Gość: Krzyś IP: *.3s.pl 26.12.08, 19:07 w sklepie sprzedaje się różne towary o wadze od 1 go 40 kg (liczby naturalne). W sklepie jest waga szalkowa. Jaka jest najmniejsza liczba odważników potrzebna do zważenia wszystkich towarów, i jakie one będą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzyś Re: waga IP: *.3s.pl 26.12.08, 21:51 przepraszam, niedokładnie czytam forum i powtarzam zagadki. Obiecuję poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
republican waga, pokuta 28.12.08, 02:48 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > przepraszam, niedokładnie czytam forum i powtarzam zagadki. Obiecuję poprawę. A za pokute Krzysiu rozwiaz to zadanie Jak juz wiemy wystarczy 5 odwaznikow (1,3,9…) aby zwazyc kazda wage do 121 gramow Mamy wage, odwaznik 1 gramowy i 120gramow gliny. Jak zrobimy pozostale”odwazniki” uzywajac minimum wazen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: waga, pokuta IP: *.3s.pl 28.12.08, 14:32 proszę Cię o uściślenie - np. gdybym chciał zrobić sobie odważnik 1 gram, to pewnie na szalkę położę więcej niż gram i będę po trochu ujmował gliny. Ta cała procedura to rozumiem jest jedno ważenie? i czy odważone kawałki gliny nie wyschną i można będzie je potem sklejać razem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: waga, pokuta IP: *.3s.pl 28.12.08, 14:37 jeśli założenia z powyższego postu są OK, to mam na razie 6 ważeń Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: waga, pokuta 29.12.08, 16:03 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > jeśli założenia z powyższego postu są OK, to mam na razie 6 ważeń Wazymy 121 gramow, musimy miec odwazniki1,3,9,27 i 81 gramowe, Glina nie wysycha Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: waga, pokuta 29.12.08, 19:02 Do rozwiązania z sześcioma ważeniami (efekt końcowy: odważniki gliniane 3,9,27,81 gramów oraz zwykły 1-gramowy) wczoraj również doszedłem; Szukałem sposobu z 5 ważeniami ale nie znalazłem rozwiązania (nawet pożyczając "na chwilę" nieco gliny). Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: waga, pokuta 29.12.08, 22:12 kornel-1 napisał: > Do rozwiązania z sześcioma ważeniami (efekt końcowy: odważniki gliniane > 3,9,27,81 gramów oraz zwykły 1-gramowy) wczoraj również doszedłem; Szukałem > sposobu z 5 ważeniami ale nie znalazłem rozwiązania (nawet pożyczając "na > chwilę" nieco gliny). > Kornel Pomysl raz jeszcze,odejm jedno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: waga, pokuta IP: *.3s.pl 29.12.08, 22:35 zatem mogę podejść do balasek :-) Odpowiedz Link Zgłoś