nie udało.
                    Jeszcze raz gratuluję i rozwiązania i zagadki.
                  • stomek Dzięki za uznanie 15.09.03, 12:11
                    Czuję się zobowiązany podziękować za te wszystkie otrzymane od Was gratulacje (i
                    z góry dziękuję za te, które jeszcze otrzymam).

pozdrawiam,
                    Tomek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka