Dodaj do ulubionych

sluchawki 5.1 do amplituner

IP: *.icpnet.pl 11.01.06, 00:43
spotkal sie ktos z amplitunerem ktory mialby wyjscie na zestaw glosnikowy 5.1 (standardowe mocowania kabli) i do tego mial cinche lub jacki z mozliwoscia podlaczenia tez zestawu głosnikow 5.1 (w moim przypadku sluchawek).
Jeszcze jakby mozna bylo miedzy nimi przelaczac to juz wogole byloby super.
Za wszystkie rady dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornik Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:20
      Nie spotkałem żadnego sprzętu, który umożliwiałby podłączenie głośników przez
      cinche. Ale jest na rynku trochę receiverów, które mają możliwość podłączenia
      drugiego kompletu głośników (do drugiego pokoju) przez normalne gniazda
      głośnikowe. Popatrz np. na modele Sony serii 9xx. Szukaj modeli które w
      funkcjach mają coś ja "multiroom". Są też modele, które mają zestaw gniazd
      cinch dla wyjścia sygnału 5.1 do np. dodatkowych końcówek mocy. Na pewno mają
      je starsze receivery Sony serii "8-coś tam" (bo taki akurat mam). Ale tymi
      gniazdami nie wysterujesz głośników.
      Jedyne słuchawki surround z jakimi się spotkałem to Sennheisery takie jak te:
      www.amazon.com/gp/product/B0007QN18U/104-2628116-3171168?v=glance&n=172282
      a w zasadzie to był to starszy model - kabelkowy.
      Ale te słuchawki nie podłacza się do wyjść 5.1 tylko do zwykłych stereo (jack,
      minijack lub cinch).
      Nie wiem, czy Ci coś pomogłem, ale nic innego mi w tej chwili do głowy nie
      przychodzi.
      • Gość: gosc Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:33
        pomogles mi i to bardzo - dzieki
        oczywiscie te sluchawki maja jacki (3 sztuki)- ale predzej spodziewam się cinchy niz jacki jako wyjscie na glosniki
        sproboje poszukac tych soniaków
        • Gość: azm2 Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.06, 09:58
          Nie słyszałem o gniazdach cinch jako o wyjściu ze wzmacniacza na głośniki. To
          są gniazda niskonapięciowe i niskoprądowe, do przeprowadzenia sygnału z
          CD/DVD/tunera do wzmacniacza, albo sygnału video z odtwarzacza do telewizora.
          Jack (duży albo mini) to jest typowe wyjście ze wzmacniacza na słuchawki, poza
          tym np. duży jack z gitary do wzmacniacza estradowego. Nie przypuszczam, żebyś
          znalazł słuchawki z wtykami cinch, albo wyjście ze wzmacniacza z fniazdami
          cinch. A jeżeli znajdziesz, to podaj link, bo to byłoby interesujące.
          • Gość: Kornik Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:32
            > Nie przypuszczam, żebyś
            > znalazł słuchawki z wtykami cinch
            To akurat da się zrobić:
            www.headphone.com/productPhotos.php?icn=0020080130
            Ale to są trochę nietypowe słuchawki, bo bezprzewodowe. I sygnał z gnazd
            liniowych służy tylko do wysterowania nadajnika,a wzmacniacz słuchawkowy jest w
            samych słuchawkach.
            Fakt, że problem jest ciekawy. Myśle, że zacząć by należało od poszukania w
            instrukcji słuchawek, jak producent zaleca je podłączyć. W końcu jeśli wypuścił
            produkt na rynek, to chyba wymyślił też jak go podłączyć do dostępnych na rynku
            urządzeń. Zastanawia mnie też, dlaczego w słuchawkach Gościa są tylko 3 jacki?
            Które kanały trzeba do nich podłączyć? Obawiałbym sie też trochę podłączania
            słuchawek bezpośrednio do gniazd głośnikowych wzmacniacza. W końcu słuchawki
            maja moce mierzone w mW i puszczenie na nie przez przypadek kilkudziesięciu
            watów może skończyć się przykro dla słuchawek i uszu.
            • azm2 Re: sluchawki 5.1 do amplituner 11.01.06, 14:46
              "To akurat da się zrobić: > www.headphone.com/productPhotos.php?icn=0020080130
              Ale to są trochę nietypowe słuchawki, bo bezprzewodowe. I sygnał z gnazd
              liniowych służy tylko do wysterowania nadajnika,a wzmacniacz słuchawkowy jest w
              samych słuchawkach."
              No właśnie.

"Myśle, że zacząć by należało od poszukania w instrukcji słuchawek, jak
              producent zaleca je podłączyć."
              Prawdopodobnie left-center-right, jak podano w którymś linku. Słuchawki mają
              dużą rezystancję: przynajmniej 16 omów, a niektóre 600 omów. Poza tym wyjścia
              słuchawkowe są zawsze zabezpieczone szeregowymi rezystorami (kilkadziesiąt omów-
              - ponad tysiąc omów), właśnie po to, żeby nie spalić słuchawek i nie uszkodzić
              narządu słuchu.
          • Gość: Kornik Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:34
            Szukajcie a znajdziecie,jak powiada pismo :-)
            Chyba mam. Znalazłem słuchawki 5.1 W zasadzie to są słuchawki, które można
            podłączyć tylko do kompa:
            www.tomshardware.pl/video/20030926/zalman-02.html
            Wszystko sie zgadza, 3 wtyczki minijack.
            teoretycznie mozna je podłączyc do receivera:
            www.tomshardware.pl/video/20030926/zalman-03.html
            Ale jak piszą:
            Ponieważ jednak wtyczki nie są kompatybilne z gniazdami stosowanymi we
            wzmacniaczach, będziecie potrzebowali specjalnego urządzenia, zwanego 5.1-
            kanałowym wzmacniaczem słuchawkowym (zerknijcie na schemat poniżej). Niestety,
            nie udało nam się dowiedzieć od Zalmana kiedy i gdzie będzie można takie
            urządzenie nabyć. Gdy tylko czegoś się dowiemy, damy wam znać.
            Czyli się nie da, chyba, że ktos ma zacięcie majsterkowicza i zmontuje sobie 5-
            kanałowy wzmacniacz słuchawkowy (co w końcu nie jest takie trudne nawet dla
            średniozaawansowanego majsterkowicza-elektronika)
            • Gość: gosc Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:55
              no wlasnie ja mam podobne sluchawki - tylko firmy gainward
              zrobilem sobie do tej pory przelacznik - wyjscie na sluchawki lub wieze jednak w ten sposob nie dziala subwoofer bo musi isc przez wzmacniacz
              stad wziely sie moje poszukiwania
              najlepszy bylby wlasnie taki wzmacniacz sluchawkowy - jednak ja sie na tym za bardzo nie znam a na razie nie znalazlem nikogo kto by sie tego podjal

z tego co piszecie wynika ze amplituner i tak odpada - buuuu
              nie mam pomysłu co z tym jeszcze mozna zrobic
            • Gość: gosc Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:02
              ha - ale znalazlem wypas
              www.tomshardware.pl/consumer/20050714/headset-01.html
              sluchawki 5.1 juz ze wzmacniaczem - do tego ma jeszcze inne wyjscia na sluchawki stereo
              • Gość: Kornik Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:33
                Wpisz w googla "słuchawki 5.1" i znajdzisz co najmniej kilka modeli ze
                wzmacniaczami. Może gdzies na Allegro da się kupić sam wzmacniacz?
                • Gość: gosc Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:35
                  faktycznie, nie ktore maja nawet wzmacniacz z przelacznikiem
                  • Gość: kris Re: sluchawki 5.1 do amplituner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:51
                    A ja jestem ciekawy samego efektu....bo na głośnikach 5.1 - to wiadomo - sa odpowiednio rozstawione i wszystko słychać. Natomiast słuchawki czy stereo czy 5.1 tak czy owak mamy na obu uszach..... Więc może nie ma sensu kupować 5.1 tylko porządne stereo i włączyć jedynie program Dolby Surround?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka