rhynox 15.01.05, 17:34 jest takie słowo po polsku. oznacza "nadanie wstępnego biegu" - coś mniej więcej takiego. jak to będzie po angielsku?? Ktoś ma pojęcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rhynox Re: dekretacja 17.01.05, 01:05 naprawde nikt nie wie?Nie ma słowa "decretation" - to pewne. No to jak to będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axxolotl Re: dekretacja IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 17.01.05, 01:08 Podaj cale zdanie; z kontekstem zawsze latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: dekretacja 17.01.05, 01:18 nie znam tego slowa (tyle, ze obilo mi sie o uszy), lecz jego definicja jaka podales/as nasuwa mi na mysl "put sth in motion". Odpowiedz Link Zgłoś
axxolotl Re: dekretacja 17.01.05, 01:19 A slownik wyrazow obcych podaje te definicje: dekretacja: odręczna notatka na podaniu, korespondencji, zawierająca rezolucję, decyzję, sposób załatwienia sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
rhynox Re: dekretacja 17.01.05, 11:15 axxolotl podał mniej więcej o co chodzi. kkilka razy już się z tym słowem spotkałam, również z tym słowem występującym samodzielnie. np. pisma kierowane do urzędu przychodzą do sekretariatu i po wstępnym zapoznaniu sekretarka kieruje je do odpowiedniej osoby. robi na tych dokumentach właśnie DEKRETACJĘ! Odpowiedz Link Zgłoś