Gość: sabina IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.08.04, 01:42 What exactly does it mean? Do we have a similar saying in Polish? Thank you in advance :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sabina Re: Clever is as clever does. IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.08.04, 13:21 Nobody knows? Please, have mercy... Odpowiedz Link Zgłoś
chickenshorts Re: Clever is as clever does. 22.08.04, 10:14 >What exactly does it mean? Do we have a similar saying in Polish? Thank you in advance :)< > Nobody knows? Please, have mercy... < That "Please, have mercy..." doesn't seem very clever but it sometimes works. It has just worked in your case, Sabina, and so it was a clever ploy, ergo you may be considered clever... cleverness is in acting cleverly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.08.04, 10:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:09 W filmie Forrest Gump na pytanie "Are you stupid?" odpowiadał zawsze "Stupid is as stupid does", co tłumaczono jako "Poznasz głupiego po czynach jego". O ile pamiętam! Albo niech ktoś mnie poprawi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramelov Re: Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 12.09.04, 12:47 W filmie "Forrest Gump" to było tłumaczone "głupi ten co głupio robi". Ja tą formułkę z pytania przetłumaczyłbym tak "mądry/sprytny ten co mądrze/"sprytnie" robi" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 16:13 Nie pamiętam, jakie było tłumaczenie w wersji kinowej, ale właśnie sprawdziłam na DVD i napis brzmi "Poznasz głupiego po czynach jego". Czyli analogicznie może być "poznasz mądrego po czynach jego" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramelov Re: Thank you, o merciful one :))) n/txt IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 13.09.04, 11:17 Wersji DVD nie widziałem, ale w kinie wydaje mi się, że widziałem taką wersję, jak podałem albo coś podobnego. A może to było tłumaczenie w TV? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamtejszy Re: Clever is as clever does. IP: *.proxy.aol.com 12.09.04, 17:01 A może "Nie jesteś mądrzejszy niż twoje działania"? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Clever is as clever does. 13.09.04, 11:10 mądry ten, kto mądrze czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: Clever is as clever does. IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 13.09.04, 16:59 Dzięki wszystkim, możecie przestać, :) książka do składu już poszła. Z wersją "Mądry jest ten, kto mądrze czyni", bo lepiej pasowało to do osoby mówiącej. Choć bez kontekstu wolałabym "poznasz mądrego po czynach jego", bo się rymuje. Odpowiedz Link Zgłoś