dabek_kd 23.09.09, 22:00 Witam nosze się z zamiarem kupienia kamaery ale nie mam pojecia na co zwracać uwagę. Pewnie ktoś z Was ma taki sprzet i podzieli się opinia o uzytkowanym sprzecie. Z góry dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Romek Re: Jaka Kamera???? IP: *.warszawa.mm.pl 24.09.09, 00:00 Co chcesz filmować? Na czym planujesz oglądać (głównie chodzi mi o to czy kamera ma być tzw HD czy SD)? Na czym chcesz zapisywać? Ile monety brzęczącej na ten cel planujesz wydać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.rycho Re: Jaka Kamera???? IP: *.aster.pl 24.09.09, 08:53 Ogólnie rzecz biorąc tak jak poprzednik pytanie, ile kasy można wydać bo to decyduje o jakości obrazu.Na początek można kupić najtańszą na rynku i zobaczyć czy masz predyspozycje do filmowania bo w ostateczności to decyduje czy filmy są sensowne. Jak ja bym teraz kupował kamerę jako początkujący to doradzał bym: 1 zapis na miniDV lub dysk 2 kamera musi posiadać wziernik i ekran LCD 3 jakość filmu HD Odpowiedz Link Zgłoś
dabek_kd Re: Jaka Kamera???? 24.09.09, 22:59 mam budżet do 2 tys. a kamerkę będę używął amatorsko do filmowania mojej małej córeczki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watpliwy Re: Jaka Kamera???? IP: 195.66.116.* 25.09.09, 08:20 no wlasnie i tu ja tez mam watpliwosci... minidv czy dysk? Ponoc minidv sa bardzo trwale ale... czasem uzywam pozyczonej od kogos kamery Samsunga na minidv i abstrahujac od niezbyt lubianegoo przez wielu producenta, ja amator filmujacy od swieta nie mam uwag co do jakosci obrazu i przeklaman kolorystycznych etc. Drazni mnie raczej fakt, ze pozniej z minidv musze przegrac material na plytki chcac je udostepniac osobom spoza domu. Nie zawsze mam mozliwosc zabierania kamery aby na niej odtwarzac lub tez za jej pomoca na ekranie tv. No a to przegrywanie tez nie zawsze jest takie proste, na kasetach minidv pojawiaja sie rozne wady i znieksztalcenia a uzywam tych popularnych panasonica. Nie wspomne o ewentualnej obrobce materialu ktora dla mnie robiacego to od swieta 3-4 razy w roku nie jest taka ani szybka ani latwa. A danie materialu na zewnatrz do obrobki kosztuje i tez nie zawsze efekt jest zgodny z oczekiwaniami. No i tu chcialbym zapytac jak (abstrahujac od trwalosci) ma sie jakosc materialu zapisanego na minidv do zapisanego na twardym dysku? Bo taki twardziel jednak jest chyba praktyczniejszy i latwiejszy w dalszej obsludze filmow. Dodam jeszcze ze poki co mam i jak najdluzej chce uzywac starego tv kineskopowego :) A wymienie na inny typ bede chcial dopiero jak mnie zmusi cyfryzacja i ustabilizowanie sie jakichs standardow bo obecne typu lcd lub plazma wydaja mi sie przejsciowymi :) Podobnie zreszta jak HDTV :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.rycho Re: Jaka Kamera???? IP: *.aster.pl 25.09.09, 09:57 Co lepsze to nie wiem.Ja nagrywam na miniDV ,kasetki kupuję najtańsze w markecie (8-10 PLN sztuka),jakość nagrań jest bez zarzutu,ilość błędów to może 2-3 sekundy na godzinę nagrania ,przechwycenie,obróbka i nagranie DVD na komputerze bezproblemowe.Jakość i trwałość kaset nie ustępuje w niczym dyskowi a kasetki są łatwiejsze do archiwizowania nagrań. Od roku filmuję w HDV a przedtem filmowałem 6 lat na standartowej kamerze i co do jakości to HD od SD dzieli przepaść.Materiał HD można nagrać na zwykłych płytach DVD w formacie AVCHD i zachować pełną jakość .Odtwarzać można je na Blurayach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watpliwy Re: Jaka Kamera???? IP: 195.66.116.* 25.09.09, 10:10 piszesz o przepasci dzielacej obraz HD i SD (chyba SD to standardowy format? - mi ten skrot wciaz kojarzy sie z Secure Digital). Coz, nigdy nie mialem porownania, zreszta trzeba miec odpowiedniej klasy sprzet TV aby widziec roznice. Ale zaskoczyles mnie wspominajac o latwiejszym archiwizowaniu kasetek... ja podobnie jak na kompie wolalbym miec podobnie poukladane w folderach, podfolderach wlasnie na dysku. No i co prawda nie znam tematu ale mysle ze tak jak zrzuca sie material z minidv na plytki to podobnie mozna chyba zrzucac z dysku wybrane filmy na minidv? Poza tym dostepność mogacego zostac w dowolnym momencie zarchiwizowanym materialu na dysku jest nieporownywalna z grzebaniem i sekwencyjnym wyszukiwaniem na asetkach. A propos jak sie ma rozmiar/waga godzinnego filmu z kamery standardowej do tego z kamery HD w tym formacie AVCHD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.rycho Re: Jaka Kamera???? IP: *.aster.pl 25.09.09, 10:40 HD-High Definition SD-Standard Definition Żeby widzieć różnicę trzeba mieć telewizor przynajmniej HD ready. Archiwizowanie na kasetach jest wygodne bo po prostu nagraną kasetkę opisujesz i chowasz do szafy.Oczywiście ,że na komputerze jest o wiele bardziej komfortowo tylko, że godzina filmu z kasetki miniDV zajmuje ok.13 giga pamięci na dysku a co ciekawe nie ma różnicy czy to jest w SD czy HDV.Zrzucać materiał możesz dowolnie, z miniDV na dysk, z dysku na DVD w różnych formatach formatach kompresji i rozdzielczości,z powrotem na miniDV, oczywiście gdy dysponujesz odpowiednim oprogramowaniem.Ja do tego używam Pinnacle Studio 12 . Waga godzinnego filmu z kamery na kasetki to ok 13 giga a na standardową płytkę DVD wchodzi ok.36 min nagrania w formacie AVCHD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xres Re: Jaka Kamera???? IP: *.elpos.net 03.10.09, 13:15 mam pytanie dot. Pinnacle Studio 12: czy w tym programie mogę zrobić menu dyskowe dla formatu AVCHD? W tej chwili używam Studio 11 i w tym programie nie ma takiej możliwości - istnieje mozliwość tworzenia menu ale tylko w standardzie DVD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.rycho Re: Jaka Kamera???? IP: *.aster.pl 03.10.09, 21:54 Gość portalu: xres napisał(a): >czy w tym programie mogę zrobić > menu dyskowe dla formatu AVCHD? < Tak,możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Jaka Kamera???? IP: *.warszawa.mm.pl 25.09.09, 10:57 Do wyboru nośnika warto jeszcze może podać że coraz więcej pokazuje się kamer z zapisem na karty pamięci SDHC. Karty tanieją, obecnie na allegro można kupić 16GB class6 za około 100pln z przesyłką, wtedy jak nagrasz wyjmujesz kartę i... tak samo musisz na kompie obrobić. Mimo że producenci podają format zapisu mpeg2, to plik na karcie pamięci ma inne rozszerzenie. Można zmienić je na mpg i spróbować odtworzyć, ale (nie wiem dlaczego, bo nie mam takiej kamery i nie zajmowałem się tym problemem) w czasie odtwarzania pojawiają się różne "artefakty". Tak to mniej więcej nazwał mój kolega który właśnie sobie kupił kamerę panasonic z zapisem na karty SDHC. Nie powiem, kamerka fajna, menu podobne do mojego Panasa z zapisem na mDV. Może u kolegi problem "artefaktów" występuje przez wolniejsze karty pamięci, tego nie wie nawet kolega, bo karty ma już takie zjechane, e nawet nie widać napisów na nich i nie pamięta czy to były class4 czy class6. Ja archiwizuję na dyskach twardych komputera. Po nagraniu kasety zrzucam materiał na komputer, obrabiam i nagrywam wyłącznie jako dvd-video obraz iso płyty dvd na dysk. Obraz nagrywam sobie na płytkę do oglądania, a iso trzymam jako archiwum. PS: Nie wiem jakie masz podejście do nauki i umiejętności pojmowania, ale obróbka video na kompie nie jest trudna. Masz kilka programów którymi możesz to robić. Ja używam Ulead Video Studio, wcześniej Nero Vision. Z kamery zrzucam materiał na komputer albo poprzez FireWire albo USB. Na mocnym komputerze przez USB2.0 kompresję do mpeg2 można zrobić w locie. Nie jest to trudna i długotrwała operacja, chyba że będziesz robić to na starszym komputerze bez możliwości kompresji w locie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watpliwy Re: Jaka Kamera???? IP: 195.66.116.* 25.09.09, 11:23 i chyba tu jest pies pogrzebany... mam laptopa ale jednego ze slabszych juz dzisiaj i moze stad kiedy probowalem co nieco uzywajac video studio 12 to nie byla to praca plynna. A ze w dodatku mam kamere wypozyczana na krotki bardzo ograniczony czas to nie moge sie bawic w poznawanie opcji i mozliwosci programu. Samo zrzucenie materialu na dysk laptopa poprzez zlacze fi-wi jest procesem dlugotrwalym a pozniej w 3 na 4 nagranych kasetach okazywalo sie ze sa jakies zaciecia, spowolnienia lub inne zaklocenia obrazu. Cos tu chyba nie jest wlasciwie skonfigurowane bo rzadko bywa ze np od razu po podlaczeniu kamery laptop widzi ja a jak widzi to pozwala zrzucic. Innym razem robie dokladnie to samo i nie ma zadnych problemow. Dlaczego tak sie dzieje? OK, dzieki za cenne rady i uwagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Jaka Kamera???? IP: *.warszawa.mm.pl 25.09.09, 18:30 Zacznę od końca. Dlaczego tak się dzieje? ustawiłeś kompresję w locie. Wyłącz to i zrzucaj przez Fajerkę jako "nieskompresowany" (domyślny). Zrzucałem tak przez jakiś czas w Nero Vision i sama operacja przechwytywania trwała w czasie rzeczywistym tyle co kaseta, czyli (zakładam) 60 minut lub 90 w przypadku kaset 90 minutowych (których ja osobiście nie używam w ogóle). Przechwytując z kompresją w locie, komputer pobiera jakiś fragment nagrania do bufora, zatrzymuje kamerę, kompresuje materiał i zgrywa na dysk, następnie znów przechwytuje do bufora itd. Nie dość że to trwa faktycznie wieki, to jeszcze w miejscach łączenia fragmentów powstaje minimalny (aczkolwiek wqrzający) przeskok obrazu. Z Nero jest problem bo (mi nie udało się) nie przechwytuje przez Fajerkę a jedynie przez USB, co w przypadku słabego komputera jeszcze tę operację utrudnia. Da się to jednak zrobić i jako nieskompresowany (domyślny) materiał zajmuje ok 13GB/godz. Wtedy edytujesz materiał i eksportujesz go do pliku mpeg2, możesz dodać sobie dodatki typu napisy, przejścia czy dodatkową ścieżkę dźwiękową. Jak masz dobre kodeki w komputerze to (ja robię na max ustawieniach) wybierasz sobie zmienny bitrate 8 lub 9kb/sek z obrazem próbkowanym dwuprzebiegowo i dźwiękiem 2.1 lub 5.1 (cały czas opisuję jak to robiłem w Nero Vision) i po nagraniu na płytę nie trafiło mi się żeby tak nagrany materiał z kamery nie chciał się odtwarzać na dvd. O ile samo przechwytywanie tak jak wspomniałem wcześniej trwa w czasie rzeczywistym tyle co odtwarzanie kasety czyli powiedzmy godzinę, to już eksportowanie i kompresowanie do dvd-video na moim laptopie (Athlon 2400+, 512MB ram) już potrafiło iść kilka godzin. Uleadem VS też można zrzucać bez kompresji, nie opisuję tego dokładniej bo za dużo pisania by było to po pierwsze primo, a po drugie primo masz inną wersję jak ja, ale jakbyś chciał to można pokombinować. Przy zrzucaniu bez kompresji żadnych przycięć nie ma. Jeśli masz dużo do robienia z kamery, może lepiej zaopatrzyć się w stacjonarną nagrywarkę dvd z HDD. Tu zrzucam z kompresją do mpeg3 w locie (inaczej się nie da) tak samo jak na blaszaku wyposażonym w procesor Athlon x2 64 3800+ z 4GB ramu. Tu nie ma żadnych problemów i przycięć, więc oszczędność czasu wielka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Jaka Kamera???? IP: *.warszawa.mm.pl 25.09.09, 18:34 Gość portalu: Romek napisał(a): >... Tu zrzucam z kompresją do mpeg3 w locie (inaczej się nie da)... Oczywiście da się w mpeg2 i tak powinno być. Zmęczenie i słabe światełko mnie zwiodło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watpliwy Re: Jaka Kamera???? IP: *.ostrog.net.pl 25.09.09, 20:50 dzieki. Zaczne od podstaw czyli wymiany kompa w przyszlym roku. Na chwile obecna mam nie te zasoby... Potem wroce do tematu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.rycho Re: Jaka Kamera???? IP: *.aster.pl 25.09.09, 22:58 Ja w tym roku złożyłem sobie komputer z procesorem Phenom II X4 955 właśnie pod obróbkę filmów w formacie HDV.Przechwytywanie z pełną jakością DV odbywa se w czasie rzeczywistym a nagranie godzinnego obrobionego materiału z powrotem na kasetkę trwa ok. dwóch godzin z czego godzina to redenderowanie i godzina nagrywanie.Po całym tym procesie jakość nagrania jest praktycznie taka sama jak oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
glabella Sanyo Xacti HD2000 28.09.09, 16:40 od pół roku szukałem następce mojej kamerki Sanyo xacti HD1 i kupiłem ww. Lepszej aktualnie nie ma na rynku w tej cenie. FHD, zdjecia 8megapixeli, karta SDHC 16GB, spowalnianie ujęć do 600 klatek/sek i kieszonkowy wymiar. wszystko za 1600zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: locoloco Re: Sanyo Xacti HD2000 IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.09.09, 21:39 faktycznie nie jest zła - ale tej konkurencji JVC, Sony , Canon czy Panasonic to znacznie lepszy wybór. Odpowiedz Link Zgłoś