Dodaj do ulubionych

nic nie wiem o Audio

22.04.13, 12:54
dzień dobry,

proszę o pomoc, niedawno się przeprowadziłam kompletuje sobie gniazdko i doszłam do momentu, w którym chciałabym przestać muzyki z komputera. zdecydowałam się już na kolumny.

ale zdaje się, że to nie wszystko czego potrzebuję (?). co muszę jeszcze kupić, żeby korzystać z muzyczki w komputerze i słuchać jej z tych kolumn? czy jedynym potrzebnym jeszcze zakupem jest zakup wzmacniacza? zupełnie nic nie wiem o świecie audio i bardzo prozę o pomoc. Pytanie brzmi, jeśli mam w domu tylko komputer, a na liście zakupów tylko te kolumny, co jeszcze muszę kupić?
Obserwuj wątek
    • 8n Re: nic nie wiem o Audio 22.04.13, 12:55
      przepraszam, że tak nieskładnie napisałam. Wstyd mi.
      • vasilip Re: nic nie wiem o Audio 23.04.13, 07:31
        pl.store.creative.com/glosniki.aspx
        • 8n Re: nic nie wiem o Audio 23.04.13, 12:01
          ale ja wybrałam już głośniki :(
    • 8n Re: nic nie wiem o Audio 23.04.13, 19:15
      pytałam tylko czy muszę kupować wzmacniacz..
      • Gość: oo Re: nic nie wiem o Audio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 01:15
        8n napisała:

> pytałam tylko czy muszę kupować wzmacniacz..

Oczywiście że musisz. To są tylko głośniki. Karta dźwiękowa tego "nie uciągnie".
        Może być wzmacniacz, amplituner czy nawet jakiś kombajn z CD/DVD (byle by miał wejście tzw. liniowe). No i kabelek.
        Ale sprzęt musisz koniecznie dobrać pod parametry tych kolumn, które masz (moc, impedancja).
        • 8n Re: nic nie wiem o Audio 24.04.13, 12:55
          co to znaczy wejście tzw. liniowe?
          czy jeśli w sklepie powiem jakie mam głosniki, to pan pomoże mi dobrać wzmacniacz, czy cokolwiek?
          impedancja! tyle nowych słów... chyba zostanę przy słuchawkach ;)
          • Gość: oo Re: nic nie wiem o Audio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 15:37
            8n napisała:

> co to znaczy wejście tzw. liniowe?

To gniazdko do którego można podłączyć zewnętrzna źródło, np. komputer. Nie wszystkie kombajny z radiem i CD to mają.

> czy jeśli w sklepie powiem jakie mam głosniki, to pan pomoże mi dobrać wzmacnia
            > cz, czy cokolwiek?

Oczywiście. Jeśli kupujesz sprzęt bez kolumn, to jest kwestią fundamentalną dobór parametrów do parametrów kolumn. Kupując bez rozeznania możesz np. uszkodzić kolumny.
            Problemem jest tylko wybór sklepu z kompetentną obsługą, bo w byle hipermarkecie może być z tym kiepsko.

• crannmer Re: nic nie wiem o Audio 26.04.13, 17:56
              Gość portalu: oo napisał(a):
              > Oczywiście. Jeśli kupujesz sprzęt bez kolumn, to jest kwestią
              > fundamentalną dobór parametrów do parametrów kolumn.
              > Kupując bez rozeznania możesz np. uszkodzić
              > kolumny.

W jaki sposob?
              • Gość: ? Proponuję jednak udać się na IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.13, 05:27
                Proponuję jednak udać się na forum bardziej szczegółowe:

www.audiostereo.pl/tani-wzmacniacz-do-porady-dla-poczatkujacych_102152.html
                • 8n Re: Proponuję jednak udać się na 01.05.13, 10:32
                  dzięęki!
                  • crannmer Re: Proponuję jednak udać się na 01.05.13, 10:36
                    8n napisała:
                    > dzięęki!

Nie dziekuj za bardzo. Forum audiostereo opanowane jest przez czczacych kabelki i podstawki audiofili. To ostatnie miejsce, gdzie szukalbym porady o normalne hi-fi bez voodoo i nabijania klienta w balona.
                • crannmer Lista blaznow 01.05.13, 10:33
                  Gość portalu: ? napisał(a):
                  > Proponuję jednak udać się na forum bardziej szczegółowe:

Wlasnie dolaczyles do listy moich ulubionych blaznow forumowych. Typowy blazen:
                  1. Nie ma ogolnej wiedzy w temacie.
                  2. Nie zna odpowiedzi na zadane konkretne pytanie.
                  3. Jako odpowiedz na konkretne pytanie podaje linka do dlugasnej dyskusji (tu: 160 stron i 4700 postow) na zupelnie innym forum. Przy czym zalinkowana dyskusja nie zawiera odpowiedzi na zadane pytanie. Ale to detal, bo blazen i tak nie rozumie.

Przyjemnego dalszego blaznowania.
                  • Gość: ? Re: Lista blaznow IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.13, 20:27
                    gratuluję cranmerze pięknego ataku ad personam.
                    /chodzi o tego błazna/

czy naprawdę ci poprawnipolitycznie inaczej nie potrafią :-)
                    • crannmer Re: Lista blaznow 02.05.13, 21:39
                      > czy naprawdę ci poprawnipolitycznie inaczej nie potrafią :-)

Nie wiem, czy cos przegapilem, ale "poprawny politycznie" to ma byc obecnie taki epitet uniwersalny, co na kazdego i w kazdej sytuacji bedzie pasowac?

Jesli nazwanie blazna blaznem ma byc poprawne politycznie, to chetnie bede poprawny politycznie.
                      • Gość: ? Re: Lista blaznow IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 17:16
                        - cranmerze - to taki typ
                        będący wyznawcą /często nieświadomym/ tzw. marksizmu kulturowego, czyli
                        potocznie poprawności politycznej. Jednym z typowych zachowań takiego osobnika
                        jest - gdy ktoś myśli, nie daj Boże napisze coś co nie pasuje do reszty jego teorii - natychmiastowe uznanie tegoż osobnika za niepełnosprawnego umysłowo.
                        Przynajmniej nieźle, jego poprzednicy walili z nagana w potylicę, jest pewien postęp.
                        Quod erat demonstrandum. Amen.
                        • crannmer Re: Lista blaznow 03.05.13, 19:54
                          > - cranmerze - to taki typ
                          > będący wyznawcą /często nieświadomym/ tzw. marksizmu kulturowego, czyli
                          > potocznie poprawności politycznej. Jednym z typowych zachowań takiego osobnika
                          > jest - gdy ktoś myśli, nie daj Boże napisze coś co nie pasuje do reszty jego te
                          > orii - natychmiastowe uznanie tegoż osobnika za niepełnosprawnego umysłowo.
                          > Przynajmniej nieźle, jego poprzednicy walili z nagana w potylicę, jest pewien p
                          > ostęp.

Nieustannie uzywasz wyrazen, ktorych znaczenia zupelnie nie znasz. Inaczej nie mieszalbys w jednym zdaniu marksizmu kulturowego (WTF?) i poprawnosci politycznej. O zupelnie urojonych diagnozach rozmowcy nawet nie wspominajac.

Widac niektorzy nawet w prostej dyskusji technicznej nie sa w stanie utrzymac na smyczy swego chorego swiatopogladu.

> Quod erat demonstrandum. Amen.

Uzywania wyrazen, ktorych znaczenia nie znasz i nie rozumiesz, ciag dalszy. Byla wybredzona i bezsensowna teza, nie bylo wywodu ani dowodu. Nic "demonstrandum". Poza swiadectwem ubostwa duchowego.

A jednak blazen.
    • crannmer Ad meritum 01.05.13, 10:53
      8n napisała:
      > ale zdaje się, że to nie wszystko czego potrzebuję (?). co muszę jeszcze kupić,
      > żeby korzystać z muzyczki w komputerze i słuchać jej z tych kolumn? czy jedyny
      > m potrzebnym jeszcze zakupem jest zakup wzmacniacza?

Potrzebny jest wzmacniacz lub amplituner stereo. W ostatecznosci moze byc nawet amplituner audio-wideo (trzeba mu tylko powiedziec, ze gra tylko z przednimi glosnikami).

Przyklady prostych markowch urzadzen aktualnych:
      www.amazon.de/Onkyo-A-9155-Stereo-Vollverst%C3%A4rker-silber/dp/B000OS50JO/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1367398229&sr=8-13&keywords=verst%C3%A4rker
      www.amazon.de/Yamaha-A-S-300-Verst%C3%A4rker-schwarz/dp/B0046KPONI/ref=sr_1_20?ie=UTF8&qid=1367398250&sr=8-20&keywords=verst%C3%A4rker
      www.amazon.de/Denon-Stereo-Vollverst%C3%A4rker-Aluminium-Frontblende-ECO-Standby/dp/B007Y3OBAQ/ref=sr_1_21?ie=UTF8&qid=1367398250&sr=8-21&keywords=verst%C3%A4rker
      www.amazon.de/Pioneer-A-10-K-Stereo-Verst%C3%A4rker-Loudness-Funktion/dp/B0082JFKPQ/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1367398229&sr=8-6&keywords=verst%C3%A4rker
      • 8n Re: Ad meritum 13.05.13, 13:13
        dziękuję!

raju, czy Te urządzenia zawsze są takie duże?
    • Gość: ? Re: Ad meritum IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 16:39
      "Nieustannie uzywasz wyrazen, ktorych znaczenia zupelnie nie znasz.. O zupelnie urojonych diagnozach rozmowcy nawet nie wspominajac.
      Widac niektorzy nawet w prostej dyskusji technicznej nie sa w stanie utrzymac na smyczy swego chorego swiatopogladu.
      Uzywania wyrazen, ktorych znaczenia nie znasz i nie rozumiesz, ciag dalszy. Po swiadectwem ubostwa duchowego."

Ale ładnie se cranmer pojechał.
      Chyba pomylił fora. Z forum "Psychologia dla istot wyższego rzędu" :-)
      Żeby tak jeszcze nauczył się używać prawego klawisza ALT.
    • Gość: ELIAS Re: nic nie wiem o Audio IP: *.henet.pl 18.05.13, 10:35
      Za 450 zł takie duze kolumny obawiam sie ze nie za bardzo zagrają:(

Skoro je kupiłas to nie za bardzo wiadomo co teraz zrobić - bo do takich kolumn to ciężko będzie coś sensownego dobrac (pewnie najtańszy wzmacniacz wielokrotnie przewyższy mozliwości tych kolumn - więc nie warto kupowac)

Do tego jezeli dxwiek z komputera bedzie w formacie MP3 to nie warto inwestować w drogi sprzet wtedy najlepiej:

Kupić fajną miniwiezę za 150-180 zł i bedziesz zadowolona.

Jeżeli słuchasz w formacie bezstratnym (np. FLAC) lub z CD to możesz kupić dobrą miniwieżę lub kolumny i wzmacniacz np. 1400zł + 1400 zł i droższe. Tańszego sprzętu nie warto wiec na Twoim miejscu bym kupił jakąś fajną miniwieze z wejsciem USB, ewentualnie dodatkowym cyfrowym.

Ja by

• Gość: ELIAS Re: nic nie wiem o Audio IP: *.henet.pl 18.05.13, 10:37
        Zjadłem 1 zero wiec zamiast:
        "Kupić fajną miniwiezę za 150-180 zł i bedziesz zadowolona. "
        ma być:
        "...Kupić fajną miniwiezę za 1500-1800 zł i bedziesz zadowolona. "
    • Gość: zjj_wwa Re: nic nie wiem o Audio IP: *.merinet.pl 09.08.13, 15:33
      Sprawdź na początek czy pośród gniazd dostępnych w komputerze masz coś takiego co się nazywa Digital Out (gniazdko okrągłe typu RCA / Chinch) i/lub czy masz wyjście optyczne (świeci się czerwonym światełkiem, prawdopodobnie koloru czarnego, z małą plastikową zatyczką.). Jeśli masz Ten SPDIF / Digital OUT, to znaczy że z komputera możesz podać sygnał cyfrowy na dobrej jakości DAC (czyli przetwornik Analogowo Cyfrowy).
      Wyjścia z tego przetwornika podłączysz wprost pod wzmacniacz, najlepiej LAMPOWY a nie tranzystorowy, no i jest szansa że wszystkie bezstratne pliki muzyczne, czyli:
      .flac
      .eac
      .ape
      Zagrają po prostu jak bajka - tak jak wprost z płyty. Mam tutaj cichą nadzieję, że należysz do grona tych, co słuchają .mp3 ??? (tfu, tfu, wypluj to słowo), tudzież innych formatów stratnych ?

Tak czy siak życzę wielu sukcesów w kompletacji sprzętu (DAC + Wzmak).
      Nie zapraszam na hiend-audio.com ... bo szanse na to że sama zbudujesz swój własny wzmacniacz lampowy oceniam na bardzo znikome ;)
      Natomiast wszystkich pozostałych majsterkowiczów - gorąco zapraszam.
      Pozdrawiam,
      zjj_wwa@hiend-audio.com
    • adamos70 Re: nic nie wiem o Audio 04.10.13, 09:48
      zawsze można zakupić już gotowy i skompletowany zestaw kina domowego. M.in. LG - np. www.ceneo.pl/24263979 LG ma dość ciekawe zestawy z bezprzewodowymi tylnymi głośnikami, przez co nie musisz ciągnąć kabli przez pół mieszkania. Do normalnego słuchania muzyki, konsoli i filmów jak najbardziej takie rozwiązanie się sprawdza, a nie stracisz majątku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka