Dodaj do ulubionych

cyfrowy tuner satelitarny

IP: *.denko.com.pl 27.02.12, 11:56
Chcialem prosic o rady bo nie wiem w jakim segmencie mam zaczac sie rozgladac :)
Kilka lat temu bylem zorientowany ale... dobry sprzet nie wymagal zmian a swiat poszedl do przodu.
Moje realia: tv kineskopowy+odwtarzacz dvd+magnetowid+analogowy tuner sat.
No i chcialbym zaczac wymieniac sprzet na dobry ale moze niezbyt drogi zaczynajac od TUNERA SAT (na cyfrowy). Jakie sa najbardziej niezawodne? Ponoc istnieja takie tunery z nagrywarkami - warto sie zai nteresowac czy tez ktorys z komponentow tam niedomaga?
No i czy brac tuner sat z dvb-t (ponoc takie tez sa?) czy tez za 2 lata wymienic telewizor a poki co zyc z tym co do tej pory i co wystarcza? Zwlaszcza ze ponoc w mojej okolicy jest "dziura" i kiepski sygnal cyfrowy naziemnej tv... Czy ma znaczenie czy dvb-t bedzie w tunerze sat czy tez w telewizorze?
Prosze o sugestie
Obserwuj wątek
    • Gość: gtw Re: cyfrowy tuner satelitarny IP: 195.158.247.* 05.03.12, 14:04
      w zasadzie wszystkie tunery cyfrowe hd mają dekoder dvb-t, a opcja pvr czyli nagrywania, bedź to na dysku wewnętrznym, badź na dołączanym prze usb zewnętrznym, jest też
      powszechna

jesli antenę telewizji naziemnej oprocz telarza będziesz miał podlaczoną przez taki tuner, to telewizor nie musi miec dekodera dvb-t

a jeśli chodzi o model, to sprawdź czym dysponują platformy cyfrowe i w której zamierzasz wykupić abonament, bo samodzielnie niewiele odbierzesz, większośc kanałow jest kodowanych
      • crannmer Re: cyfrowy tuner satelitarny 05.03.12, 22:54
        Gość portalu: gtw napisał(a):
        > w zasadzie wszystkie tunery cyfrowe hd mają dekoder dvb-t,

Jeszcze nie spotkalem markowego tunera DVB-S HD z gniazdkiem anteny terrestrycznej i glowica do DVB-T.

> a opcja pvr czyli na
        > grywania, bedź to na dysku wewnętrznym, badź na dołączanym prze usb zewnętrznym
        > , jest też powszechna
        ... powyzej pewnego poziomu cenowego.

> jesli antenę telewizji naziemnej oprocz telarza będziesz miał podlaczoną przez
        > taki tuner, to telewizor nie musi miec dekodera dvb-t

Aczkolwiek to malo prawdopodobna opcja.
        • Gość: gtw Re: cyfrowy tuner satelitarny IP: 195.158.247.* 06.03.12, 08:19
          mam c+ i tuner philipsa hd

ma i dekoder dvb-t i normalne gniazdo antenowe
          • Gość: gtw Re: cyfrowy tuner satelitarny IP: 195.158.247.* 06.03.12, 08:22
            cyfraplus.pl/technologie/sprzet/philips_dsr_6201_hd.html
    • ntvc Re: cyfrowy tuner satelitarny 05.03.12, 21:02
      jeżeli szukasz tunera dvb-t to proponuje poczytac trochę testów tunerów np. na stronie ntvc.pl, i porównać ich możliwości. Większość z nich praktycznie dużo nie różni się od siebie , tak więc trzeba wybrać wedłóg własnego gustu.
    • Gość: Jojo Re: cyfrowy tuner satelitarny IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.12, 21:08
      moja skromna sugestia unikaj wszelkiego rodzaju kombi urzadzen,sparzylem sie na Samsungu telewizorze z triplerecorderem w srodku
      • Gość: xyz Re: cyfrowy tuner satelitarny IP: *.denko.com.pl 06.03.12, 07:41
        dzieki za odpowiedzi. Jestem juz tak daleki od tematu ze nie wiedzialem nawet ze sa tunery satelitarne HD i nie HD. Do tej pory zawsze unikalem sprzetu combi wychodzac z zalozenia ze przewaznie producenci usiluja w takich zestawach sprzedac jakis slabszy komponent.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka