Dodaj do ulubionych

Clever is as clever does.

IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.08.04, 01:42
What exactly does it mean? Do we have a similar saying in Polish?
Thank you in advance :)
Obserwuj wątek
    • Gość: sabina Re: Clever is as clever does. IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.08.04, 13:21
      Nobody knows? Please, have mercy...
      • chickenshorts Re: Clever is as clever does. 22.08.04, 10:14

>What exactly does it mean? Do we have a similar saying in Polish?
        Thank you in advance :)<
        > Nobody knows? Please, have mercy... <

That "Please, have mercy..." doesn't seem very clever but it sometimes works.
        It has just worked in your case, Sabina, and so it was a clever ploy, ergo you
        may be considered clever... cleverness is in acting cleverly.

• Gość: sabina Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.08.04, 10:30
          • Gość: Imagine Re: Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:09
            W filmie Forrest Gump na pytanie "Are you stupid?" odpowiadał zawsze "Stupid is
            as stupid does", co tłumaczono jako "Poznasz głupiego po czynach jego". O ile
            pamiętam! Albo niech ktoś mnie poprawi :)
            • Gość: Ramelov Re: Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 12.09.04, 12:47
              W filmie "Forrest Gump" to było tłumaczone "głupi ten co głupio robi".
              Ja tą formułkę z pytania przetłumaczyłbym tak "mądry/sprytny ten co
              mądrze/"sprytnie" robi" :)
              • Gość: Imagine Re: Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 16:13
                Nie pamiętam, jakie było tłumaczenie w wersji kinowej, ale właśnie sprawdziłam
                na DVD i napis brzmi "Poznasz głupiego po czynach jego". Czyli analogicznie
                może być "poznasz mądrego po czynach jego" :)
                • Gość: Ramelov Re: Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 13.09.04, 11:17
                  Wersji DVD nie widziałem, ale w kinie wydaje mi się, że widziałem taką wersję,
                  jak podałem albo coś podobnego. A może to było tłumaczenie w TV?
    • Gość: Tamtejszy Re: Clever is as clever does. IP: *.proxy.aol.com 12.09.04, 17:01
      A może "Nie jesteś mądrzejszy niż twoje działania"?
    • justa_79 Re: Clever is as clever does. 13.09.04, 11:10
      mądry ten, kto mądrze czyni.
    • Gość: sabina Re: Clever is as clever does. IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 13.09.04, 16:59
      Dzięki wszystkim, możecie przestać, :)
      książka do składu już poszła.

Z wersją "Mądry jest ten, kto mądrze czyni", bo lepiej pasowało to
      do osoby mówiącej. Choć bez kontekstu wolałabym "poznasz mądrego po czynach
      jego", bo się rymuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka