Dodaj do ulubionych

Pytanie do dfg

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:12
Zwracam się do Ciebie ponieważ zauważyłem że trochę o kamerach
piszesz.Zastanawiam się nad Sony DCR-HC40 lub JVC GR-D93.Nie wiem którą
wybrać, przychylam się do Sony.Może pomożesz?
Obserwuj wątek
    • Gość: dfg Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 00:47
      Z tego, co wyczytałem w internecie, to kamerki o porównywalnych parametrach,
      ale JVC ma jedną ważną przewagę: matrycę o wielkości 1/4 cala. To znaczy, że
      obraz powinien być nieco lepszy, niż w sony, która ma matrycę 1/5 cala.
      (rozmiar matrycy ma większe znaczenie, niż jej rozdzielczość. Im większa
      matryca, tym lepiej kamera radzi sobie w gorszym oświetleniu).
      JVC ma też większy zoom i robi zdjęcia w wyższej rozdzielczości.
      Poza tym nie jestem pewny, czy ekran dotykowy, to dobry pomysł i czy jest
      wygodny.
      Podsumowując: wybrałbym JVC, ale koniecznie przetestuj samodzielnie obydwie
      kamery w sklepie. Każ sobie podłączyć do telewizora i sprawdź np. czy robią
      prawidłowy balans bieli (czy obraz nie jest zbyt niebieski). Idealnie byłoby,
      gdyby kamera miała ręczne ustawianie balansu, ale nic nie znalazłem na ten
      temat, więc w obydwu jest pewnie automat.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Rycho Re: Pytanie do dfg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.12.04, 08:07
        Nie kupiłbym nigdy kamery bez ręcznego balansu bieli.W większości przypadków
        tylko na ręcznym balansie uzyskasz kolory neutralne(bez dominanty jakiejś
        barwy).Automat często głupieje.
        Z matrycą podobnie jak poprzednik,im większa tym lepiej.
    • Gość: camera Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:26
      Dzięki za uwagi, powoli będe się przesiadał ze starej Hi8 640 jeżeli ktoś
      jeszcze taką pamieta.
      • Gość: dfg Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 19:34
        Nie zgodze się z Rychem w sprawie balansu. Moja 5-letnia sony Digital8
        balansuje IDEALNIE nawet w najtrudniejszych warunkach, czyli w mieszanym
        świetle. Jest całkowicie pozbawiona typowej dla tanich kamer wady- zbyt
        zimnego, niebieskiego obrazu.
        Poza tym drobne niedociągnięcia balansu można wyregulować podczas montażu
        komputerowego (chociaz camera nie napisał, czy zamierza montować swoje filmy).

PS. Wszystkiego najlepszego w nowym roku!
      • Gość: camera Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 13:58
        Kompa mam więc kto wie, ale wracając do tematu to jest jeszcze jedna kamerka
        JVC która wzbudziła moją ciekawość GR-D230.Niby te same paramatry ale jest
        ręczny balans bieli, co ty na to?
        • Gość: dfg Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:26
          Nie pożałujesz, że kupiłeś kamerę z ręcznym balansem. Obraz w cieplejszych
          barwach wyglada o niebo lepiej, niż typowy dla tańszych kamer- sino-niebieski.

W piksmanii sprzedają tę kamerę w zestawie z nasadką szerokokątną, która też
          się bardzo przydaje.

www.pixmania.com/pl/pl/65753/art/jvc/camcorder-minidv-gr-d230.html?srcid=737

Pozdrawiam!
          • Gość: camera Re: Pytanie do dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 08:12
            Dzięki i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka