Dodaj do ulubionych

Zastosowania czasow

29.04.07, 20:47

Hey!

Ucze sie angielskiego od 7 lat wlasciwie to sama sie nauczylam tego jezyka
przebywajac w USA. Wiele rzeczy wiem jak sie mowi ze sluchu ale nie znam tez
wielu zasad gramatycznych. Ogolnie jestem na poziomie sredniozawansowanym.

Szukam jakiejs ksiazki a moze strony internetowe z gramatyka, w ktorej dobrze
wytlumaczone jest zastosowanie czasow i wiele cwiczen na to jaki czas
zastosowac w jakiej sytuacji.

Generalnie wiem jak stosuje sie czasy ale jak przychodzi do napisania
jakiegos tekstu czy jakas skomplikowana wypowiedz to czesto sie gubie.

Z gory dzieki za pomoc

Pozdrowionka

Obserwuj wątek
    • titta Re: Zastosowania czasow 30.04.07, 00:00
      Polecam "Advanced Grammar in Use" M. Hewings, Cambridge University Press. Jak
      dla mnie jasno przejrzyscie, duzo i kompetentnie. Nie wiem jak dla humanistow,
      ale osoba z umyslem scislym wpada zwykle nad ta ksiazka w zachwyt :)
      • easystreet Re: Zastosowania czasow 30.04.07, 04:09
        Betty Schrampfer Azar: Fundamentals of English Grammar- popularna seria i same
        cwiczenia w kontekscie jez. codziennego. Dobre wytlumaczenia.
        Molinsky, Bliss: Side By Side. Znowu gramatyka lopatologicznie zastosowana w
        kontekscie bardzo wielu przykladow i cwiczen konwersacyjnych. You can't go
        wrong.
        • brittany82 Re: Zastosowania czasow 01.05.07, 14:31
          www.angielski.nauczaj.com - gramatyka i polecane książki do gramatyki.
          Najlepsza moim zdaniem jest "Practical English Usage" Swan'a.
          www.ang.pl - dział "gramatyka"
          Jestem pewna, że te dwie strony wystarczą do powtórzenia gramatyki.
          • martyna14 Re: Zastosowania czasow 01.05.07, 19:34

Dzieki za odpowiedz i zalinki. Ja chcialam powiedzxiec, ze ja znam
            zastosowanie czasow a te strony o[isuja tylko zastosowanie czasow. Ja szukam
            czegos zeby np w jakims teksice bylaby potrzeba zastosowania np 7 czasow.
            Generalnie ja wiem jak i iedy stosuje sie czasy ale czesto pojawiaja sie
            sytuacje, gdzie te generalne wiadomosci nie pozwalaja mi odpwoiednio go
            zastosowac. Np

Opowiadam o pracy. Co sie wydarzylo jak zaczelam tam pracowac np 2 lata temu.

I started work there two years ago. Before I started working there I had not
            any knowledge or experiences in real estate legal field. ( czy wlasnie tak to
            napisac?)

I teraz np mam problem jak chce opisac sytuacje z przeszlosci, ktore wydarzyly
            sie po tym jak zaczelam tam pracowac. Np co stalo sie po miesiacu od momentu
            zatrudnienia? w jakim czasie napisac jak sytuacja powinna wygladac a jak tak
            naprawde wygladala? czy do wszystkiego innego uzyc po prostu czasy simple past?
            • martyna14 Re: Zastosowania czasow 07.05.07, 17:39
              A czy to zdanie jest poprawnie napisane?

I started work there two years ago. Before I started working there I had not
              had any knowledge or experiences in real estate legal field.
          • martyna14 Re: Zastosowania czasow Present Perfect 01.05.07, 19:38

Wlsnie czytam na stronie, ze czasu Present Perfect uzywa sie miedzy innymi
            do opisu czynności przeszłe, w których nie zaznaczono kiedy miały miejsce (np.
            Kupiłam samochód. - I have bought a car.)

Ogladajac filmy , czytajac gazety i ksiazki czesto spotykam sie. ze uzywa sie
            do tego czasy Simple Past I bought a car. Jak to tak naprawde jest? Czy uzycie
            obu czasow jest poprawne?
            • easystreet Re: Zastosowania czasow Present Perfect 01.05.07, 19:59
              Prior to my work there two years ago, I had no experience in real estate law.
              tak, mozesz uzywac simple past lub pres perfect dla okreslenia FAKTU czynnosci
              (dokonanej lub niedokonanej jeszcze) a nie czasu czynnosci (wtedy uzywasz
              simple past)

I've bought a car. I bought a car last week, itp.
              I haven't seen him in a long time (od dawna nie widze/nie widzialam go)
              How long (jak dlugo) na ogol wymaga pres perfect:
              How long have you known each other? (Od jak dawna sie znacie)
              How long have you lived here? (od kiedy tu mieszkasz?)
              He's been a mechanic forever (JEST mechanikiem od kiedy go znam)
              Jasniej?
            • warmi2 Re: Zastosowania czasow Present Perfect 08.05.07, 04:37
              Zalezy, jezeli intencja bylo stwierdzenie ze cos zostalo zrobione w danym
              czasie to uzywa sie Simple Past nawet bez podania tego czasu.

Mozna powiedziec I bought a car i mozna tez powiedziec I have bought a car.

W przypadku "I bought a car" oznacza to , ze w danym czasie kupilas
              samochod ,nawet jezeli nie podasz tego czasu, ale sam fakt , ze kupilas ten
              samochod w danym czasie ma jakis zwiazek z kontekstem.

"I have bought a car" oznaczaloby bardziej , ze zdazylo ci sie kupic samochod w
              twojej historii :-) albo ogolnie , ze kiedys tam kupilas samochod i nie jest
              wazne w tym kontekscie kiedy to bylo.
            • warmi2 Re: Zastosowania czasow Present Perfect 08.05.07, 04:43
              Hehe .. ogolnie to zauwazylem ze, np czasami Amerykanie odpowiedza ci tak jak
              sie zapytalas , nawet jezeli nie ma to sensu ;-)

Np cos takiego dziwnego jak "Have you xxxx last night ?" ... Niektorzy
              odpowiedza "I have", niektorzy odpowiedza "I did" ( sugerujac niejako, ze
              pytanie powinno byc "Did you xxx last night")

Ale to tak na marginesie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka