Gość: camera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:12 Zwracam się do Ciebie ponieważ zauważyłem że trochę o kamerach piszesz.Zastanawiam się nad Sony DCR-HC40 lub JVC GR-D93.Nie wiem którą wybrać, przychylam się do Sony.Może pomożesz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dfg Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 00:47 Z tego, co wyczytałem w internecie, to kamerki o porównywalnych parametrach, ale JVC ma jedną ważną przewagę: matrycę o wielkości 1/4 cala. To znaczy, że obraz powinien być nieco lepszy, niż w sony, która ma matrycę 1/5 cala. (rozmiar matrycy ma większe znaczenie, niż jej rozdzielczość. Im większa matryca, tym lepiej kamera radzi sobie w gorszym oświetleniu). JVC ma też większy zoom i robi zdjęcia w wyższej rozdzielczości. Poza tym nie jestem pewny, czy ekran dotykowy, to dobry pomysł i czy jest wygodny. Podsumowując: wybrałbym JVC, ale koniecznie przetestuj samodzielnie obydwie kamery w sklepie. Każ sobie podłączyć do telewizora i sprawdź np. czy robią prawidłowy balans bieli (czy obraz nie jest zbyt niebieski). Idealnie byłoby, gdyby kamera miała ręczne ustawianie balansu, ale nic nie znalazłem na ten temat, więc w obydwu jest pewnie automat. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Pytanie do dfg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.12.04, 08:07 Nie kupiłbym nigdy kamery bez ręcznego balansu bieli.W większości przypadków tylko na ręcznym balansie uzyskasz kolory neutralne(bez dominanty jakiejś barwy).Automat często głupieje. Z matrycą podobnie jak poprzednik,im większa tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camera Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:26 Dzięki za uwagi, powoli będe się przesiadał ze starej Hi8 640 jeżeli ktoś jeszcze taką pamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 19:34 Nie zgodze się z Rychem w sprawie balansu. Moja 5-letnia sony Digital8 balansuje IDEALNIE nawet w najtrudniejszych warunkach, czyli w mieszanym świetle. Jest całkowicie pozbawiona typowej dla tanich kamer wady- zbyt zimnego, niebieskiego obrazu. Poza tym drobne niedociągnięcia balansu można wyregulować podczas montażu komputerowego (chociaz camera nie napisał, czy zamierza montować swoje filmy). PS. Wszystkiego najlepszego w nowym roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camera Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 13:58 Kompa mam więc kto wie, ale wracając do tematu to jest jeszcze jedna kamerka JVC która wzbudziła moją ciekawość GR-D230.Niby te same paramatry ale jest ręczny balans bieli, co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:26 Nie pożałujesz, że kupiłeś kamerę z ręcznym balansem. Obraz w cieplejszych barwach wyglada o niebo lepiej, niż typowy dla tańszych kamer- sino-niebieski. W piksmanii sprzedają tę kamerę w zestawie z nasadką szerokokątną, która też się bardzo przydaje. www.pixmania.com/pl/pl/65753/art/jvc/camcorder-minidv-gr-d230.html?srcid=737 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camera Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 08:12 Dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś